Αύξηση των απολύσεων κατά τη διετία 2013-2014 έριξε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η τρόικα, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την πρωινή σύσκεψη στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Ποια ήταν η πρόταση που έγινε; Με δεδομένο ότι οι δεσμεύσεις της χώρας αφορούν την αναγκαστική αποχώρηση - απόλυση 15.000 υπαλλήλων μέχρι το τέλος του 2014, εκ των οποίων οι 4.000 μέχρι το τέλος του 2013, οι εκπρόσωποι των δανειστών πρότειναν να αυξηθεί σε κάποιο ποσοστό (δεν ανέφεραν αριθμητικά στοιχεία) ο αριθμός αυτών των 15.000 απολύσεων κατά τη διετία 2013-2014 και παράλληλα το ποσοστό αυτό να αφαιρεθεί αντίστοιχα από την κινητικότητα για το έτος 2013. Με άλλα λόγια, επιλέγουν αύξηση απολύσεων και μείωση του αριθμού των υπαλλήλων που θα ενταχθούν σε σχέδιο μετατάξεων.
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως επισημαίνουν στελέχη του επιτελείου του, έδωσε άμεσα αρνητική απάντηση. Ο υπουργός, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αντέτεινε ότι θα γίνουν οι 15.000 απολύσεις και αντίστοιχα 15.000 νέες προσλήψεις, ενώ όσον αφορά την κινητικότητα, η οποία αφορά 12.500 υπαλλήλους, αυτή θα προχωρήσει με μικρή χρονική παράταση για την αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος. Όπως σχολίαζαν από την ελληνική πλευρά, «οι εκπρόσωποι της τρόικας δεν επέμειναν περαιτέρω επί του θέματος...».
Πάντως, η όλη υπόθεση με την κινητικότητα στο πεδίο των διαπραγματεύσεων και τα εναλλακτικά σενάρια για να βγει το σχέδιο με διαδικασία-εξπρές, στηρίζεται στην απαίτηση της τρόικας να εντάξει την κινητικότητα στις προαπαιτούμενες ενέργειες (prior actions) για την εκταμίευση της δόσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό ετέθη ασφυκτικά κατά τη συνάντηση.
Νέα συνάντηση της τρόικας με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη την Πέμπτη.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου