Το τέλος των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων προσφέρει το Υπουργείο Εργασίας στην Τρόικα. Προτείνει από το 2020 και μετά να μη βγαίνει κανείς στη σύνταξη πριν γίνει 62 ετών, ανεξαρτήτως χρόνων εργασίας και με ελάχιστο αριθμό ενσήμων τα 6.000. Γλιτώνουν μόνο όσοι έχουν βαρέα και ανθυγιεινά. Η καθιέρωση των 20 χρόνων ως ελάχιστου ορίου ασφάλισης από τα 15 που είναι σήμερα, θεωρείται δεδομένη. Ευνοϊκότερες διατάξεις ισχύουν για ασφαλισμένους που πρόλαβαν να «κλειδώσουν» το δικαίωμα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2012.
150.000 ασφαλισμένοι, που έχουν προλάβει να θεμελιώσουν ασφαλιστικό δικαίωμα, έχουν τη δυνατότητα να πάρουν σύνταξη πριν συμπληρώσουν το 62ο έτος της ηλικίας τους. Την ίδια στιγμή σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται 100.000 ασφαλισμένοι, οι οποίοι έχουν συμπληρώσει μόνο τα έτη ασφάλισης, αλλά «κυνηγάνε» το όριο ηλικίας. Οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι περιμένουν τις τελικές ρυθμίσεις για να δουν πώς θα μπορέσουν να βγουν στη σύνταξη.
Πρόωρη σύνταξη λαμβάνει το 75% σε Δημόσιο και ΙΚΑ
Κλειστά χαρτιά όσον αφορά το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα ως προς τα εργασιακά και τα ασφαλιστικά θέματα, στοιχεία που καταδεικνύουν ότι συντριπτικά μεγάλο ποσοστό Ελλήνων λαμβάνει σύνταξη πριν από τη συμπλήρωση των ορίων ηλικίας που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία, καθώς και συγκρατημένη αισιοδοξία για το μέλλον των συντάξεων, είχε να επιδείξει χθες ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης στη Βουλή, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των μελών της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων για ζητήματα της αρμοδιότητάς του.
Η συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στη σκιά των συνεχιζόμενων συζητήσεων με την τρόικα, αλλά και υπό το βάρος των αποκαλύψεων (από την «Καθημερινή») σχετικά με τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης προς τους εταίρους-δανειστές, εξελίχθηκε σε κλίμα έντασης μεταξύ του υπουργού Εργασίας και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Για «κίβδηλη, ψεύτικη παροχολογία» κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ο κ. Βρούτσης. «Είστε επικίνδυνοι, πρέπει να φύγετε αμέσως» σχολίασε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Γ. Σταθάς, ο οποίος, όπως και άλλοι συνάδελφοί του που έλαβαν τον λόγο, υπογράμμισε ότι ο λαός πρέπει να ανατρέψει τα σχεδιαζόμενα μέτρα με κινητοποιήσεις. «Οσες κινητοποιήσεις και αν κάνετε, όσο κόσμο και να καλέσετε στις συγκεντρώσεις, λεφτά δεν δίνονται στις συντάξεις», ανταπάντησε ο υπουργός Εργασίας.
Νωρίτερα, ο κ. Βρούτσης υπεραμυνόμενος των έως τώρα κυβερνητικών επιλογών, μεταξύ άλλων είπε ότι οι παρεμβάσεις για τη στήριξη και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού πρέπει να είναι διαρκείς. Απαντώντας δε σε παρατηρήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης ειδικά όσον αφορά τις πρόωρες συντάξεις, παρουσίασε στοιχεία τόσο για το Δημόσιο όσο και για το ΙΚΑ. Σε αμφότερα, είπε, πρόωρη σύνταξη φαίνεται να λαμβάνει περίπου το 75%: «Στο Δημόσιο από τα 26-50 έτη παίρνει το 7,91% σύνταξη, από 50-51 ετών παίρνει το 23,64% και από τα 56-61 παίρνει το 43,53% σύνταξη. Ολα αυτά αφορούν τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης του Δημοσίου. Στο ΙΚΑ από τα 26-50 έτη παίρνει το 4,44%, από τα 51-55 παίρνει το 12,83%, ενώ από τα 56-61 παίρνει το 58,61%. Στα λεγόμενα ευγενή ταμεία, το 91,6% παίρνει κάτω από τα εθνικά όρια συνταξιοδότησης». Πάντως, σε απάντηση πιεστικών ερωτήσεων, ο κ. Βρούτσης δεσμεύθηκε πως δεν θα καταργηθούν «οι ειδικές περιπτώσεις. Δεν θα ανατρέψουμε οικογενειακούς προγραμματισμούς».
Σε ό,τι αφορά, τέλος, τον ελάχιστο εργασιακό χρόνο που απαιτείται για την καταβολή συντάξεων, ο υπουργός Εργασίας μεταξύ άλλων ανέφερε: «Για τις συντάξεις, από τα 15 έτη ασφάλισης και κάτω δεν δίνονταν ποτέ συντάξεις, με εξαιρέσεις ειδικές, τις οποίες δεν θα ακουμπήσουμε. Δεν αλλάζει τίποτα. Για τα 15 έως 20 αυτό που προβλέπουμε είναι, όπως γίνεται με μία αναλογιστική δικαιοσύνη και για να στηριχθεί το σύστημα, να διασφαλίσουμε αυτούς οι οποίοι παίρνουν μια σύνταξη, θα δώσουμε ανταποδοτική σύνταξη στα 15 έως 20 και στα 20 έτη και πάνω θα πάρουν την κανονική σύνταξη όπως προβλέπεται. Για ποιους, όμως; Γι’ αυτούς που θα πάρουν σύνταξη το 2040 και μετά. Αυτή είναι η αλήθεια».
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου