Όσο πλησιάζει η τουριστική περίοδος τόσο αυξάνεται και η ανησυχία των επαγγελματιών του χώρου για το τι θα συμβεί τελικά και πόσοι τουρίστες θα επιλέξουν να επισκεφτούν τελικώς τη χώρα μας. Κι ενώ η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ευαγγελίζεται ειδικό πρόγραμμα ιατρικού τουρισμού, τα καταρρέοντα νοσοκομεία μπορεί να βλάψουν σοβαρά την επισκεψιμότητα. Δείτε πως μπορεί να επηρεάσει τον τουρισμό μας το υπό κατάρρευση ΕΣΥ
Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
Μπορεί να ακούγεται περίεργο αλλά ένα κακό νοσοκομείο μπορεί να αποτελέσει βασικό αποτρεπτικό παράγοντα για την επίσκεψη μιας χώρα. Γεγονός βέβαια καθόλου τυχαίο καθώς χιλιάδες τουρίστες που αποφασίζουν κάθε χρόνο να έλθουν στην Ελλάδα έχουν και στο νου τους μια πιθανή ιατρική περίθαλψη εάν αυτή χρειαστεί. Ωστόσο το ΕΣΥ και τα αμέτρητα προβλήματα του, μπορεί να λειτουργήσουν αρνητικά για πολλούς τουρίστες και ειδικά για τους ηλικιωμένους.
Όπως επισημαίνει ο πρώην Γ.Γ. του υπουργείου Τουρισμού αλλά και του Υπουργείου Υγείας Μελέτης Τζαφέρης με αφορμή την πρώτη πιστοποίηση ξενοδοχείου ως εξειδικευμένου ιατρικού καταλύματος (Medical Tourist Friendly Hotel): «η κατάρρευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ίσως είναι η αφορμή περισσότεροι από 3 εκατομμύρια τουρίστες να μην επισκεφτούν την Χώρα μας το 2014».
Με βάση τους υπολογισμούς της αγοράς από τα 17 εκατομμύρια τουρίστες που εκτριμάται ότι φέτος θα επισκεφτούν την πατρίδα μας, το 1% κατά μέσο όρο, δηλαδή περισσότεροι από 170.000 επισκέπτες, θα χρειαστούν ιατρική περίθαλψη πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας φροντίδας.
Και το ζήτημα είναι πως αν χρειασθούν αυτήν την ιατρική βοήθεια αλλά τη λάβουν με καθυστέρηση και προβλήματα σε δημόσιο νοσοκομείο « Ίσως αυτό σταθεί η βασικότερη αιτία για την οποία δεν θα επισκεφτούν την Ελλάδα ποτέ πάλι. Και όλοι μας γνωρίζουμε ότι το καλό νέο τρέχει με ταχύτητα 5, ενώ το κακό με 17, διαμορφώνοντας τις αρνητικές επιρροές σε περισσότερους από 3 εκατομμύρια ανθρώπους» εξηγεί ο κ.Τζαφέρης.
Ο πρώην Γ.Γ. του υπουργείου Υγείας
Και στον ιατρικό τουρισμό φαίνεται πως στηρίζει πολλά η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Μάλιστα σύντομα ο Ανδρέας Λυκουρέντζος αναμένεται να ανακοινώσει νέο νομοσχέδιο που θα προβλέπει τις προϋποθέσεις για την προώθηση του ιατρικού τουρισμού στη χώρα μας. Και δεν είναι λίγα που θα κατορθώσει να εξοικονομήσει η χώρα μας από αυτή τη διαδικασία.
Αρκεί κανείς να δει τα στοιχεία: Το 2011 τουλάχιστον 3 εκατομμύρια ταξίδια πραγματοποιήθηκαν από Ευρωπαίους πολίτες για λόγους ιατρικούς/ ευεξίας σε συνδυασμό με τις διακοπές τους. Το μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς ανέρχεται με στοιχεία του 2009 - 2010, σε 30 δισεκατομμύρια USD, βασιζόμενο σε περίπου 5 εκατομμύρια ασθενείς που ξοδεύουν παγκοσμίως, κατά μέσο όρο 6.000 USD ανά περίπτωση, συμπεριλαμβανομένων των δαπανών μετακίνησης και διαμονής.
Εκτιμάται μάλιστα ότι ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας αγοράς του ιατρικού τουρισμού αγγίζει το 25-35%.
Πηγή
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου