Πρόλογος

Η σελίδα δημιουργήθηκε για την καλύτερη ενημέρωση των Υπαλλήλων στις Αιρετές Περιφέρειες Ελλάδας, από τον υπάλληλο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χαράλαμπο Ευστρατίου.

Με αυτή την σελίδα ξεκινάει ένα διαδικτυακό πρώτο βήμα ενημέρωσης, επικοινωνίας και γνωριμίας μεταξύ των εργαζομένων στις Αιρετές Περιφέρειες Ελλάδος.

Συνάδελφοι μόνο ενωμένοι αντιστεκόμαστε, αγωνιζόμαστε, πολεμάμε και νικάμε.
«Η ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΗ»

Σάββατο 23 Μαΐου 2015

«Κατανομή βοσκοτόπων στους κτηνοτρόφους της χώρας» - Και τα δάση γίνονται βοσκοτόπια!

Σύμφωνα με τη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση Λαφαζάνη, Τσιρώνη, Αποστόλου
Το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, «παραιτήθηκε» τελικά από τις όποιες ενστάσεις προέβαλε στο παρελθόν σχετικά με τη χρήση δασικών περιοχών ως βοσκοτόπων.
Σύμφωνα με τη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που υπέγραψαν σήμερα ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης κ. κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης δεν υπάρχουν περιορισμοί που να προκύπτουν από τη δασική και την περιβαλλοντική νομοθεσία για τη συγκεκριμένη χρήση.
Η ΚΥΑ η οποία πέρασε και από την έγκριση του συναρμόδιου αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Αναπτυξης κ. Βαγγέλη Αποστόλου, φέρνει ανακατανομές στη βοσκήσιμη γη. Ο νέος σχεδιασμός μοιράζει με διαφορετικά από τα ισχύοντα κριτήρια τις επιλέξιμες εκτάσεις και διαφοροποιεί τους κτηνοτρόφους.
Έτσι, δεν αντιστοιχεί η ίδια έκταση βοσκοτόπων - άρα ούτε το ίδιο ποσό κοινοτικών επιδοτήσεων _ σε δύο παραγωγούς οι οποίοι μπορεί να έχουν τον ίδιο αριθμό ζώων, αλλά βρίσκονται σε διαφορετικές περιοχές. Κερδισμένοι φαίνεται ότι είναι οι κτηνοτρόφοι της νησιωτικής Ελλάδας και της Κρήτης, όπου λόγω ξηροθερμικών συνθηκών και χαμηλής παραγωγικότητας καθορίζεται διαφορετική αναλογία κατανομής.
Ως αναλογία κατανομής βοσκοτόπων η ΚΥΑ ορίζει τον αριθμό μονάδων μεγάλων ζώων (ΜΜΖ) που μπορούν να βοσκήσουν σε δέκα στρέμματα. Η χώρα διαιρείται σε εννιά χωρικές ενότητες: Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Δυτική Μακεδονία, Θεσσαλία, Ήπειρος, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησος, Κρήτη και Νησιωτική Ελλάδα.
Η απαραίτητη έκταση βοσκοτόπου κατανέμεται κατά προτεραιότητα σε κτηνοτρόφους, οι οποίοι συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και σε όσους είναι μέλη συνεταιρισμών που διατηρούν την έδρα της εκμετάλλευσης τους στην τοπική / δημοτική κοινότητα στην οποία βρίσκεται ο βοσκότοπος.
Σε περίπτωση που υπάρχει περίσσεια βοσκοτόπου, το πλεόνασμα διατίθεται κατά προτεραιότητα σε κτηνοτρόφους των όμορων κοινοτήτων. Εάν όμως υπάρχει έλλειμμα βοσκοτόπων θα γίνεται κατανομή από όμορες περιοχές.
Όσοι από τους κτηνοτρόφους χρειάζονται για την κάλυψη των αναγκών τους περισσότερη έκταση, μπορούν να … μπουν στην ουρά, στις περιοχές όπου υπάρχει απόθεμα. Αυτοί θα υπόκεινται στους όρους των μετακινούμενων κτηνοτρόφων και πρέπει να αποδεικνύουν τη μετακίνησή τους. Στους μετακινούμενους κτηνοτρόφους υπάρχει η δυνατότητα να κατανεμηθεί βοσκότοπος σε διαφορετικές Χωρικές Ενότητες.
Σε περίπτωση που το ζωικό κεφάλαιο του κτηνοτρόφου μειωθεί πάνω από 30% για δυο ημερολογιακά έτη, η κατανεμημένη έκταση και το δικαίωμα χρήσης μειώνεται αναλόγως.
Η διαδικασία για την κατανομή των βοσκοτόπων θα γίνεται μέσω ειδικής ψηφιακής εφαρμογής του ΟΠΕΚΕΠΕ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μετάφραση

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αρχείο ιστολογίου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ο Διαχειριστής της σελίδας

Ο Διαχειριστής της σελίδας
Η διαχείριση της ιστοσελίδας Υπάλληλοι Περιφερειών Ελλάδος, γίνεται από τον υπάλληλο της Περιφέρειας Αν. Μακ. & Θράκης (Π.Ε. Ξάνθης) Χαράλαμπο Ευστρατίου, Σύμβουλο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του ΣΥΠΕΞΑ και τ. Πρόεδρο Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Ξάνθης. Η σελίδα δημιουργήθηκε για την καλύτερη ενημέρωση των Υπαλλήλων στις Αιρετές Περιφέρειες Ελλάδας. Συνάδελφε θα θέλαμε την βοήθεια σου, για να μπορέσουμε να αναδείξουμε τα προβλήματα των Περιφερειών αλλά και των υπαλλήλων που υπηρετούμε σε αυτές. - Τηλ. : +30 6942434142 και mail: (xaralamposeystratioy@gmail.com)
Από το Blogger.