Πρόλογος

Η σελίδα δημιουργήθηκε για την καλύτερη ενημέρωση των Υπαλλήλων στις Αιρετές Περιφέρειες Ελλάδας, από τον υπάλληλο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χαράλαμπο Ευστρατίου.

Με αυτή την σελίδα ξεκινάει ένα διαδικτυακό πρώτο βήμα ενημέρωσης, επικοινωνίας και γνωριμίας μεταξύ των εργαζομένων στις Αιρετές Περιφέρειες Ελλάδος.

Συνάδελφοι μόνο ενωμένοι αντιστεκόμαστε, αγωνιζόμαστε, πολεμάμε και νικάμε.
«Η ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΗ»

Σάββατο 30 Μαΐου 2015

Ιρλανδία: Αυξήσεις μισθών στους δημοσίους υπαλλήλους που είχαν υποστεί περικοπές το 2008

Το ανακοίνωσε ο υπουργός Δημοσίων Δαπανών και Μεταρρυθμίσεων, Μπρένταν Χάουλιν. Η κυβέρνηση της Ιρλανδίας συμφώνησε με τα συνδικάτα να αποκαταστήσει κάποιες από τις περικοπές μισθών που είχαν επιβληθεί στους δημοσίους υπαλλήλους λόγω της οικονομικής κρίσης, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Δημοσίων Δαπανών και Μεταρρυθμίσεων, Μπρένταν Χάουλιν.
Όταν ξέσπασε η κρίση, το 2008, έγιναν περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων 15%, κατά μέσο όρο. Με βάση τη συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα, οι εργαζόμενοι με ετήσιες απολαβές 30.000 ευρώ ή λιγότερα θα πάρουν αύξηση 7%. Όσοι έχουν ετήσιο μισθό άνω των 100.000 ευρώ θα πάρουν αύξηση μόνο 1%.
Οι αυξήσεις αυτές "εναρμονίζονται με την απαίτηση της κυβέρνησης για σύνεση, ώστε να διασφαλίσουμε ότι η δουλειά που έγινε για να εξυγιάνουμε την οικονομία μας δεν θα τεθεί σε κίνδυνο με κανέναν τρόπο", είπε ο υπουργός.
Σύμφωνα με τον Χάουλιν, το κόστος για την κυβέρνηση από τις αυξήσεις των μισθών θα φτάσει τα 566 εκατομμύρια ευρώ σε βάθος τριετίας.
Πηγή

Απαίτηση - βόμβα από τους θεσμούς για το ασφαλιστικό - «Καμία σύνταξη να μην ξεπερνά το 53% του μισθού»

Ρουκέτα για μείωση των ποσοστών αναπλήρωσης στις κύριες συντάξεις στο 53,02% έριξαν οι θεσμοί στο αποκορύφωμα των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση! Η πρότασή τους ρητή και απαιτητική: «Καμία σύνταξη να μην ξεπερνά το 53% του μισθού, γιατί το ασφαλιστικό σας σύστημα δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει μεγαλύτερα ποσά».
Η απαίτηση αυτή τέθηκε, σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες που αποκαλύπτει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, στις τελευταίες συνεδριάσεις του Brussels Group, όπου κυριαρχούν το ασφαλιστικό και οι παραμετρικές αλλαγές σε όρια ηλικίας και υπολογισμό συντάξεων.
Μέλος της ελληνικής ομάδας που συμμετέχει στις συζητήσεις αποκάλυψε την απαίτηση των θεσμών στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, που κρατά σιγήν ιχθύος για το πραγματικό περιεχόμενο των διαλαμβανομένων στο τραπέζι θεσμών (Ε.Ε., ΕΚΤ και ΔΝΤ) και κυβέρνησης, η οποία ισχυρίζεται ότι «δεν προτίθεται» να προχωρήσει σε μείωση συντάξεων, όπως αναφέρεται στο τελευταίο ανεπίσημο κείμενο που διένειμε το Μέγαρο Μαξίμου την περασμένη Τετάρτη για την πορεία των διαπραγματεύσεων και τα σημεία σύγκλισης με τους δανειστές. 
Η απαίτηση των θεσμών σημαίνει ότι η ανώτατη κύρια σύνταξη στο Δημόσιο για υπάλληλο με 37 έτη υπηρεσίας και βαθμό γενικού διευθυντή δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 900 ευρώ από 1.386 ευρώ που είναι σήμερα μετά τις μειώσεις που επιβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια. Για μισθωτό με ασφάλιση στο ΙΚΑ, η μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης στο 53% σημαίνει ότι καμία σύνταξη δεν θα ξεπερνά τα 1.250 ευρώ, ενώ σήμερα ένας εργαζόμενος με 37 έτη ασφάλισης (11.100 ένσημα) και με μισθό 2.300 ευρώ παίρνει 1.425 ευρώ μετά τις περικοπές του Μνημονίου.
Στην ουσία οι δανειστές και τεχνικά κλιμάκια που ξεσκονίζουν τα μεγέθη της οικονομίας έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το ασφαλιστικό θα πρέπει να ανοίξει «εδώ και τώρα» με την ατζέντα των αλλαγών να περιλαμβάνει όχι μόνο την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για όσους αποχωρούν πριν από το 62ο έτος (σ.σ.: κατάργηση των πρόωρων συντάξεων) αλλά απαραίτητα και το χρηματοδοτικό σκέλος του συστήματος με προσαρμογή των συντάξεων σε χαμηλότερα από τα σημερινά επίπεδα.
Η πρόβλεψη, μάλιστα, για ποσοστό αναπλήρωσης 53% δεν είναι τυχαία, καθώς περιλαμβάνεται στην τελευταία αναλογιστική μελέτη που έστειλε το υπουργείο (τέλη του 2014) στην Κομισιόν, η οποία με τη σειρά της δημοσιοποίησε πρόσφατα σε δική της έκθεση τις προβλέψεις για την εξέλιξη των συνταξιοδοτικών δαπανών τα επόμενα χρόνια σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την Ελλάδα να βρίσκεται σε πορεία εκτροχιασμού!
Στη μελέτη αυτή γινόταν η πρόβλεψη ότι έως το 2020 το ποσοστό αναπλήρωσης στις συντάξεις από το 64,4%, που είναι σήμερα, θα υποχωρούσε στο 53,02%, υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοζόταν το νέο σύστημα υπολογισμού από το 2015 και μετά.
Η απαίτηση των θεσμών όμως να πέσουν οι συντάξεις στο 53% νωρίτερα (από το 2015 ή το 2016, αντί του 2020) ανοίγει πλήρως όλη την καυτή ατζέντα για το ασφαλιστικό, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα περιγράφεται στο κείμενο της συμφωνίας που θέλει να κλείσει η κυβέρνηση, με τον όρο ότι η συζήτηση θα ξεκινήσει τώρα, έστω κι αν οι τελικές αποφάσεις μετατεθούν για τον Σεπτέμβριο. 
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ

Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

Δημόσια διαβούλευση για το σχέδιο νόμου «Δαπάνες Μετακινούμενων εντός και εκτός επικράτειας»

Το Υπουργείο Οικονομικών θέτει σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου «Δαπάνες μετακινούμενων εντός και εκτός επικράτειας». Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας καλεί όλους τους πολίτες και κάθε ενδιαφερόμενο να συμμετάσχουν από σήμερα στη δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση, προκειμένου να καταθέσουν τις προτάσεις τους μέχρι και την Τρίτη 2 Ιουνίου 2015 και ώρα 12:00, ώστε να συμβάλουν στη βελτίωση των διατάξεων του νομοσχεδίου.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών
Δημήτριος Μάρδας
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας καλεί όλους τους πολίτες και κάθε ενδιαφερόμενο να συμμετάσχουν από σήμερα στη δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση, προκειμένου να καταθέσουν τις προτάσεις τους μέχρι και την Τρίτη 2 Ιουνίου 2015 και ώρα 12:00
Στις διατάξεις του παρόντος νόμου υπάγονται οι μετακινούμενοι με οποιαδήποτε ιδιότητα, με εντολή φορέα του Δημοσίου  συμπεριλαμβανομένων των Ανεξάρτητων Διοικητικών Αρχών (Α.Δ.Α.) με νομική προσωπικότητα, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) α΄ και β΄ βαθμού, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) στο εσωτερικό ή το εξωτερικό, για εκτέλεση ή παροχή υπηρεσίας, ειδική αποστολή, για συμμετοχή σε ημερίδες, διημερίδες, συνέδρια, σεμινάρια, εκπαίδευση και μετεκπαίδευση, καθώς και οι μετατιθέμενοι ή αποσπώμενοι.
Κατά την εφαρμογή του παρόντος νόμου οι αρμόδιες υπηρεσίες υποχρεούνται να αντιμετωπίζουν με τον προσφορότερο και οικονομικότερο τρόπο την κάλυψη των πραγματικών αναγκών μετακίνησης.
Ο αριθμός των επιτρεπομένων κατ' έτος ημερών εκτός έδρας των μετακινούμενων προσώπων για οποιαδήποτε από τις αιτίες  ανάλογα με τον κλάδο, την κατηγορία την ειδικότητα που ανήκουν ή την ιδιότητά τους, καθορίζεται με κοινή απόφαση του αρμόδιου Υπουργού και του Υπουργού Οικονομικών και δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει, κατ' ανώτατο όριο, τις εξήντα (60). Το όριο αυτό δεν προσαυξάνεται στις περιπτώσεις ανάθεσης καθηκόντων άλλου κλάδου ή ειδικότητας ή σε περίπτωση μετακίνησης εκτός έδρας υπό άλλη ιδιότητα.
Προκειμένου για υπαλλήλους που υπηρετούν στους Ο.Τ.Α. α΄ και β΄ βαθμού, αντί των ως άνω κοινών υπουργικών αποφάσεων εκδίδεται αντίστοιχα απόφαση του αρμόδιου Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης (πρώην Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης).
Με κοινή απόφαση του αρμόδιου Υπουργού και του Υπουργού Οικονομικών επιτρέπεται η υπέρβαση του ανωτάτου ορίου των ημερών εκτός έδρας:
α) για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων έκτακτων και απρόβλεπτων γεγονότων (θεομηνίες, πυρκαγιές, επιδημίες ή κήρυξη συγκεκριμένης περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης), μέχρι τριάντα (30) ημέρες ετησίως,
β) για μετακινήσεις των μηχανικών για τις ανάγκες ελέγχου και επίβλεψης μελετών και έργων, των υπαλλήλων του Υπουργείου Οικονομικών για τις ανάγκες των εν γένει ελέγχων, των γεωτεχνικών υπαλλήλων για τις ανάγκες εφαρμογής προγραμμάτων και ελέγχων του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας (πρώην Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων) και των φορέων που εποπτεύει, των υπαλλήλων της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής και της Υπηρεσίας Ασύλου του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (πρώην Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη), μέχρι τριάντα (30) ημέρες ετησίως και
γ) ειδικά για έκτακτες υπηρεσιακές ανάγκες, μέχρι είκοσι (20) ημέρες ετησίως.
Στην απόφαση αυτή προσδιορίζονται οι ειδικότητες και τα συγκεκριμένα υπηρεσιακά καθήκοντα στα οποία αφορά η υπέρβαση καθώς και ο αριθμός ημερών αυτής μέχρι του ανωτέρω αριθμού ημερών. Οι αποφάσεις εκδίδονται μετά την εξάντληση του ανώτατου ορίου και με δυνατότητα αναδρομικής ισχύος δύο (2) μηνών.
Παρακαλούμε όλους σας να ενημερώσετε όσους περισσότερους συνάδελφους μπορείτε και να κοινοποιήσετε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την παραπάνω διαβούλευση, ώστε να κατατεθούν οι προτάσεις και οι θέσεις των εργαζομένων του δημόσιο τομέα.
Συνάδελφοι ας γράψουμε όλοι τις απόψεις μας και τις θέσεις μας.

Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

Πού έχουν συμφωνήσει κυβέρνηση και θεσμοί σε εργασιακά και Ασφαλιστικό

«Πράσινο» για κατώτατο μισθό και συμβάσεις - «Παγώνει» η ρήτρα στις συντάξεις - Σε δύο φάσεις η αντιμετώπιση του Ασφαλιστικού, τώρα ενοποιήσεις Ταμείων, τον Σεπτέμβριο οι αποφάσεις για περιορισμό των πρόωρων συντάξεων - Προς τρία Ασφαλιστικά Ταμεία: ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ.
Έχοντας στις αποσκευές της μια διαφαινόμενη συμφωνία στα εργασιακά και το νομοσχέδιο για τις Συλλογικές Συμβάσεις που, σύμφωνα με πληροφορίες, θα κατατεθεί ως έχει αμέσως μετά την συμφωνία, αλλά ανοιχτό ακόμα το μέτωπο του Ασφαλιστικού προσέρχεται σήμερα (27/05/2015) η ελληνική πλευρά στο τελικό κρίσιμο γύρο των διαπραγματεύσεων του Brussels Group.
Χθες σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, στην οποία παραβρέθηκαν ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης αλλά και ο γ.γ. Γ. Ρωμανιάς συζητήθηκαν τα δύο κρίσιμα θέματα που αποτελούν και τις "κόκκινες γραμμές" της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στα εργασιακά, το νομοσχέδιο για την επαναφορά των Συλλογικών Διαπραγματεύεων θα κατατεθεί αμέσως μετά την επίτευξη της συμφωνίας και θα περιλαμβάνει και τις προβλέψεις επαναφοράς του κατώτατου μισθού σε δύο φάσεις (Σεπτέμβριο του '15 και Ιούλιο του '16).
Στο Ασφαλιστικό, η κυβέρνηση θα δεσμευτεί ότι θα προχωρήσουν τώρα οι λειτουργικές ενοποιήσεις των ασφαλιστικών ταμείων (θα οδηγηθούμε σταδιακά σε τρία ταμεία, ΙΚΑ για μισθωτούς, ΟΑΕΕ - Επαγγελματίες και ΟΓΑ) και τεθεί χρονοδιάγραμμα για τον περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, ωστόσο οριστικές αποφάσεις ανανέμεται να ληφθούν τον προσεχή Σεπτέμβριο.
Οι δανειστές επιμένουν ότι τα μέτρα περιορισμού θα πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα, δηλαδή από το 2016 και να μην μεταφερθούν το 2019 - 2020. Σε κάθε περίπτωση η ελληνική πλευρά θα επιμείνει ότι τα μέτρα δεν θα αφορούν θεμελιωμένα ασφαλιστικά δικαιώματα κυρίως σε ό,τι αφορά τις μητέρες με ανήλικο παιδί, τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες και τους εργαζόμενους στα ΒΑΕ.
Οι δύο πλευρές φαίνεται να έχουν καταλήξει ότι δεν θα εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος ("πάγωμα" μέχρι το 2017 ζητούν οι "θεσμοί") αλλά και όποιες νέες μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις. Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης θα κριθεί και καταβολή της 13ης σύνταξης που σε ένα βαθμό θα κριθεί από την συμφωνία στο ύψος του συντελεστή πρωτογενούς πλεονάσματος.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Τρίτη 26 Μαΐου 2015

Κατρούγκαλος: Λάθος η μείωση του προσωπικού στη δημόσια διοίκηση

Ημερίδα, με θέμα τη "Δημόσια Διοίκηση Μπροστά σε νέες Προκλήσεις" πραγματοποίησε σήμερα η ΤΟΜΔΔΑ (Τομέας Μάνατζμεντ Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης) στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας. Η ημερίδα ήταν χωρισμένη σε τρεις κύκλους και συζητήθηκαν θέματα που αφορούσαν ένα σύγχρονο και αναπτυξιακό κρατικό μηχανισμό, τις σύγχρονες αρχές και εργαλεία management στη δημόσια διοίκηση, και τις προκλήσεις του ΕΣΠΑ 2014-2020 και του προγράμματος διοικητικής μεταρρύθμισης. 
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο Δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Καθηγητής του ΑΠΘ και Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Κυβερνητικού Έργου, Χριστόφορος Βερναρδάκης.
Κατά την ομιλία του, ο κ. Κατρούγκαλος στάθηκε στην αναποτελεσματική δημόσια διοίκηση λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «70 χρόνια δεν μπορούμε να φτιάξουμε δημόσια διοίκηση» προσθέτοντας επίσης πως «είχαμε τη διοίκηση που ήθελε το πολιτικό σύστημα της χώρας». Χαρακτήρισε λάθος τη μείωση του προσωπικού που έγινε τα τελευταία πέντε χρόνια στη δημόσια διοίκηση, καθώς «όλες οι στατιστικές δείχνουν ότι ήμασταν περίπου στο μέσο όρο των κρατών της Ευρώπης ήδη από το 2010».
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος της Αθήνας μίλησε μεταξύ άλλων για τις προσλήψεις των δημοσίων υπαλλήλων, που σύμφωνα με τον ίδιο είναι «αντιφατικές, χωρίς καμία πραγματική αξιολόγηση των υπαλλήλων και της παραγωγικότητας». Τόνισε ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές και στη δικαστική εξουσία, καθώς αν δεν αλλάξει η κατάσταση στη δημόσια διοίκηση και στη δικαιοσύνη «δεν πρόκειται να δούμε στη χώρα ανάπτυξη και επενδύσεις» και αυτό γιατί «ξέρουμε πόσο η δικαιοσύνη επηρεάζει την απόδοση της δημόσιας διοίκησης». Σε αναφορά του στην τοπική αυτοδιοίκηση ο κ. Καμίνης στάθηκε στην ανάγκη δημιουργίας μιας αναπτυξιακής δυναμικής.
«Η εισαγωγή των πρακτικών, του σύγχρονου μάνατζμεντ στη δημόσια διοίκηση αποτελεί ικανή και αναγκαία συνθήκη για τη δημιουργία, ενός σύγχρονου και αναπτυξιακού μηχανισμού» δήλωσε από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας. Τάχθηκε κατά του αφορισμού της δημόσιας διοίκησης και ενώ δήλωσε αντίθετος στις «προσπάθειας δημιουργίας αντανακλαστικών κοινωνικού αυτοματισμού και διαίρεσης της κοινωνίας μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα».
Τέλος, ο κ. Βερναρδάκης παρουσίασε τους έξι βασικούς άξονες της κυβερνητικής πολιτικής για τη δημόσια διοίκηση. Σύμφωνα με τον ίδιο ο πρώτος άξονας έχει στόχο την αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης, ο δεύτερος την αξιοποίηση δημοσίων υπαλλήλων υψηλού μορφωτικού επιπέδου με σημαντική επαγγελματική κατάρτιση, ενώ ο τρίτος άξονας την προβλέπει στην αναβάθμιση του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης. Συνεχίζοντας, ο γ.γ. Συντονισμού Κυβερνητικού Έργου αναφέρθηκε στον τέταρτο άξονα που στοχεύει στην αξιοκρατία και τη διαφθορά του δημοσίου τομέα, ο πέμπτος περιλαμβάνει τη διαφάνεια την ανοικτή πρόσβαση και την αξιολόγηση ενώ τέλος ο εκτός άξονας αφορά την αυτοδιοίκηση, την αποκέντρωση και το κοινωνικό κράτος.

Οι Μισθωτοί στην Ελλάδα αγοράζουν όσα μπορούν και όχι όσα θα ήθελαν

Σύμφωνα με έρευνα της ΓΣΕΕ η πλειοψηφία δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε δόσεις δανείων και καρτών. Οι μισθωτοί στην Ελλάδα αγοράζουν όσα επιτρέπουν τα εισοδήματά τους και όχι όσα θα ήθελαν, σύμφωνα με τα συμπεράσματα έρευνας, την οποία διενήργησε το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ (ΙΝΕ/ΓΣΕΕ) και η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας (ΕΕΚΕ) σε συνεργασία με την εταιρεία Αlco, το χρονικό διάστημα 18-25 Φεβρουαρίου.
Φαίνεται, επίσης, ότι οι μισοί περίπου μισθωτοί δυσκολεύονται να καλύψουν ακόμη και βασικές ανάγκες. Η κάλυψη των καταναλωτικών αναγκών των μισθωτών για το 47% στηρίζεται σε ανάληψη καταθέσεων, ενώ το 16% αναγκάζεται να δανειστεί.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα της έρευνας σε σχέση με τη δυνατότητα των μισθωτών να ανταποκριθούν σε δόσεις δανείων και καρτών. Μόνο το 22% δηλώνει, ότι μπορεί πάντα να ανταποκρίνεται, με το 30% να ανταποκρίνεται συνήθως, το 9% λίγες φορές και το 6% να μην μπορεί να ανταποκριθεί καθόλου.
Σε ότι αφορά στα εισοδήματα, το 53% των ερωτηθέντων, δηλώνει μείωση έναντι του 44% που δηλώνει σταθερότητα, καλύτερη εικόνα από τον Σεπτέμβριο (70% και 26% αντίστοιχα), ενώ σε επίπεδο τριμήνου το 79% δηλώνει σταθερότητα (έναντι 66% τον Σεπτέμβριο) και μόνο το 18% μείωση. Το 73% πιστεύει ότι η μείωση του εισοδήματος, οφείλεται στη μείωση του μισθού.
Σε ότι αφορά τις προσδοκίες, κυριαρχεί η απογοήτευση, ενώ κυρίαρχη είναι η αντίληψη, ότι τα πράγματα δεν μπορούν να γίνουν χειρότερα. Όσον αφορά τώρα στα επίπεδα κατανάλωσης των μισθωτών, για πρώτη φορά η συνολική δαπάνη κατανάλωσης αποτυπώθηκε σταθερή (49%), με 19% να μιλά για αύξηση και 31% για μείωση.
Από τις 17 βασικές κατηγορίες καταναλωτικών αγαθών, σε 11 είχαμε σταθερή δαπάνη από την πλειοψηφία των εργαζόμενων, ενώ στις υπόλοιπες 6 η δαπάνη μειώθηκε.
Σταθερές σχεδόν για όλους έμειναν οι δαπάνες για καθαριστικά σπιτιού και είδη προσωπικής υγιεινής (89%), τηλεφωνία/ίντερνετ (86%), προϊόντα καπνού (80%), εκπαίδευση (74% ) και τρόφιμα (73%), ενώ για περίπου 6 στους 10 για βενζίνη/πετρέλαιο, καλλυντικά, σοκολάτες/snacks και κρασί μπύρα. Το ότι το σύνολο σχεδόν των μισθωτών (95%) επιλέγει προϊόντα σε προσφορά, ενώ ένας στους δύο (46%) προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας.
Μειωμένη δαπάνη έχουμε περισσότερο από μισθωτούς κατώτερης μόρφωσης 45 - 54 ετών, άνδρες με εισόδημα 1001 έως 1200 ευρώ, που κατοικούν στην Αττική, ενώ μείωση αποτυπώνεται και στις δαπάνες ψυχαγωγίας, παρά το 35% που εμφανίζει να κινείται σε σταθερά επίπεδα. Το βασικό συμπέρασμα της έρευνας, είναι ότι ο περιορισμός των εισοδημάτων τους για πολλά χρόνια, μετέβαλλε τους μισθωτούς από καταναλωτές επιλογής σε καταναλωτές ανάγκης, «με όλα όσα αυτό συνεπάγεται τόσο σε ψυχολογικό, όσο και σε πρακτικό επίπεδο».
Πηγή
Η κρίση μετέτρεψε τους μισθωτούς από καταναλωτές επιλογής σε καταναλωτές ανάγκης
Τις τάσεις κατανάλωσης των μισθωτών στην Ελλάδα, καταγράφει μεταξύ άλλων η έρευνα που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ (ΙΝΕ/ΓΣΕΕ) και η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας (ΕΕΚΕ) σε συνεργασία με την εταιρεία Αlco, το χρονικό διάστημα 18-25 Φεβρουαρίου.
Στην έρευνα γίνεται και καταγραφή της διαχρονικής εξέλιξης των μισθών, των γενικότερων κριτηρίων που ορίζουν την καταναλωτική συμπεριφορά των μισθωτών, ενώ διαπιστώσεις καταγράφονται και για την κατανάλωση στην πιο σημαντική εποχικά κατηγορία, αυτή των καλοκαιρινών διακοπών. 
Από την έρευνα προκύπτει ότι οι μισθωτοί και σήμερα, στην πολύ μεγάλη πλειοψηφία τους, καταναλώνουν αυτά που μπορούν και όχι αυτά που θα ήθελαν.
Ο περιορισμός των εισοδημάτων τους για πολλά χρόνια, μετέβαλλε τους μισθωτούς από καταναλωτές επιλογής σε καταναλωτές ανάγκης, με όλα όσα αυτό συνεπάγεται τόσο σε ψυχολογικό, όσο και σε πρακτικό επίπεδο.
Σε επίπεδο έτους και όσον αφορά στα εισοδήματα, το 53% δηλώνει μείωση έναντι του 44% που δηλώνει σταθερότητα, καλύτερη εικόνα από τον Σεπτέμβριο (70% και 26% αντίστοιχα), ενώ σε επίπεδο τριμήνου το 79% δηλώνει σταθερότητα (έναντι 66% τον Σεπτέμβριο) και μόνο το 18% μείωση. 
Στο σύνολο τους σχεδόν (73%), η μείωση στο εισόδημα οφείλεται στη μείωση του μισθού.
Η ίδια εικόνα εμφανίζεται και στην εκτίμηση για την εξέλιξη των εισοδημάτων των εργαζόμενων στο επόμενο τρίμηνο. Το ποσοστό φτάνει το 75% (έναντι 57% τον Σεπτέμβριο), με το 9% να αναμένει αύξηση και μόνο το 16% μείωση (έναντι 40% τον Σεπτέμβριο).
Είναι φανερό ότι σε επίπεδο προσδοκιών, σημειώνει η ΓΣΕΕ κυριαρχεί η αντίληψη ότι τα πράγματα δεν μπορούν να γίνουν χειρότερα.
Όσον αφορά τώρα στα επίπεδα κατανάλωσης των μισθωτών, από τις 17 βασικές κατηγορίες καταναλωτικών αγαθών, σε 11 είχαμε σταθερή δαπάνη από την πλειοψηφία των εργαζόμενων, ενώ στις υπόλοιπες 6 η δαπάνη μειώθηκε. 
Σταθερές σχεδόν για όλους έμειναν οι δαπάνες για καθαριστικά σπιτιού και είδη προσωπικής υγιεινής (89%), τηλεφωνία/ίντερνετ (86%), προϊόντα καπνού (80%), εκπαίδευση (74% ) και τρόφιμα (73%), ενώ για περίπου 6 στους 10 για βενζίνη/πετρέλαιο, καλλυντικά, σοκολάτες/snacks και κρασί μπύρα. 
Να σημειωθεί ότι τα ποσοστά είναι με βάση όσους μισθωτούς χρησιμοποιούν κάθε κατηγορία προϊόντων.
Για πρώτη φορά η συνολική δαπάνη κατανάλωσης αποτυπώθηκε σταθερή (49%) με 19% να μιλά για αύξηση και 31% για μείωση. Μειωμένη δαπάνη έχουμε περισσότερο από μισθωτούς κατώτερης μόρφωσης 45 - 54 ετών, άνδρες με εισόδημα 1001 έως 1200 ευρώ, που κατοικούν στην Αττική. 
Αντιθέτως μείωση αποτυπώνεται για μια ακόμη φορά στις δαπάνες ψυχαγωγίας, παρά το 35% που εμφανίζει να κινείται σε σταθερά επίπεδα. 
Σημαντικό είναι να τονιστεί ότι η σταθεροποίηση στις καταναλωτικές δαπάνες περνά μέσα και από το ότι το σύνολο σχεδόν των μισθωτών (95%) επιλέγει προϊόντα σε προσφορά, ενώ ένας στους δύο (46%) προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Με άλλα λόγια, επιλέγουν κυρίως αυτό που μπορούν και όχι αυτό που θα ήθελαν. 
Η κάλυψη των καταναλωτικών αναγκών των μισθωτών στηρίχτηκε για τους μισούς (47%) σε ανάληψη καταθέσεων, ενώ το 16% αναγκάστηκε να δανειστεί. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα της έρευνας σε σχέση με τη δυνατότητα των μισθωτών να ανταποκριθούν σε δόσεις δανείων και καρτών. 
Μόνο το 22% δηλώνει ότι μπορεί πάντα να ανταποκρίνεται, με το 30% να ανταποκρίνεται συνήθως, το 9% λίγες φορές και το 6% να μην μπορεί να ανταποκριθεί καθόλου. 


Ανατροπή στα όρια ηλικίας για 800.000 ασφαλισμένους

Το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας, φέρνει τα πάνω κάτω στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης αλλά και στο ύψος των συντάξεων, σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου.
Το νέο σχέδιο, που αφορά 800.000 ασφαλισμένους στο Δημόσιο και σε ταμεία ΔΕΚΟ και Τραπεζών, προορίζεται να «περάσει» το καλοκαίρι με τις ρυθμίσεις να ξεκινούν από το φθινόπωρο και το αργότερο έως τον Νοέμβριο να είναι έτοιμο το νομοσχέδιο, το οποίο θα περιλαμβάνει αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, με μικρή ή μεγαλύτερη μεταβατική περίοδο για όσους είναι κοντά στη σύνταξη.
Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», το υπουργείο Εργασίας θεωρεί ότι οι αλλαγές θα πρέπει να ξεκινούν από το 2021 και η αύξηση στα όρια ηλικίας να είναι σταδιακή ως το 2025, ώστε από το 2026 και μετά όλοι να έχουν όριο ηλικίας για μειωμένη σύνταξη το 62ο έτος και για πλήρη το 67ο έτος, με λιγότερα από 40 έτη ασφάλισης. Όσοι συμπληρώνουν 40 έτη θα βγαίνουν στα 62 με πλήρη σύνταξη.
Ωστόσο, οι θεσμοί, ζητούν να ξεκινήσει η συζήτηση των αλλαγών από τον Ιούνιο και μάλιστα οι αυξήσεις στα όρια ηλικίας να ξεκινούν άμεσα με την ψήφιση του νόμου, ώστε όλοι να συνταξιοδοτούνται μετά το 62ο έτος.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, στο επίκεντρο των αλλαγών βρίσκονται οι εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν την περίοδο 1988 - 1992, καθώς αυτή η ομάδα δεν συμπληρώνει 25ετία έως το 2012 ώστε να θεωρείται ότι θεμελιώνει δικαίωμα με όρια ηλικίας χαμηλότερα των 62 και 67 ετών (για μειωμένη ή πλήρη σύνταξη αντίστοιχα). Για την ομάδα αυτή θεωρείται βέβαιο ότι η αύξηση του ορίου ηλικίας θα είναι έως και 15 έτη.
Οι εργαζόμενοι που προσελήφθησαν την περίοδο 1983-1987 θίγονται από το σενάριο που προβλέπει σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας από το 2017 έως το 2021. Από αυτή την ομάδα οι εργαζόμενοι εξασφαλίζουν 25ετια έως το 2012, δεν έχουν όμως 35ετία ή τα 36 και 37 έτη πριν από το 2017, οπότε και ενδέχεται να ξεκινήσουν οι αλλαγές.
Στην τελευταία ομάδα ανήκουν όσοι προσελήφθησαν την περίοδο 1980 - 1982, οι οποίοι μπορούν να αποχωρήσουν χωρίς όριο ηλικίας συμπληρώνοντας 35 έτη υπηρεσίας σε όλο το Δημόσιο.
Άλλη κατηγορία που ενδέχεται να θιγεί είναι όσοι συμπληρώνουν 35ετία το 2017 και το 2018, ενώ πιο ασφαλείς από πλευράς ανατροπών, θεωρούνται όσοι τη συμπληρώνουν το 2015 και το 2016.
Όλες οι αλλαγές σε όρια ηλικίας και συντάξεις για το δημόσιο τομέα
Ανατροπές έρχονται στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και στις συντάξεις 800.000 ασφαλισμένων στο Δημόσιο και σε ταμεία ΔΕΚΟ-Τραπεζών με το νέο ασφαλιστικό, τις ρυθμίσεις του οποίου επεξεργάζεται ήδη το υπουργείο Εργασίας. 
Στόχος του υπουργείου είναι να περάσει το καλοκαίρι και οι επικείμενες ρυθμίσεις να δρομολογηθούν από το φθινόπωρο με ευρύ διάλογο ώστε το αργότερο έως τον Νοέμβριο να είναι έτοιμες οι νομοθετικές παρεμβάσεις που θα περιλαμβάνουν κυρίως την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, με μικρή ή μεγαλύτερη μεταβατική περίοδο για όσους είναι κοντά στη σύνταξη. Το υπουργείο Εργασίας θεωρεί ότι οι αλλαγές θα πρέπει να ξεκινούν από το 2021 και η αύξηση στα όρια ηλικίας να είναι σταδιακή ως το 2025, ώστε από το 2026 και μετά όλοι να έχουν όριο ηλικίας για μειωμένη σύνταξη το 62ο έτος και για πλήρη το 67ο έτος, με λιγότερα από 40 έτη ασφάλισης. Οσοι συμπληρώνουν 40 έτη θα βγαίνουν στα 62 με πλήρη σύνταξη. 
Οι θεσμοί όμως έχουν άλλο σχέδιο. Ζητούν να ξεκινήσει η συζήτηση των αλλαγών από τον Ιούνιο ώστε μέχρι το φθινόπωρο να έχουν έτοιμο και ψηφισμένο νομοσχέδιο, και μάλιστα οι αυξήσεις στα όρια ηλικίας θέλουν να ξεκινούν άμεσα με την ψήφιση του νόμου, ώστε όλοι να συνταξιοδοτούνται μετά το 62ο έτος. 
Η πρόταση των θεσμών καταργεί άμεσα όλες τις λεγόμενες πρόωρες συντάξεις σε Δημόσιο, ΔΕΚΟ και τράπεζες και αυξάνει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης ως και 15 έτη, ήτοι στα 67 από τα 52 ή στα 55 που μπορούν να αποχωρήσουν σήμερα οι δημόσιοι υπάλληλοι που είχαν ανήλικο τέκνο το 2011 ή το 2012. 
Το ένθετο «Ασφάλιση & Συντάξεις» αποκαλύπτει σήμερα ποιες είναι οι ομάδες των ασφαλισμένων που θίγονται περισσότερο ή λιγότερο από το νέο ασφαλιστικό, καθώς και τα «παράθυρα» που μπορούν να αξιοποιηθούν για να γλιτώσουν τις αλλαγές.
Για το Δημόσιο, η κρίσιμη παράμετρος είναι η ημερομηνία πρόσληψης. Εδώ διακρίνονται 3 ομάδες ασφαλισμένων οι οποίοι, ανάλογα με το σενάριο των αλλαγών, θίγονται περισσότερο, λιγότερο ή και καθόλου.
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ
kkatikos@e-typos.com

Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

Δημόσιο: €1,8 δισ. € για εφάπαξ έως το 2020

Από 280 εώς 310 εκατ. ευρώ ανά έτος χρειάζονται για την καταβολή εφάπαξ στους συνταξιούχους δημοσίους υπαλλήλους από φέτος μέχρι το 2020.
Αυτό αναφέρει κορυφαίο στέλεχος του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ), σημειώνοντας πως το συνολικό ποσό που απαιτείται για την ικανοποίηση 60.000 εφάπαξ του δημοσίου κατά την περίοδο 2015-2020 φτάνει το 1,8 δις. ευρώ. Οι υπολογισμοί έχουν γίνει μετά από αίτημα του γενικού γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ. Γιώργου Ρωμανιά.
Τα απαιτούμενα 1,8 δις. ευρώ για τα εφάπαξ του 2015-2020 προκύπτουν μετά τις μειώσεις 3% έως 5% στις παροχές αυτές, στις οποίες φαίνεται να έχει καταλήξει το Υπουργείο Εργασίας βάσει του νέου τρόπου υπολογισμού του εφάπαξ τον οποίο έχει σχηματίσει. Τις μειώσεις αυτές θα υποστούν τα εφάπαξ που θα πάρουν όσοι συνταξιοδοτήθηκαν από την 1η Σεπτεμβρίου 2013 και έπειτα.
Αντίθετα όσοι συνταξιοδοτήθηκαν μέχρι και την 31η Αυγούστου του 2013 θα λάβουν εφάπαξ με βάση τον παλιό τρόπο υπολογισμού (28.500 ευρώ κατά μέσο όρο). Από αυτή τη "δεξαμενή" μένουν ακόμα 1800 αιτήσεις, οι μισές εκ των οποίων θα ικανοποιηθούν μέχρι τις 15 Ιουνίου και οι άλλες μισές μέχρι τις 15 Ιουλίου.
Από τις 16 Ιουλίου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2015 θα μπορέσουν να ικανοποιηθούν άλλες 5.000 έως 6.000 αιτήσεις, αναφέρουν οι ίδιες πηγές από το ΤΠΔΥ. Αν ίσχυε η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, τότε οι μειώσεις των εφάπαξ όσων συνταξιοδοτήθηκαν μετά την 1η Σεπτεμβρίου 2013 θα έφταναν το 30%-40%. Στον περιορισμό της μείωσης των εφάπαξ παίζει ρόλο και η προσδοκία του Υπ. Εργασίας πως θα μειωθούν από εδώ και στο εξής οι αιτήσεις για συνταξιοδότηση από το Δημόσιο.
Ήδη οι σχετικές αιτήσεις έχουν πέσει κατά 15%-20% σε σχέση με πέρσι, κυρίως λόγω των κυβερνητικών δεσμεύσεων ότι δεν θα θιγούν συνταξιοδοτικά δικαιώματα που έχουν θεμελιωθεί ή κατοχυρωθεί από το 2012. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές αναμένονται κατά μέσο όρο 10.000 αποχωρήσεις-συνταξιοδοτήσεις ανά έτος για την επόμενη εξαετία, γεγονός που επιτρέπει να πάρει δύο αλληλοσυνδεδεμένες «ανάσες» το ΤΠΔΥ και οι συνταξιούχοι δικαιούχοι εφάπαξ.
- Η μία «ανάσα» προέρχεται από το γεγονός ότι, αφού δεν αυξάνονται όσο αναμενόταν οι αποχωρήσεις-συνταξιοδοτήσεις, δεν θα μειώνονται όσο αναμενόταν οι ασφαλιστικές εισφορές των εν ενεργεία δημοσίων υπαλλήλων προς το ΤΠΔΥ.
- Η άλλη «ανάσα» προέρχεται πως περισσότερες από τις αναμενόμενες ασφαλιστικές εισφορές θα κατευθυνθούν σε λιγότερους από τους αναμενομένους συνταξιούχους – δικαιούχους εφάπαξ.
Οι δύο αυτές «ανάσες» επιτρέπουν οικονομικά στο υπουργείο Εργασίας να προχωρήσει στην «επ’ αόριστον αναστολή» της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στο ΤΠΔΥ αλλά και σε όλα τα ταμεία πρόνοιας και επικουρικά ταμεία, με τροπολογία που έχει ήδη αποστείλει στη γενική γραμματεία της κυβέρνησης για να πάρει το δρόμο της κατάθεσης στη βουλή. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η τροπολογία αυτή θα έλθει στη βουλή, εκτός απροόπτου, μετά την πολυαναμενόμενη συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές, δηλαδή γύρω στα μέσα του προσεχούς Ιουνίου.
Του Δημήτρη Κατσαγάνη

Ρωμανιάς: Σύνταξη στα 67 και Κατάργηση Κατώτατου Ορίου ζητούν οι δανειστές

Δεν υποχωρούμε στα όρια ηλικίας και στις μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων, είπε ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
«Οι δανειστές μας γυρνούν πίσω, ακόμα και πριν από το mail Χαρδούβελη, λές και δεν έγινε καμία διαπραγμάτευση» ανέφερε ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργος Ρωμανιάς.
Μιλώντας στο Πρωινό ΑΝΤ1 αποκάλυψε πως οι δανειστές ζητούν να ανέβουν τα όρια για πλήρη σύνταξη στα 67 χρόνια και για μειωμένη στα 62.
«Τους έχουμε πει ότι αυτό είναι ανόητο» πρόσθεσε. «Αν ισχύσει κάτι τέτοιο 300.000  άτομα που έχουν θεμελιωμένο δικαίωμα μέχρι το 2012 και φεύγουν με τα παλιά όρια, από την 1η Γενάρη του 2016 θα τρέξουν να κάνουν αίτηση για συνταξιοδότηση και τα ταμεία θα βουλιάξουν» τόνισε.
Εμείς έχουμε κάνει αντιπρόταση να ανέβουν τα όρια ηλικίας για εκείνους που θα κάνουν αίτηση συνταξιοδότησης από 1/1/2026 κάτι όμως που δεν δέχονται οι δανειστές, συμπλήρωσε.
Όπως είπε οι δανειστές απαιτούν την κατάργηση του κατώτατου ορίου. Ζητούν η κατώτατη σύνταξη να είναι ανάλογη των ετών και των εισφορών (δηλαδή  κάθε συνταξιούχος να λαμβάνει σύνταξη ανάλογη των ασφαλιστικών του εισφορών) και όχι στα 480 ευρώ που είναι σήμερα.
Ρωμανιάς: Επιμένουν στην κατάργηση των κατώτατων 
ορίων συντάξεων οι δανειστές
Οι δανειστές της χώρας επιμένουν στα θέματα του συνταξιοδοτικού με σημείο αιχμής την αύξηση των χρόνων για την ελάχιστη σύνταξη αλλά και στην κατάργηση των κατώτατων ορίων συντάξεων επισήμανε ο γγ Κοινωνικής Ασφάλισης, Γ. Ρωμανιάς.
Μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1 ο γγ Κοινωνικής Ασφάλισης, Γ. Ρωμανιάς δήλωσε κατηγορηματικά: «Δεν υποχωρούμε. Είναι γραμμένο και αυτό στις αξιώσεις τους. Τα 15 να γίνουν 20, τα 4.500 να γίνουν 6.000. Επιμένουν στα κατώτατα όρια. Είδα προχθές τη λίστα που έχουνε, δεν έχουν αλλάξει τίποτα, σαν να μην έγινε τίποτα. Η κατώτατη σύνταξη λένε αυτή θα πρέπει να είναι ανάλογη με τις εισφορές που έχεις πληρώσεις, εάν δηλαδή εσύ έχεις δουλέψει και έχεις πληρώσει εισφορές που αντιστοιχούν στα 300 ευρώ, να μην πάρει τώρα 486 που δίνουμε εμείς», είπε.
Διαβεβαίωσε ωστόσο ότι «δεν μπορούν να γίνουν δεκτά αυτά τα πράγματα με καμία δύναμη από εμάς».

Κυριακή 24 Μαΐου 2015

Ανατροπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων - Που θα γίνουν μειώσεις - Η λίστα με τις αλλαγές

Τους άξονες του νέου μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων, που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από το 2016, επεξεργάζεται η κυβέρνηση. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Εθνος, το νέο σχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, σταδιακή περικοπή της προσωπικής διαφοράς που λαμβάνουν 66.000 δημόσιοι υπάλληλοι και κατάργηση των μη μισθολογικών παροχών που αποδίδονται σε ειδικές κατηγορίες εργαζομένων.
Συγκεκριμένα οι άξονες πάνω στους οποίους η κυβέρνηση επεξεργάζεται τις παρεμβάσεις στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίες αναμένεται να εφαρμοστούν από το 2016 είναι:
• Η σταδιακή περικοπή της προσωπικής διαφοράς που λαμβάνουν 66.000 δημόσιοι υπάλληλοι.
• Η κατάργηση των μη μισθολογικών παροχών που αποδίδονται σε ειδικές κατηγορίες εργαζομένων στο Δημόσιο.
• Η δημιουργία ειδικού μισθολογίου για τους υπαλλήλους των οικονομικών υπηρεσιών.
• Η καταβολή υψηλότερων επιδομάτων στους κατόχους θέσεων ευθύνης.
Η τελευταία αλλαγή θα σημάνει τη μεγάλη μισθολογική διαφορά μεταξύ των νεοεισερχόμενων και εκείνων που υπηρετούν έχοντας θέσεις ευθύνης και έτσι η κυβέρνηση αντιδρά ωστόσο οι δανειστές πιέζουν.
Σε πολλές περιπτώσεις οι αλλαγές θα επιφέρουν μειώσεις με τους μισθούς στο Δημόσιο να κινούνται στα επίπεδα των 700-1000 ευρώ για αρκετές κατηγορίες υπαλλήλων
Στο στόχαστρο έτσι μπαίνουν οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Οικονομικών, αλλά και εργαζόμενοι όπως οι Πολιτικοί Μηχανικοί του υπουργείου Ανάπτυξης στους οποίους πάγωσαν οι περικοπές πέραν του 25% που έγιναν στο δημόσιο με βάση το μνημόνιο.
Σε δεύτερη φάση μπαίνουν στο στόχαστρο όλα τα επιδόματα πέραν του μισθού που προβλέπονται στο δημόσιο και ειδικά εκείνα που δίδονται ανά υπηρεσία και δεν ισχύουν για όλους με στόχο όλοι οι εργαζόμενοι με την ίδια θέση και τα ίδια προσόντα στο Δημόσιο να λαμβάνουν τον ίδιο μισθό.

Πέντε τρόποι συνταξιοδότησης δημοσίων υπαλλήλων – Πέντε έξοδοι κινδύνου για δημοσίους υπαλλήλους

Διαβατήριο για έξοδο στη σύνταξη αποτελούν πέντε ευνοϊκές ασφαλιστικές ρυθµίσεις, που ισχύουν ειδικά για τους δηµοσίους υπαλλήλους. Κερδισµένοι είναι οι «παλαιοί» ασφαλισµένοι, ενώ ιδιαίτερα θετικές ρυθµίσεις ισχύουν για άνδρες που συµπλήρωσαν 25ετία τη διετία 2011-2012.
Αντιθέτως, χαµένοι είναι οι ασφαλισµένοι που συµπληρώνουν 25ετία στο Δηµόσιο µετά την 1η Ιανουαρίου 2013.
Στην περίπτωση αυτή πλήρης σύνταξη δίνεται στα 67 και µειωµένη στα 62, ενώ δεν προβλέπεται καµία ιδιαίτερη ρύθµιση για τους γονείς ανηλίκων.
Γυναίκες στο Δημόσιο που συμπληρώνουν 25ετία μέχρι το τέλος του 2010 μπορούν να πάρουν πλήρη σύνταξη στα 60 και μειωμένη στα 55
Οσον αφορά τα πλασµατικά έτη, οι δηµόσιοι υπάλληλοι έχουν περισσότερες ευκαιρίες για αναγνώριση, καθώς τα χρόνια για τα παιδιά µετράνε εξτρά.
Ιδιαίτερα ευνοϊκή είναι και η διάταξη που προβλέπει µειωµένο «πέναλτι» για όσους θεµελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωµα µέχρι το τέλος του 2010.
Αναλυτικά οι ευνοϊκές συνταξιοδοτικές ρυθµίσεις που ισχύουν στο Δηµόσιο είναι οι εξής:
Θεµελίωση δικαιώµατος µε 25ετία. Οι δηµόσιοι υπάλληλοι µπορούν να «κλειδώσουν» τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης µε τη συµπλήρωση 25 ετών ασφάλισης. Στη συνέχεια αποχωρούν όποτε πιάσουν το κατά περίπτωση όριο ηλικίας.
Την πόρτα εξόδου πριν από τα 67 µπορούν να ανοίξουν όσοι συµπλήρωσαν 25ετία µέχρι το τέλος του 2012. Ευνοϊκότερες προϋποθέσεις ισχύουν για τους άνδρες ασφαλισµένους που συµπλήρωσαν τον απαιτούµενο χρόνο τη διετία 2011-2012.
Συγκεκριµένα, αν το δικαίωµα «κλειδώσει» το 2011 πλήρης σύνταξη δίνεται στα 61 και µειωµένη στα 56. Το 2012 πλήρης σύνταξη δίνεται στα 63 και µειωµένη στα 58.
Στην περίπτωση των γυναικών είναι συµφέρουσα η συµπλήρωση του απαιτούµενου χρόνου ασφάλισης µέχρι το τέλος του 2010.
Μεταβατικές διατάξεις µε σταδιακή αύξηση του ορίου ηλικίας ισχύουν τη διετία 2011-2012.
Παράδειγµα
Ενδεικτικά αναφέρεται πως οι γυναίκες που συµπληρώνουν 25ετία µέχρι το τέλος του 2010 µπορούν να πάρουν πλήρη σύνταξη στα 60 και µειωµένη στα 55.
Ειδικό καθεστώς ισχύει για τους εκπαιδευτικούς που ασφαλίστηκαν µέχρι το τέλος του 1982. Ακολουθούν ειδική διάταξη του ν. 3075/2002 και έχουν τη δυνατότητα να αποχωρήσουν σε ηλικία 55 ετών µε συνολικά 30 έτη ασφάλισης.
Σύνταξη σε πατέρες µε ανήλικα τέκνα και τριτέκνους. Οι άνδρες που συµπληρώνουν 25ετία τη διετία 2011-2012 και έχουν ανήλικο τέκνο αποχωρούν µε µειωµένα όρια.
Ειδικότερα δηµόσιος υπάλληλος µε 25ετία και ανήλικο τέκνο το 2011 θα πάρει σύνταξη όποτε συµπληρώσει το 52ο έτος.
Το 2012 σύνταξη καταβάλλεται στα 55. Αντιθέτως, καµία ευνοϊκή διάταξη δεν ισχύει για άνδρες µε ανήλικα που συµπληρώνουν τον απαραίτητο χρόνο µέχρι το τέλος του 2010. Πλήρης σύνταξη δίνεται στα 65 και µειωµένη στα 60.
Στο µεταξύ, οι άνδρες τρίτεκνοι στο Δηµόσιο µε 20 έτη ασφάλισης τη διετία 2011-2012 αποχωρούν ταχύτερα. Αν συµπληρώσουν τον απαιτούµενο χρόνο το 2011 µπορούν να αποχωρήσουν µε 21 έτη στα 52.
Σε περίπτωση που συµπληρώνουν 20ετία το 2012 απαιτούνται 23 συνολικά έτη και το 55ο έτος της ηλικίας (οι διατάξεις αυτές ισχύουν και για τις τρίτεκνες γυναίκες).
Σύνταξη χωρίς όριο ηλικίας. Ιδιαίτερα ευνοϊκές ρυθµίσεις ισχύουν για τις γυναίκες που ξεκίνησαν να εργάζονται στο Δηµόσιο πριν από το 1983.
Οι έγγαµες γυναίκες και οι µητέρες ανηλίκων αποχωρούν µε 24 έτη και 6 µήνες ασφάλισης ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.
Για τις άγαµες γυναίκες και τους άνδρες -που ασφαλίστηκαν στο Δηµόσιο µέχρι 31 Δεκεµβρίου 1982- η «έξοδος» γίνεται χωρίς όριο ηλικίας αλλά απαιτούνται συνολικά 35 χρόνια ασφάλισης.
Κερδισµένες είναι και οι τρίτεκνες γυναίκες, που συµπλήρωσαν 20ετία µέχρι το τέλος του 2010. Εχουν το δικαίωµα να αποχωρήσουν ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.
Μειωµένο «πέναλτι» στις περιπτώσεις πρόωρης εξόδου. Οι δηµόσιοι υπάλληλοι που συµπληρώνουν 25ετία µέχρι το τέλος του 2010 έχουν µειωµένο πέναλτι στις περιπτώσεις πρόωρης εξόδου.
Περικοπή
Συγκεκριµένα η περικοπή είναι 4,5% τον χρόνο, δηλαδή η µείωση φτάνει το 22,5% σε περίπτωση που ανοίξει η πόρτα εξόδου πέντε χρόνια νωρίτερα.
Για τους ασφαλισµένους που θεµελιώνουν δικαίωµα µετά την 1η Ιανουαρίου 2011 το «πέναλτι» αυξάνεται στο 6% τον χρόνο (δηλαδή φτάνει το 30% την πενταετία), όπως ισχύει και στα υπόλοιπα Ταµεία.
Εως 12 έτη η εξαγορά πλασµατικών
Οι δηµόσιοι υπάλληλοι είναι κερδισµένοι όσον αφορά την αναγνώριση πλασµατικών ετών, καθώς µέχρι και πέντε χρόνια για τα τέκνα µετράνε «εξτρά». Δηλαδή, ανάλογα µε το έτος που γίνεται η θεµελίωση τα χρόνια που αναγνωρίζονται ξεκινούν από τέσσερα (για όσους δεν έχουν παιδιά) και µπορεί να φτάσουν ακόµα και τα δώδεκα (για τους τρίτεκνους). Προσοχή, καθώς για την εξαγορά είναι απαραίτητη η προηγούµενη συµπλήρωση 12 ετών ασφάλισης. Οι χρόνοι που µπορούν να αναγνωριστούν κατόπιν αιτήσεως από τους δηµοσίους υπαλλήλους και να χρησιµοποιηθούν ως συντάξιµοι είναι οι εξής:
Ο χρόνος στρατιωτικής υπηρεσίας. Για την πλειονότητα των δηµοσίων υπαλλήλων αναγνωρίζεται µε εξαγορά. Χωρίς καταβολή εισφορών αναγνώριζαν τον χρόνο αυτό όσοι είχαν συµπληρώσει 25 έτη ασφάλισης µέχρι το 1997. Το ποσό που καταβάλλεται για την εξαγορά αντιστοιχεί στο 6,67% των συντάξιµων αποδοχών τη στιγµή της αίτησης. Ο χρόνος µπορεί να συνυπολογισθεί είτε για θεµελίωση είτε για προσαύξηση.
Ο χρόνος εκπαιδευτικής άδειας άνευ αποδοχών. Είναι ο χρόνος που έχει χρησιµοποιηθεί κατά τη διάρκεια του εργασιακού βίου για εκπαιδευτικούς λόγους και για τον οποίο ο δηµόσιος υπάλληλος έχει λάβει άδεια άνευ αποδοχών.
Για το συγκεκριµένο χρονικό διάστηµα δεν έχουν καταβληθεί εισφορές. Κατά συνέπεια θα πρέπει ο υπάλληλος να προβεί σε εξαγορά.
Ο πλασµατικός χρόνος των τέκνων. Αναγνωρίζονται ένα έτος για το πρώτο παιδί, δύο έτη για το δεύτερο παιδί και άλλα δύο έτη για το τρίτο. Το ποσό που καταβάλλεται για την εξαγορά αντιστοιχεί στο 6,67% των συντάξιµων αποδοχών τη στιγµή της αίτησης.
Ο πλασµατικός χρόνος των σπουδών. Είναι ο χρόνος που έχει διανυθεί για την απόκτηση πτυχίου. Το κόστος είναι 6,67% επί των συντάξιµων αποδοχών τη στιγµή της αίτησης. Το πτυχίο πρέπει να έχει ληφθεί πριν από τον διορισµό στο Δηµόσιο και εκείνη την περίοδο ο δηµόσιος υπάλληλος να µην έχει ασφάλιση. Οι ευνοϊκές διατάξεις για τα πλασµατικά των σπουδών ισχύουν για δηµοσίους υπαλλήλους που θεµελιώνουν δικαίωµα µετά την 1η Ιανουαρίου 2011.
ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ 1983 - 1992 ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Χρόνος
Οριο
Απαιτούμενος χρόνος
Παρατηρήσεις
Ανδρες
Μέχρι 31/12/2010
60
25 έτη
Μειωμένη
Μέχρι 31/12/2010
65
25 έτη
Πλήρης
2011
56
25 έτη
Μειωμένη
2011
61
25 έτη
Πλήρης
2012
58
25 έτη
Μειωμένη
2012
63
25 έτη
Πλήρης
Από 1ης/1/2013
62
25 έτη
Μειωμένη
Από 1ης/1/2013
67
25 έτη
Πλήρης
Μέχρι 31/12/2010
58
35 έτη
Πλήρης
2011
58
36 έτη
Πλήρης
2012
59
37 έτη
Πλήρης
Από 1ης/1/2013
62
40 έτη
Πλήρης
Πατέρες ανηλίκων
2011
52
25 έτη
Πλήρης
2012
55
25 έτη
Πλήρης
2013
67
25 έτη
Πλήρης
Μητέρες ανηλίκων
Μέχρι 31/12/2010
50
25 έτη
Πλήρης
2011
52
25 έτη
Πλήρης
2012
55
25 έτη
Πλήρης
Από 1ης/1/2013
67
25 έτη
Πλήρης
Γυναίκες
Μέχρι 31/12/2010
55
25 έτη
Μειωμένη
Μέχρι 31/12/2010
60
25 έτη
Πλήρης
2011
56
25 έτη
Μειωμένη
2011
61
25 έτη
Πλήρης
2012
58
25 έτη
Μειωμένη
2012
63
25 έτη
Πλήρης
Από 1ης/1/2013
62
25 έτη
Μειωμένη
Από 1ης/1/20103
67
25 έτη
Πλήρης

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ - ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ

Μετάφραση

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αρχείο ιστολογίου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ο Διαχειριστής της σελίδας

Ο Διαχειριστής της σελίδας
Η διαχείριση της ιστοσελίδας Υπάλληλοι Περιφερειών Ελλάδος, γίνεται από τον υπάλληλο της Περιφέρειας Αν. Μακ. & Θράκης (Π.Ε. Ξάνθης) Χαράλαμπο Ευστρατίου, Σύμβουλο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του ΣΥΠΕΞΑ και τ. Πρόεδρο Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Ξάνθης. Η σελίδα δημιουργήθηκε για την καλύτερη ενημέρωση των Υπαλλήλων στις Αιρετές Περιφέρειες Ελλάδας. Συνάδελφε θα θέλαμε την βοήθεια σου, για να μπορέσουμε να αναδείξουμε τα προβλήματα των Περιφερειών αλλά και των υπαλλήλων που υπηρετούμε σε αυτές. - Τηλ. : +30 6942434142 και mail: (xaralamposeystratioy@gmail.com)
Από το Blogger.