Κουτρουμάνης: Αυτοί οι ασφαλισμένοι δεν θίγονται...
Δεν θίγονται οι ασφαλισμένοι που έχουν θεμελιώσει τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα, έως το τέλος του 2014. Γι' αυτούς δεν αλλάζει ούτε το όριο ηλικίας ούτε ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων. Ο νόμος προβλέπει ότι ισχύουν οι γνωστές προϋποθέσεις, όποτε και να συνταξιοδοτηθούν, δηλώνει στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρώην υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, με αφορμή την ανακίνηση του ζητήματος από την τρόικα.
Επιπλέον, υπογραμμίζει ότι, με την αναστάτωση που δημιουργήθηκε και το νέο κύμα των αιτήσεων για συνταξιοδότηση που πυροδότησε, κινδυνεύουν να βουλιάξουν τα ασφαλιστικά ταμεία, γεγονός που πρέπει να αποφευχθεί.
«Πρέπει να ξεκαθαριστεί και από τα υπουργεία, με πολύ κατηγορηματικό τρόπο, έτσι ώστε να ηρεμήσει ο κόσμος και να αποφασίσει με άλλα κριτήρια. Είναι περίπου 250.000 οι άνθρωποι που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα, εκ των οποίων οι 150.000 θα μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν άμεσα. Αυτοί πρέπει να αποφασίσουν ήρεμα και να κατανεμηθούν στα επόμενα χρόνια, ώστε να μην συμβεί αυτό που όλοι απευχόμαστε, εκεί που όλοι ψάχνουμε να καλύψουμε το δημοσιονομικό κενό να ανοίξουμε μια πολύ μεγάλη τρύπα στα ταμεία», επισημαίνει.
«Πρέπει να ξεκαθαριστεί και από τα υπουργεία, με πολύ κατηγορηματικό τρόπο, έτσι ώστε να ηρεμήσει ο κόσμος και να αποφασίσει με άλλα κριτήρια. Είναι περίπου 250.000 οι άνθρωποι που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα, εκ των οποίων οι 150.000 θα μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν άμεσα. Αυτοί πρέπει να αποφασίσουν ήρεμα και να κατανεμηθούν στα επόμενα χρόνια, ώστε να μην συμβεί αυτό που όλοι απευχόμαστε, εκεί που όλοι ψάχνουμε να καλύψουμε το δημοσιονομικό κενό να ανοίξουμε μια πολύ μεγάλη τρύπα στα ταμεία», επισημαίνει.
Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές που αξιώνει η τρόικα, ο κ. Κουτρουμάνης υποστηρίζει ότι ακόμη δεν έχει κλειδώσει τίποτα και ότι οι διαπραγματεύσεις, βρίσκονται σε εξέλιξη. Από το υπουργείο Εργασίας ζητούνται κάποιες διευκρινίσεις στις προτάσεις που αποστείλαμε ως προς το πάγωμα των αυξήσεων των συντάξεων έως το 2018 και τα κριτήρια χορήγησης του ΕΚΑΣ από το 2015 ή 2016. Εδώ, σημειώνει ο πρώην υπουργός, η προσέγγιση των δύο πλευρών είναι πολύ διαφορετική. «Εμείς προτείναμε την αναμόρφωση του συστήματος στο εσωτερικό, δηλαδή μεταξύ των χαμηλοσυνταξιούχων, ενώ η τρόικα υποστηρίζει ότι τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν από το ΕΚΑΣ να διατεθούν για τη χρηματοδότηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος στο συνόλο των πολιτών».
Αναφερόμενος στην αύξηση του χρόνου ασφάλισης, σημειώνει ότι, «προκειμένου κάποιος να συνταξιοδοτηθεί με τους ισχύοντες κανόνες, δηλαδή με 15 χρόνια ασφάλισης στα 67 του μπορεί να πάρει σύνταξη, η οποία προστατεύεται με το κατώτατο όριο των 486 ευρώ για τους μισθωτούς».
Με το νέο σύστημα, το οποίο αφορά μόνο όσους γεννήθηκαν από το 1975 και μετά, για να πάρει την αντίστοιχη σύνταξη κάποιος εργαζόμενος, θα πρέπει να εχει συμπληρώσει 20 χρόνια ασφάλισης. Στην περίπτωση που έχει συμπληρώσει 18-19 χρόνια, θα πάρει σύνταξη την ανταποδοτική και βέβαια θα πάρει και τη βασική σύνταξη των 360 ευρώ, εφόσον καλύπτει τα εισοδηματικά κριτίρια. Ότι δηλαδή ισχύει σήμερα για όσους έχουν λιγότερα από 15 χρόνια.
Σχετικά με το θέμα της σύνταξης των 360 ευρώ, γύρω από το οποίο υπάρχει σύγχυση, ο κ. Κουτρουμάνης εξήγησε ότι το ποσό αυτό αποτελεί την ελάχιστη σύνταξη για τον ανασφάλιστο, γι' αυτόν που δεν εχει προϋποθεσεις συνταξιοδότησης από οποιοδήποτε ταμείο. Από εκεί και πέρα, πρόσθεσε, αυτός που είναι σφαλισμένος σε ένα ταμείο και έχει συμπληρώσει 15 χρόνια εργασίας, η σύνταξή του αυξάνεται ανάλογα με τα χρόνια και υπάρχει διαφοροποίηση ακόμη και για έναν χρόνο εργασίας.
Επομένως, «το 360 είναι η βάση και από εκεί και πέρα όσοι δικαιούνται σύνταξη, με βάση το χρόνο ασφάλισης, θα πάρουν και την προσαύξηση που τους αναλογεί. 'Ενας ανθρωπος που θα πάρει 1000 ευρώ σύνταξη το 2015- 2016, θα πάρει ένα μέρος από τη βασική του σύνταξη και ένα μέρος από την ανταποδοτική του. Στο σύνολό της, η σύνταξη αυτή δεν εχει καμία σχέση με το ποσό των 360 ευρώ που αφορά μονο τους ανασφάλιστους».
Γι' αυτούς που θα θεμελιώσουν το δικαίωμά τους από 1/1/15 και μετά, θα πάρουν σύνταξη που θα υπολογιστεί με μικτό τρόπο, δηλαδή τα χρόνια που έχουν έως το 2010 θα υπολογιστούν με το παλιό σύστημα και για τα χρόνια από το 2011 και μετά θα υπολογιστούν με τον νέο τρόπο.
Σε ό,τι αφορά την ενοποίηση των επικουρικών με τα κύρια ταμεία ασφάλισης, ο κ. Κουτρουμάνης διευκρινίζει ότι η ενοποίηση έχει καθαρά διοκητικό χαρακτήρα και ότι δεν πρόκειται να καταργηθεί καμμία προνοιακή σύνταξη.
Στο συνδικαλιστικό ζήτημα εκτιμά ότι «έχει κλείσει το θέμα των ομαδικών απολύσεων και του λοκ αουτ και ότι δεν θα επανέλθει το θέμα της απόφασης για απεργία με το 50 συν 1 των εγγεγραμμένων».
Για την τεχνικού χαρακτήρα παράταση του μνημονίου, λόγω των νέων αξιώσεων της τρόικας και την αναγκαιότητα προάσπισης του κράτους δικαίου, από την πλευρά της κυβέρνησης, ο κ. Κουτρουμάνης υπογραμμίζει ότι έχουν γίνει προσπάθειες και υποχωρήσεις σε πολλά σημεία και ότι «πρέπει από την άλλη πλευρά να σταματήσει ο παραλογισμός που υπάρχει για ορισμένα ζητήματα, όπως αυτά που τέθηκαν στο τραπέζι για το ασφαλιστικό τον τελευταίο μήνα και είναι έξω από κάθε λογική. Δηλαδή έναν νόμο που τον συναποφασίσαμε και τον ψηφίσαμε το 2010, τον οποίο αξιολόγησε η τρόικα μέσα από τις μελέτες και μας συνεχάρη, δεν μπορεί να έρχεται τώρα, έναν μήνα πριν την τελική εφαρμογή και να θέλει να τα αλλάξουμε όλα. Και οποσδήποτε δεν μπορεί να γίνει δεκτή καμμία πρόταση η οποία οδηγεί σε μείωση των συντάξεων και αυστηροποίηση των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης».
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου