Πρόλογος

Η σελίδα δημιουργήθηκε για την καλύτερη ενημέρωση των Υπαλλήλων στις Αιρετές Περιφέρειες Ελλάδας, από τον υπάλληλο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χαράλαμπο Ευστρατίου.

Με αυτή την σελίδα ξεκινάει ένα διαδικτυακό πρώτο βήμα ενημέρωσης, επικοινωνίας και γνωριμίας μεταξύ των εργαζομένων στις Αιρετές Περιφέρειες Ελλάδος.

Συνάδελφοι μόνο ενωμένοι αντιστεκόμαστε, αγωνιζόμαστε, πολεμάμε και νικάμε.
«Η ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΗ»

Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

Σε επιτήρηση για τρία ακόμη χρόνια οι δαπάνες Υγείας

Σε καθεστώς… λιτότητας θα βρίσκονται για τα επόμενα τρία χρόνια όλες οι δαπάνες της Υγείας, καθώς το πλαφόν με το οποίο ο ΕΟΠΥΥ θα αποζημιώνει τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους ασφαλισμένους όχι μόνο θα διατηρηθεί μέχρι το 2018, αλλά ταυτόχρονα θα παραμένει ασφυκτικό, βάζοντας με τον τρόπο αυτό τέλος στις εισηγήσεις των ιδιωτικών επιχειρήσεων για έστω και μικρή αύξηση στους προϋπολογισμούς ανά κατηγορία περίθαλψης.
Πιο συγκεκριμένα, το ετήσιο όριο αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ για την επόμενη τριετία για όλες τις δαπάνες, πλην του φαρμάκου, έχει οριστεί μόλις στα 890 εκατ. ευρώ, ενώ την ίδια ώρα έχει αποφασιστεί και το μηνιαίο πλαφόν γα όλες τις κατηγορίες. Έτσι, το ετήσιο ανώτατο ποσό για τις ιδιωτικές κλινικές θα είναι 235 εκατ. ευρώ, με μηνιαίο όριο τα 19,5 εκατ. Για τα κέντρα αποκατάστασης προβλέπονται 51 εκατ. το χρόνο (4,25 εκατ. το μήνα), για τις υπηρεσίες νοσηλείας των ιδιωτικών κλινικών ψυχιατρικής 45 εκατ. (3,75 εκατ. το μήνα), ενώ μαζί με τους φορείς υποστήριξης αναπηρίας κερδοσκοπικού και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, το ετήσιο όριο δαπάνης δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 384 εκατ. Στα επιτρεπόμενα όρια συμπεριλαμβάνεται όμως και ο ΦΠΑ, για το οποίο οι επιχειρήσεις έχουν εγείρει έντονες αντιδράσεις. Είναι ενδεικτικό πως μόνο για τα νοσήλια των ιδιωτικών κλινικών, μετά την αύξηση του συντελεστή από το 13% στο 23%, το ποσό του ΦΠΑ ανέρχεται σε 35 εκατ. ευρώ.
Την ίδια ώρα, οι δαπάνες για τις υπόλοιπες υπηρεσίες περίθαλψης ορίζονται έως και το 2018 στα 506  εκατ. ευρώ ετησίως: για τα διαγνωστικά κέντρα το ετήσιο πλαφόν θα είναι 302 εκατ. ευρώ (25, 1 εκατ. το μήνα), για τους γιατρούς 26,1 εκατ. (2,1 εκατ. το μήνα), 62 εκατ. ευρώ για φυσικοθεραπείες (5,1 εκατ. μηνιαίως), 6 εκατ. για υπηρεσίες αποκατάστασης και αποθεραπείας ανοικτής περίθαλψης και 110 εκατ. ευρώ για μονάδες χρόνιας αιμοκάθαρσης και τεχνητού νεφρού. 
Σύμφωνα τέλος με απόφαση του προηγούμενο υπουργού Υγείας, από την επόμενη χρονιά μέχρι και το 2018 το κονδύλι του φαρμακευτικού προϋπολογισμού δεν θα μπορεί να ξεπερνά τα 1,94 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου πάλι και του ΦΠΑ.
Ο σφιχτός έλεγχος και η παρακολούθηση όλων των δαπανών, όπως άλλωστε προτάσσει το νέο μνημόνιο, θα αποτελέσει τη μόνιμη προτεραιότητα της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας από εδώ και στο εξής. Στο πλαίσιο αυτό, ήδη προχωρούν ρυθμίσεις για την οριστικοποίηση θεραπευτικού πρωτοκόλλου για το διαβήτη, με περίοδο προσαρμογής τριών μηνών, και η χορήγηση κλειστών συνταγογραφούμενων οδηγιών για φάρμακα υψηλού κόστους. Επίσης για το φάρμακο, όπου το όριο του προϋπολογισμού είναι το χαμηλότερο που έχει υπάρξει, ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο χρήσης του ιστορικού των ασθενών για τη συνταγογράφηση. 
Βασιλική Κουρλιμπίνη
vicky.kourlibini@capital.gr

Δημόσιοι υπάλληλοι: Μισθός ανάλογα με την απόδοση στην υπηρεσία!

Tα δύσκολα νομοσχέδια για την εφαρμογή του νέου ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο, καθώς για την αξιολόγηση και την κινητικότητα των δημόσιων υπαλλήλων, πρέπει να φέρει το προσεχές διάστημα στη Bουλή η νέα ηγεσία του υπουργείου Eσωτερικών και Διοικητικής Mεταρρύθμισης.
Mισθοί συνδεδεμένοι με την αποδοτικότητα, αλλά και νέο «μαχαίρι» στις αποδοχές των υπαλλήλων από 1ης Iανουαρίου 2016, αναμένεται να προκαλέσουν κύμα αντιδράσεων, θέτοντας την κυβέρνηση μπροστά στη σκληρή πραγματικότητα της υλοποίησης των όρων του τρίτου μνημονίου που αφορούν τη δημόσια διοίκηση.
Συγκεκριμένα, έως τον Oκτώβριο η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρύθμιση του ενιαίου μισθολογίου, με ισχύ από 1ης Iανουαρίου 2016, «σε συνάρτηση με τις δεξιότητες, τις επιδόσεις και τις αρμοδιότητες και τη θέση του προσωπικού», όπως αναφέρεται στο μνημόνιο. Προβλέπεται, μάλιστα, ότι έως το 2018 το νέο σύστημα θα υποστεί μεταρρύθμιση, δημιουργώντας και εφαρμόζοντας «καθηκοντολόγιο» για τους υπαλλήλους που θα αντανακλάται στο μισθολόγιο.
«Ψαλίδα»
Πηγές από το υπουργείο Eσωτερικών ανέφεραν ότι οι δανειστές επιδιώκουν να ανοίξει σταδιακά η μισθολογική «ψαλίδα» μεταξύ των διοικητικά ανώτερων και κατώτερων δημοσίων υπαλλήλων, καθώς αυτή τη στιγμή υπάρχει η λογική του εξισωτισμού. Mια τέτοια απόφαση θα οδηγήσει σε μεγάλη μείωση των κατώτερων μισθών και αύξηση των ανώτερων. Ωστόσο, το υπουργείο Διοικητικής Mεταρρύθμισης εμφανίζεται αντίθετο σε μία τέτοια εξέλιξη και ήδη αναζητά τα... ισοδύναμα μέτρα. Προς την κατεύθυνση αυτή, στο υπουργείο δεν αποκλείουν την ένταξη των επιδομάτων στον βασικό μισθό. Παραδέχονται ότι και αυτή η πρόταση οδηγεί σε μείωση μισθών, αλλά -όπως υποστηρίζουν- περιορισμένης έντασης (5%-10% συνολικά), με το «χαμένο» εισόδημα να κατευθύνεται στην ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων μέσω της αύξησης των εισφορών (καθώς η επιδοματική πολιτική είχε επίπτωση στα ασφαλιστικά ταμεία).
Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να ψηφίσει σχετικό νόμο έως τον Nοέμβριο για την εφαρμογή της μεταρρύθμισης του μισθολογίου και έως τον Iούνιο του 2016 για τον εξορθολογισμό των ειδικών μισθολογίων με ισχύ το 2017.
Παράλληλα, το υπουργείου θα πρέπει μέχρι τέλος Oκτωβρίου να παρουσιάσει και να εφαρμόσει νέα νομοθεσία για την επιλογή διευθυντικών στελεχών. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η επιλογή διευθυντικών στελεχών θα ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2016, Βε επιλογή γενικών διευθυντών έως τον Δεκέμβριο και διευθυντών έως τον Mάιο του 2016. Eπιπρόσθετα, έως τον Nοέμβριο θα πρέπει να νομοθετήσει το νέο πλαίσιο αξιολόγησης των επιδόσεων όλου του προσωπικού.
Στις δεσμεύσεις της χώρας, σε ό,τι αφορά τη δημόσια διοίκηση, περιλαμβάνεται και νέα Mεσοπρόθεσμη Δημοσιονομική Στρατηγική (MΔΣτρ), που θα καθορίζει -εντός Oκτωβρίου- «ανώτατα όρια για τις μισθολογικές δαπάνες και τα επίπεδα απασχόλησης στο Δημόσιο, που να συνάδουν με την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και με την εξασφάλιση φθίνουσας πορείας για τις δημόσιες δαπάνες σε σχέση Βε το AEΠ κατά την περίοδο 2016-2019».
Hδη, μάλιστα, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να συνεχίσει τον κανόνα των αποχωρήσεων και το 2016, ενώ ο συντελεστής για τα έτη 2017-2019 θα καθοριστεί στη MΔΣτρ, που θα εγκριθεί τον Oκτώβριο του 2015.
Νέο σύστημα κινητικότητας έως τον Δεκέμβριο
Mέχρι τον Δεκέμβριο η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Eσωτερικών και Διοικητικής Mεταρρύθμισης θα πρέπει να προχωρήσει σε ένα νέο σύστημα μόνιμης κινητικότητας. Tο σύστημα θα προωθήσει τη χρήση της περιγραφής καθηκόντων και θα συνδέεται με μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων, που θα περιλαμβάνει όλες τις κενές θέσεις. Tην τελική απόφαση για την κινητικότητα του προσωπικού θα λαμβάνει η εκάστοτε υπηρεσία. Mε τον τρόπο αυτόν θα εξορθολογιστεί η κατανομή πόρων, καθώς και η στελέχωση σε ολόκληρο τον τομέα της γενικής κυβέρνησης.
Tης Eλένης Πετροπούλου

Συντάξεις: Πέντε μεγάλες ανατροπές για 400.000 ασφαλισμένους

Νέο τοπίο στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, που θα επηρεάσει τις συντάξεις περισσότερων από 400 χιλ. εργαζόμενων στη χώρα, έρχεται το επόμενο διάστημα. Οι αλλαγές αφορούν εργαζόμενους σε Δημόσιο, ιδιωτικό τομέα, ΔΕΚΟ, τράπεζες, καθώς και ελεύθερους επαγγελματίες που συνταξιοδοτούνται με διατάξεις 35ετίας φέρνουν οι αλλαγές που νομοθετήθηκαν πριν από ενάμιση μήνα για τη σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας.
Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο για τους παραπάνω ασφαλισμένους και υπό την προϋπόθεση ότι έχουν ασφαλιστεί μέχρι το 1992, έρχονται πέντε αλλαγές:
1. Αυξάνεται άμεσα, έως 6 μήνες, το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, εφόσον συμπληρώνουν μέσα στο 2015 και μετά την ψήφιση του νόμου το 58ο ή το 59ο έτος, αν πρόκειται για μισθωτούς με ασφάλιση σε Δημόσιο, ΙΚΑ και Ταμεία ΔΕΚΟ, τραπεζών, και το 60ό έτος, αν πρόκειται για ασφαλισμένους στα Ταμεία των ελεύθερων ή ανεξάρτητων επαγγελματιών (ΟΑΕΕ-ΕΤΑΑ). Ο νόμος ψηφίστηκε και δημοσιεύτηκε στις 14/8/2015, ενώ η ισχύς του, σύμφωνα με το τελευταίο άρθρο, αρχίζει από τις 19/8/2015, που είναι η ημερομηνία υπογραφής της νέας δανειακής σύμβασης. Στις εγκυκλίους που ετοιμάζονται θα αποσαφηνιστεί αν η ημερομηνία που θα λαμβάνεται υπόψη για τη συμπλήρωση της ηλικίας των 58-60 ετών θα είναι η 14η ή η 19η Αυγούστου 2015. Οι νομικές υπηρεσίες των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών συγκλίνουν στην άποψη ότι ο νόμος αρχίζει να εφαρμόζεται από την ημερομηνία που προσδιορίζεται με ειδικό άρθρο, δηλαδή από τις 19/8.
2. Θεσπίζεται όριο ηλικίας για τους παλαιότερους -μέχρι το 1982- ασφαλισμένους, οι οποίοι, ενώ μέχρι την ψήφιση του νέου νόμου μπορούσαν να αποχωρήσουν χωρίς όριο ηλικίας μόλις συμπλήρωναν την 35ετία, τώρα θα πρέπει να συμπληρώσουν και το 58ο έτος και να συνταξιοδοτηθούν με τα νέα αυξημένα όρια ηλικίας! Αυτή η διάταξη εγκλωβίζει χιλιάδες ασφαλισμένους και ανεβάζει την ηλικία αποχώρησης έως και 7 έτη.
Για παράδειγμα, ασφαλισμένος σε Ταμείο ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ) που συμπλήρωσε την 35ετία μετά το νόμο και ήταν 54 ετών θα βγει στη σύνταξη με το όριο ηλικίας που θα ισχύει όταν συμπληρώσει το 58ο έτος. Θα περιμένει δηλαδή 4 χρόνια μέχρι να γίνει 58 (που τα κλείνει το 2019) και θα μπορέσει να συνταξιοδοτηθεί με το όριο ηλικίας των 60,5 ετών που ισχύει για όσους κλείνουν τα 58 το 2019. Στην ουσία φορτώνεται 6,5 χρόνια εργασίας επειδή για αυτή την κατηγορία των ασφαλισμένων (των μέχρι το 1982) μπαίνει όριο ηλικίας που μέχρι σήμερα δεν υπήρχε.
3. Αυξάνεται το όριο ηλικίας για τους ασφαλισμένους (κυρίως του ΟΑΕΕ και του ΕΤΑΑ) που συμπλήρωσαν 37 έτη έως το 2012 αλλά συμπληρώνουν το 60ό έτος μετά το νέο νόμο. Στις περιπτώσεις αυτές υπάρχει και αύξηση του ορίου ηλικίας, αλλά και επιπλέον έτη ασφάλισης, πέραν και των 40 ετών. Για παράδειγμα, ασφαλισμένος που είχε 37 έτη το 2012, και ήταν 56 ετών, αν συμπληρώνει το 60ό έτος το 2016 θα φορτωθεί 5 μήνες επιπλέον στην ηλικία αποχώρησης και θα συνταξιοδοτηθεί στα 60,5 με συνολικό χρόνο ασφάλισης 41 έτη.
4. Διατηρείται το παλιό καθεστώς για τον υπολογισμό της σύνταξης για τους εργαζομένους σε ΔΕΚΟ-τράπεζες, οι οποίοι έχουν δικαίωμα, βάσει των καταστατικών διατάξεων των Ταμείων τους, να δηλώσουν αποχώρηση για σύνταξη στην υπηρεσία τους μέχρι 31/12/2014 και να υποβάλουν την αίτηση συνταξιοδότησης μέσα στο 2015, χωρίς να επηρεαστούν από το νέο τρόπο υπολογισμού. Ο νόμος ανοίγει παραθυράκι για να υπολογιστεί η σύνταξή τους με τον παλιό τρόπο χωρίς μειώσεις στις αποδοχές τους, καθώς, όπως αναφέρεται, ο νέος τρόπος υπολογισμού ισχύει για όσους «αποχωρούν» από 1/1/2015 και όχι για όσους «υποβάλουν αίτηση» από 1/1/2015. Η αναφορά αυτή καλύπτει τους ασφαλισμένους σε Ταμεία ΔΕΚΟ-τραπεζών, οι οποίοι, βάσει καταστατικής διάταξης, δεν θα επηρεαστούν στις αποδοχές τους, αν δήλωσαν αποχώρηση από την υπηρεσία τους μέχρι τον Δεκέμβριο του 2014 και υπέβαλαν την αίτηση συνταξιοδότησης μέσα στο 2015. Στην πράξη γλιτώνουν μειώσεις συντάξεων της τάξης του 3% έως 7%.
5. Καταργείται η θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος με 25ετία στο Δημόσιο. Μέχρι την ψήφιση του νόμου οι υπάλληλοι μπορούσαν να «κλειδώσουν» την ηλικία αποχώρησής τους με το όριο ηλικίας που ίσχυε όταν συμπλήρωναν την 25ετία. Με το νέο νόμο, η δυνατότητα αυτή καταργείται και πλέον όσοι συμπληρώνουν την ηλικία εξόδου μετά την ψήφιση των νέων συνταξιοδοτικών διατάξεων θα αποχωρούν με αυξημένο όριο ηλικίας.
Για παράδειγμα, με τις παλιές διατάξεις ένας υπάλληλος που είχε 25 έτη ασφάλισης το 2012 θα έπαιρνε σύνταξη όποτε συμπλήρωνε το 59ο έτος και είχε συνολικά 37 έτη ασφάλισης. Αν δηλαδή συμπλήρωνε τα 59 το 2020, θα έβγαινε στη σύνταξη. Με το νέο νόμο, θα έχει αύξηση του ορίου ηλικίας και, αν συμπληρώνει τα 59 το 2020, θα συνταξιοδοτηθεί στα 61,3 μήνες.

Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2015

Σχέδιο-Σοκ - σύμφωνα με το Μνημόνιο : Έρχονται χαμηλότερες συντάξεις για όλους -Τα τέσσερα σενάρια

Τι θα συμβεί με τους μελλοντικούς συνταξιούχους; Αυτούς, δηλαδή, που δεν βρίσκονται αυτή τη στιγμή κοντά στη συνταξιοδότηση; Το Μνημόνιο έχει απάντηση, αλλά το πώς θα λάβει σάρκα και οστά θα εξαρτηθεί από τις μετεκλογικές διεργασίες.
Όπως σημειώνει η Ημερησία, πρόκειται για ένα παράλληλο σύστημα ασφάλισης που ουσιαστικά θα δίνει χαμηλότερες συντάξεις σε όλους. Η Επιτροπή των «σοφών» που ασχολείται με το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης έχει στο τραπέζι ένα νέο κεφαλαιοποιητικό (εξατομικευμένο) σύστημα με μια εθνική σύνταξη για όλους, χαμηλότερες εισφορές ακόμη και σε συνάρτηση με το φορολογητέο εισόδημα του κάθε πολίτη και τη συμπλήρωση του εισοδήματος είτε από αναλογικές - κυμαινόμενες συντάξεις (χωρίς εγγυημένα από το κράτος ποσοστά) είτε από πρόσθετες επαγγελματικές ή ιδιωτικές συντάξεις.
Και θα συμπεριληφθεί στο τελικό πόρισμα που θα δημοσιοποιηθεί μετά τις εκλογές με τρεις διαφορετικές εκδοχές-σενάρια, στα συνολικά τέσσερα που έχουν ήδη κατατεθεί. Πολλά μέλη της Επιτροπής (συμπεριλαμβανομένων και κορυφαίων δικαστικών) θεωρούν, πάντως, ότι τα «μοντέλα» εξατομίκευσης των κύριων συντάξεων προσκρούουν στο ελληνικό σύνταγμα, το οποίο «θεμελιώνει» την κοινωνική ασφάλιση (άρθρο 22 παρ. 5).
Επιπλέον διατυπώνονται σοβαρές επιφυλάξεις για την... επάρκεια της χρηματοδότησης των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων αν αλλάξει το σύστημα καθώς και για τις ομάδες που, τελικά, θα κληθούν να «σηκώσουν» το κύριο φορολογικό βάρος για τη χρηματοδότηση της εθνικής σύνταξης (μόνο οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι δεν μπορούν να «κρύψουν» εισόδημα).
Το 1ο σενάριο
Το πρώτο σενάριο το οποίο παρουσίασε «κεκλεισμένων των θυρών» ο πρώην υπουργός Γ. Κατρούγκαλος ταυτόχρονα με τη συγκρότηση της Επιτροπής, προβλέπει την ενοποίηση της κύριας και της επικουρικής σύνταξης (παρά το γεγονός ότι το επίσημο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι θα λειτουργεί ένα Ταμείο για την κύρια σύνταξη και ένα Ταμείο για την επικουρική σύνταξη) και την απονομή, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, μιας εθνικής σύνταξης συνδεδεμένης με το «κατώφλι» κινδύνου φτώχειας (60% του μέσου εισοδήματος) και μιας ανταποδοτικής, με βάση τις εισφορές που θα έχουν καταβληθεί στις ατομικές μερίδες κάθε ασφαλισμένου σύμφωνα με τους κανόνες του συστήματος της νοητής κεφαλαιοποίησης.
Η εθνική σύνταξη θα χρηματοδοτείται από τη γενική φορολογία και η ανταποδοτική από τις εισφορές εργαζομένου και εργοδότη, ενώ κατά τη μεταβατική περίοδο και μέχρις ότου «ισορροπήσει» χρηματοδοτικά το σύστημα θα πρέπει να δίνεται κρατική χρηματοδότηση.
Στη μεταβατική περίοδο θα χορηγείται τμήμα σύνταξης για τον χρόνο ασφάλισης έως την ημερομηνία εφαρμογής του νέου Ασφαλιστικού (θα υπολογίζεται με ενιαίο τρόπο λαμβάνοντας υπόψη τις αρχές του παλαιού συστήματος και τα διαθέσιμα ιστορικά δεδομένα) και δεύτερο τμήμα (με νοητή κεφαλαιοποίηση) για τον χρόνο ασφάλισης με το νέο σύστημα.
Το 2ο σενάριο
Το δεύτερο σενάριο που υποστηρίζει ο καθηγητής Μιλτ. Νεκτάριος (πρώην διοικητής του ΙΚΑ και παλαιότερα πρόεδρος της Εθνικής Ασφαλιστικής), προβλέπει την εξασφάλιση αναπλήρωσης, μέσω της σύνταξης, του 50% του μισθού ύστερα από 35χρόνια στους ασφαλισμένους που ασφαλίστηκαν μετά το 1992. «Και οι πολίτες θα πρέπει με δικά τους μέσα να φροντίσουν για την εξασφάλιση ενός επιπλέον ποσοστού αναπλήρωσης 25%» είτε από πρόσθετη ασφάλιση (π.χ. επαγγελματική).
Οι συντάξεις του 50% θα απονέμονται από το ΙΚΑ στο οποίο θα συγχωνευτούν, ως «υποδιευθύνσεις» όλα τα Ταμεία, με το σύστημα ατομικών μερίδων και προκαθορισμένες χαμηλές εισφορές επί του φορολογητέου εισοδήματος (10% για τις κύριες και 5% για τις επικουρικές).
Με βάση το μοντέλο αυτό (παραλλαγή του σουηδικού) το κράτος θα μπορούσε να διατηρήσει το ΕΚΑΣ, με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, για τους πιο φτωχούς συνταξιούχους.
Το 3ο σενάριο
Την απονομή μιας εθνικής σύνταξης σε όλους με βάση κλίμακα εισφορών στο (προ φόρου) εισόδημα που θα «δηλώνεται» στην εφορία, προβλέπει, αντί της καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για κύρια σύνταξη, η πρόταση του καθηγητή του Πανεπιστημίου της Κρήτης Δ. Γράβαρη. Οπως εξηγεί στην «Ημερησία», το σημερινό σύστημα δεν είναι βιώσιμο μετά τις μεγάλες ανατροπές που έχουν γίνει στην οικονομία και στην αγορά εργασίας (υψηλή ανεργία, μειωμένες ασφαλιζόμενες αποδοχές λόγω των μειωμένων μισθών και των ευέλικτων μορφών εργασίας). Με βάση την πρόταση αυτή, οι συντάξεις μέσω της γενικής φορολογίας θα μπορούσαν να είναι από 600 ευρώ η κατώτερη έως 1.300 ευρώ η ανώτατη, ανάλογα με το εισόδημα, για όποιον «βγαίνει» στα 65, το ΕΚΑΣ θα μπορούσε να διατηρηθεί, ενώ θα αυξάνονταν τα φορολογικά έσοδα και οι προοπτικές για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Το 4ο σενάριο
Η τέταρτη πρόταση που έχει υποβληθεί στην Επιτροπή, διατηρεί το διανεμητικό χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης προβλέποντας, όμως, την «ταχύτερη» εφαρμογή του ν. 3863/10 για όλους τους ασφαλισμένους ανεξαρτήτως του χρόνου υπαγωγής στην ασφάλιση (σύνταξη με βάση τις εισφορές ολόκληρου του εργασιακού βίου και εγγυημένα ποσοστά αναπλήρωσης). Η απελθούσα κυβέρνηση, στο πλαίσιο των προαπαιτούμενων, έχει ήδη επεκτείνει τον υπολογισμό των συντάξεων για όσους συνταξιοδοτούνται φέτος με βάση τον 3863/10 (βασική + αναλογική) για τον χρόνο ασφάλισης από την 1/1/2011. Με τον υπολογισμό, βάσει του ν. 3863, των νέων συντάξεων για ολόκληρο τον εργασιακό βίο, θα υπάρξουν σημαντικές μειώσεις σε σχέση με τα ποσά τα οποία ανέμεναν οι υποψήφιοι συνταξιούχοι, όμως, αυτές θα δίνουν σε κάθε περίπτωση μεγαλύτερα ποσοστά αναπλήρωσης σε σύγκριση με το υποσχόμενο 50% ή την εθνική σύνταξη. Εγγυημένες παροχές 55% για την κύρια και 12% για την επικουρική, δηλαδή αναπλήρωση του εισοδήματος συνολικά σε ποσοστό 67% για όλους και χωρίς την εφαρμογή της «ρήτρας» του μηδενικού ελλείμματος, προβλέπει μελέτη που έχει εκπονήσει ομάδα εργασίας υπό τον ομότιμο καθηγητή της Παντείου Σ. Ρομπόλη. Η μελέτη στηρίζεται στην παραδοχή ότι το ΑΕΠ θα αυξάνεται με ρυθμό 2% ετησίως κατά μέσο όρο έως το 2050 και ενσωματώνει τις υποχρεώσεις για «κάλυψη» των ελλειμμάτων των Ταμείων κρατώντας τη συνταξιοδοτική δαπάνη στο 16% του ΑΕΠ. Προτάσεις που επιδιώκουν να συνδέσουν ακόμη και την... κύρια σύνταξη με το σύστημα της νοητής κεφαλαιοποίησης σημαίνουν ουσιαστικά «την ανατροπή της κοινωνικής ασφάλισης» σημειώνει ο Σ. Ρομπόλης.


Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2015

Οι επτά ...πληγές των εκλογών: Στις 20 ψηφίζουμε, στις 21 αρχίζει η φοροκαταιγίδα

Πριν προλάβουν οι νέοι βουλευτές που θα αναδειχθούν από την κάλπη της 20ης Σεπτεμβρίου να ψηφίσουν τα πρώτα νομοσχέδια, οι πολίτες θα …μετράνε ήδη τα μετεκλογικά μέτρα που θα έχουν πέσει στις πλάτες τους. Ο κατάλογος είναι εξαιρετικά μακρύς και θα πρέπει να υλοποιηθεί από τις πρώτες κιόλας ημέρες της νέας διακυβέρνησης.
Επτά μέτρα, θα υλοποιηθούν από τον πρώτο κιόλας μήνα και θα ανατρέψουν άρδην τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Ιδού ο μακρύς κατάλογος:
1.  Από την 1η Οκτωβρίου οι νέοι υπουργοί Εσωτερικών και Οικονομικών θα πρέπει με απόφασή τους να κανονίσουν ποια νησιά θα υποστούν αύξηση στους συντελεστές ΦΠΑ και ποια όχι. Το κριτήριο, θα είναι το κατά κεφαλή εισόδημα. Ο νόμος δεν ορίζει πόσα νησιά θα πρέπει να υποστούν την αύξηση από την 1η Οκτωβρίου και ποια μπορεί να γλιτώσουν μέχρι τον Ιούνιο του 2016. Οι νέοι υπουργοί λοιπόν είναι αυτοί που θα βρεθούν στη δυσάρεστη θέση, άλλους να τους καταδικάσουν σε ανατιμήσεις και άλλους να τους σώσουν έστω και για ένα 9μηνο
2. 1η Οκτωβρίου θα ενεργοποιηθεί και ΦΠΑ στα ξενοδοχεία. Το μόνο που εκκρεμεί είναι εκδοθεί η διευκρινιστική εγκύκλιος από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων
3.  Μέσα στο τελευταίο 10ήμερο του Σεπτεμβρίου, η ΓΓΔΕ θα πρέπει να ετοιμάσει τις λίστες με τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα με στόχο τα προσκλητήρια για την ασφάλιση να σταλούν μέσα στις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου. Όσοι παραλάβουν τα ειδοποιητήρια, θα έχουν οκτώ ημέρες για να ασφαλιστούν αλλά θα επιβαρυνθούν και με 250 ευρώ παράβολο.
4.  Ο νόμος ορίζει ότι οι διορθώσεις στον μηχανισμό των 100 δόσεων, θα πρέπει να γίνουν δύο μήνες από τη ψήφιση του νόμου δηλαδή στις 14 Οκτωβρίου. Έτσι, για εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες, η δόση του Οκτωβρίου θα είναι αισθητά αυξημένη σε σχέση με τον αντίστοιχο του Σεπτεμβρίου. Εκκρεμεί ο καθορισμός των κριτηρίων βάσει των οποίων θα ορίζεται ποιος θα μπορεί να πληρώνει σε 100 δόσεις και ποιος θα υποχρεωθεί να εξοφλήσει σε λιγότερες.
5.  Η μεγάλη εκκρεμότητα του Οκτωβρίου, είναι φυσικά ο ΕΝΦΙΑ. Ο ίδιος ο νόμος αφήνει περιθώριο στην ΓΓΔΕ να αναρτήσει τα εκκαθαριστικά μέχρι τις 26 Οκτωβρίου. Όποτε όμως και να μάθουμε το πόσα θα πληρώσουμε, το μόνο βέβαιο είναι ότι η πρώτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί έως το τέλος Οκτωβρίου.
6.  Εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά θα πληρώσουν ακριβότερα τοπετρέλαιο θέρμανσης καθώς η επιδότηση θέρμανσης που θα ανακοινωθεί μετά τις εκλογές, είτε θα είναι κουτσουρεμένη είτε θα περικοπεί εντελώς μέσα από τη θέσπιση αυστηρότερων κριτηρίων. Τα νοικοκυριά που θα χάσουν την επιδότηση, θα πληρώσουν ένα λίτρο έως και 35 λεπτά ακριβότερα.
7.  Δεκάδες εκατομμύρια ευρώ θα χάσουν και οι αγρότες καθώς το πετρέλαιο κίνησης θα είναι κατά 14 λεπτά το λίτρο ακριβότερο τουλάχιστον. Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης από τα 68 λεπτά ανά λίτρο, θα φτάσει στα 200 λεπτά φέτος και στα 330 λεπτά από του χρόνου.

Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2015

Στ. Κουτσουμπέλης: Τα τελευταία πέντε χρόνια οι δημόσιοι λειτουργοί διαρκώς στοχοποιούνται

Συνάντηση με τον προεδρεύοντα της ΑΔΕΔΥ, Σταύρο Κουτσουμπέλη, είχε ο πρόεδρος της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης.
"Εκφράσαμε την αγανάκτησή μας γιατί τα τελευταία πέντε χρόνια διαρκώς στοχοποιούνται ότι ευθύνονται οι δημόσιοι λειτουργοί. Σαν να μην ευθύνονται άλλοι, σαν να μην υπάρχουν κρατικοδίαιτοι επιχειρηματίες", δήλωσε ο κ. Κουτσουμπέλης και ανέφερε ότι ο δημοσιονομικός και ποσοτικός στόχος στο Δημόσιο έχει υπερκαλυφθεί.
Ο προεδρεύων της ΑΔΕΔΥ σημείωσε ότι σήμερα οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι κάτω από 600.000, από 950.000 που ήταν, ότι το μισθολογικό κόστος έχει πέσει από τα 24 διδ. κάτω από 15 δισ. και ότι δεν πρόκειται να δεχθούν νέες περικοπές.
Ο κ. Κουτσουμπέλης πρόσθεσε ότι η αξιολόγηση δεν θα πρέπει να έχει τιμωρητικό χαρακτήρα, ενώ για τις συντάξεις ανέφερε ότι αυτή η γενιά είναι η πιο αδικημένη, καθώς με πλήρη εργασιακό βίο θα πάρει συντάξεις πείνας.

Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2015

Οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι. - ΙΝΕ/ΓΣΕΕ: Χαμηλοί μισθοί και συντάξεις βάθυναν την κρίση

Ο φτωχός πληθυσμός στην Ελλάδα υπερδιπλασιάστηκε, δηλαδή περισσότεροι από 4 στους 10 κατοίκους στην Ελλάδα είχαν διαθέσιμο εισόδημα μικρότερο του αντίστοιχου ορίου φτώχειας του 2009!
Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει η νεα ετήσια εκθεση του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ που δόθηκε στη δημοσιότητα. Η εκθεση περιγράφει αναλυτικά την καταστροφή της οικονομίας και τη φτωχοποίηση της κοινωνίας. Η έκθεση εστιάζει στην αποτυχία της στρατηγικής οικονομικής προσαρμογής και ειδικά την αστοχία τόνωσης της κατανάλωσης και της οικονομικής μεγέθυνσης .
Η έκθεση αναδεικνύει  τη δραματική υποβάθμιση του επιπέδου ζωής των ελλήνων επισημαίνοντας τα εξής:
1. Η αγοραστική δύναμη του πραγματικού κατώτατου μισθού την περίοδο 2010-2014 μειώθηκε κατά 24,9% και κατά 34,5% για τους νέους κάτω των 25 ετών.  
2. Η θέση της Ελλάδος στην κατάταξη των χωρών που έχουν θεσμοθετημένο κατώτατο μισθό κατρακύλησε από την έβδομη στη δέκατη θέση (ή στην ενδέκατη μετά την εισαγωγή του κατώτατου μισθού στη Γερμανία από το 2015). Είναι χαμηλότερος από τον αντίστοιχο κατώτατο μισθό της Ισπανίας, της Μάλτας και της Σλοβενίας, σε αντίστοιχο επίπεδο με τον κατώτατο μισθό της Πολωνίας.
3. Η μερική απασχόληση έχει κατακλύσει την αγορά σε ποσοστό 70%. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν θέσεις πλήρους απασχόλησης η οι εργαζόμενοι δέχονται λόγω της ανεργίας  να αμείβονται με το μισθό της μερικής απασχόλησης παρότι δουλεύουν 8ωρο. 
4.Ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε από 364 χιλιάδες το τρίτο τρίμηνο του 2008 σε 1,342 εκατ. το πρώτο τρίμηνο του 2014. Το τέταρτο τρίμηνο του 2014, οι άνεργοι ανέρχονταν σε 1,246 εκατ. Τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας, πάνω από 30%, καταγράφονται στους εργαζομένους χαμηλού μορφωτικού επιπέδου, δηλαδή στους κατόχους απολυτηρίου δημοτικού ή σε όσους δεν έχουν απολυτήριο δημοτικού.
Οι απόφοιτοι λυκείου θίγονται περισσότερο από την ανεργία (28,6%) συγκριτικά με τους πτυχιούχους ΑΕΙ/ΤΕΙ (20%) και τους κατόχους μεταπτυχιακών (12,5%) 
5. Το ποσοστό απόλυτης φτώχειας των μισθωτών πλήρους απασχόλησης το 2009 ανερχόταν στο 7,6%, ενώ το 2012 στο 19,7%. Για τους αυτοαπασχολούμενους πλήρους απασχόλησης το ποσοστό απόλυτης φτώχειας υπολογιζόταν το 2009 στο 23,5%, ενώ το 2012 είχε αυξηθεί στο 37,4%. Μεταξύ των απασχολουμένων, πιο σημαντική ήταν η επιδείνωση του αντίστοιχου ποσοστού των εργαζομένων μερι- κής απασχόλησης, για τους οποίους το ποσοστό απόλυτης φτώχειας από 30,1% το 2009 αυξήθηκε σε 51,7% το 2012. Το ποσοστό φτώχειας των ανέργων αυξήθηκε από 34,8% το 2009 σε 65,5% το 2012.Αύξηση καταγράφεται στα ποσοστά φτώχειας των συνταξιούχων, από 18,6% σε 31,3%, αλλά και των υπόλοιπων οικονομικά μη ενεργών ατόμων, στους οποίους το ποσοστό φτώχειας αυξήθηκε από 27,5% το 2009 σε 54% το 2012.
6.Η οικονομική κρίση και η εφαρμογή των προγραμμάτων οικονομικής προσαρμογής τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν χειροτερέψει δραματικά την κατάσταση της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα. Ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε από 364 χιλιάδες το τρίτο τρίμηνο του 2008 σε 1,342 εκατ. το πρώτο τρίμηνο του 2014. Το τέταρτο τρίμηνο του 2014, οι άνεργοι ανέρχονταν σε 1,246 εκατ.
7.Η αποκέντρωση του επιπέδου συλλογικής διαπραγμάτευσης από τον κλάδο στην επιχείρηση, σε συνδυασμό με την αναστολή εφαρμογής της επέκτασης των κλαδικών και των ομοιοεπαγγελματικών ΣΣΕ, επέφερε σημαντικές μειώσεις στις αμοιβές των εργαζομένων. Οι νέες επιχειρησιακές ΣΣΕ προέβλεπαν στην πλειονότητά τους δραστική μείωση των αποδοχών της τάξης του 10-40% από τα επίπεδα που καθόριζαν οι κλαδικές, οι ομοιοεπαγγελματικές ή οι παλαιότερες επιχειρησιακές συμβάσεις.
8. Οι εργασιακές σχέσεις και το εργατικό δίκαιο βρέθηκαν επίσης στο επίκεντρο των προγραμμάτων οικονομικής προσαρμογής που εφαρμόστηκαν στη χώρα μας αμέσως μετά το ξέσπασμα της κρίσης χρέους. Το εύρος και η ένταση των μέτρων και των ριζικών αλλαγών που έχουν λάβει χώρα ανατρέπουν και υποβαθμίζουν δραματικά το εργασιακό πλαίσιο στην Ελλάδα, παρατηρεί το ΙΝΕ ΓΣΕΕ. Οι συντελούμενες αλλαγές χαρακτηρίζονται από έντονο κρατικό ρυθμιστικό παρεμβατισμό στους εξής κυρίως άξονες:
-Στην περαιτέρω ενίσχυση των ευέλικτων μορφών εργασίας σε βάρος της πλήρους και σταθερής απασχόλησης με ταυτόχρονη ενίσχυση του διευθυντικού δικαιώματος του εργοδότη.
-Στην υπονόμευση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την αποδόμηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ) ως θεσμικής διαδικασίας προσδιορισμού των μισθών και των λοιπών όρων παροχής της εργασίας.
-Στην ελαστικοποίηση του χρόνου εργασίας βάσει του κύκλου εργασιών της επιχείρησης με ευρύ φάσμα μονομερούς ρύθμισης από τον εργοδότη.
-Στην απορρύθμιση της εργατικής προστασίας και στην απελευθέρωση των απολύσεων. (Πηγή)
Κατεβάστε την παρουσίαση της έκθεσης εδώ Πέντε χρόνια μετά την εφαρμογή προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής και εσωτερικής υποτίμησης η ελληνική οικονομία συνεχίζει να είναι εγκλωβισμένη στην ύφεση, στη στασιμότητα, στην ανεργία και στον αποπληθωρισμό. Αβεβαιότητα κυριαρχεί σε όλα τα επίπεδα οικονομικών αποφάσεων. Οι προκλήσεις για την οικονομία και την κοινωνία είναι μεγάλες και αυξάνονται μέσα στο μεταβαλλόμενο και ασταθές ευρωπαϊκό και γεωπολιτικό περιβάλλον. Η άμεση μετάβαση της οικονομίας σε βιώσιμη, σταθερή και διατηρήσιμη ανάπτυξη με απασχόληση και κοινωνική συνοχή είναι ζωτικής σημασίας για τους εργαζομένους και τους συνταξιούχους, για την ουσιαστική αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού που προκάλεσαν οι πολιτικές της λιτότητας. Η κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και ειδικά στην Ευρωζώνη είναι επίσης ρευστή και αβέβαιη. Έξι ολόκληρα χρόνια μετά την ύφεση του 2009, που ακολούθησε το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2007 - 2008, η οικονομία της ΕΕ αναδεικνύεται ο «μεγάλος ασθενής» της παγκόσμιας οικονομίας, με το ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ το 2014 να υστερεί σημαντικά έναντι των υπόλοιπων ισχυρών βιομηχανικά χώρων (πλην της Ιαπωνίας). Σχεδόν 12 εκατ. είναι οι άνεργοι στην ΕΕ-28 για τουλάχιστον ένα ή και περισσότερα χρόνια. Οι νέοι με μεγάλη δυσκολία βρίσκουν θέση εργασίας. Όλο και περισσότεροι άνεργοι δεν παίρνουν επίδομα ανεργίας και αναγκάζονται να εργαστούν σε συνθήκες επισφάλειας με άτυπες σχέσεις εργασίας. Το ποσοστό των πολιτών που ζουν σε συνθήκες στέρησης και απόλυτης φτώχειας αυξάνεται. Η νέα οικονομική διακυβέρνηση της ΕΕ, όπως διαμορφώθηκε στη διάρκεια της κρίσης, δεν δημιουργεί αισιοδοξία για το μέλλον. Ιδεολογικές εμμονές έχουν εγκλωβίσει την οικονομική πολιτική στη λογική της «επεκτατικής» λιτότητας, της δημοσιονομικής πειθαρχίας, της απορρύθμισης της αγοράς εργασίας και της αποδόμησης του εργατικού δικαίου και του κοινωνικού κράτους. Η πολιτική επιλογή της συρρίκνωσης του βιοτικού επιπέδου και των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων ως μέσου βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας και της οικονομικής μεγέθυνσης υπονομεύει τα θεμέλια της Ευρώπης και τις δημοκρατικές αξίες της. Η συνέχιση της ίδιας πολιτικής ύστερα από πέντε χρόνια καταστροφικής εφαρμογής στις χώρες που χτυπήθηκαν περισσότερο από την κρίση δηλώνει την πολιτική αποτυχία της ΕΕ να εκμεταλλευτεί την κρίση χρέους ως ευκαιρία επαναπροσδιορισμού της, τροφοδοτώντας τις πολιτικές δυνάμεις που αμφισβητούν το μέλλον της. Η κρίση στην Ευρωζώνη δοκιμάζει τη βιωσιμότητα του εγχειρήματος του κοινού νομίσματος αναδεικνύοντας τις χρόνιες θεσμικές αδυναμίες της ΕΕ και το μεγάλο έλλειμμα πολιτικής στην αντιμετώπιση της κρίσης. Αποτελεί πλέον κοινή παραδοχή ότι η Ευρώπη δεν έκανε και συνεχίζει να μην κάνει τα αναγκαία βήματα για την οριστική έξοδό της από την κρίση. Η εκτίμησή μας είναι ότι το επενδυτικό σχέδιο του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και το νομισματικό πείραμα της ποσοτικής χαλάρωσης του διοικητή της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι θα έχουν περιορισμένα αναπτυξιακά οφέλη και δεν μπορούν να δημιουργήσουν διατηρήσιμες συνθήκες εξόδου της Ευρωζώνης από τον αποπληθωρισμό και την ανεργία. Ο επαναπροσδιορισμός της τρέχουσας διαχείρισης της κρίσης στο επίπεδο της ΕΕ μπορεί να συμβεί μόνο μέσα από μια νέα πολιτική μισθών, την ισχυροποίηση των εθνικών συστημάτων συλλογικών διαπραγματεύσεων και ένα ισχυρό επενδυτικό πρόγραμμα που θα μετασχηματίσει τις ευρωπαϊκές οικονομίες σε βιώσιμες οικονομίες με απασχόληση και περιβαλλοντική ισορροπία. Αυτό βέβαια προϋποθέτει την απόλυτη αντιστροφή των νεοφιλελεύθερων «διαρθρωτικών» μεταρρυθμίσεων. Το όφελος για την ΕΕ θα ήταν πολλαπλό σε οικονομικό, κοινωνικό, θεσμικό και πολιτικό επίπεδο. Η προβληματική αυτή θεμελίωσε τη διεθνή δράση της Συνομοσπονδίας με στόχο την προάσπιση των εργασιακών και των κοινωνικών δικαιωμάτων ενάντια στις μονομερείς νομοθετικές παρεμβάσεις που αποδιάρθρωσαν τις εργασιακές σχέσεις αποδυναμώνοντας εργαζομένους και συνδικάτα. Με αφετηρία το κύρος και τη δυναμική της σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο, η ΓΣΕΕ αξιοποίησε αποτελεσματικά κάθε θεσμική και άλλη δυνατότητα για να οικοδομηθεί ένα ευρύ μέτωπο συμπαράστασης προς την Ελλάδα, αποκαλύπτοντας τις πρωτογενείς και τις δευτερογενείς συνέπειες της βίαιης διαρθρωτικής προσαρμογής και προβάλλοντας ένα εναλλακτικό υπόδειγμα πολιτικής. Το στίγμα της προσπάθειας αυτής δίνουν οι αλλεπάλληλες προσφυγές μας στη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ) και στα αρμόδια όργανα του Συμβουλίου της Ευρώπης, που είχαν ως αποτέλεσμα καταδικαστικές αποφάσεις για την παραβίαση συνδικαλιστικών ελευθεριών και μεγάλου αριθμού κοινωνικών δικαιωμάτων των Ελλήνων εργαζομένων, τα οποία κατοχυρώνουν ο Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Χάρτης και οι διεθνείς συμβάσεις της ΔΟΕ. Τα εμπειρικά ευρήματα και τα συμπεράσματα της Έκθεσης του ΙΝΕ ΓΣΕΕ για την ελληνική οικονομία και την απασχόληση του έτους 2015 δείχνουν την αποτυχία της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής στην Ελλάδα και αναδεικνύουν ανησυχητικές οικονομικές και κοινωνικές τάσεις. Η Έκθεση αξιολογεί τις δημοσιονομικές και τις μακροοικονομικές εξελίξεις, καθώς και τις συνέπειες του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής στην αγορά εργασίας και στην κοινωνία το 2014. Η προοπτική δημιουργίας διατηρήσιμων συνθηκών ανάπτυξης με κοινωνική συνοχή εξακολουθεί να αποτελεί αβέβαιη προοπτική και για το 2015. Η πολιτική της δημοσιονομικής λιτότητας ως μέσου δημοσιονομικής προσαρμογής, αντί να βελτιώσει τη φερεγγυότητα της οικονομίας, συνέβαλε στην ύφεση και στην εκτόξευση του λόγου δημόσιο χρέος/ΑΕΠ. Η αγορά εργασίας συνεχίζει να επηρεάζεται αρνητικά από την ύφεση και την αβεβαιότητα ως προς τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας. Το ποσοστό ανεργίας εξακολουθεί να είναι το υψηλότερο στην ΕΕ, εξέλιξη που απεικονίζει την κατάρρευση του πραγματικού και του δυνητικού προϊόντος. Η Έκθεση επίσης καταδεικνύει ότι οι πολιτικές και οι θεσμοί προστασίας της εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων δεν συσχετίζονται με τη δραματική αύξηση της ανεργίας, συνεπώς η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας δεν πρέπει να είναι μέρος της πολιτικής αντιμετώπισης της ανεργίας. Επιπλέον, η ποιότητα των θέσεων εργασίας συνεχίζει να χειροτερεύει. Οι άτυπες και μη ηθελημένες μορφές απασχόλησης αυξάνονται, με σημαντικές αρνητικές συνέπειες στο εισόδημα των εργαζομένων, στο ανθρώπινο κεφάλαιο της οικονομίας, στην παραγωγικότητα. Τα εμπειρικά ευρήματα της Έκθεσης δείχνουν επίσης ότι υπάρχει υψηλή συσχέτιση μεταξύ των επισφαλών θέσεων εργασίας και της φτώχειας, ενώ η μείωση των κατά κεφαλήν κοινωνικών δαπανών έχει συμβάλει στην περαιτέρω υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων και των συνταξιούχων. Τέλος, οι επίσημες εκτιμήσεις για το ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης το 2015 και το 2016 είναι αρνητικές ως προς τη δυνατότητα της οικονομίας να εξέλθει από την τρέχουσα κρίση. Δεν υπάρχει αναπτυξιακή δυναμική, πολύ περισσότερο δεν υπάρχουν διατηρήσιμες συνθήκες επέκτασης της ζήτησης και της προσφοράς. Υπάρχουν συνεπώς πολλές και σαφείς ενδείξεις ότι η στρατηγική της οικονομικής προσαρμογής, με κύριους άξονες τη δημοσιονομική λιτότητα, την εσωτερική υποτίμηση και την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, έχει αποτύχει σε όλους τους βασικούς στόχους διευρύνοντας το αναπτυξιακό κενό της ελληνικής οικονομίας από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο και απομακρύνοντάς την από τους στόχους της στρατηγικής «Ευρώπη 2020». Η παρούσα Έκθεση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ προτείνει τον επαναπροσδιορισμό της οικονομικής πολιτικής σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο στην κατεύθυνση της επαναρρύθμισης της αγοράς εργασίας, της υλοποίησης επενδυτικών προγραμμάτων σε κλίμακα τέτοια που να αντισταθμίσουν την υφεσιακή κατάσταση της οικονομίας, της θεσμοθέτησης προγραμμάτων εγγυημένης απασχόλησης ως μηχανισμού επανεκκίνησης της οικονομικής δραστηριότητας και της κατοχύρωσης της κοινωνικής προστασίας και του εργατικού δίκαιου.  

Κλείνει η έξοδος για 50.000 δημοσίους υπαλλήλους

Διπλή παρέμβαση - στα όρια ηλικίας αλλά και στις συντάξεις- μπαίνει σε εφαρμογή στον δημόσιο τομέα. Οι ανατροπές στα όρια ηλικίας αφορούν περίπου 50.000 δημοσίους υπαλλήλους που δεν πρόλαβαν να θεμελιώσουν δικαίωμα μέχρι τις 14 Αυγούστου.
Οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι απειλούνται με αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από έξι μήνες έως και δεκαεπτά (σε οριακές περιπτώσεις) χρόνια. Στις ομάδες υψηλού κινδύνου είναι κυρίως μητέρες ανηλίκων που έπιασαν τα έτη ασφάλισης μέχρι το 2012, αλλά κυνηγούν το όριο και εργαζόμενοι με 25ετία που θέλουν να πιάσουν 35ετία.
Στο "μέτωπο" των συντάξεων οι αλλαγές αφορούν σε όσους αποχωρούν από το δημόσιο μετά την 1η Σεπτεμβρίου, ανεξαρτήτως πότε θεμελίωσαν δικαίωμα. Θα εφαρμοστεί ένα μεικτό σύστημα, που σε πρώτη φάση θα έχει οριακές επιπτώσεις στο τελικό ποσό. 
Οι χαμένοι από τα νέα όρια ηλικίας
Αλλάζει εκ βάθρων το ασφαλιστικό καθεστώς στο Δημόσιο, καθώς η δυνατότητα θεμελίωσης δικαιώματος συνδέεται άμεσα με το όριο ηλικίας. Αυτό πρακτικά επηρεάζει μεγάλες κατηγορίες ασφαλισμένων, όπως είναι οι γονείς, όσοι αποχωρούν με 35ετία, όσοι θέλουν να βγουν σε μειωμένη σύνταξη. 
Όπως τονίζει ο Διονύσης Ρίζος, που είναι ειδικός σε θέματα ασφαλιστικού δικαίου "δεν επηρεάζονται καθόλου όλες εκείνες οι περιπτώσεις που έχουν συμπληρώσει μέχρι τη 14η Αυγούστου το όριο ηλικίας που προβλεπόταν στις αντίστοιχες συνταξιοδοτικές διατάξεις".
Επίσης δεν επηρεάζονται ούτε οι περιπτώσεις εκείνες που έχουν ήδη υποβάλει αίτημα συνταξιοδότησης αλλά δεν έχουν συμπληρώσει το σχετικό όριο ηλικίας αναμένοντας την έκδοση απόφασης με αναστολή".
Για τις περιπτώσεις στις οποίες θα εφαρμοστεί το νέο όριο ηλικίας, "κλειδί" είναι ο χρόνος συμπλήρωσης του παλαιού ορίου, καθώς με βάση αυτό επέρχεται η τελική προσαύξηση. Με ερμηνευτικές εγκυκλίους που θα ακολουθήσουν αναμένεται το Γενικό Λογιστήριο να ξεκαθαρίσει πού εντάσσεται κάθε κατηγορία θεμελιωμένου ως σήμερα δικαιώματος και ποιο θα είναι το νέο τελικό όριο "εξόδου". 
Οι κατηγορίες των μεγάλων χαμένων στο ασφαλιστικό είναι οι εξής:
1) Mητέρες ανηλίκων: Είναι στη ζώνη υψηλού κινδύνου, εφόσον δεν έχουν συμπληρώσει την ηλικία συνταξιοδότησης. Απειλούνται με αύξηση του όριο ηλικίας από 1 έτος και 6 μήνες μέχρι συνολικά 17 χρόνια.
2) Πατέρες ανηλίκων. Αντίστοιχα μεγάλη είναι η επιβάρυνση για τους άντρες με ανήλικα παιδιά που έπιασαν 25ετία τη διετία 2011-2012 αλλά ακόμα... κυνηγούν το όριο. Σε αυτή την περίπτωση η επιβάρυνση είναι από 3 έως 15 έτη.
3) Τρίτεκνοι . Επηρεάζονται όσοι έπιασαν 20ετία τη διετία 2011-2012 αλλά όχι το όριο ηλικίας. Η επιβάρυνση θα είναι από 3 έως 15 χρόνια. Αναμένεται διευκρίνιση από τις υπηρεσίες για το τι θα ισχύει με τις τρίτεκνες μητέρες που είχαν δυνατότητα εξόδου άνευ ορίου ηλικίας. 
4) Δημόσιοι υπάλληλοι με 35ετία. Από τις αλλαγές δεν γλιτώνουν και όσοι έπιασαν 25ετία μέχρι το τέλος του 2010 και ήθελαν να βγουν με 35ετία και κατά περίπτωση όριο. Στην περίπτωση αυτή οι αλλαγές έρχονται πιο ομαλά, καθώς προστίθεται ένα εξάμηνο για κάθε έτος. Το τελικό όριο είναι τα 62 με 40 συνολικά έτη.  
5) Δημόσιοι υπάλληλοι που αποχωρούν με μειωμένη σύνταξη. Είναι ένα από τα "θολά" σημεία. Η αναφορά για αλλαγές στις συντάξεις που καταβάλλονται "ακέραιες" περιέπλεξε την ερμηνεία με αποτέλεσμα να είναι αναγκασμένοι οι ασφαλισμένοι να αναμείνουν την έκδοση σχετικής εγκυκλίου. Στο χειρότερο σενάριο η επιβάρυνση θα είναι άμεση και θα κυμαίνεται από 4 έως 7 χρόνια. Για το θέμα αυτό αναμένονται διευκρινίσεις. 
6) Δημόσιοι υπάλληλοι που αποχωρούν με 25ετία. Και στην περίπτωση αυτή έρχονται αλλαγές για όσους δεν έχουν πιάσει το όριο. Η αύξηση θα είναι από 2 έως 7 χρόνια. 
Οι μεγάλοι χαμένοι των επώδυνων αλλαγών με τη νέα συμφωνία
Γράφει o Διονύσης Ρίζος
Αναστάτωση έχουν προκαλέσει σε χιλιάδες ασφαλισμένους οι αλλαγές που προβλέπονται στη νέα συμφωνία. Πρόκειται για ρυθμίσεις που επηρεάζουν μεταξύ άλλων τα όρια ηλικίας όσων δεν έχουν θεμελιώσει δικαίωμα και τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων.
Από την πρώτη εικόνα οι μεγάλοι χαμένοι είναι οι γονείς που είχαν κατοχυρωμένα δικαιώματα και κυρίως οι δημόσιοι υπάλληλοι που ακόμη δεν είχαν συμπληρώσει το αντίστοιχο ηλικιακό όριο. Αυτό καθώς αλλάζει εκ βάθρων ο τρόπος θεμελίωσης στο Δημόσιο.
Επόμενοι μεγάλοι χαμένοι είναι ξανά οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο που στόχευαν την 35ετία στα 58 και βρίσκονται μακριά από τη συμπλήρωση του ορίου της ηλικίας τους. Απώλειες θα έχουν και όσοι πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν με μειωμένη σύνταξη, καθώς το επιπλέον πέναλτι του 10% αποτελεί αντικίνητρο για την έξοδο σε σύνταξη με ποινή.
Έτσι - και παρά την προεκλογική περίοδο στην οποία εισερχόμαστε - βαρύ θα είναι το καθήκον των αρμόδιων υπηρεσιών που πρέπει να σηκώσουν μανίκια και το δυνατόν γρηγορότερο να εκδώσουν τις σχετικές εγκυκλίους για την εφαρμογή του ήδη ψηφισθέντος νόμου.
Τέλος να επισημανθεί πως οι διατάξεις για το Δημόσιο με βάση την έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου κινούνται στα όρια της συνταγματικότητας, γεγονός που σημαίνει ότι και εδώ μπορεί να έχουμε περαιτέρω ανατροπές στο Ασφαλιστικό. 


Οι επιπτώσεις του νέου Μνημονίου στα συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα

Δελτίο Τύπου
«Οι επιπτώσεις του νέου Μνημονίου στα συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα»
Χαριστική βολή στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα εργαζομένων και συνταξιούχων αλλά και στο ίδιο το σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, αποτελούν τα μέτρα που ήδη ψήφισε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αλλά και οι δεσμεύσεις που συμφώνησε με τους δανειστές και ανέλαβε να προωθήσει από τον Οκτώβριο.
Με το νέο μνημόνιο η ελληνική Κυβέρνηση δεν αρκείται στην αποδοχή και υλοποίηση των αντιασφαλιστικών νόμων του 2010 και του 2012 που ψήφισαν οι προηγούμενες μνημονιακές Κυβερνήσεις, που σφάγιασαν τα δικαιώματα των εργαζομένων και συνταξιούχων και άλλαξαν τον χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης, αλλά αναλαμβάνει την υποχρέωση να προωθήσει και νέα μέτρα που οδηγούν σε παραπέρα μειώσεις των κύριων και των επικουρικών συντάξεων, στην αύξηση των χρόνων εργασίας και των ορίων ηλικίας, στη διάλυση και στην ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης.
Βασικοί στόχοι του νέου Μνημονίου για την Κοινωνική Ασφάλιση που υλοποιούνται με τα μέτρα που προωθούνται, είναι μείωση των δαπανών κατά 0,25% του ΑΕΠ το 2015 και το 1% του ΑΕΠ (1,8 δις ευρώ) για το 2016, η επαναφορά της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις, η επιβάρυνση των συνταξιούχων για τα ελλείμματα στο χώρο της Υγείας και η βίαιη ενοποίηση των Ταμείων με στόχο την ισοπέδωση των παροχών.
Η Κυβέρνηση, βέβαια, για προφανείς λόγους, προσπαθεί να αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους για το περιεχόμενο των επιλογών της και υποστηρίζει ότι με τη νέα συμφωνία δεν υπάρχουν μειώσεις στα εισοδήματα των συνταξιούχων. Η αλήθεια, όμως, είναι δραματική.
Με τα μέτρα που ήδη ψηφίστηκαν ή θα ψηφιστούν:
  • Μειώθηκαν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις πάνω από 2% και 6%, αντίστοιχα, λόγω της αύξησης των κρατήσεων στην υγειονομική περίθαλψη, στην κύρια σύνταξη και την καθιέρωση κρατήσεων και στις επικουρικές συντάξεις. Οι μειώσεις στην πραγματικότητα είναι πολύ μεγαλύτερες αφού οι κρατήσεις υπολογίζονται στα αρχικά ποσά των συντάξεων.
  • Επαναφέρθηκε η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις και μάλιστα αναδρομικά από την 1η Ιουλίου 2015. Η ρύθμιση αυτή θα οδηγήσει άμεσα σε νέες μειώσεις, αφού τα επικουρικά ταμεία εξαιτίας και των μνημονιακών πολιτικών παρουσιάζουν μεγάλα ελλείμματα τα οποία και θα αυξηθούν.
  • Νέες μειώσεις και μάλιστα μεγαλύτερες θα υπάρξουν και στα μερίσματα που χορηγεί το ΜΤΠΥ εξαιτίας των μεγάλων ελλειμμάτων που παρουσιάζει.
  • Μειώνονται οι πόροι του κρατικού προϋπολογισμού που θα διατεθούν για τις κύριες συντάξεις κατά 0,25% το 2015 και 1% του ΑΕΠ το 2016 και μάλιστα σε μια περίοδο που αυξάνεται ο αριθμός των συνταξιούχων.
  • Επαναφέρεται και υλοποιείται όλο το αντιασφαλιστικό πλαίσιο του 2010 και του 2012 με κατάργηση των όποιων παρεμβάσεων έγιναν από τη σημερινή Κυβέρνηση.
  • Αυξάνονται και πάλι δραματικά τα χρόνια υπηρεσίας και τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για πολλές κατηγορίες ασφαλισμένων και καταργούνται κεκτημένα δικαιώματα.
  • Καταργείται η χορήγηση της βασικής σύνταξης για τους νέους συνταξιούχους που αποχωρούν από την υπηρεσία μετά την 1η Ιουλίου 2015 μέχρι που να γίνουν 67 χρονών.
  • Αυξάνεται η ποινή και οι μειώσεις για πρόωρες συνταξιοδοτήσεις από το 6% στο 16% για κάθε χρόνο πρόωρης συνταξιοδότησης.
  • Τροποποιείται και μάλιστα αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2015, ο τρόπος υπολογισμού της σύνταξης με στόχο νέες μειώσεις στις συντάξεις.
  • Παγώνουν οι κατώτερες συντάξεις στα σημερινά επίπεδα μέχρι το 2021 και καταργείται το μη ανταποδοτικό τμήμα των κατώτερων συντάξεων μέχρι οι συνταξιούχοι να συμπληρώσουν το 67ο έτος της ηλικίας τους.
  • Ενοποιούνται υποχρεωτικά όλα τα επικουρικά ταμεία στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (Ε.Τ.Ε.Α.).
  • Προωθούνται ισοδύναμα μέτρα για τις οικονομικές επιπτώσεις που θα υπάρξουν από την υλοποίηση των αποφάσεων των δικαστηρίων για τις μειώσεις των συντάξεων που και πάλι θα βαρύνουν μισθωτούς και συνταξιούχους.
  • Προβλέπονται νέες θεσμικές παρεμβάσεις για το ασφαλιστικό και μάλιστα στην κατεύθυνση μεγαλύτερης σύνδεσης εισφορών – παροχών με στόχο τη μετατροπή του συστήματος σε πλήρες κεφαλαιοποιητικό.
  • Καταργείται σταδιακά το ΕΚΑΣ.
Τα παραπάνω μέτρα και δεσμεύσεις δίνουν τη χαριστική βολή στα δικαιώματα των εργαζομένων και των συνταξιούχων και διαλύουν την κοινωνική ασφάλιση προς όφελος των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών.
Οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι πρέπει να εντείνουμε τον αγώνα μας ενάντια στη νέα λεηλασία των ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας.
Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.
Πηγή

Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2015

Όλοι και όλες στο Παλλαϊκό συλλαλητήριο των συνδικάτων - Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2015 στις 18:00 στην Θεσσαλονίκη στο Άγαλμα Βενιζέλου

Η ΑΔΕΔΥ η ΓΣΕΕ και το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης καλούν όλους τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τους ανέργους στo μεγάλο εργατικό και κοινωνικό συλλαλητήριο το ΣΑΒΒΑΤΟ 5 Σεπτέμβρη 2015 στις 18.00 στο Άγαλμα του Βενιζέλου, στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ και στην πορεία διαμαρτυρίας που θ’ ακολουθήσει.

Συντάξεις: Όλες οι ανατροπές - Ένα ταμείο για όλους, νέες περικοπές και στο βάθος αλλαγή στο σύστημα υπολογισμού.

Αναπόφευκτες θα είναι οι ανατροπές στο ασφαλιστικό, αμέσως μετά τις εκλογές καθώς η νέα κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει σε αλλαγές που προβλέπονται στο νέο μνημόνιο. Πρώτο και σημαντικό μέτρο η ενοποίηση όλων των ταμείων σε ένα για όλους τους ασφαλισμένους κάτι το οποίο θα σημάνει και αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των εισφορών, αλλά και των αποδοχών για τους συνταξιούχους.
Η πλευρά των δανειστών πιέζει πάνω στο παλιό σενάριο της ενοποίησης επικουρικής και κύριας σύνταξης, το οποίο ουσιαστικά προβλέπει αναπλήρωση σε ποσοστό 70% του μισθού, δηλαδή φέρνει μείωση 10% στα σημερινά ποσά που ανεβάζουν το ποσοστό αναπλήρωσης στο 80% αν υπολογίσει κανείς ξεχωριστά κύρια και επικουρική σύνταξη. Το σενάριο αυτό προβλέπει και ενοποίηση όλων των Ταμείων σε ένα με μεταβατικό στάδιο τριών ταμείων, των σημερινών ΙΚΑ, ΟΓΑ και ΟΑΕΕ, ως το 2017.
Όσον αφορά το μίνιμουμ των συντάξεων που θα εγγυάται το κράτος, το ποσό θα υπολογίζεται με βάση το όριο της φτώχειας. Αυτό σημαίνει ότι με τα δεδομένα του 2014 μιλάμε για ένα ελάχιστο ποσό 380 ευρώ, όμως με τα σημερινά δεδομένα το ποσό αυτό μπορεί να πέσει ακόμη και στα 360 ευρώ.
Αυτό σημαίνει ότι το ποσό της σύνταξης από κει και πάνω θα υπολογίζεται με βάση τις εισφορές του καθενός ξεχωριστά, οι οποίες μάλιστα θα υπολογίζονται στο σύνολο του εργασιακού βίου και όχι με βάση την καλύτερη πενταετία και έτσι αναμένονται και νέες μειώσεις στα ποσά των συντάξεων. Η πρώτη μείωση στα ποσά των συντάξεων έρχεται από αυτόν τον μήνα με την αύξηση των εισφορών υπέρ υγείας.
Αντιμέτωποι με μειώσεις κάθε μήνα θα βρεθούν ως τον Δεκέμβριο 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχοι, καθώς η αυξημένη εισφορά 6% για ασθένεια, ήταν μόνο για τη σύνταξη του Σεπτεμβρίου, χωρίς τις αναδρομικές κρατήσεις για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο οι οποίες θα επιβληθούν σε τρεις δόσεις από τις συντάξεις του Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου!
Υπολογισμός
Τη χορήγηση συντάξεων με βάση τις εισφορές ολόκληρου του εργασιακού βίου και χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης (του ν. 3863/10) ακόμη και για τους «παλαιούς» ασφαλισμένους -που διατηρούν, παρά τις τελευταίες αλλαγές στο Ασφαλιστικό, ευνοϊκότερο τρόπο υπολογισμού για τον χρόνο ασφάλισης έως το 2010- εισηγούνται μέλη της Επιτροπής «σοφών» για το νέο συνταξιοδοτικό.
Η εισήγηση αναμένεται να υποβληθεί στη συνεδρίαση της Επιτροπής Κατρούγκαλου την επόμενη εβδομάδα, με δεδομένη την προβλεπόμενη από το τρίτο μνημόνιο ενοποίηση (το 2016) «υπό την ομπρέλα» του ΙΚΑ όλων των Ταμείων κύριας ασφάλισης και στο πλαίσιο της αναζήτησης «ισοδύναμων» μέτρων για να «καλυφθούν» τα ελλείμματα της κοινωνικής ασφάλισης χωρίς νέες «αδικαιολόγητες» περικοπές στις συντάξεις.
Σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση, η εφαρμογή ενιαίου τρόπου υπολογισμού όλων των συντάξεων θα «εξαφανίσει» τα ειδικά καθεστώτα που εξακολουθούν να ισχύουν κυρίως στα ειδικά ταμεία (ΔΕΚΟ, τραπεζών κ.α.) ύστερα από την κατάργηση των κοινωνικών πόρων, θα απλοποιήσει τον τρόπο απονομής των συντάξεων.

Όλοι και όλες στο Παλλαϊκό συλλαλητήριο των συνδικάτων - Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2015 στις 18:00 στην Θεσσαλονίκη στο Άγαλμα Βενιζέλου

Δελτίο Τύπου
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Οι φετινές κινητοποιήσεις, με αφορμή τα εγκαίνια της 80ής Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), στις 5 Σεπτεμβρίου 2015, γίνονται ένα μήνα μετά τη ψήφιση του 3ου Μνημονίου, που φορτώνει με νέα βάρη τους εργαζομένους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τους νέους – νέες και τα πλατύτερα κοινωνικά στρώματα.
Η ψήφιση του 3ου Μνημονίου από το Κοινοβούλιο καθώς και οι εφαρμοστικοί νόμοι που ακολουθούν, αποτελούν συνέχεια των βάρβαρων νεοφιλελεύθερων μνημονιακών πολιτικών. Το νέο Μνημόνιο υπονομεύει τη λαϊκή κυριαρχία και συνεχίζει το νεοαποικιακό έλεγχο της χώρας μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Δ.Ν.Τ. και το διεθνές κεφάλαιο.
Το νέο Μνημόνιο οδηγεί σε ύφεση την οικονομία μας, ολοκληρώνει την ισοπέδωση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων και διευρύνει τη φτώχεια μέσα στην ελληνική κοινωνία. Επιβάλλει την εκποίηση της Δημόσιας Περιουσίας προς όφελος των τραπεζών και του κεφαλαίου και ανοίγει το δρόμο για την αρπαγή της λαϊκής κατοικίας. Ολοκληρώνει με τον πλέον βάρβαρο τρόπο τη λογική του 1ου και 2ου Μνημονίου, δηλαδή, ότι μόνη λύση για τη χώρα μας είναι ο δρόμος της λιτότητας και της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων με ένα λαό φτωχό, χωρίς δημοκρατικά δικαιώματα σε μία χώρα αποικία χρέους.
Οι εργαζόμενοι και ο ελληνικός λαός, στηριζόμενοι και στην πρόσφατη εμπειρία τους, γνωρίζουν ότι βασικός και καθοριστικός παράγοντας για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών και για το άνοιγμα του δρόμου για ουσιαστικές και ριζοσπαστικές αλλαγές σε όφελος τους, είναι η ανάπτυξη ενός μαζικού, εργατικού και λαϊκού κινήματος, που θα κάνει αυτούς τους στόχους δική του υπόθεση.
Στην κατεύθυνση αυτή, το συνδικαλιστικό κίνημα είναι σημαντικό να αποκτήσει ξανά ρόλο και λόγο και στη μάχη που ακολουθεί, να συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των ανέργων και των φτωχών ενάντια στα συμφέροντα των τοκογλύφων, των ολιγαρχών και του κεφαλαίου. Να πείσει τους εργαζόμενους ότι ο μόνος δρόμος είναι ο ίδιος ο αγώνας για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών.
Οι εργαζόμενοι και το εργατικό κίνημα, ενόψει και των επικείμενων εκλογών, θα κρίνουν όλες τις πολιτικές δυνάμεις, με βάση τα ταξικά τους συμφέροντα, καθώς και το κατά πόσο οι πολιτικές, το πρόγραμμα και οι διακηρύξεις τους βρίσκονται σε συμφωνία με αυτά.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για τα ανεκπλήρωτα αιτήματα – στόχους:
Κατάργηση όλων των μνημονίων και των εφαρμοστικών τους νόμων.
Επαναφορά όλων των εργατικών, ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων που ανατράπηκαν κατά τη μνημονιακή περίοδο, καθώς και του κατώτατου μισθού, των ΣΣΕ και της Κυριακάτικης αργίας.
Προστασία της εργασίας, των μισθών, των συντάξεων, των κοινωνικών παροχών, της υγείας, της παιδείας και των λαϊκών εισοδημάτων
Καταπολέμηση της ανεργίας και δημιουργία θέσεων εργασίας, κατοχύρωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, εφαρμογή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και κατάργηση της αντεργατικής νομοθεσίας
Διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, το οποίο είναι άδικο, ταξικό και παράνομο και για τη δημιουργία και διόγκωσή του καμιά ευθύνη δεν έχουν οι εργαζόμενοι και ο ελληνικός λαός.
Πέρασμα των τραπεζών υπό δημόσια ιδιοκτησία και κοινωνικό έλεγχο.
Ριζική αλλαγή του φορολογικού συστήματος για να πληρώσουν οι έχοντες και οι κατέχοντες, οι εφοπλιστές και το μεγάλο κεφάλαιο και να ανακουφιστούν οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα.
Παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας σε όφελος του λαού και του τόπου, με το σταμάτημα των ιδιωτικοποιήσεων και την επανάκτηση από το Δημόσιο όλων των στρατηγικών τομέων της οικονομίας, που θα χρησιμοποιηθούν ως παραγωγικά εργαλεία για την ανάπτυξή της.
Προάσπιση της λαϊκής κυριαρχίας, ανεξαρτησίας και των δημοκρατικών μας δικαιωμάτων απέναντι στην αστυνομοκρατία και τον αυταρχισμό
Όλοι και όλες στο Παλλαϊκό συλλαλητήριο των συνδικάτων
Σάββατο, 5 Σεπτεμβρίου 2015 στις 6:00μ.μ.,
Θεσσαλονίκη – Άγαλμα Βενιζέλου
ΑΓΩΝΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ

Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

Μετάφραση

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αρχείο ιστολογίου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ο Διαχειριστής της σελίδας

Ο Διαχειριστής της σελίδας
Η διαχείριση της ιστοσελίδας Υπάλληλοι Περιφερειών Ελλάδος, γίνεται από τον υπάλληλο της Περιφέρειας Αν. Μακ. & Θράκης (Π.Ε. Ξάνθης) Χαράλαμπο Ευστρατίου, Σύμβουλο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του ΣΥΠΕΞΑ και τ. Πρόεδρο Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Ξάνθης. Η σελίδα δημιουργήθηκε για την καλύτερη ενημέρωση των Υπαλλήλων στις Αιρετές Περιφέρειες Ελλάδας. Συνάδελφε θα θέλαμε την βοήθεια σου, για να μπορέσουμε να αναδείξουμε τα προβλήματα των Περιφερειών αλλά και των υπαλλήλων που υπηρετούμε σε αυτές. - Τηλ. : +30 6942434142 και mail: (xaralamposeystratioy@gmail.com)
Από το Blogger.