Πρόλογος

Η σελίδα δημιουργήθηκε για την καλύτερη ενημέρωση των Υπαλλήλων στις Αιρετές Περιφέρειες Ελλάδας, από τον υπάλληλο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χαράλαμπο Ευστρατίου.

Με αυτή την σελίδα ξεκινάει ένα διαδικτυακό πρώτο βήμα ενημέρωσης, επικοινωνίας και γνωριμίας μεταξύ των εργαζομένων στις Αιρετές Περιφέρειες Ελλάδος.

Συνάδελφοι μόνο ενωμένοι αντιστεκόμαστε, αγωνιζόμαστε, πολεμάμε και νικάμε.
«Η ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΗ»

Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016

Κύμα Φυγής στη Σύνταξη – Κόβουν ακόμη και τις Αναπηρικές

ΚΥΜΑ ΦΥΓΗΣ ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ
Τρέχουν να βγούν στη σύνταξη χιλιάδες ασφαλισμένοι σε όλα τα ταμεία , ενόψει των μεγάλων  ανατροπών  που φέρνει το κυβερνητικό  νομοσχέδιο για το νέο ασφαλιστικό. Όπως παρατηρεί ο πρώην υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης καταγράφεται κύμα φυγής το τελευταίο διάστημα από το ασφαλιστικό -τόσο από το Δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα- καθώς δεν έχει ψηφιστεί ο νόμος και το πιο πιθανό είναι να ισχύσει από την ημερομηνία δημοσίευσης. Άφησε όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο οι διατάξεις του νομοσχεδίου να πάει αναδρομικά από την 1/1/2016.
Σημειώνεται ότι το προτεινόμενο νομοσχέδιο :
1. Φέρνει μειώσεις έως 30% στις νέες  συντάξεις. Οι ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση  προειδοποιούν  για κίνδυνο έκρηξης φαινομένων μαύρης εργασίας εφόσον κάποιος αντιληφθεί πως ο,τι δώσει από το 25ο μέχρι το 35ο έτος της εργασίας του δεν θα του επιστραφεί.
2. Θίγει ακόμη και οι συντάξεις αναπηρίας. Όπως προβλέπεται στις περιπτώσεις αναπηρίας – που μπορεί να συμβεί οποτεδήποτε – ο ασφαλισμένος που χάνει την ικανότητα προς εργασία θα μένει «επί ξύλου κρεμάμενος». Είναι ενδεικτικό ότι με ποσοστό αναπηρίας από 50% έως 67% ο ασφαλισμένος θα λαμβάνει μόνο το 50% της «εθνικής» σύνταξης ενώ με ποσοστό αναπηρίας από 67% έως 79% θα λαμβάνει το 75% της «εθνικής» σύνταξης!
Στο μεταξύ σε   δηλώσεις του ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος  απέκλεισε μειώσεις στις κύριες συντάξεις, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για «ψαλίδι» στις επικουρικές, ενώ έκανε λόγο ακόμη και για σύγκρουση με τους δανειστές, αν απορριφθεί η ελληνική πρόταση.Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε ότι οι δανειστές δεν έχουν στείλει ακόμα επίσημη απάντηση για το ασφαλιστικό και σημείωσε: Πάμε να διαπραγματευτούμε πολλά πράγματα, αλλά η μείωση των κύριων συντάξεων είναι έξω από το τραπέζι, αν δεχτούν την πρότασή μας, ναι αυτό σημαίνει σύγκρουση και θα μεταθέσουμε τη συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Θέλουμε να κάνουμε το ζήτημα του ασφαλιστικού ευρωπαϊκό.«Θέλουμε γρήγορη αξιολόγηση, γιατί μετά θα έρθει και η ελάφρυνση του χρέους, αλλά δεν θέλουμε αξιολόγηση πάση θυσία, θέλουμε ένα ασφαλιστικό που θα φέρει ελπίδα για το μέλλον», πρόσθεσε ο υπουργός Εργασίας.
Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας, τόνισε ότι οι δανειστές θέλουν εισοδηματικά κριτήρια για την εθνική σύνταξη και υπογράμμισε ότι οι εισφορές στους ελεύθερους επαγγελματίες θα είναι με βάση το πραγματικό εισόδημα.
Όσον αφορά τις επικουρικές συντάξεις, ο κ. Κατρούγκαλος είπε: ‘’Όταν πας να διαπραγματευτείς, λες ένα πράγμα είναι έξω από το τραπέζι, δεν μπορείς να τα βγάλεις όλα εκτός. Θα πάμε να παλέψουμε, ώστε να μην μειωθούν οι επικουρικές.
«Εγγυόμαστε ότι δεν θα μειωθούν για 12η φορά οι συντάξεις», επανέλαβε και υπογράμμισε: «Θέλουμε η ασφάλιση να έχει αναδιανεμητικό χαρακτήρα, να βοηθά τα φτωχά και μεσαία εισοδήματα με μια αξιοπρεπή σύνταξη. Η πρότασή μας το καλύπτει αυτό».
Τέλος  ο υπουργός Εργασίας αναγνώρισε  ότι δεν είναι δυνατή η πρόβλεψή του να ολοκληρωθεί η κοινοβουλευτική διαδικασία έως το τέλος Ιανουαρίου.
«Δεν προλαβαίνουμε για το τέλος του Γενάρη» εξήγησε, «γιατί θα πρέπει να γίνει μια συζήτηση, δεν μπορεί να μπει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ένα τόσο σοβαρό νομοσχέδιο όπως το ασφαλιστικό. Σκοπεύουμε να το καταθέσουμε μέσα στο Γενάρη, ώστε η ψηφοφορία να γίνει το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου», τόνισε. 
ΚΟΒΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΑΠΗΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ (MAZI ME TO ΕΚΑΣ)
Μαχαίρι ακόμη και στις αναπηρικές συντάξεις(μαζί με το ΕΚΑΣ) βάζει το κυβερνητικό σχέδιο για το νέο ασφαλιστικό.
Όπως προβλέπεται στις περιπτώσεις αναπηρίας – που μπορεί να συμβεί οποτεδήποτε – ο ασφαλισμένος που χάνει την ικανότητα προς εργασία θα μένει «επί ξύλου κρεμάμενος». Είναι ενδεικτικό ότι με ποσοστό αναπηρίας από 50% έως 67% ο ασφαλισμένος θα λαμβάνει μόνο το 50% της «εθνικής» σύνταξης ενώ με ποσοστό αναπηρίας από 67% έως 79% θα λαμβάνει το 75% της «εθνικής» σύνταξης!!!
Όσον αφορά το ΕΚΑΣ (Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης  Συνταξιούχων) κόβεται  από εφέτος για 60.000 χαμηλοσυνταξιούχους,  λόγω αυστηροποίησης των εισοδηματικών κριτηρίων .Ο ένας  στους πέντε συνταξιούχους που παίρνουν  το ΕΚΑΣ  θα είναι  για εφέτος ο χαμένος του νέου νομοσχεδίου. Τονίζεται ότι σταδιακά, μέχρι 1/1/2020  θα  κόβεται το επίδομα και στους υπόλοιπους(συνολικά οι δικαιούχοι είναι 300.000) ώστε να καταργηθεί εντελώς.
Όπως προβλέπεται  στην κυβερνητική πρόταση για το νέο ασφαλιστικό, η οποία στάλθηκε στους θεσμούς, το ΕΚΑΣ θα καταβάλλεται από 1.1.2016 και έως την 31.12.2019 στους ήδη συνταξιούχους και στους δικαιούχους σύνταξης γήρατος, αναπηρίας και θανάτου των οργανισμών κύριας ασφάλισης, εκτός του ΟΓΑ, οι οποίοι εντάσσονται στον Ενιαίο Φορέα Κύριας Ασφάλισης.
Τα ποσά του επιδόματος:
α. Για συνολικά ποσά εισοδήματος από συντάξεις (κύριες και επικουρικές) μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα ή βοηθήματα και μέχρι 7.216 ευρώ καταβάλλεται επίδομα 230 ευρώ μηνιαίως.
β. Για συνολικά ποσά εισοδήματος από 7.216,01 και μέχρι του ποσού των 7.972 καταβάλλεται ποσό μηνιαίου επιδόματος σύμφωνα με τα παρακάτω:
βα. Από 7.216,01 ευρώ και μέχρι του ποσού των 7.518 ποσό 172,50.
ββ. Από 7.518,01 και μέχρι του ποσού των 7.720 ευρώ, ποσό 115 ευρώ.
βγ. Από 7.720,01 και μέχρι του ποσού των 7.972 ποσό 57,50 ευρώ.
γ. Τα ίδια ως άνω ποσά επιδόματος χορηγούνται και στους συνταξιούχους αναπηρίας που λαμβάνουν πλήρη σύνταξη.
δ. Στους συνταξιούχους γήρατος και αναπηρίας που λαμβάνουν μειωμένη σύνταξη, καθώς και σε όσους συνταξιούχους λόγω γήρατος δεν θεμελιώνουν αυτοτελές δικαίωμα συνταξιοδότησης με χρόνο ασφάλισης που έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα, το επίδομα ισούται με τα 2/3 των ανωτέρω ποσών. Για τους τελευταίους η διαφορά του 1/3 ποσού ΕΚΑΣ που τυχόν δεν είχε καταβληθεί πριν από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της παρούσης διάταξης, σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο, δεν χορηγείται.
Θα πρέπει  να τονιστεί ότι ο  συνολικός λογαριασμός των μέτρων που πρέπει να λάβει η ελληνική πλευρά για να εκπληρώσει τον μνημονιακό στόχο πρέπει να ανέλθει στο 0,25% του ΑΕΠ για το 2015 (ήτοι περίπου 425 εκατ. ευρώ και στο 1% του ΑΕΠ για το 2016, ήτοι περίπου 1,8 δισ. ευρώ).
Αναλυτικά:
-Προσαρμογή στις εφάπαξ παροχές που χορηγεί το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων: 87 εκατ. ευρώ.
-Σταδιακή μείωση δικαιούχων του ΕΚΑΣ (αναπροσαρμογή ετήσιων εισοδηματικών κριτηρίων): 223 εκατ. ευρώ.
-Σταδιακή αύξηση εισφορών υπέρ κύριας σύνταξης ασφαλισμένων στο ΟΓΑ: 102 εκατ. ευρώ.
-Προσαρμογή στο μέρισμα που χορηγεί το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων: 146 εκατ. ευρώ (υπάρχει και πρόβλεψη 21 εκατ. ευρώ για το 2015).
-Επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης σε ανασφάλιστους υπερήλικες: προκύπτει δαπάνη 62 εκατ. ευρώ.
-Εναρμόνιση του ποσοστού της εισφοράς υπέρ του κλάδου σύνταξης με αυτές του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ: προκύπτει δαπάνη 26 εκατ. ευρώ.
-Παρεμβάσεις στις επικουρικές συντάξεις (ΕΤΕΑ) των παλαιών ασφαλισμένων: 200 εκατ. ευρώ.
-Αντικατάσταση της βάσης υπολογισμού των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιτηδευματίες (των ασφαλιστικών κλάσεων με στοιχεία πραγματικού εισοδήματος). Για το συγκεκριμένο μέτρο δεν υπάρχει δημοσιονομική εκτίμηση. Όπως επίσης δεν υπάρχει εκτίμηση και για το νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων.
-Διόρθωση στο μέτρο απόδοσης εισφορών συνταξιούχων υπέρ του κλάδου υγείας: προκύπτει αρνητικό αποτέλεσμα 29 εκατ. ευρώ.

-Αύξηση των εισφορών υπέρ επικουρικής σύνταξης κατά 1 ποσοστιαία μονάδα (0,5 μονάδα για εργοδότες και 0,5 μονάδα για εργαζόμενους): 346 εκατομμύρια ευρώ.

1 σχόλιο:

Μετάφραση

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αρχείο ιστολογίου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ο Διαχειριστής της σελίδας

Ο Διαχειριστής της σελίδας
Η διαχείριση της ιστοσελίδας Υπάλληλοι Περιφερειών Ελλάδος, γίνεται από τον υπάλληλο της Περιφέρειας Αν. Μακ. & Θράκης (Π.Ε. Ξάνθης) Χαράλαμπο Ευστρατίου, Σύμβουλο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του ΣΥΠΕΞΑ και τ. Πρόεδρο Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Ξάνθης. Η σελίδα δημιουργήθηκε για την καλύτερη ενημέρωση των Υπαλλήλων στις Αιρετές Περιφέρειες Ελλάδας. Συνάδελφε θα θέλαμε την βοήθεια σου, για να μπορέσουμε να αναδείξουμε τα προβλήματα των Περιφερειών αλλά και των υπαλλήλων που υπηρετούμε σε αυτές. - Τηλ. : +30 6942434142 και mail: (xaralamposeystratioy@gmail.com)
Από το Blogger.