Παρέμβαση για τον νέο θεσμικό ρόλο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας κάνει ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας και Α’ Αντιπρόεδρος της ΕΝ.Π.Ε. κατά την προηγούμενη περίοδο, Απόστολος Κατσιφάρας, με επιστολή του προς Περιφερειάρχες, Αντιπεριφερειάρχες και Περιφερειακούς Συμβούλους όλων των Περιφερειών της χώρας.
Η νέα περίοδος Περιφερειακής Διακυβέρνησης της χώρας συμπίπτει με την προσπάθεια επανεκκίνησης της Εθνικής Οικονομίας και την ανάκτηση της εθνικής ταυτότητας, σε έδαφος σφοδρών κοινωνικών προβλημάτων και ανισοτήτων που απειλούν την Κοινωνική Συνοχή σε όλες τις Περιφέρειες και δημιουργούν μεγαλύτερες αποκλίσεις στις «Περιφέρειες Σύγκλισης». Η βιωσιμότητα των τοπικών οικονομιών και το μέλλον των τοπικών κοινωνιών, αλλά και η προοπτική της χώρας, μέσα σε ένα ασφαλές δημοκρατικό πλαίσιο, επιβάλλουν πλέον έναν άλλο πολιτικό ρόλο για την Ένωση των Περιφερειών μας.
1. ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Είναι ώριμος πλέον, ένας άλλος τρόπος σύνδεσης της Κεντρικής με την Περιφερειακή Διοίκηση, και στην κατεύθυνση αυτή πιστεύω ότι πρέπει, με στοχοπροσήλωση, να επιτύχουμε τα ακόλουθα:
• Μεικτές συνεδριάσεις ανά τρίμηνο του Υπουργικού Συμβουλίου με την ΕΝ.Π.Ε.
• Σταδιακή απελευθέρωση αρμοδιοτήτων προς τις Περιφέρειες στην Διαχείριση Πόρων, την Κοινωνική Πολιτική και την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση.
• Ενίσχυση του ρόλου των Περιφερειών στην Εθνική Στρατηγική, κυρίως στους τομείς της Απασχόλησης, της Καινοτομίας στον Πρωτογενή Τομέα, της Διασφάλισης Ποιότητας στον Τουρισμό, της Πράσινης Ανάπτυξης και του Εξαγωγικού Χαρακτήρα της Οικονομίας.
• Κατάργηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων 2. ΘΕΣΜΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ
Αυτός ο νέος ρόλος της ΕΝ.Π.Ε, δεν μπορεί να «περπατήσει», χωρίς ένα νέο αναβαθμισμένο, σύγχρονο και λειτουργικό θεσμικό περιβάλλον με:
• Οικονομική αυτοτέλεια θεσμοθετημένη, σταθερή και απόδοση των παρακρατημένων Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ Επενδυτικών) στους θεσμούς της αυτοδιοίκησης.
• Δημιουργία «Φόρουμ Συνεχούς Διαβούλευσης» των Περιφερειών και της ΕΝ.Π.Ε. με τα συναρμόδια υπουργεία και τους φορείς που υπάγονται σε αυτά.
• Συμμετοχή ομάδας εργασίας της ΕΝ.Π.Ε. στο διάλογο για την Αναθεώρηση του Συντάγματος
• Συμμετοχή ομάδας εργασίας της ΕΝ.Π.Ε. στο διάλογο για την Αναθεώρηση του Συντάγματος
3. ΝΕΑ ΕΘΝΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ
Το νέο αυτό, αναβαθμισμένο πλαίσιο των Περιφερειών, αποτελεί Κοινωνικό-Δημοκρατικό Αίτημα, μέσα στην διαμόρφωση ενός Νέου Κοινωνικού Συμβολαίου που αναζητά τις νέες Εθνικές Συντεταγμένες για:
• Κοινωνία Μεταρρυθμίσεων και Ανάκαμψης, μέσω Υγιούς Ανταγωνισμού
• Κοινωνία Απασχόλησης, Συνοχής και Ισοτιμίας των Εταίρων
• Κοινωνία Διαφάνειας, Νέων Δημοκρατικών Προτύπων και Δικαιωμάτων
Ο ρόλος των Περιφερειών μας σε ένα νέο Εθνικό Σχεδιασμό Δημοκρατίας και Αειφορίας, σε ένα νέο Εθνικό Όραμα, προϋποθέτει και μια νέα δική μας λειτουργία, στις ακόλουθες κατευθύνσεις :
• Ενδυνάμωση των τοπικών κοινωνιών, με πολιτικές που κρατούν το μέλλον τους, τη Νεολαία στον τόπο τους, με μια πολυεπίπεδη νέα «Γλώσσα Επικοινωνίας» των Περιφερειών με τη Νέα Γενιά, μέσα από την πρόταξη της Καινοτομίας στον Επαγγελματικό Προσανατολισμό, τον Διάλογο μέσα από τις νέες ψηφιακές πλατφόρμες Επικοινωνίας, τη δημιουργία μιας Νέας Ταυτότητας Ζωής και Πολιτισμού.
• Ανασυγκρότηση των Τοπικών Κοινωνιών, μέσα από την Γνώση και τον Πολιτισμό, και τις Εθνικές Αξίες, με στόχο μια Νέα Εθνική Πολιτιστική Συνείδηση και μια Νέα Εθνική Παιδεία.
• Ανάδειξη Τοπικών Πολιτιστικών Πλεονεκτημάτων, που μπορούν να αποτελέσουν «Κλειδιά» της Νέας Εθνικής Συνείδησης, ώστε να οδηγήσουν συντεταγμένα τις τοπικές κοινωνίες στη Νέα Ελλάδα, στη Νέα Ευρώπη.
4. ΑΞΟΝΕΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΤΖΕΝΤΑΣ
Στο πλαίσιο αυτό προτείνω, κατ’ αρχήν, τρεις άξονες υλοποίησης της νέας εθνικής ατζέντας των περιφερειών και είμαι σίγουρος ότι θα πληθύνουν με τις δικές σας δημιουργικές προσθήκες:
α. Σχεδιασμός από την ΕΝ.Π.Ε. έργων ΕΣΠΑ (ΣΕΣ) εθνικής εμβέλειας και συνεργασίας των Περιφερειών
β. Καθιέρωση του «περιφερειακού έτους». Κάθε ένα από τα πέντε (5) έτη θητείας θα σηματοδοτεί ένα στόχο κοινών δράσεων (συμπεριλαμβανομένων και των έργων του ΕΣΠΑ)
Για παράδειγμα:
2015: Έτος Κοινωνικής Πολιτικής και Ανάπτυξης
2016: Έτος κατά των κοινωνικών ανισοτήτων
2017: Έτος Διαφάνειας και πρόσβασης της κοινωνίας στα κέντρα λήψης αποφάσεων
2018: Έτος Νέας Γενιάς
2019: Έτος Νέας Οικονομίας
γ. Εξέλιξη του οργανογράμματος της ΕΝ.Π.Ε. ως εξής:
5. ΕΝ.Π.Ε.: ΕΝΙΑΙΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΚΑΙ ΕΚΛΟΓΗ ΟΡΓΑΝΩΝ:
Αγαπητές Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,
Θεωρώ ότι όλοι οι αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είμαστε οι πολιτικοί αποδέκτες ενός, σημειολογικά, ομοιόμορφου μηνύματος και μιας, κοινωνικά, ενιαίας εντολής.
Στο πλαίσιο αυτό, η Ένωση των Περιφερειών είναι υποχρεωμένη να συζητήσει και να αποφασίσει μία ενιαία στρατηγική στο υψηλότερο δυνατό σημείο της και αυτήν την στρατηγική να αποτυπώσει, μέσω της δημοκρατικής διαδικασίας, στην εκλογή των οργάνων και του προέδρου της.
Οι σκέψεις και οι προτάσεις, δε, που διατύπωσα παραπάνω, ελπίζω να βοηθήσουν στη συζήτηση για μία ενιαία στρατηγική στην ΕΝ.Π.Ε. και με αυτή την πεποίθηση, αποστέλλω αυτό το σημείωμα σε όλους εμάς».
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου