Πρόλογος

Η σελίδα δημιουργήθηκε για την καλύτερη ενημέρωση των Υπαλλήλων στις Αιρετές Περιφέρειες Ελλάδας, από τον υπάλληλο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χαράλαμπο Ευστρατίου.

Με αυτή την σελίδα ξεκινάει ένα διαδικτυακό πρώτο βήμα ενημέρωσης, επικοινωνίας και γνωριμίας μεταξύ των εργαζομένων στις Αιρετές Περιφέρειες Ελλάδος.

Συνάδελφοι μόνο ενωμένοι αντιστεκόμαστε, αγωνιζόμαστε, πολεμάμε και νικάμε.
«Η ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΗ»

Τρίτη 26 Μαΐου 2015

Ανατροπή στα όρια ηλικίας για 800.000 ασφαλισμένους

Το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας, φέρνει τα πάνω κάτω στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης αλλά και στο ύψος των συντάξεων, σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου.
Το νέο σχέδιο, που αφορά 800.000 ασφαλισμένους στο Δημόσιο και σε ταμεία ΔΕΚΟ και Τραπεζών, προορίζεται να «περάσει» το καλοκαίρι με τις ρυθμίσεις να ξεκινούν από το φθινόπωρο και το αργότερο έως τον Νοέμβριο να είναι έτοιμο το νομοσχέδιο, το οποίο θα περιλαμβάνει αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, με μικρή ή μεγαλύτερη μεταβατική περίοδο για όσους είναι κοντά στη σύνταξη.
Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», το υπουργείο Εργασίας θεωρεί ότι οι αλλαγές θα πρέπει να ξεκινούν από το 2021 και η αύξηση στα όρια ηλικίας να είναι σταδιακή ως το 2025, ώστε από το 2026 και μετά όλοι να έχουν όριο ηλικίας για μειωμένη σύνταξη το 62ο έτος και για πλήρη το 67ο έτος, με λιγότερα από 40 έτη ασφάλισης. Όσοι συμπληρώνουν 40 έτη θα βγαίνουν στα 62 με πλήρη σύνταξη.
Ωστόσο, οι θεσμοί, ζητούν να ξεκινήσει η συζήτηση των αλλαγών από τον Ιούνιο και μάλιστα οι αυξήσεις στα όρια ηλικίας να ξεκινούν άμεσα με την ψήφιση του νόμου, ώστε όλοι να συνταξιοδοτούνται μετά το 62ο έτος.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, στο επίκεντρο των αλλαγών βρίσκονται οι εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν την περίοδο 1988 - 1992, καθώς αυτή η ομάδα δεν συμπληρώνει 25ετία έως το 2012 ώστε να θεωρείται ότι θεμελιώνει δικαίωμα με όρια ηλικίας χαμηλότερα των 62 και 67 ετών (για μειωμένη ή πλήρη σύνταξη αντίστοιχα). Για την ομάδα αυτή θεωρείται βέβαιο ότι η αύξηση του ορίου ηλικίας θα είναι έως και 15 έτη.
Οι εργαζόμενοι που προσελήφθησαν την περίοδο 1983-1987 θίγονται από το σενάριο που προβλέπει σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας από το 2017 έως το 2021. Από αυτή την ομάδα οι εργαζόμενοι εξασφαλίζουν 25ετια έως το 2012, δεν έχουν όμως 35ετία ή τα 36 και 37 έτη πριν από το 2017, οπότε και ενδέχεται να ξεκινήσουν οι αλλαγές.
Στην τελευταία ομάδα ανήκουν όσοι προσελήφθησαν την περίοδο 1980 - 1982, οι οποίοι μπορούν να αποχωρήσουν χωρίς όριο ηλικίας συμπληρώνοντας 35 έτη υπηρεσίας σε όλο το Δημόσιο.
Άλλη κατηγορία που ενδέχεται να θιγεί είναι όσοι συμπληρώνουν 35ετία το 2017 και το 2018, ενώ πιο ασφαλείς από πλευράς ανατροπών, θεωρούνται όσοι τη συμπληρώνουν το 2015 και το 2016.
Όλες οι αλλαγές σε όρια ηλικίας και συντάξεις για το δημόσιο τομέα
Ανατροπές έρχονται στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και στις συντάξεις 800.000 ασφαλισμένων στο Δημόσιο και σε ταμεία ΔΕΚΟ-Τραπεζών με το νέο ασφαλιστικό, τις ρυθμίσεις του οποίου επεξεργάζεται ήδη το υπουργείο Εργασίας. 
Στόχος του υπουργείου είναι να περάσει το καλοκαίρι και οι επικείμενες ρυθμίσεις να δρομολογηθούν από το φθινόπωρο με ευρύ διάλογο ώστε το αργότερο έως τον Νοέμβριο να είναι έτοιμες οι νομοθετικές παρεμβάσεις που θα περιλαμβάνουν κυρίως την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, με μικρή ή μεγαλύτερη μεταβατική περίοδο για όσους είναι κοντά στη σύνταξη. Το υπουργείο Εργασίας θεωρεί ότι οι αλλαγές θα πρέπει να ξεκινούν από το 2021 και η αύξηση στα όρια ηλικίας να είναι σταδιακή ως το 2025, ώστε από το 2026 και μετά όλοι να έχουν όριο ηλικίας για μειωμένη σύνταξη το 62ο έτος και για πλήρη το 67ο έτος, με λιγότερα από 40 έτη ασφάλισης. Οσοι συμπληρώνουν 40 έτη θα βγαίνουν στα 62 με πλήρη σύνταξη. 
Οι θεσμοί όμως έχουν άλλο σχέδιο. Ζητούν να ξεκινήσει η συζήτηση των αλλαγών από τον Ιούνιο ώστε μέχρι το φθινόπωρο να έχουν έτοιμο και ψηφισμένο νομοσχέδιο, και μάλιστα οι αυξήσεις στα όρια ηλικίας θέλουν να ξεκινούν άμεσα με την ψήφιση του νόμου, ώστε όλοι να συνταξιοδοτούνται μετά το 62ο έτος. 
Η πρόταση των θεσμών καταργεί άμεσα όλες τις λεγόμενες πρόωρες συντάξεις σε Δημόσιο, ΔΕΚΟ και τράπεζες και αυξάνει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης ως και 15 έτη, ήτοι στα 67 από τα 52 ή στα 55 που μπορούν να αποχωρήσουν σήμερα οι δημόσιοι υπάλληλοι που είχαν ανήλικο τέκνο το 2011 ή το 2012. 
Το ένθετο «Ασφάλιση & Συντάξεις» αποκαλύπτει σήμερα ποιες είναι οι ομάδες των ασφαλισμένων που θίγονται περισσότερο ή λιγότερο από το νέο ασφαλιστικό, καθώς και τα «παράθυρα» που μπορούν να αξιοποιηθούν για να γλιτώσουν τις αλλαγές.
Για το Δημόσιο, η κρίσιμη παράμετρος είναι η ημερομηνία πρόσληψης. Εδώ διακρίνονται 3 ομάδες ασφαλισμένων οι οποίοι, ανάλογα με το σενάριο των αλλαγών, θίγονται περισσότερο, λιγότερο ή και καθόλου.
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ
kkatikos@e-typos.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μετάφραση

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αρχείο ιστολογίου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ο Διαχειριστής της σελίδας

Ο Διαχειριστής της σελίδας
Η διαχείριση της ιστοσελίδας Υπάλληλοι Περιφερειών Ελλάδος, γίνεται από τον υπάλληλο της Περιφέρειας Αν. Μακ. & Θράκης (Π.Ε. Ξάνθης) Χαράλαμπο Ευστρατίου, Σύμβουλο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του ΣΥΠΕΞΑ και τ. Πρόεδρο Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Ξάνθης. Η σελίδα δημιουργήθηκε για την καλύτερη ενημέρωση των Υπαλλήλων στις Αιρετές Περιφέρειες Ελλάδας. Συνάδελφε θα θέλαμε την βοήθεια σου, για να μπορέσουμε να αναδείξουμε τα προβλήματα των Περιφερειών αλλά και των υπαλλήλων που υπηρετούμε σε αυτές. - Τηλ. : +30 6942434142 και mail: (xaralamposeystratioy@gmail.com)
Από το Blogger.