Μεγάλες ανατροπές στο καθεστώς συνταξιοδότησης των ανδρών ασφαλισμένων του Δημοσίου μπορεί να φέρει απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που κοινοποιήθηκε στις υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου. Η απόφαση δίνει το δικαίωμα σε πατέρα ανηλίκου που είχε συμπληρώσει την απαραίτητη για θεμελίωση 25ετία πριν από την 31η Δεκεμβρίου 2010 να λάβει πλήρη σύνταξη με τη συμπλήρωση του 50ού έτους της ηλικίας του.
Ουσιαστικά έρχεται να επικυρώσει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που είχε διατάξει την άρση της διάκρισης μεταξύ ανδρών και γυναικών στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των γονέων στο Δημόσιο. Όπως σημειώνει ο Γιώργος Κουτρουμάνης, τέως υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, «η συγκεκριμένη απόφαση δικαιώνει τους άνδρες γονείς εργαζομένους στο Δημόσιο που είχαν συμπληρώσει 25ετία μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2010 και είχαν εξαιρεθεί από την εξίσωση των ορίων ηλικίας με τις αντίστοιχες γυναίκες μητέρες ανήλικων τέκνων. Αυτό σημαίνει ότι δημιουργείται ευνοϊκότερο καθεστώς συνταξιοδότησης για τουλάχιστον 50.000 εργαζομένους με ό,τι βέβαια αυτό συνεπάγεται σε σχέση με το αντίστοιχο κόστος για το Δημόσιο και τα Ταμεία».
Μέχρι τώρα δεν προβλέπεται ευνοϊκό καθεστώς συνταξιοδότησης για τους άνδρες με ανήλικα τέκνα που είχαν θεμελιώσει δικαίωμα μέχρι το 2010. Αντιθέτως, σε περίπτωση που η 25ετία συμπληρώνεται το 2011 και υπάρχει ανήλικο τέκνο η «έξοδος» γίνεται στα 52, ενώ το 2012 στα 55 (από το 2013 δεν υπάρχει ειδικό καθεστώς για γονείς ανηλίκων).
Σε περίπτωση που η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου καταστεί αμετάκλητη, οι άνδρες ασφαλισμένοι του Δημοσίου που είχαν ανήλικο τέκνο και ταυτόχρονα 25ετία πριν από την 31η Δεκεμβρίου μπορούν να λάβουν πλήρη σύνταξη από το 50ό έτος της ηλικίας τους.
Όπως τονίζει ο Διονύσης Ρίζος, που είναι ειδικός σε θέματα ασφαλιστικού δικαίου, εάν δεν προσβληθεί επομένως η απόφαση εντός της απαραίτητης προθεσμίας από το Δημόσιο θα αποτελέσει νομολογιακό δεδομένο και η υπηρεσία συντάξεων του Γενικού Λογιστηρίου θα πρέπει υποχρεωτικά να εφαρμόζει πλέον το εν λόγω καθεστώς σε όλες τις υποβαλλόμενες αιτήσεις των ασφαλισμένων κατά πρακτική. Εναλλακτικά, θα πρέπει να υπάρξει τροποποίηση του νόμου που να περιλαμβάνει πλέον και την εν λόγω κατηγορία αντικατοπτρίζοντας τη δικαστική απόφαση.
Παράλληλα, η εν λόγω απόφαση δίνει τη δυνατότητα σε όσους πατέρες ανηλίκων έχουν συνταξιοδοτηθεί -αλλά για να θεμελιώσουν το δικαίωμά τους είχαν αποποιηθεί χρόνο ασφάλισής τους από έτερους φορείς ασφάλισης (όπως το ΙΚΑ, ο ΟΑΕΕ)- να ζητήσουν την προσθήκη στη σύνταξή τους και του εν λόγω χρόνου ασφάλισης για προσαύξηση του τελικού ποσού της σύνταξης.
Παραδείγματα
Ενδεικτικά αναφέρονται δύο παραδείγματα:
Ερώτηση: Δημοτικός υπάλληλος, 55 ετών σήμερα, πατέρας 2 παιδιών που έχουν γεννηθεί το 1991 και το 1992, προσελήφθη με σύμβαση στον δήμο το 1984 ως αορίστου χρόνου και το 1991 μονιμοποιήθηκε. Εχει θεμελιώσει σχετικό δικαίωμα;
Απάντηση: Ο υπάλληλος του παραδείγματος έχει θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης, καθώς είχε συμπληρωμένη 25ετία το 2010. Μέχρι σήμερα θα μπορούσε να συνταξιοδοτηθεί στην ηλικία των 58 ετών με συμπληρωμένη 35ετία. Εφόσον τελικά επεκταθεί η απόφαση, θα μπορέσει να συνταξιοδοτηθεί άμεσα με πλήρη αναλογική σύνταξη ως πατέρας ανήλικου τέκνου, καθώς το 2010 είχε συμπληρωμένη 25ετία και ανηλικότητα.
Ερώτηση: Εκπαιδευτικός, διορισμένος το 1985 έχει 24 μήνες στρατιωτικής θητείας και είναι σήμερα 58 ετών. Είναι πατέρας ενός τέκνου γεννηθέντος το 1990. Πότε μπορεί πλέον να συνταξιοδοτηθεί;
Απάντηση: Ο ασφαλισμένος του παραδείγματος έχει συνολικά 30 έτη ασφάλισης. Είχε θεμελιωμένο δικαίωμα το 2010 και μπορεί να αποχωρήσει με πλήρη σύνταξη στην ηλικία των 60 ετών. Εφόσον τελικά επεκταθεί η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, θα μπορέσει να αιτηθεί συνταξιοδότησης με τις διατάξεις για τους πατέρες ανηλίκων.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου