Πρόλογος

Η σελίδα δημιουργήθηκε για την καλύτερη ενημέρωση των Υπαλλήλων στις Αιρετές Περιφέρειες Ελλάδας, από τον υπάλληλο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χαράλαμπο Ευστρατίου.

Με αυτή την σελίδα ξεκινάει ένα διαδικτυακό πρώτο βήμα ενημέρωσης, επικοινωνίας και γνωριμίας μεταξύ των εργαζομένων στις Αιρετές Περιφέρειες Ελλάδος.

Συνάδελφοι μόνο ενωμένοι αντιστεκόμαστε, αγωνιζόμαστε, πολεμάμε και νικάμε.
«Η ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΗ»

Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

ΤΡΙΤΗ ΚΑΙ... ΦΑΡΜΑΚΕΡΗ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ


Αύξηση του αριθμού των 15.000 απολύσεων μέχρι το τέλος του 2014 ζήτησε η τρόικα από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κ. Μητσοτάκη με «αντάλλαγμα» να αφαιρεθεί ο αριθμός αυτός από τους 25.000 υπαλλήλους που πρέπει να τεθούν σε κινητικότητα μέχρι το τέλος του χρόνου.
Η πρόταση, που απορρίφθηκε από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, τέθηκε από τους εκπροσώπους των δανειστών κατά τη χθεσινή συνάντησή τους, η οποία δεν κατέληξε σε συμφωνία και επαναλαμβάνεται σήμερα για να κλείσει η διαπραγμάτευση, όπως εκτιμούν αρμόδιοι παράγοντες, με τα ζητήματα των απολύσεων και της διαθεσιμότητας - κινητικότητας ανοιχτά μέχρι την τελευταία στιγμή εν μέσω «παζαριών» εκατέρωθεν.

Οι διαφορετικές... ερμηνείες επί των μνημονιακών δεσμεύσεων σχετικά με την εφαρμογή της κινητικότητας και την επίτευξη των αριθμητικών στόχων που τις συνοδεύουν (σσ. για 25.000 υπαλλήλους που πρέπει να ενταχθούν στο καθεστώς μέχρι το τέλος του χρόνου εκ των οποίων οι 12.500 άμεσα και στην καλύτερη περίπτωση μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου εφόσον δοθεί παράταση από τους εκπροσώπους των δανειστών) ήταν αυτές που δεν οδήγησαν ούτε χθες σε κοινό τόπο και συμφωνία.

