Πρόλογος

Η σελίδα δημιουργήθηκε για την καλύτερη ενημέρωση των Υπαλλήλων στις Αιρετές Περιφέρειες Ελλάδας, από τον υπάλληλο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χαράλαμπο Ευστρατίου.

Με αυτή την σελίδα ξεκινάει ένα διαδικτυακό πρώτο βήμα ενημέρωσης, επικοινωνίας και γνωριμίας μεταξύ των εργαζομένων στις Αιρετές Περιφέρειες Ελλάδος.

Συνάδελφοι μόνο ενωμένοι αντιστεκόμαστε, αγωνιζόμαστε, πολεμάμε και νικάμε.
«Η ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΗ»

Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015

Προς αναβολή το αφορολόγητο των 12.000€ - Στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου

Νέα υπέρμετρη φορολογική αφαίμαξη για 1,1 εκατομμύριο φορολογουμένους με ετήσια εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ και για περίπου 500.000 άτομα με συνολική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μεγαλύτερης των 200.000 ευρώ συνεπάγεται η εφαρμογή των φορολογικών ρυθμίσεων που αναμένεται να παρουσιάσει στη Βουλή η νέα κυβέρνηση, στο πλαίσιο της ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων.
Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τα όσα αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση, από το 2016 όλοι οι φορολογούμενοι θα υποχρεωθούν να υποβάλουν δηλώσεις «πόθεν έσχες» στην Εφορία αντί για τις γνωστές εδώ και δεκαετίες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.
Αυτό σημαίνει ότι από το επόμενο έτος όλοι οι πολίτες θα υποχρεωθούν να δηλώνουν όχι μόνο τα πάσης φύσεως εισοδήματά τους, αλλά και όλα τα κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία που κατέχουν, τις καταθέσεις και τις λοιπές αποταμιεύσεις τους και να δικαιολογούν την προέλευση των χρημάτων που δαπάνησαν για την απόκτηση της περιουσίας τους.
Ενιαία κλίμακα
Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το οικονομικό πρόγραμμα του κυβερνώντος κόμματος, τα εισοδήματα που αποκτούν από φέτος τα φυσικά πρόσωπα θα φορολογηθούν το 2016 με βάση μια ενιαία προοδευτική φορολογική κλίμακα στην οποία θα ισχύει ατομικό αφορολόγητο όριο εισοδήματος 12.000 ευρώ. Στην κλίμακα αυτή θα φορολογούνται αθροιστικά τα εισοδήματα από όλες τις πηγές, δηλαδή από μισθούς, συντάξεις, επιχειρήσεις, γεωργικές εκμεταλλεύσεις, ακίνητα και κινητές αξίες.
Αυτό θα έχει ως συνέπεια τουλάχιστον 1,1 εκατομμύριο φορολογούμενοι με ετήσιο εισόδημα μεγαλύτερο των 20.000 ευρώ να κληθούν να πληρώσουν σημαντικά αυξημένους φόρους εισοδήματος. Και αυτό θα συμβεί επειδή στη νέα ενιαία φορολογική κλίμακα που θα νομοθετήσει η κυβέρνηση θα ισχύουν συντελεστές φόρου 30%-50% για ετήσια εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ, προκειμένου να καλυφθεί η τεράστια απώλεια φορολογικών εσόδων που θα προκαλέσει η επαναφορά του αφορολόγητου ορίου εισοδήματος των 12.000 ευρώ που ίσχυε μέχρι το 2010!
Τεράστιο κόστος
Πιο πιθανό πάντως είναι να μην εφαρμοστεί άμεσα η εξαγγελία για καθιέρωση ενιαίου αφορολόγητου ορίου 12.000 ευρώ για όλα ανεξαιρέτως τα φυσικά πρόσωπα, καθώς το δημοσιονομικό κόστος που συνεπάγεται μια τέτοια απόφαση είναι πολύ μεγάλο -εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 2 δισ. ευρώ- και είναι αδύνατο να αντισταθμιστεί ακόμη και με συντελεστές φόρου 30%-50% σε εισοδήματα πάνω από 20.000 ευρώ.
Εξάλλου, η αδυναμία του Αλέξη Τσίπρα να διασφαλίσει την ομαλή αναχρηματοδότηση των δανειακών αναγκών της Ελλάδας, η οποία είναι το αποτέλεσμα της σύγκρουσης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με τους δανειστές, είναι πολύ πιθανό να τον αναγκάσει όχι μόνο να αναβάλει την άμεση υλοποίηση της προεκλογικής δέσμευσής του για αφορολόγητο 12.000 ευρώ, αλλά και να προσφύγει σε έκτακτα επαχθή φορολογικά μέτρα για την άμεση κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών του κράτους και τη διατήρηση πρωτογενούς πλεονάσματος και στο φετινό Κρατικό Προϋπολογισμό, ώστε να μην προκύπτουν νέα ελλείμματα και να μπει φρένο στη διόγκωση του δημόσιου χρέους.
Στο πλαίσιο αυτό, είναι πολύ πιθανό να ανασταλεί η άμεση υλοποίηση της υπόσχεσης του ΣΥΡΙΖΑ για αφορολόγητο 12.000 ευρώ, να αποφασιστεί ένα πιο μικρό αφορολόγητο όριο ή η σταδιακή αύξηση του αφορολογήτου στις 12.000 ευρώ μέσα στην τετραετία 2015-2018.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΛΑΙΤΣΑΚΗΣ

gpalaitsakis@e-typos.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μετάφραση

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αρχείο ιστολογίου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ο Διαχειριστής της σελίδας

Ο Διαχειριστής της σελίδας
Η διαχείριση της ιστοσελίδας Υπάλληλοι Περιφερειών Ελλάδος, γίνεται από τον υπάλληλο της Περιφέρειας Αν. Μακ. & Θράκης (Π.Ε. Ξάνθης) Χαράλαμπο Ευστρατίου, Σύμβουλο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του ΣΥΠΕΞΑ και τ. Πρόεδρο Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Ξάνθης. Η σελίδα δημιουργήθηκε για την καλύτερη ενημέρωση των Υπαλλήλων στις Αιρετές Περιφέρειες Ελλάδας. Συνάδελφε θα θέλαμε την βοήθεια σου, για να μπορέσουμε να αναδείξουμε τα προβλήματα των Περιφερειών αλλά και των υπαλλήλων που υπηρετούμε σε αυτές. - Τηλ. : +30 6942434142 και mail: (xaralamposeystratioy@gmail.com)
Από το Blogger.