Πρόλογος

Η σελίδα δημιουργήθηκε για την καλύτερη ενημέρωση των Υπαλλήλων στις Αιρετές Περιφέρειες Ελλάδας, από τον υπάλληλο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χαράλαμπο Ευστρατίου.

Με αυτή την σελίδα ξεκινάει ένα διαδικτυακό πρώτο βήμα ενημέρωσης, επικοινωνίας και γνωριμίας μεταξύ των εργαζομένων στις Αιρετές Περιφέρειες Ελλάδος.

Συνάδελφοι μόνο ενωμένοι αντιστεκόμαστε, αγωνιζόμαστε, πολεμάμε και νικάμε.
«Η ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΗ»

Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

Συνάντηση της ΕΝΠΕ με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Νίκο Βούτση

Δελτίο Τύπου ΕΝ.Π.Ε.
Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να μεταρρυθμίσουμε το κράτος
Συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Νίκο Βούτση είχαν σήμερα οι Περιφερειάρχες. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν τα θέματα του προϋπολογισμού και λειτουργίας των Περιφερειών. Οι Περιφερειάρχες ζήτησαν να μεταφερθούν στις Περιφέρειες οι αναγκαίοι πόροι για την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους που είναι η συντήρηση του επαρχιακού και εθνικού οδικού δικτύου, η αντιμετώπιση έκτακτων πλημμυρικών φαινομένων και καταστροφών, ο ηλεκτροφωτισμός, οι αποχιονισμοί, η άρση των καταπτώσεων καθώς και οι μεταφορές των μαθητών, η δακοκτονία και το διατροφικό επίδομα των νεφροπαθών. Σε εν δυνάμει προσλήψεις προσωπικού στο δημόσιο οι Περιφέρειες πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο γιατί έχουν αποδυναμωθεί παρά τις πρόσθετες αρμοδιότητες που τους έχουν ανατεθεί.  
Η ΕΝΠΕ κατέθεσε στον Υπουργό αναλυτική μελέτη - πρόταση σχετικά με την «κατάργηση» των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους, ώστε αυτό να αποτελέσει ουσιαστική μεταρρύθμιση του κράτους και να αντιμετωπιστεί η γραφειοκρατία με ουσιαστική μείωση του χρόνου και του κόστους διεκπεραίωσης των υποθέσεων των πολιτών. Η σχετική αναλυτική μελέτη-πρόταση της ΕΝΠΕ είναι αναρτημένη στο δικτυακό τόπο www.enpe.gr.
Ο Υπουργός δεσμεύθηκε ότι η μισθοδοσία του προσωπικού θα συνεχίσει να καταβάλλεται όπως και σήμερα.
Ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ κ. Κώστας Αγοραστός δήλωσε:
«Είχαμε μία πολύ καλή συζήτηση. Βρήκαμε κοινούς τόπους σχετικά με ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία των Περιφερειών, καθώς και προτάσεις που έχουμε υποβάλλει για το νέο νόμο που έχει κατατεθεί στη Βουλή. Αισιοδοξούμε και ευελπιστούμε σύντομα να γίνουν οι αλλαγές αυτές ώστε τα αποτελέσματά τους να διαχυθούν στις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες. Βρισκόμαστε σε συνεχή συνεργασία και συνέργεια ώστε να φτιάξουμε Περιφέρειες περισσότερο ευέλικτες  και αποτελεσματικές για το καλό των συμπολιτών μας.»

Σε αδιέξοδο έργα από το ΕΣΠΑ για τις περιφέρειες

Δεν υπάρχουν κονδύλια για τη συνήθη συντήρηση σχολείων πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς.
Ορατός ο κίνδυνος απώλειας πολλών εκατομμυρίων ευρώ λόγω «παγώματος» των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ που αφορούν τις περιφέρειες. Η έλλειψη ρευστότητας έχει μπλοκάρει τη δυνατότητα συνέχισης πολλών έργων, τα οποία ωστόσο επιβάλλεται να ολοκληρωθούν έως το τέλος του χρόνου (οπότε και λήγει η συγκεκριμένη προγραμματική περίοδος), προκειμένου να μη χαθούν κονδύλια πολλών εκατομμυρίων ευρώ.
Για το συγκεκριμένο θέμα, η Ενωση Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ) είχε χθες συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη.
Όπως αναφέρουν οι περιφερειάρχες, έχει δημιουργηθεί χρηματοδοτικό κενό στα έργα του ΕΣΠΑ της τάξεως των 680 εκατομμυρίων ευρώ έως 1 δισεκατομμύριο λόγω της έλλειψης ρευστότητας, με αποτέλεσμα οι εργολάβοι που έχουν αναλάβει τα έργα να μη συνεχίζουν τις εργασίες. Η ΕΝΠΕ μέσω της επιστολής της είχε ζητήσει από τον υπουργό «να υπάρξουν ρυθμίσεις τραπεζικής ευελιξίας στους αναδόχους έργων ΕΣΠΑ, ώστε να δύνανται να πληρώσουν υλικά για τις ανάγκες των έργων ή και εργατικό κόστος, για την έκδοση εγγυητικών επιστολών για συμμετοχή σε διαγωνισμούς ή και σύναψη συμβάσεων, καθώς και στοχευμένες ρυθμίσεις στη νομοθεσία δημοσίων έργων, που να αποτρέπουν τη διάλυση εργολαβιών ως αποτέλεσμα της καθυστέρησης πληρωμής από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων».
Από την πλευρά του υπουργείου αναφέρθηκε ότι έχουν εξευρεθεί τρόποι για την αποκατάσταση της ρευστότητας, ενώ ταυτόχρονα θα τεθεί αίτημα στην Ευρωπαϊκή Ενωση για παράταση της προγραμματικής περιόδου που λήγει στο τέλος του 2015 ώστε να μη χαθούν τα κονδύλια. Σε διαφορετική περίπτωση, ενδέχεται κάποια από τα έργα να μεταφερθούν στην επόμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020.
Στον χώρο της Παιδείας
Με προβλήματα και στην κτιριακή υποδομή ενδέχεται να ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά, αν δεν καταβληθούν άμεσα στους δήμους οι πόροι που έχουν προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του 2015 για τη συντήρηση των σχολικών κτιρίων, συνολικού ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ. Με επιστολή του ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Γιώργος Πατούλης, ζητάει από τον υπουργό Εσωτερικών Νίκο Βούτση την άμεση καταβολή αυτών των χρημάτων, προκειμένου να λυθούν τα πάσης φύσεως προβλήματα στις σχολικές αίθουσες, στις στέγες των σχολείων και στους κοινόχρηστους χώρους πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. «Εμείς στον δήμο μας έχουμε 80 σχολικά συγκροτήματα και για τη συντήρησή τους παίρναμε τον χρόνο 140.000. Λίγα χρήματα έτσι και αλλιώς, αλλά τώρα δεν έχουμε πάρει ούτε αυτά», λέει στην «Κ» ο δήμαρχος Ιλίου, Νίκος Ζενέτος. «Ωστόσο, δεν είναι τα μόνα χρήματα που μας οφείλονται. “Κανονικά” προβλεπόταν να λαμβάνουμε 110.000 ευρώ τον μήνα για εξόφληση οφειλόμενων πόρων (παρακρατηθέντα προηγούμενων ετών), αλλά από τον Ιανουάριο έως σήμερα δεν έχουμε πάρει ούτε ένα ευρώ», προσθέτει.

ΤΑΝΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΥ

Απόφαση Σοκ για 2,6 εκατ. συνταξιούχους με τριπλή μείωση στις συντάξεις

Τριπλή εισφορά για ασθένεια θα πληρώσουν, τελικά,  τα 2,6 εκατ των συνταξιούχων με τις συντάξεις του μηνός Σεπτεμβρίου (κύριες και επικουρικές) που θα εισπράξουν στα τέλη Αυγούστου ή στις αρχές Σεπτεμβρίου, ανάλογα με το Ταμείο.
Την αναδρομική παρακράτηση από τον Ιούλιο των νέων εισφορών και την προκαλούμενη έμμεση τριπλή μείωση των συντάξεων που είχε αποκαλύψει η "Ημερησία" από τις 23 Ιουλίου,  προβλέπει απόφαση - εγκύκλιος την οποία υπέγραψε και απέστειλε στα Ταμεία ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ Κατρούγκαλος.
Οι κύριες συντάξεις θα "χάσουν" επιπλέον 2% το μήνα της ονομαστικής αξίας τους (πριν από τις άλλες κρατήσεις - περικοπές που επιβάλλονται από το 2010) ενώ η παρακράτηση του επιπλέον 6% το μήνα στις επικουρικές
θα γίνεται στα καταβαλλόμενα ποσά ( μετά δηλαδή τις άλλες κρατήσεις). Οι σωρευτικές μειώσεις θα είναι ειδικά για το Σεπτέμβριο  6% στις κύριες (επιπλέον 2% Χ 3 μήνες) και 18% (6%Χ3 μήνες) στις επικουρικές και στο συνολικό εισόδημα από τις συντάξεις 12% κατά μέσο
όρο, σύμφωνα με υπολογισμούς.
Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ
Σύμφωνα με την απόφαση, σε εφαρμογή της παραγράφου 31 του άρθρου 1 του ν.4334/2015, αυξάνεται από 1/7/ 2015 το ποσοστό εισφοράς για υγειονομική περίθαλψη που παρακρατείται από τις κύριες συντάξεις όλων των Ασφαλιστικών Οργανισμών, του Δημοσίου και του Ν.Α.Τ, από 4% σε 6% (αύξηση κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες της  παρακράτησης για παροχές ασθένειας σε είδος από τον ΕΟΠΥΥ). Το νέο ποσοστό θα υπολογίζεται επί του αρχικού μεικτού μηνιαίου ποσού της κύριας σύνταξης (πριν από τις γνωστές περικοπές των Μνημονίων που ήδη γίνονται, δηλ. σε αυξημένα ονομαστικά ποσά κύριων συντάξεων). Από την ίδια ημερομηνία, θεσπίζεται εισφορά υγειονομικής περίθαλψης σε ποσοστό 6%, η οποία παρακρατείται εφεξής από τις καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις. Το ανωτέρω ποσοστό υπολογίζεται επί του καταβαλλόμενου μηνιαίου ποσού της επικουρικής σύνταξης, σύμφωνα με τη ρητή ως άνω διάταξη.
ΕΦΑΠΑΞ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ 3 ΜΗΝΩΝ
Με βάση την απόφαση, οι νέες εισφορές θα παρακρατηθούν -  και για τους 3 μήνες - από τις συντάξεις του μηνός Σεπτεμβρίου. Όπως αναφέρει η απόφαση, "τα επιπλέον ποσά που θα προκύψουν από τον υπολογισμό της ανωτέρω εισφοράς επί των συντάξεων των μηνών Ιουλίου και Αυγούστου 2015, παρακρατούνται από τις κύριες και επικουρικές συντάξεις μηνός Σεπτεμβρίου 2015 και αποδίδονται στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ, σύμφωνα με την αριθμ. Φ. 80000/οικ.22443/ 4522/8.10.2012 (Β΄2810) Κ.Υ.Α."
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ
Για παράδειγμα συνταξιούχος  του Δημοσίου με μεικτή κύρια σύνταξη 1.445,44 ευρώ και καταβαλλόμενη επικουρική 324,42 ευρώ, θα επιβαρυνθεί με επιπλέον 144,60 ευρώ στο τρίμηνο (επιπλέον 48,20 ευρώ το μήνα έναντι των 58 ευρώ που πλήρωνε) ενώ χαμηλοσυνταξιούχος του ΙΚΑ με 486,84 ευρώ μεικτή κύρια σύνταξη και καταβαλλόμενη επικουρική από το ΤΕΑΥΕΚ -  ΕΤΕΑ 236,75 ευρώ θα χάσει επιπλέον 72 ευρώ (24 ευρώ Χ 3 μήνες έναντι 19,50 ευρώ που πληρώνει κάθε μήνα έως σήμερα υπέρ του ΕΟΠΥΥ).



Του Γιώργου Γάτου

Με μετρητά στον γιατρό του ΕΟΠΥΥ - Σε αναστολή της πίστωσης στον ΕΟΠΥΥ προχωρούν οι συμβεβλημένοι γιατροί

Σε αναστολή της πίστωσης στον ΕΟΠΥΥ προχωρούν την ερχόμενη εβδομάδα οι συμβεβλημένοι με τον οργανισμό γιατροί, που διαμαρτύρονται για οφειλές που εκκρεμούν ακόμη και από το 2010. Εκτός από την άμεση αποπληρωμή των οφειλομένων, οι γιατροί διεκδικούν υπογραφή «νόμιμων» συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ και συνάντηση με τον υπουργό Υγείας ώστε να συζητήσουν το μέλλον της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Η κινητοποίηση είναι πενθήμερη και ξεκινά την ερχόμενη Δευτέρα, και την Παρασκευή 7 Αυγούστου οι γιατροί θα επανεξετάσουν τη στάση τους. Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, οι ασφαλισμένοι θα λαμβάνουν απόδειξη παροχής υπηρεσιών και στη συνέχεια θα μπορούν να διεκδικούν την αποζημίωσή τους από τον ΕΟΠΥΥ. Η Ενωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ που προχώρησε σε αυτή την απόφαση κατηγορεί τον οργανισμό ότι «αδυνατεί πλέον να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του τόσο απέναντι στους ασφαλισμένους όσο και απέναντι σε γιατρούς, εργαστήρια και διαγνωστικά κέντρα». Οπως καταγγέλλει, «οι γιατροί μένουν απλήρωτοι για μήνες, αλλά και χωρίς επαρκή διασφάλιση της νομιμότητας επί της νέας παράτασης της σύμβασής μας (δεν έχει εκδοθεί ακόμη το ΦΕΚ που αφορά την τρίμηνη παράταση των συμβάσεων από το τέλος Ιουνίου έως το τέλος Σεπτεμβρίου), έχοντας χρηματοδοτήσει τα τελευταία χρόνια με πάνω από 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας από την τσέπη μας». Σύμφωνα με την Ενωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ, ο οργανισμός συνεχίζει και χρωστά:
• Ληξιπρόθεσμες οφειλές πρώην Ταμείων ΟΠΑΔ, Οίκου Ναύτου, ΤΑΥΤΕΚΩ, ΕΤΑΑ κ.λπ. που εκκρεμούν από το 2010, 2011 και 2012.
• Το 10% των ιατρικών επισκέψεων από την ίδρυση του ΕΟΠΥΥ το 2012, 2013, 2014 και 2015, αφού δεν έχει διεκπεραιωθεί η τελική εκκαθάρισή τους από τον οργανισμό.
• Δαπάνες επισκέψεων και ιατρικών πράξεων/εξετάσεων για Μάρτιο και Απρίλιο του 2015.
«Τα όρια αντοχής των γιατρών του ΕΟΠΥΥ έχουν εξαντληθεί προ πολλού», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Ένωση και προσθέτει: «Λόγω των capital controls οι προμηθευτές μας απαιτούν άμεσα την πληρωμή όλων των αναλωσίμων. Κατόπιν αυτού η εξυπηρέτηση των πολιτών από τον ιδιωτικό τομέα της Υγείας είναι σχεδόν αδύνατη με αποκλειστική ευθύνη του ΕΟΠΥΥ. Η πολιτεία πρέπει να αναλάβει πλήρως τις ευθύνες της για τις σοβαρές παραλείψεις της στις επερχόμενες δυσλειτουργίες της ΠΦΥ».



ΠΕΝΝΥ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ

Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

Μαύρα στοιχεία από τη μελέτη του Ινστιτούτου Εργασίας ΓΣΕΕ: Σε απόλυτη φτώχεια τέσσερις στους δέκα Έλληνες

Αυξήθηκαν οι μισθωτοί που ζουν σε καθεστώς απόλυτης φτώχειας – Σε 14 μειώθηκαν οι εθνικές συμβάσεις εργασίας από 65 το 2010.
Μια απορυθμισμένη αγορά εργασίας και μια κοινωνία που φτωχοποιείται υπό το βάρος των πολιτικών λιτότητας περιγράφουν οι επιστημονικοί συνεργάτες της ΓΣΕΕ στη μελέτη τους που διαβιβάστηκε στον πρωθυπουργό, τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και τους αρχηγούς των κομμάτων.
Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία που δημοσιεύει η εφημερίδα «Έθνος». Ο φτωχός πληθυσμός στην Ελλάδα υπερδιπλασιάστηκε τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα περισσότεροι από 4 στους 10 κατοίκους της χώρας να έχουν διαθέσιμο εισόδημα μικρότερο του αντίστοιχου φτώχειας του 2009. Το ποσοστό απόλυτης φτώχειας των μισθωτών πλήρους απασχόλησης το 2009 ανερχόταν στο 7,6%, ενώ το 2012 στο 19,7%. Για τους αυτοαπασχολούμενους πλήρους απασχόλησης το ίδιο ποσοστό υπολογιζόταν το 2009 στο 23,5%, ενώ το 2012 είχε αυξηθεί στο 37,4%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία η πιο σημαντική επιδείνωση για τους εργαζόμενους μερικής απασχόλησης, για τους   οποίους το ποσοστό απόλυτης φτώχειας από 30,1% το 2009 αυξήθηκε σε 51,7% το 2012.  Το ποσοστό της αυξήθηκε σημαντικά από περίπου 6% το 2009 στο 10% το 2014.
Την ίδια ώρα οι κλαδικές Εθνικές ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις εργασίας μειώθηκαν από 65 το 2010 σε 14 το 2014, οι οποίες προέβλεπαν στην πλειονότητά τους δραστική μείωση των αποδοχών της τάξης του 10-40%.
Η μείωση της αγοραστικής δύναμης του πραγματικού κατώτατου μισθού την περίοδο 2010 -2014 ήταν περίπου 25%, ενώ για τους νέους κάτω των 25 ετών άγγιξε ακόμη και το 34,5%.
Σε απόλυτη φτώχεια 4 στους 10 Ελληνες
Μια απορρυθμισμένη αγορά εργασίας και μια κοινωνία που φτωχοποιείται υπό το βάρος των πολιτικών λιτότητας περιγράφουν οι επιστημονικοί συνεργάτες της ΓΣΕΕ στη μελέτη τους που διαβιβάστηκε στον πρωθυπουργό, τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και τους αρχηγούς των κομμάτων.
Το ποσοστό της μη ηθελημένης μερικής απασχόλησης είναι εξαιρετικά υψηλό και πλησιάζει το 70%.
Το ποσοστό της μη ηθελημένης μερικής απασχόλησης είναι εξαιρετικά υψηλό και πλησιάζει το 70%.
Οι αριθμοί που αποτυπώνονται στη μελέτη του Ινστιτούτου Εργασίας της Συνομοσπονδίας σκιαγραφούν με τα μελανότερα χρώματα τις συνέπειες των πολιτικών που ακολουθήθηκαν την τελευταία 5ετία, τη στιγμή, μάλιστα, που οι θεσμοί επιστρέφουν στην Αθήνα, ζητώντας αλλαγές επί τα χείρω σε Ασφαλιστικό - εργασιακά και παρεμβάσεις μεταξύ άλλων στα ακανθώδη ζητήματα των ομαδικών απολύσεων, των εργατικών κινητοποιήσεων και των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Είναι ενδεικτικό πως ο φτωχός πληθυσμός στην Ελλάδα υπερδιπλασιάστηκε τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα περισσότεροι από 4 στους 10 κάτοικους της χώρας να έχουν διαθέσιμο εισόδημα μικρότερο του αντίστοιχου ορίου φτώχειας του 2009.
Το ποσοστό απόλυτης φτώχειας των μισθωτών πλήρους απασχόλησης το 2009 ανερχόταν στο 7,6%, ενώ το 2012 στο 19,7%. Για τους αυτοαπασχολούμενους πλήρους απασχόλησης το ίδιο ποσοστό υπολογιζόταν το 2009 στο 23,5%, ενώ το 2012 είχε αυξηθεί στο 37,4%.
Μερική απασχόληση
Πιο σημαντική ήταν η επιδείνωση για τους εργαζόμενους μερικής απασχόλησης, για τους οποίους το ποσοστό απόλυτης φτώχειας από 30,1% το 2009 αυξήθηκε σε 51,7% το 2012... Η μερική απασχόληση, άλλωστε, σύμφωνα με τη μελέτη της ΓΣΕΕ, κερδίζει διαρκώς έδαφος. Το ποσοστό της αυξήθηκε σημαντικά από περίπου 6% το 2009 στο 10% το 2014. Αξιοσημείωτο είναι πως το ποσοστό της μη ηθελημένης μερικής απασχόλησης είναι εξαιρετικά υψηλό και πλησιάζει το 70%.
Αλλωστε οι κλαδικές/εθνικές ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις εργασίας μειώθηκαν από 65 το 2010 σε 14 το 2014, υπονομεύοντας το επίπεδο συλλογικής προστασίας για τους εργαζόμενους. Οι νέες επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις προέβλεπαν στην πλειονότητά τους δραστική μείωση των αποδοχών της τάξης του 10-40%. Η μείωση της αγοραστικής δύναμης του πραγματικού κατώτατου μισθού την περίοδο 2010-2014 ήταν περίπου 25%, ενώ για τους νέους κάτω των 25 ετών άγγιξε ακόμη και το 34,5%...
Παράλληλα, ο αριθμός των ανέργων τετραπλασιάστηκε, καθώς αυξήθηκε από 364.000 το τρίτο τρίμηνο του 2008 σε 1,342 εκατομμύρια το πρώτο τρίμηνο του 2014. Αξιοσημείωτο είναι το υψηλό ποσοστό ανεργίας στις γυναίκες και στους νέους, καθώς και στους μακροχρόνια ανέργους, ενώ στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας χάθηκαν ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας. Το ποσοστό φτώχειας των ανέργων αυξήθηκε από 34,8% το 2009 σε 65,5% το 2012. Αύξηση καταγράφεται και στα ποσοστά φτώχειας των συνταξιούχων, από 18,6% το 2009 σε 31,3% το 2012.
Το Ινστιτούτο της ΓΣΕΕ προτείνει τον επανασχεδιασμό της χρηματοδότησης των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας και την αξιολόγηση της βιωσιμότητας του χρέους, την ενεργοποίηση της εγχώριας ζήτησης με αύξηση επενδύσεων και ιδιωτικής κατανάλωσης, την επαναρρύθμιση της αγοράς εργασίας, την αποκατάσταση του συστήματος των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την επαναφορά του κατώτατου μισθού, κάτι που επιθυμεί και η κυβέρνηση αλλά θέλουν να βάλουν στον «πάγο» οι δανειστές.

Γιάννης Φώσκολος

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 2015-16 - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

Προκηρύσσονται 40 θέσεις φοιτητών για το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) με τίτλο “Περιβάλλον και Συμπεριφορά” για το ακαδημαϊκό έτος 2015-16. Στο Πρόγραμμα γίνονται δεκτοί πτυχιούχοι Τμημάτων
1. Σχολών Ψυχολογίας, Παιδαγωγικής Επιστήμης, Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών,
2. Θετικών και Εφαρμοσμένων επιστημών όπως Μηχανικών, Αρχιτεκτόνων και Γεωτεχνικών που ασχολούνται με τη δημιουργία συνθηκών για την επίδραση της ανθρώπινης συμπεριφοράς αναφορικά με το φυσικό περιβάλλον, και
3. άλλων ειδικοτήτων που εμπλέκονται με την περιβαλλοντική εκπαίδευση και συμπεριφορά.
Το πρόγραμμα είναι προσαρμοσμένο σε εργαζόμενους.
Καταληκτικές ημερομηνίες 30 Ιουλίου 2015 και 15 Σεπτεμβρίου 2015

Κυριακή 26 Ιουλίου 2015

Ανατροπές και χαμένοι με τα νέα όρια ηλικίας - Απειλούνται από τα νέα όρια 40 κατηγορίες ασφαλισμένων

Σαράντα κατηγορίες ασφαλισμένων απειλούνται με ανατροπές στα όρια ηλικίας και κινδυνεύουν να εγκλωβιστούν στην αγορά εργασίας.
Υπολογίζεται πως 150.000 υποψήφιοι συνταξιούχοι βρίσκονται στη ζώνη κινδύνου και θα δουν το όριο ηλικίας να αυξάνεται από έξι μήνες έως 15 έτη.
Το σχετικό νομοσχέδιο πήρε μια μικρή «μετάθεση» και όπως διευκρίνησε χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα έρθει προς ψήφιση μετά την συμφωνία (πιθανότατα τον Σεπτέμβρη), η οποία πρέπει να έχει κλείσει μέχρι τις 20 Αυγούστου.
Η αύξηση του ορίου ηλικίας αναμένεται να είναι έξι μήνες ετησίως έως ότου κλείσουν οι πόρτες εξόδου πριν από το 67ο έτος ή εναλλακτικά το 62ο έτος με 40 έτη.
Κλείνουν οι πόρτες στην πρόωρη συνταξιοδότηση με σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας που ξεκινά άμεσα, ώστε μέχρι το 2023 να βγαίνουν όλοι με πλήρη σύνταξη μόνο στα 67 με 15 έτη (4.500 ημέρες ασφάλισης) ή στα 62 με 40 έτη (12.000 ημέρες) και με μειωμένη στα 62 με 15ετία.
Στη μεταβατική περίοδο προβλέπεται ποινή 16% για όποιον επιλέξει να συνταξιοδοτηθεί με πλήρη σύνταξη πριν από τη συμπλήρωση του νέου ορίου. Ταυτόχρονα, όσοι φεύγουν από τώρα και στο εξής και δικαιούνται σύνταξη με το κατώτατο όριο, θα λαμβάνουν μέχρι τα 67 τη σύνταξη που αναλογεί στις εισφορές τους, ενώ το προνοιακό τμήμα που διαμορφώνει το κατώτατο όριο σύνταξης θα χορηγείται μόνο μετά τα 67.
Στους μεγάλους χαμένους της μεταρρύθμισης συγκαταλέγονται και όσοι είχαν τη δυνατότητα -κυρίως μητέρες- να συνταξιοδοτηθούν με το ειδικό καθεστώς των γονέων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Οσοι γονείς δεν έχουν συμπληρώσει τα όρια ηλικίας, όπου ορίζονται, θα δουν το όριο εξόδου να αυξάνεται από 6 μήνες έως 15 χρόνια.
«Μεγάλο πλήγμα θα δεχτούν οι μητέρες που έβγαιναν στην ηλικία της μειωμένης αλλά προστατεύονταν από τα κατώτατα όρια. Δεν επιβαρύνονται μόνο με αύξηση του ορίου ηλικίας αλλά και με απώλειες στη σύνταξή τους από 30-150 ευρώ για τουλάχιστον 17 χρόνια», εξηγεί ο δικηγόρος Διονύσης Ρίζος, ειδικός σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης.
Για παράδειγμα, μητέρα ανηλίκου που το 2010 είχε 5.500 ημέρες ασφάλισης, ανηλικότητα τέκνου και αμείβονταν με χαμηλές αποδοχές, αλλά συμπληρώνει τα 50 μετά την 1/7/2015 θα δει το όριο ηλικίας να αυξάνεται κατά ένα 6μηνο το έτος μέχρι τη συμπλήρωση των 50 και θα αναγκαστεί να πάρει χαμηλότερη σύνταξη μέχρι τα 67.
Η διάταξη για τις αυξήσεις των ορίων ηλικίας αποσύρθηκε από το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες, αλλά αναμένεται να επιστρέψει και να ψηφιστεί άμεσα.
Ανά εξάμηνο
Σύμφωνα με το προσχέδιο, τα όρια ηλικίας αυξάνονται κατά ένα 6μηνο το έτος, αρχής γενομένης από 1/7/2015 μέχρι το 2022. Αναμένεται να διασωθούν βαρέα και ανθυγιεινά, μητέρες, σύζυγοι, γονείς και αδελφοί αναπήρων, ασφαλισμένοι ανάπηροι. Θεμελιωμένα δικαιώματα μέχρι 30/06/2015 δεν θίγονται. Για όσους θεμελίωναν χωρίς όριο προβλέπεται η μεταβατική προσθήκη του εξαμήνου να ξεκινήσει από 01.01.2016 με όριο ηλικίας τα 58 (εφόσον η συνταξιοδότηση γίνεται με 35ετία και σε κάθε άλλη περίπτωση με όριο τα 55). Ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης εκτιμούν πως η συγκεκριμένη ρύθμιση «ακουμπά» εργαζόμενους στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, παλιούς ασφαλισμένους, όπως επίσης και ενστόλους που έβγαιναν στη σύνταξη χωρίς όριο ηλικίας με 25ετία.
Χαμένοι είναι όσοι έχουν κατοχυρωμένο δικαίωμα, περίπου 180.000 ασφαλισμένοι που έχουν τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης (μέχρι το τέλος του 2012) αλλά «κυνηγούν» το όριο ηλικίας, όπως μητέρες ανηλίκων, άνδρες σε ειδικά ταμεία (ΔΕΚΟ - τράπεζες) με 25ετία, εργαζόμενοι με 35ετία, δημόσιοι υπάλληλοι με 25ετία κ.ά.
Στη μεταβατική περίοδο προβλέπεται ποινή 16% για όποιον επιλέξει να συνταξιοδοτηθεί με πλήρη πριν από το νέο όριο. «Οι ασφαλισμένοι που επηρεάζονται από την αύξηση του ορίου ηλικίας μπορούν να βγουν με το παλιό όριο αλλά θα έχουν μείωση 16% της σύνταξής τους μέχρι να συμπληρώσουν το νέο όριο. Η ποινή αφορά τη συνταξιοδότηση με πλήρη σύνταξη και δεν είναι εφ' όρου ζωής αλλά εξαλείφεται όταν συμπληρώνεται το αντίστοιχο όριο», διευκρινίζει ο κ. Ρίζος.
Ψαλίδι στις κατώτατες για όσους φύγουν πριν από τα 67
Μειώσεις στις κατώτατες συντάξεις που φτάνουν το 35% ή σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να αγγίζουν ακόμη και το 50% για όσους ανοίγουν από τώρα και στο εξής την πόρτα της εξόδου πριν από τα 67 έρχονται με τις διατάξεις που ψηφίστηκαν χθες. Οσοι αποχωρούν από 30/6 και στο εξής και δικαιούνται σύνταξη με τα κατώτατα όρια θα παίρνουν το ποσό που αναλογεί στις καταβαλλόμενες εισφορές τους και μόνο μετά τα 67 θα τους χορηγείται το πλήρες ποσό της κατώτατης εγγυημένης σύνταξης. Ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης υπολογίζουν πως η συγκεκριμένη διάταξη «χτυπά» περίπου 200.000 με 250.000 ασφαλισμένους, ενώ δεν αποκλείεται να πλήξει ακόμη και 500.000 σε βάθος χρόνου 15ετίας. Πρόκειται κυρίως για εργαζομένους που φεύγουν με λίγα χρόνια ασφάλισης και χαμηλές αποδοχές.
Στην πρώτη γραμμή του πυρός είναι μητέρες ανηλίκων, ασφαλισμένοι που φεύγουν με 15ετία, εργαζόμενοι στην οικοδομή, υπαγόμενοι σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, γυναίκες στο ΙΚΑ που είχαν θεμελιώσει με 4.500 ημέρες μέχρι το 2010 και επρόκειτο να φύγουν στα 60, μισθωτοί που αποχωρούν με μειωμένη ΙΚΑ στα 62, όσοι φεύγουν με διαδοχική και έχουν λίγα χρόνια στο ΙΚΑ κ.ά. Για παράδειγμα, κάποιος με 600 ευρώ μισθό μπορεί να χρειάζεται ακόμη και 30 χρόνια εργασίας για να ξεπεράσει το φράγμα των κατωτάτων ορίων και να μην έχει απώλειες.
Αξιοσημείωτο είναι πως από τη ρύθμιση δεν εξαιρούνται προς το παρόν δικαιούχοι συντάξεων αναπηρίας, όπως και δικαιούχοι σύνταξης λόγω θανάτου. Η πρόβλεψη μάλιστα για σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ από τον Μάρτιο του 2016 αναμένεται να πλήξει περισσότερο ομάδες ασφαλισμένων που θίγονται από τη διάταξη για τα κατώτατα όρια.
«Με τη ρύθμιση αυτή προκαλείται σημαντική βλάβη στους οικονομικά ασθενέστερους», δηλώνει ο πρώην υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης. Στο μεταξύ χθες με τροπολογία ξεκαθαρίστηκε ότι η εισφορά 6% στις επικουρικές συντάξεις θα είναι επί του καταβαλλόμενου και όχι επί του αρχικού ποσού.
Οι αλλαγές στο Δημόσιο με παραδείγματα
Παραδείγματα με τις αλλαγές για τους ασφαλισμένους και του γονείς ανηλίκων στο Δημόσιο παρουσιάζονται παρακάτω:
• Υπάλληλος σε δήμο, διορισμένος το 1986, πατέρας ενός ανήλικου παιδιού και 48 ετών. Θα επηρεαστεί από τις αλλαγές;
Απ.: Ο υπάλληλος συμπλήρωσε την 25ετία για θεμελίωση το 2011 και έτσι «κλείδωσε» δικαίωμα ως πατέρας ανηλίκου για να συνταξιοδοτηθεί στο 52ο έτος. Με τις αλλαγές που έρχονται θα επιβαρυνθεί με 1 εξάμηνο ανά έτος μέχρι συμπλήρωσης του 52ου έτους της ηλικίας του, το 2019. Ετσι θα μπορεί να λάβει σύνταξη στην ηλικία των 54 ετών.
• Μητέρα τριών παιδιών έχει προσληφθεί στο Δημόσιο το 1989. Δεν έχει άλλο χρόνο ασφάλισης. Πότε μπορεί να συνταξιοδοτηθεί;
Απ.: Η συγκεκριμένη μητέρα μέχρι τις 30/6 είχε θεμελιωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα ώστε να μπορεί να αποχωρήσει χωρίς όριο ηλικίας με πλήρη σύνταξη. Δεν επηρεάζεται από τις αλλαγές.
• Υπάλληλος σε δημόσιο φορέα έχει συνολικά 33 έτη ασφάλισης, 13 έτη στο ΙΚΑ, 20 στο Δημόσιο και είναι 57 ετών. Εχει 28 μήνες θητεία. Πότε μπορεί να συνταξιοδοτηθεί;
Απ.: Ο υπάλληλος είχε «κλειδώσει» το συνταξιοδοτικό του δικαίωμα ώστε να μπορεί να συνταξιοδοτηθεί με 35 έτη ασφάλισης στα 58. Την εν λόγω προϋπόθεση 35ετίας συμπλήρωνε με εξαγορά της θητείας. Πλην, όμως, επειδή δεν έχει συμπληρώσει το 58ο έτος θα υποστεί επιβάρυνση. Ετσι θα έχει αύξηση του ορίου ηλικίας κατά 2 εξάμηνα και θα μπορεί να υποβάλει αίτηση το 59ο έτος.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ Πηγή

ΟΑΕΕ
Ετη ασφάλισης
Ετος συμπλήρωσης του ορίου
Οριο πλήρους
Ανδρες -
35 έτη μέχρι
1/7/2015-31/12/2015
60,5
Γυναίκες
το τέλος του 2012
2016
61
2017
61,5
2018
62
ΔΕΚΟ - ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Ετη ασφάλισης
Χρόνος συμπλήρωσης ορίου ηλικίας
Οριο μειωμένης
Οριο πλήρους
Ανδρες
25 έτη μέχρι το τέλος του 2012
1/7/2015-31/12/2015
60,5
65,5
2016
61
66
2017
61,5
66,5
2018
62
67
Πίνακας με τα όρια συνταξιοδότησης μετά τις αλλαγές στο ασφαλιστικό
Μητέρες ανηλίκων σε ΙΚΑ - ΔΕΚΟ - Τράπεζες
Κατοχύρωση
Ετος
Οριο Μειωμένης
Οριο Πλήρους
5.500 ένσημα κι ανηλικότητα το 2010
Από 1-7-2015 Μέχρι 31-12-2015
50,5
55,5
5.500 ένσημα κι ανηλικότητα 2011
Από 1-7-2015 Μέχρι 31-12-2015
52,5
57,5
5.500 ένσημα κι ανηλικότητα το 2012
Από 1-7-2015 Μέχρι 31-12-2015
55,5
60,5
5.500 ένσημα κι ανηλικότητα το 2010
Από 1-1-2016 Μέχρι 31-12-2016
51
56
5.500 ένσημα κι ανηλικότητα το 2011
Από 1-1-2016 Μέχρι 31-12-2016
53
58
5.500 ένσημα κι ανηλικότητα το 2012
Από 1-1-2016 Μέχρι 31-12-2016
56
61
5.500 ένσημα κι ανηλικότητα το 2010
Από 1-1-2017 Μέχρι 31-12-2017
51,5
56,5
5.500 ένσημα κι ανηλικότητα το 2011
Από 1-1-2017 Μέχρι 31-12-2017
53,5
58,5
5.500 ένσημα κι ανηλικότητα το 2012
Από 1-1-2017 Μέχρι 31-12-2017
56,5
61,5
5.500 ένσημα κι ανηλικότητα το 2010
Από 1-1-2018 Μέχρι 31-12-2018
52
57
5.500 ένσημα κι ανηλικότητα το 2011
Από 1-1-2018 Μέχρι 31-12-2018
54
59
5.500 ένσημα κι ανηλικότητα το 2012
Από 1-1-2018 Μέχρι 31-12-2018
57
62
5.500 ένσημα κι ανηλικότητα το 2010
Από 1-1-2019 Μέχρι 31-12-2019
52,5
57,5
5.500 ένσημα κι ανηλικότητα το 2011
Από 1-1-2019 Μέχρι 31-12-2019
54,5
59,5
5.500 ένσημα κι ανηλικότητα το 2012
Από 1-1-2019 Μέχρι 31-12-2019
57,5
62,5
5.500 ένσημα κι ανηλικότητα το 2010
Από 1-1-2020 Μέχρι 31-12-2020
53
58
5.500 ένσημα κι ανηλικότητα το 2011
Από 1-1-2020 Μέχρι 31-12-2020
55
60
5.500 ένσημα κι ανηλικότητα το 2012
Από 1-1-2020 Μέχρι 31-12-2020
58
63
5.500 ένσημα κι ανηλικότητα το 2010
Από 1-1-2021 Μέχρι 31-12-2021
53,5
58,5
5.500 ένσημα κι ανηλικότητα το 2011
Από 1-1-2021 Μέχρι 31-12-2021
55,5
60,5
5.500 ένσημα κι ανηλικότητα το 2012
Από 1-1-2021 Μέχρι 31-12-2021
58,5
63,5
5.500 ένσημα κι ανηλικότητα το 2010
Από 1-1-2022 Μέχρι 31-12-2022
54
59
5.500 ένσημα κι ανηλικότητα το 2011
Από 1-1-2022 Μέχρι 31-12-2022
56
61
5.500 ένσημα κι ανηλικότητα το 2012
Από 1-1-2022 Μέχρι 31-12-2022
59
64
5.500 ένσημα κι ανηλικότητα το 2010, 2011, 2012
Από 1-1-2023
62
67
Γονείς ανηλίκων στο Δημόσιο
Κατοχύρωση
Ετος
Οριο Πλήρους
25 έτη κι ανηλικότητα το 2010
Από 1-7-2015 Μέχρι 31-12-2015
50,5
25 έτη κι ανηλικότητα το 2011
Από 1-7-2015 Μέχρι 31-12-2015
52,5
25 έτη κι ανηλικότητα το 2012
Από 1-7-2015 Μέχρι 31-12-2015
55,5
25 έτη κι ανηλικότητα το 2010
Από 1-1-2016 Μέχρι 31-12-2016
51
25 έτη κι ανηλικότητα το 2011
Από 1-1-2016 Μέχρι 31-12-2016
53
25 έτη κι ανηλικότητα το 2012
Από 1-1-2016 Μέχρι 31-12-2016
56
25 έτη κι ανηλικότητα το 2010
Από 1-1-2017 Μέχρι 31-12-2017
51,5
25 έτη κι ανηλικότητα το 2011
Από 1-1-2017 Μέχρι 31-12-2017
53,5
25 έτη κι ανηλικότητα το 2012
Από 1-1-2017 Μέχρι 31-12-2017
56,5
25 έτη κι ανηλικότητατο 2010
Από 1-1-2018 Μέχρι 31-12-2018
52
25 έτη κι ανηλικότητα το 2011
Από 1-1-2018 Μέχρι 31-12-2018
54
25 έτη κι ανηλικότητα το 2012
Από 1-1-2018 Μέχρι 31-12-2018
57
25 έτη κι ανηλικότητα το 2010
Από 1-1-2019 Μέχρι 31-12-2019
52,5
25 έτη κι ανηλικότητα το 2011
Από 1-1-2019 Μέχρι 31-12-2019
54,5
25 έτη κι ανηλικότητα το 2012
Από 1-1-2019 Μέχρι 31-12-2019
57,5
25 έτη κι ανηλικότητα το 2010
Από 1-1-2020 Μέχρι 31-12-2020
53
25 έτη κι ανηλικότητα το 2011
Από 1-1-2020 Μέχρι 31-12-2020
55
25 έτη κι ανηλικότητα το 2012
Από 1-1-2020 Μέχρι 31-12-2020
58
25 έτη κι ανηλικότητα το 2010
Από 1-1-2021 Μέχρι 31-12-2021
53,5
25 έτη κι ανηλικότητα το 2011
Από 1-1-2021 Μέχρι 31-12-2021
55,5
25 έτη κι ανηλικότητα το 2012
Από 1-1-2021 Μέχρι 31-12-2021
58,5
25 έτη κι ανηλικότητα το 2010
Από 1-1-2022 Μέχρι 31-12-2022
54
25 έτη κι ανηλικότητα το 2011
Από 1-1-2022 Μέχρι 31-12-2022
56
25 έτη κι ανηλικότητα το 2012
Από 1-1-2022 Μέχρι 31-12-2022
59
25 έτη κι ανηλικότητα το 2010, 2011, 2012
Από 1-1-2023
67
(Θεμελιώνοντας από την 1-1-2011 κι έπειτα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν και οι πατέρες)
ΙΚΑ
Ετη ασφάλισης
Ετος
Οριο πλήρους
Ανδρες
10.500 ένσημα μέχρι το τέλος του 2011
1/7/2015-31/12/2015
58,5
10.500 ένσημα το 2012
1/7/2015-31/12/2015
59,5
10.500 ένσημα μέχρι το τέλος του 2011
2016
59
10.500 ένσημα το 2012
2016
60
10.500 ένσημα μέχρι το τέλος του 2011
2017
59,5
10.500 ένσημα το 2012
2017
60,5
10.500 ένσημα μέχρι το τέλος του 2011
2018
60
10.500 ένσημα το 2012
2018
61
10.500 ένσημα μέχρι το τέλος του 2011
2019
60,5
10.500 ένσημα το 2012
2019
61,5
10.500 ένσημα μέχρι το τέλος του 2011
2020
61
10.500 ένσημα το 2012
2020
62
10.500 ένσημα μέχρι το τέλος του 2011
2021
61,5
10.500 ένσημα το 2012
2021
62
10.500 ένσημα μέχρι το τέλος του 2011
2022
62

Ανατροπές και πάλι στο Δημόσιο - «Τσεκούρι» έως 20% σε επιδόματα του Δημοσίου - Τι ζητούν οι Θεσμοί για μισθολόγιο, κινητικότητα, προσλήψεις.

Θεσμοθέτηση ενιαίου μισθολογίου και υλοποίηση ενός νέου σχεδίου της κινητικότητας προβλέπει, μεταξύ άλλων, το κυβερνητικό πρόγραμμα για τις αλλαγές στο Δημόσιο, που έχει ήδη τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, όπως αναφέρει το Έθνος.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το νέο πρόγραμμα έχουν τεθεί νέες αλλαγές στο Δημόσιο και ένα νέο «μπρα ντε φερ» μεταξύ δανειστών και κυβέρνησης βρίσκεται σε εξέλιξη, το οποίο αφορά το ενιαίο μισθολόγιο, την αξιολόγηση και την αποπολιτικοποίηση της δημόσιας διοίκησης, την κινητικότητα και τις προσλήψεις νέου προσωπικού.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας που έχει υπογραφεί με τους εταίρους προβλέπεται η θεσμοθέτηση νέου ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο, με εφαρμογή από το 2016, ο εξορθολογισμός των ειδικών μισθολογίων που αφορούν 250.000 δημοσίους λειτουργούς, η υλοποίηση ενός νέου κύματος κινητικότητας, καθώς και η αποπολιτικοποίηση της δημόσιας διοίκησης.
Συγκεκριμένα, στα ειδικά μισθολόγια περιλαμβάνονται υπάλληλοι μεταξύ των οποίων δικαστικοί λειτουργοί, γιατροί του ΕΣΥ, μόνιμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού και του Λιμενικού Σώματος, διπλωματικοί υπάλληλοι, μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ιατροδικαστές, μέλη ΔΕΠ σε ΑΕΙ και μέλη ΕΠ σε ΤΕΙ, ερευνητές, ειδικοί λειτουργοί επιστήμονες, επιστημονικό ερευνητικό προσωπικό ΚΕΠΕ, προσωπικό Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, αρχιερείς όλων των δογμάτων, μουσικοί και καθηγητές Εθνικής Σχολής Υγείας. 
Η ελληνική κυβέρνηση από την πλευρά της, επεξεργάζεται σχέδιο προκειμένου να μην μειωθούν οι βασικοί μισθοί στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων και παράλληλα να εξασφαλιστεί κονδύλι από την περικοπή των μη μισθολογικών επιδομάτων (π.χ. ιδιωτικά ασφαλιστήρια εργαζομένων, συμβάσεις για παιδικές κατασκηνώσεις κλπ), τα οποία θα διατεθούν για την αύξηση των επιδομάτων των κατόχων θέσεων ευθύνης (γενικοί διευθυντές, διευθυντές, προϊστάμενοι).
Βασικό μέρος του κυβερνητικού σχεδίου για το νέο μισθολόγιο είναι και η ενσωμάτωση ειδικών επιδομάτων στις βασικές αποδοχές, κάτι που θα επιφέρει μείωση των συνολικών αποδοχών από 5-20%, αλλά θα αυξήσουν τον βασικό μισθό και θα συνυπολογίζονται στην απόδοση σύνταξης, αυξάνοντας τις κρατήσεις για τα ασφαλιστικά ταμεία.
Μεταξύ των επιδομάτων που πάνε προς κατάργηση και ενσωμάτωση στον βασικό μισθό είναι: 
- Τα επιδόματα "εξομάλυνσης μισθολογικών διαφορών" που λαμβάνουν οι στρατιωτικοί, οι αστυνομικοί, οι λιμενικοί και οι πυροσβέστες.
- Τα επιδόματα "ειδικής απασχόλησης" που παίρνουν όλοι οι ένστολοι.
- Το "επίδομα ταχύτερης και αποτελεσματικότερης διεκπεραίωσης υποθέσεων των δικαστικών λειτουργών".
- Η "πάγια αποζημίωση" των δικαστικών λειτουργών.
- Το επίδομα "δημιουργίας και ενημέρωσης βιβλιοθήκης" των δικαστικών λειτουργών και του κύριου προσωπικού του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους
- Τα "ερευνητικά επιδόματα" του Εκπαιδευτικού Προσωπικού των ΤΕΙ.
- Τα "ειδικά ερευνητικά επιδόματα" των μελών του Διδακτικού και Επιστημονικού προσωπικού (ΔΕΠ) των ΤΕΙ.
- Τα "επιδόματα διδακτικής προετοιμασίας και εξωδιδακτικής πανεπιστημιακής απασχόλησης" του Διδακτικού και Επιστημονικού Προσωπικού των ΤΕΙ.
- Η "πάγια αποζημίωση για δημιουργία και ενημέρωση βιβλιοθήκης και για συμμετοχή σε συνέδρια" την οποία λαμβάνει το Διδακτικό και ΕΠιστημονικό Προσωπικό των ΑΕΙ.
- Το επίδομα "αποκλειστικού ειδικού λειτουργήματος" που λαμβάνουν οι αρχιερείς της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ποιοι και πόσο θίγονται με το νέο Μνημόνιο Συντάξεις και Ασφαλιστικό

Νέα μέτρα που επιφέρουν μειώσεις στις συντάξεις έως 50% και αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης έως 12 χρόνια (μέσω της κατάργησης των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων έως το 2022 ), φέρνει το νέο μνημόνιο.
Θα ακολουθήσει τον ερχόμενο Οκτώβριο νέο πακέτο μέτρων στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος. Ήδη έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή οι πρώτες διατάξεις για τις μειώσεις στις συντάξεις και θα ακολουθήσουν τα νέα μέτρα.
Συνολικά οι 7 αλλαγές-σοκ στο ασφαλιστικό και στις συντάξεις, έχουν ως εξής:
1. Σταδιακή κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Θίγονται μητέρες ανηλίκων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, εργαζόμενοι σε ειδικά Ταμεία (ΔΕΚΟ – τράπεζες) με 25ετία, μισθωτοί και ελευθεροεπαγγελματίες με 35ετία, δημόσιοι υπάλληλοι με 25 χρόνια ασφάλισης και ιδιαίτερα γονείς ανηλίκων Στη «μέγκενη» των αλλαγών μπαίνουν τουλάχιστον 150.000 ασφαλισμένοι που έχουν κατοχυρωμένο δικαίωμα, έχουν δηλαδή τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης (μέχρι το τέλος του 2012), αλλά «κυνηγούν» το όριο ηλικίας.
Οι κατηγορίες ασφαλισμένων οι οποίες δεν επηρεάζονται από τις προωθούμενες ανατροπές στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις , είναι οι παρακάτω:
Α. Όσοι και όσες έχουν θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα μέχρι 30 Ιουνίου 2015. Η σχετική διάταξη προβλέπει ότι ‘θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα μέχρι 30 Ιουνίου 2015 λόγω ικανοποίησης των προϋποθέσεων του χρόνου ασφάλισης ο οποίος απαιτείται και των ορίων ηλικίας (όπου αυτά προβλέπονται) δεν θίγονται και δύνανται να ασκηθούν οποτεδήποτε’’. Επισημαίνεται ότι θεμελιωμένο δικαίωμα υφίσταται όταν ο ασφαλισμένος συμπληρώνει τον ελάχιστο χρόνο ασφάλισης και το όριο ηλικίας (όπου αυτό προβλέπεται) που απαιτούνται για τη συνταξιοδότησή του. Το θεμελιωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα μπορεί να ασκηθεί οποτεδήποτε και ο ασφαλισμένος έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει εργαζόμενος. Πάντως απομένει να διευκρινιστεί αν στα θεμελιωμένα προστεθεί το αυξημένο 'πέναλτι' του 16% ετησίως.
Β. Οι υπαγόμενοι σε καθεστώς βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, καθώς και ασφαλισμένοι απασχολούμενοι σε ορυχεία, λιγνιτωρυχεία και υπόγειες στοές.
Γ. Οι μητέρες παιδιών που είναι ανίκανα για κάθε βιοποριστική εργασία.
Δ. Οι σύζυγοι, γονείς και αδελφοί αναπήρων.
Ε. Οι ασφαλισμένοι ανάπηροι που καταλαμβάνονται από τις διατάξεις του Νόμου 612/77.
Σύμφωνα με την προωθούμενη διάταξη, από την 1η Ιανουαρίου 2023, τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος για να πάρει κάποιος ασφαλισμένος σύνταξη διαμορφώνονται ως εξής:
- Για πλήρη σύνταξη γήρατος, χρειάζεται για οποιαδήποτε κατηγορία ασφαλισμένων η συμπλήρωση του 62ου έτους με 40 χρόνια ασφάλισης (ή 12.000 ημέρες ασφάλισης) και το 67ο έτος με 15 έτη (ή 4.500 ημέρες ασφάλισης).
- Για μειωμένη σύνταξη γήρατος, για όλους τους ασφαλισμένους χρειάζεται η συμπλήρωση του 62ου έτους ηλικίας με 15 έτη (ή 4.500 ημέρες ασφάλισης).
Τα προβλεπόμενα μέχρι 30 Ιουνίου 2015 χαμηλότερα από τα παραπάνω όρια ηλικίας συνταξιοδότησης θα προσαρμοστούν σταδιακά και, συγκεκριμένα, θα αυξηθούν κατά 6 μήνες ανά έτος, ξεκινώντας από 1η Ιουλίου 2015, φτάνοντας μέχρι και το έτος 2022.
Στις περιπτώσεις που για να βγει κάποιος ασφαλισμένος στη σύνταξη δεν προβλέπεται κάποιο όριο ηλικίας, η μεταβατική προσθήκη του εξαμήνου ξεκινά από 1η Ιανουαρίου 2016 με όριο ηλικίας το 58ο έτος, εφόσον ο ασφαλισμένος βγαίνει στη σύνταξη με τη συμπλήρωση 35 ετών ασφάλισης, ενώ σε κάθε άλλη περίπτωση με όριο ηλικίας το 55ο έτος.
Κατά χρονικό διάστημα προσαρμογής των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, επιβάλλεται μείωση του ποσού σύνταξης κατά 16% ετησίως και μέχρι τη συμπλήρωση του διαμορφούμενου, κατά περίπτωση προβλεπόμενου νέου ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης.
2. Κατάργηση των κατωτάτων ορίων συντάξεων, μέχρι τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας, που σημαίνει μείωση μέχρι και 50% για συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα με λίγα χρόνια ασφάλισης και χαμηλές αποδοχές. Ειδικότερα
στους συνταξιοδοτούμενους όλων των ασφαλιστικών ταμείων μετά τις 30 Ιουνίου 2015, χορηγείται σύνταξη που αναλογεί στις καταβαλλόμενες εισφορές και μετά την συμπλήρωση του 67ου έτους, χορηγείται το πλήρες ποσό της κατώτατης εγγυημένης σύνταξης (κατώτατο όριο). Το συγκεκριμένο μέτρο καταργεί τα κατώτατα - εγγυημένα από το κράτος κατώτατα όρια, μειώνει έως 50% τα ποσά των συντάξεων για όσους έχουν 15-20 χρόνια ασφάλισης και χαμηλές αποδοχές.
3. Από 1η Ιανουαρίου 2015 εντάσσονται υποχρεωτικά στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) όλα τα ταμεία και οι τομείς επικουρικής ασφάλισης που δεν έχουν ενταχθεί μέχρι την δημοσίευση του παρόντος νόμου.
4. Από 1η Ιανουαρίου 2016 οι εγγυημένες σε μηνιαία βάση συνταξιοδοτικές εισφορές (κρατική επιχορήγηση) προς τα ασφαλιστικά ταμεία κύριας ασφάλισης διατηρούνται σε ονομαστικούς όρους μέχρι το έτος 2021 στα επίπεδα του έτους 2015.
5. Από 1η Ιουλίου 2015 αυξάνονται οι εισφορές υγειονομικής περίθαλψης από 4% σε 6% και παρακρατούνται από τις κύριες συντάξεις και από την παραπάνω ημερομηνία το αντίστοιχο ποσοστό εισφορών υγειονομικής περίθαλψης, ορίζεται σε 6% και παρακρατείται από τις επικουρικές συντάξεις.
6. Αλλάζει προς το δυσμενέστερο ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων -με την πρόβλεψη καταβολής αναλογίας της βασικής σύνταξης των 360 ευρώ, δηλαδή χαμηλότερων ποσών σε σχέση με ότι ίσχυε έως τώρα -ακόμη και για όσους και όσες έχουν υποβάλει φέτος αίτηση συνταξιοδότησης! Όσοι έχουν υπαχθεί στην ασφάλιση οποιουδήποτε ταμείου έως τις 31/12/2010 και υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης μετά την 1/1/2015 θα λαμβάνουν δύο τμήματα σύνταξης:
- Ένα με βάση τα ποσοστά και τις συντάξιμες αποδοχές ή ασφαλιστικές κατηγορίες που ίσχυαν για τον χρόνο ασφάλισης έως το 2010 και
- Δεύτερο τμήμα με χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης και αναλογία της βασικής σύνταξης για τον χρόνο ασφάλισης από την 1/1/2011.
Ο νόμος 3863/2010, με τροπολογία που κατατέθηκε την τελευταία όχι μόνο θα εφαρμοστεί αναδρομικά από 1/1/2015, αλλά θα συμπεριλάβει ακόμη και εκείνους που είχαν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 31/12/2014, σε αντίθεση με ότι προέβλεπε ο συγκεκριμένος νόμος που αφορούσε όσους θεμελίωναν δικαίωμα μετά την 1/1/2015.
7. Πιο σκληρό θα είναι το πακέτο του ασφαλιστικού – συνταξιοδοτικού που θα πρέπει να νομοθετήσει η όποια κυβέρνηση τον ερχόμενο Οκτώβριο και οι οποίες θα πρέπει να ισχύσουν από 1η Ιανουαρίου 2016. Συγκεκριμένα, η συμφωνία ελληνικής κυβέρνησης – δανειστών προβλέπει: 
- Κατάργησή του ΕΚΑΣ έως τα τέλη του 2019. Θα προηγηθεί μια περικοπή για το 20% των δικαιούχων με τα υψηλότερα εισοδήματα και από το 2016 θα τεθεί σε εφαρμογή το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα με χρηματοδότηση από την ανακατανομή όλων των προνοιακών επιδομάτων (τίθεται ο στόχος για εξοικονόμηση 900 εκατ. ευρώ)
• Στενότερη σύνδεση μεταξύ εισφορών και παροχών.
• Διεύρυνση και εκσυγχρονισμό της βάσης των εισφορών και των συντάξεων των αυταπασχολουμένων, με βάση το πραγματικό εισόδημά του.
• Εξορθολογισμό των διαφορετικών συστημάτων καθορισμού των βασικών συντάξεων.
• Ολοκληρωμένη προσαρμογή των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης, μαζί και μέσω των κανόνων πληρωμής των εισφορών και των παροχών τους.
• Κατάργηση των κοινωνικών πόρων (σ.σ. φόροι υπέρ τρίτων για ορισμένα ταμεία) με τους οποίους χρηματοδοτούνται οι συντάξεις και αντιστάθμιση τους με τη μείωση των παροχών ή την αύξηση των εισφορών σε συγκεκριμένα ταμεία (από την 31η Οκτωβρίου 2015).
• Εναρμόνιση των κανόνων παροχής συντάξεων του ΟΓΑ με εκείνα που ισχύουν στο υπόλοιπο συνταξιοδοτικό σύστημα, εκτός εάν ο ΟΓΑ ενσωματωθεί σε άλλα ασφαλιστικά ταμεία.
• Διοικητική ενοποίηση των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης μέχρι τέλος του 2017.











Σάββατο 25 Ιουλίου 2015

Απολύσεις στο δημόσιο φέρνει το Γ' Mνημόνιο

Απολύσεις στο δημόσιο φέρνει το Γ’ μνημόνιο. Η αξίωση αυτή είναι του κου Σόιμπλε, και την είχε διαρρεύσει το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, λίγες μόνο ημέρες πριν από τη 12η Ιουλίου. Ο ελληνικός τύπος σχεδόν στο σύνολό του είχε αποκρύψει τις πληροφορίες.
Οι λοιποί Ευρωπαίοι συμφωνούν και επιπλέον θέτουν τους κύριους στόχους του 3ου μνημονίου ως εξής: Αναδιάρθρωση του χρέους και χρήμα στις επιχειρήσεις της χώρας με τρεις προϋποθέσεις:
Α) Την αποπολιτικοποίηση (στην ουσία αποκομματικοποίηση) του κράτους.
Β) Την αποδυνάμωση των συνδικαλιστικών διεκδικήσεων.
Γ) Τη μείωση του Δημοσίου τομέα κατά 60.000-100.000 ανθρώπους τα επόμενα 3 χρόνια με τη διαδικασία της κατάργησης ολόκληρων οργανισμών ή οργανικών θέσεων. Συνταγματικά επιτρέπεται η απόλυση των υπαλλήλων που καταλαμβάνουν αυτές τις θέσεις.
Για τους γνωρίζοντες αυτό ήταν το βασικό κριτήριο της επιλογής της κας Ντέλια Βελκουλέσκου ως επικεφαλής κατ’ουσία της τρόικα στη χώρα μας. Η κα Βελκουλέσκου ως χαμηλόβαθμο μέλος της Τρόικα την εποχή του β’ μνημονίου είχε προτείνει με εμπεριστατωμένη μελέτη την κατάργηση 150.000 θέσεων στο δημόσιο.
Η πρότασή της τότε δεν έγινε δεκτή. Επιστρέφει σήμερα από θέση ισχύος, με τις ισχυρές πλάτες των Γερμανών και το πλεονέκτημα ενός αριστερού πρωθυπουργού (που έχει αποδεχτεί τη μεταρρύθμιση αυτή) και μιας κολοβής αντιμνημονιακής αντιπολίτευσης στους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς.

Έκτακτη βοήθεια ύψους 9,9 εκ. ευρώ ενέκρινε στην Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις Φυσικές Καταστροφές του περασμένου Χειμώνα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΝΩΣΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ
Έκτακτη βοήθεια ύψους 9,9 εκ. ευρώ ενέκρινε στην Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις Φυσικές Καταστροφές του περασμένου χειμώνα
Κώστας Αγοραστός: "Με ένωση δυνάμεων, συνεργασία, σχέδιο και συνεχή παρακολούθηση μπορούμε να κερδίζουμε έργα προς όφελος της πατρίδας"
Την ικανοποίησή του για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να χορηγήσει μέσω του Ταμείου Αλληλεγγύης έκτακτη βοήθεια ύψους 9,9 εκ. ευρώ στην Ελλάδα μετά από τις φυσικές καταστροφές που σημειώθηκαν τον περασμένο χειμώνα σε αρκετές περιοχές από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, εκφράζει ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός.
Η ενίσχυση αφορά πέντε Περιφέρειες της χώρας και θα καλύψει μέρος των έκτακτων δαπανών για τις εργασίες ανάκαμψης μετά τις καταστροφές. Ειδικότερα, θα βοηθήσει στην αποκατάσταση υποδομών και υπηρεσιών ζωτικής σημασίας, θα επιτρέψει την κάλυψη του κόστους για τις επιχειρήσεις έκτακτης ανάγκης και διάσωσης και θα βοηθήσει να καλυφθούν ορισμένες από τις δαπάνες καθαρισμού στις πληγείσες περιοχές.
Η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας από την πρώτη στιγμή είχε καταγράψει το μέγεθος της ζημιάς που είχε προκληθεί και σε συναντήσεις με τον αρμόδιο υπουργό είχε προτείνει στην κυβέρνηση να αιτηθεί βοήθεια από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
"Ως Ένωση Περιφερειών Ελλάδας εκφράζουμε την ικανοποίησή μας γι' αυτή την εξέλιξη. Είναι σημαντικό για τη χώρα μας σ' αυτή τη δύσκολη και ειδική συγκυρία στην οποία βρίσκεται, να υπάρχει επιπρόσθετη βοήθεια για έκτακτες καταστάσεις όπως αυτή των φυσικών καταστροφών του περασμένου χειμώνα. Το γεγονός πως η πρόταση που είχαμε υποβάλει στον υπουργό κ. Σταθάκη να αιτηθεί βοήθεια από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ε.Ε. έγινε δεκτή και αποφέρει στη χώρα μας κονδύλια ύψους 9,9 εκ. ευρώ για την αποκατάσταση ζημιών σε δημόσιες υποδομές, είναι εξαιρετικά θετικό σε μία περίοδο όπου δυστυχώς υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τη χρηματοδότηση.
Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όμως αποδεικνύει ακόμη πως όταν ενώνουμε τις δυνάμεις μας με συνεργασία, συνέργεια, σχέδιο και συνεχή παρακολούθηση, μπορούμε να διεκδικήσουμε και να κερδίσουμε έργα προς όφελος της πατρίδας μας. Οι προσπάθειες και η επιμονή μας δεν πήγαν χαμένες" σημείωσε σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας κ. Κώστας Αγοραστός.

Προβλήματα χρηματοδότησης έργων ΕΣΠΑ σε Περιφέρεια και Δήμους στην Κ. Μακεδονία

Προβλήματα χρηματοδοτήσεων αναφέρουν ότι αντιμετωπίζουν δήμοι της Κεντρικής Μακεδονίας αλλά και οι υπηρεσίες της Περιφέρειας που υλοποιούν έργα του ΕΣΠΑ καθώς εδώ και αρκετούς μήνες έχουν σταματήσει οι χρηματοδοτικές ροές.
Περιγράφοντας τις διαστάσεις του ζητήματος, ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας επισημαίνει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο:
"Εδώ και πέντε μήνες έχουν παγώσει οι χρηματοδοτήσεις για τα έργα του ΕΣΠΑ με αποτέλεσμα σε πολλά από αυτά είτε οι ανάδοχοι να έχουν σταματήσει να τα υλοποιούν, είτε οι ρυθμοί υλοποίησής τους να είναι απελπιστικά αργοί. Παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις μας, η κυβέρνηση δυστυχώς ακόμα δεν έχει λύσει το πρόβλημα".
Αναφερόμενος στο επιχειρησιακό πρόγραμμα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ο κ. Τζιτζικώστας σχολιάζει: 
"Εχουμε να λαμβάνουμε περισσότερα από σαράντα εκατομμύρια ευρώ, για έργα τα οποία έχουν ήδη εκτελεστεί και δυστυχώς είμαστε πλέον έξω από τα όρια της αντοχής μας. Αυτό που επείγει είναι να αποκατασταθεί άμεσα η ροή χρηματοδότησης των έργων, έτσι ώστε να ξαναρχίσει η υλοποίησή τους, να σταματήσουν οι απολύσεις εργαζομένων από τα εργοτάξια και να καταφέρουμε να ολοκληρωθούν τα έργα μέσα στα χρονοδιαγράμματά τους".
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, για όσα έργα μπορούν να μεταφερθούν στην επόμενη προγραμματική περίοδο (2014 - 2020) δημιουργείται πρόβλημα απλώς καθυστέρησης της ολοκλήρωσής τους, ωστόσο δεν τίθεται θέμα απώλειας κονδυλίων για τη χώρα.
Κάτι τέτοιο όμως είναι πιθανό για τα υπόλοιπα έργα που δεν μπορούν να μεταφερθούν στην επόμενη προγραμματική περίοδο και πρέπει να ολοκληρωθούν ως τις 31 Δεκεμβρίου του 2015 (τελευταία παράταση για τα έργα της προγραμματικής περιόδου 2007 - 2013). Τα ζητήματα που τίθενται σε αυτές τις περιπτώσεις είναι αφενός το πώς θα ολοκληρωθούν τα έργα και αφετέρου ο κίνδυνος αν μείνουν τα έργα ημιτελή να κληθεί η χώρα να επιστρέψει χρήματα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 
Πλέον το ζητούμενο είναι η αποκατάσταση των ροών των χρηματοδοτήσεων ώστε να μπορούν να ξαναξεκινήσουν τα έργα, να ολοκληρωθούν και να παραδοθούν όσα μπορούν εντός χρονοδιαγραμμάτων.
Σε ό,τι αφορά τα έργα των δήμων που υλοποιούνται μέσω ΕΣΠΑ, χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί εκείνο της βιοκλιματικής αναβάθμισης της ευρύτερης περιοχής της πλατείας Χρηματιστηρίου. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης, Θανάση Παππά, "καθώς δεν γίνονται πληρωμές, οι ανάδοχοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και οι εργολαβίες σταματούν".
Ο ίδιος διευκρινίζει, μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ότι δεν γίνονται πληρωμές και σε άλλα έργα όπως και σε αυτό της προμήθειας των οχημάτων αντιρρυπαντικής τεχνολογίας.
"Έχουμε σοβαρά προβλήματα που δεν μπορούμε να λύσουμε αν δεν ομαλοποιηθεί η κατάσταση, αν δεν σταθεροποιηθεί το τραπεζικό σύστημα και αν δεν αποκατασταθεί η ροή των χρηματοδοτήσεων του ΕΣΠΑ" λέει και προσθέτει: 
"Αυτό που θα έπρεπε να γίνει είναι να εκδοθεί κάποια ρήτρα από την πλευρά των υπουργείων που ασχολούνται με το ΕΣΠΑ προκειμένου να μετατεθούν οι ημερομηνίες πληρωμών. Δεν μπορώ να φανταστώ να γίνονται ξανά διαγωνισμοί για τα ίδια έργα ή να χάνονται χρήματα".
Πέραν όμως των έργων, υπάρχουν και άλλα θέματα καθώς οι μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην καταβολή των δόσεων προς τους δήμους για τη λειτουργία κοινωνικών δομών (μέσω του ΕΣΠΑ) όπως οι παιδικοί σταθμοί και το πρόγραμμα "Βοήθεια στο σπίτι", έχουν ως αποτέλεσμα την πολύμηνη καθυστέρηση στην πληρωμή των εργαζομένων.
Το θέμα βρέθηκε και στο επίκεντρο της προ ημερών συνάντησης του δημάρχου Θέρμης, Θεόδωρου Παπαδόπουλου, με αντιπροσωπεία των εργαζομένων.

Μετάφραση

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αρχείο ιστολογίου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ο Διαχειριστής της σελίδας

Ο Διαχειριστής της σελίδας
Η διαχείριση της ιστοσελίδας Υπάλληλοι Περιφερειών Ελλάδος, γίνεται από τον υπάλληλο της Περιφέρειας Αν. Μακ. & Θράκης (Π.Ε. Ξάνθης) Χαράλαμπο Ευστρατίου, Σύμβουλο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του ΣΥΠΕΞΑ και τ. Πρόεδρο Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Ξάνθης. Η σελίδα δημιουργήθηκε για την καλύτερη ενημέρωση των Υπαλλήλων στις Αιρετές Περιφέρειες Ελλάδας. Συνάδελφε θα θέλαμε την βοήθεια σου, για να μπορέσουμε να αναδείξουμε τα προβλήματα των Περιφερειών αλλά και των υπαλλήλων που υπηρετούμε σε αυτές. - Τηλ. : +30 6942434142 και mail: (xaralamposeystratioy@gmail.com)
Από το Blogger.