Η ΤΡΟΙΚΑ ΕΠΕΜΕΙΝΕ ΣΤΟ «ΠΑΚΕΤΟ»
Το κλίμα αποτυπώνουν οι υπάρχουσες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η τρόικα επέμεινε και χθες στη διαθεσιμότητα-κινητικότητα ως «πακέτο» για τους υπαλλήλους, που σημαίνει ένας χρόνος παραμονής σε διαθεσιμότητα με το 75% του μισθού και μετακίνηση μέσα στο διάστημα αυτό σε άλλες υπηρεσίες που αν δεν καταστεί δυνατή ο υπάλληλος απολύεται. Από την πλευρά του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης προτάθηκε ουσιαστικά να «μετρήσει» ως κινητικότητα τόσο η απευθείας μετακίνηση υπαλλήλων, όπως για παράδειγμα των εκπαιδευτικών που συντελείται είτε αυτομάτως είτε σε μικρό χρονικό διάστημα όσο και οι υποχρεωτικές μετατάξεις προσωπικού, χωρίς δηλαδή το ενδιάμεσο στάδιο της διαθεσιμότητας. Ειδικά για τους εκπαιδευτικούς, κύκλοι του υπουργείου άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο να τεθούν σε διαθεσιμότητα-κινητικότητα το καλοκαίρι και τον Σεπτέμβριο, με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, να βρίσκονται στις νέες τους θέσεις. Πληροφορίες αναφέρουν επίσης πως εάν τελικά γίνει αποδεκτή η πρόταση αυτή - κάτι που δεν αποκλείουν από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης - η οποία θα διευκολύνει την ελληνική πλευρά να πετύχει τους μνημονιακούς, αριθμητικούς στόχους, υπάρχει «αντάλλαγμα». Συγκεκριμένα, οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν να μειωθεί ο χρόνος της διαθεσιμότητας από τον έναν χρόνο στους 6 μήνες, με το υπουργείο να αντιπροτείνει από την πλευρά του μείωση του χρόνου διαθεσιμότητας στους 9 μήνες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η μείωση του χρόνου της διαθεσιμότητας, δεδομένου ότι δεν υπάρχει σήμερα συστηματική καταγραφή και αποτύπωση των κενών του Δημοσίου που πρέπει να καλυφθούν αλλά και του προηγουμένου της διαθεσιμότητας των πρώτων 1.890 υπαλλήλων που εντάχθηκαν στο εν λόγω καθεστώς αλλά χειάστηκαν 7 μήνες για να μετακινηθούν, εκτιμάται πως θα οδηγήσει χιλιάδες υπαλλήλους σε απόλυση.
Ενα επιπλέον πρόβλημα που πρέπει ωστόσο να επιλυθεί είναι η ακριβής συμβολή του χώρου των υπαλλήλων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη διαθεσιμότητα-κινητικότητα, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα θεωρεί ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα ουσιαστικά στοιχεία, αν και ο συγκεκριμένος χώρος προβάλλεται ως μεγάλη «δεξαμενή». Για τον σκοπό αυτό οι εκπρόσωποι των δανειστών θα έχουν το απόγευμα ξεχωριστή συνάντηση και με τον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών κ. Ι. Μιχελάκη.

ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΡΤ
Πρόβλημα υπάρχει πάντως και με τις απολύσεις, παρά τις 2.650 που «μετρούν» στην ΕΡΤ, καθώς η τρόικα, επικαλούμενη τις επαναπροσλήψεις μέρους αυτών που έχουν εξαγγελθεί για τον νέο δημόσιο φορέα ραδιοτηλεόρασης, ζητεί να ενημερωθεί για τον τελικό αριθμό που θα προκύψει. Για να γνωρίζει έτσι και πόσες απομένουν για να συμπληρωθεί ο αριθμός των 4.000 απολύσεων που έχει συμφωνηθεί να γίνουν μέχρι το τέλος του χρόνου, για να ακολουθήσουν άλλες 11.000 το επόμενο έτος.
Αναφορά στο θέμα έγινε κατά τη χθεσινή συνάντηση από τους εκπροσώπους των δανειστών, τους οποίους ο κ. Μητσοτάκης παρέπεμψε στον αρμόδιο υφυπουργό κ. Π. Καψή.


Ρεπορτάζ: Μάρω Καπετάνη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μετάφραση

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αρχείο ιστολογίου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ο Διαχειριστής της σελίδας

Ο Διαχειριστής της σελίδας
Η διαχείριση της ιστοσελίδας Υπάλληλοι Περιφερειών Ελλάδος, γίνεται από τον υπάλληλο της Περιφέρειας Αν. Μακ. & Θράκης (Π.Ε. Ξάνθης) Χαράλαμπο Ευστρατίου, Σύμβουλο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του ΣΥΠΕΞΑ και τ. Πρόεδρο Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Ξάνθης. Η σελίδα δημιουργήθηκε για την καλύτερη ενημέρωση των Υπαλλήλων στις Αιρετές Περιφέρειες Ελλάδας. Συνάδελφε θα θέλαμε την βοήθεια σου, για να μπορέσουμε να αναδείξουμε τα προβλήματα των Περιφερειών αλλά και των υπαλλήλων που υπηρετούμε σε αυτές. - Τηλ. : +30 6942434142 και mail: (xaralamposeystratioy@gmail.com)
Από το Blogger.