Το οικονομικό αδιέξοδο του Οργανισμού μονοπώλησε τις τελευταίες συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων της Τρόικας.
Ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) «γεννήθηκε» πρόωρα κι εσπευσμένα το 2011 από τη συνένωση αρχικά τεσσάρων βασικών ασφαλιστικών ταμείων (ΙΚΑ, ΟΠΑΔ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και σταδιακά ΝΑΤ, ΕΤΑΑ) αποτελώντας μια ακόμη μνημονιακή υποχρέωση της χώρας, ωστόσο όπως αποδεικνύει η οριακή πλέον λειτουργία του ποτέ δεν έτυχε της φροντίδας και της στήριξης που επέβαλαν οι συνθήκες «γέννησής» του.
Το οικονομικό αδιέξοδο του ΕΟΠΥΥ μονοπώλησε τις τελευταίες συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων της Τρόικας με τους εκπροσώπους του Οργανισμού και έφερε το πεδίο της Υγείας μετά από πολλούς μήνες και πάλι στο προσκήνιο των συναντήσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών μας.
Το οικονομικό αδιέξοδο του ΕΟΠΥΥ μονοπώλησε τις τελευταίες συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων της Τρόικας με τους εκπροσώπους του Οργανισμού και έφερε το πεδίο της Υγείας μετά από πολλούς μήνες και πάλι στο προσκήνιο των συναντήσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών μας.
Το έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ για το έτος 2012 αγγίζει το 1,2 δισ. ευρώ ενώ άλλα τόσα εκτιμάται ότι θα είναι τα χρέη του Οργανισμού για το τρέχον έτος προς παρόχους υγείας και προμηθευτές -φαρμακευτικές, ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα, γιατρούς και φαρμακοποιούς κα.
Ο ΕΟΠΥΥ «φορτώθηκε» τα χρέη των ταμείων
Πρόκειται για ένα έλλειμμα του Οργανισμού δημιουργήθηκε από το... άθροισμα των ελλειμμάτων των επιμέρους ασφαλιστικών φορέων κατά το προγενέστερο διάστημα έως και το 2011, καθώς οι οφειλές τους προς παρόχους υγείας «φορτώθηκαν» στον νέο ασφαλιστικό φορέα. Ο Οργανισμός ανέλαβε την υποχρέωση να αποπληρώσει τις αποκαλούμενες ληξιπρόθεσμες οφειλές, πλην όμως αυτό δεν έχει καταστεί δυνατό έως και σήμερα. Την ίδια στιγμή, «τρέχουν» τα νέα χρέη προς παρόχους υγείας για το 2013. Ο ΕΟΠΥΥ έχει καταφέρει να είναι συνεπής στα χρονοδιαγράμματα των αποπληρωμών του, δηλαδή τις 45 έως 60 ημέρες, μόνο σε ό,τι αφορά τους φαρμακοποιούς – ο κλάδος των φαρμακοποιών έχει τις λιγότερες απαιτήσεις καθώς «μπαίνει» μέσα περίπου δύο μήνες. Συχνά δε οι φαρμακοποιοί έχουν βρεθεί στο στόχαστρο των άλλων προμηθευτών υγείας οι οποίοι καταλογίζουν στον ΕΟΠΥΥ προνομιακή μεταχείριση στους φαρμακοποιούς.
Είναι ενδεικτικό ότι για την πενταετία 2007 - 2011 το ενιαίο ταμείο εξακολουθεί να οφείλει 530 εκατομμύρια ευρώ στις ιδιωτικές κλινικές, ενώ το χρέος για το 2012 έκλεισε στα 200 εκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, 40 εκατομμύρια ευρώ προστίθενται κάθε μήνα που περνάει στον ανεξόφλητο λογαριασμό του Οργανισμού προς τα ιδιωτικά θεραπευτήρια. Αναλόγως ιλιγγιώδη ποσά οφείλονται σε διαγνωστικά κέντρα, γιατρούς συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ, φαρμακευτικές εταιρίες κοκ. Η εκκαθάριση αυτών των οφειλών προχωρεί με ρυθμούς χελώνας, με συνεχή προσκόμματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών κλινικών πρότειναν στη διοίκηση του Οργανισμού να αναθέσει σε ιδιωτική εταιρία ελεγκτών της επιλογής του ΕΟΠΥΥ την εκκαθάριση και να καταβάλλουν εκείνοι ως Σύνδεσμος Ιδιωτικών Κλινικών το κόστος, αρκεί να προχωρήσει η διαδικασία της πληρωμής.
Τα ταμεία δεν έχουν μητρώα ασφαλισμένων
Η έλλειψη Μητρώου Ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ αποτυπώνει όλη τη δυσλειτουργία των συγχωνευμένων υπό τον ΕΟΠΥΥ ταμείων. Ουσιαστικά μόνο το ΙΚΑ και ο ΟΠΑΔ συνεργάζονται παρέχοντας στοιχεία αλλά και... ζεστό χρήμα που χρειάζεται ο ΕΟΠΥΥ, επισημαίνουν με την πρώτη ευκαιρία οι εκπρόσωποι του Οργανισμού. Είναι ενδεικτικό ότι ο ΟΓΑ πληρώνει με καθυστέρηση έξι μηνών, ενώ το ΕΤΑΑ, το Ταμείο των Επιστημόνων, έχει επί της ουσίας κηρύξει στάση πληρωμών και δεν συνεργάζεται ούτε καν σε διοικητικό επίπεδο με τον ΕΟΠΥΥ ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την υποχρεωτική υπαγωγή του στον Οργανισμό.
Κι αν η «μαύρη τρύπα» του Οργανισμού λόγω των επιμέρους ταμείων ήταν γνωστή εξαρχής στα υπουργεία Υγείας, Οικονομίας, Εργασίας, αυτό που δεν κατέστη σαφές εξαρχής, ίσως και δεν είχε προβλεφθεί, αφορούσε τη «μαύρη τρύπα» που θα δημιουργούσε στον προϋπολογισμό του η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών λόγω της αύξησης των ανέργων.
Ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για το 2012 είναι 5,9 δις ευρώ έναντι 6,7 δισ ευρώ του 2011 των ταμείων που αρχικά υπήχθησαν στον ΕΟΠΥΥ (μείωση 13%),ενώ το έλλειμμα που δημιουργήθηκε από τα ταμεία αυτά το 2011 ήταν περί το 1,7 δισ ευρώ.
Ηλεκτρονικός έλεγχος επί... χάρτου
Ο εκτροχιασμός των δαπανών για διαγνωστικές εξετάσεις κατά 100 εκατ. ευρώ το πρώτο πεντάμηνο του έτους, χαρακτηρίζεται και κορυφή του παγόβουνου στις «τυφλές» δαπάνες του ΕΟΠΥΥ. Η περίφημη ηλεκτρονική συνταγογράφηση φαρμάκων και εξετάσεων στην πράξη δεν φαίνεται να έχει λειτουργήσει, επιτρέποντας ουσιαστικό έλεγχο στους φακέλους των ασφαλισμένων, στο τι εξετάσεις κάνουν και ποια φάρμακα λαμβάνουν. Οι συμβεβλημένοι γιατροί δεν ελέγχονται ούτε και τα διαγνωστικά κέντρα – η υπέρβαση στις διαγνωστικές εξετάσεις κατά 100 εκατ. ευρώ και της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 90 εκατ. ευρώ μόνο για το πρώτο πεντάμηνο του 2013 αποτελούν έμπρακτη απόδειξη της αποτυχίας του ελεγκτικού μηχανισμού του ΕΟΠΥΥ.
Η... φτώχεια του ΕΟΠΥΥ φέρνει γκρίνια (κορυφής)
Η δεινή κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Οργανισμός έχει προκαλέσει έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, αρμόδιου για τον ΕΟΠΥΥ, κ. Μάριου Σαλμά και του διοικητή του Οργανισμού, κ. Λευτέρη Παπαγεωργόπουλου.
Ο κ. Σαλμάς καταλογίζει στον διοικητή του ΕΟΠΥΥ ότι δεν προέβη σε μείωση στις τιμές των διαγνωστικών εξετάσεων και νοσηλίων, με τον κ. Παπαγεωργόπουλο να απαντά ότι δεν είναι σε θέση να διαπραγματευτεί με τους παρόχους υγείας διότι δεν έχουν ενεργοποιηθεί με υπουργική απόφαση οι προβλεπόμενες από τον νόμο επιτροπές.
Ο κ. Σαλμάς φέρεται να έχει ζητήσει την παραίτηση του προέδρου του ΕΟΠΥΥ, ενώ τονίζει σε κάθε ευκαιρία ότι δεν θα επιβαρυνθούν οι ασφαλισμένοι από την εκτροπή στον προϋπολογισμό του Οργανισμού. Μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στο ραδιοφωνικό σταθμό BΗΜΑ 99,5 ο κ. Σαλμάς απέκλεισε το ενδεχόμενο να καλυφθεί το έλλειμμα με αύξηση της συμμετοχής σε φάρμακα και εξετάσεις, λέγοντας: «Δεν υπάρχει περίπτωση να αυξήσω τις συμμετοχές των ασθενών. Από το φάρμακο, που χειρίζομαι προσωπικά, έχω πάρει 1 δισ. ευρώ πέρυσι και μισό, φέτος και τις επόμενες μέρες θα ακούσετε ότι επιστρέφουμε στον λαό μέρος αυτών που εξοικονομήσαμε. Θα απαλλάξουμε από τις συμμετοχές στα φάρμακα ή θα τις μειώσουμε, θα δώσουμε δωρεάν φάρμακα σε κάποιες κατηγορίες ασθενών, αλλά συμμετοχές δεν θα αυξήσουμε. Αυτά έγιναν στο παρελθόν»...
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου