Πρόλογος

Η σελίδα δημιουργήθηκε για την καλύτερη ενημέρωση των Υπαλλήλων στις Αιρετές Περιφέρειες Ελλάδας, από τον υπάλληλο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χαράλαμπο Ευστρατίου.

Με αυτή την σελίδα ξεκινάει ένα διαδικτυακό πρώτο βήμα ενημέρωσης, επικοινωνίας και γνωριμίας μεταξύ των εργαζομένων στις Αιρετές Περιφέρειες Ελλάδος.

Συνάδελφοι μόνο ενωμένοι αντιστεκόμαστε, αγωνιζόμαστε, πολεμάμε και νικάμε.
«Η ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΗ»

Σάββατο, 28 Νοεμβρίου 2015

Θα πληρώνονται μέσω ΚΑΠ; - Τι κρύβει η αλλαγή στη μισθοδοσία των υπαλλήλων στις Περιφέρειες

Πολιτικές διαστάσεις έχει πλέον πάρει το θέμα της μισθοδοσίας των υπαλλήλων των Περιφερειών. Ήδη ασκείται έντονη κριτική από εργαζομένους αλλά και παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης, για τα κίνητρα που οδήγησαν την κυβέρνηση σε αλλαγές σχετικά με τον τρόπο μισθοδοσίας των υπαλλήλων στις Περιφέρειες της χώρας. 
Τι έχει συμβεί; Η κυβέρνηση σταματά από 1.1.2016 τη μισθοδοσία των υπαλλήλων των Περιφερειών από τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως γινόταν ως τώρα, και πλέον η μισθοδοσία θα γίνεται μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ).
Απάντηση στη Βουλή
Παράλληλα το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, με ομόφωνη απόφασή του, τάσσεται κατά της σχετικής απόφασης και ζητεί από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε άμεση νομοθετική επίλυση του ζητήματος, ώστε να παραμείνει η μισθοδοσία των υπαλλήλων των Περιφερειών στον κρατικό προϋπολογισμό. 
Στη Βουλή, ο υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γιάννης Μπαλάφας, απαντώντας στην ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Χρήστου Κατσώτη, επιχείρησε να υποβαθμίσει το θέμα. 
Σημείωσε ότι και σήμερα η μισθοδοσία των υπαλλήλων των Περιφερειών γίνεται ουσιαστικά μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ), καθώς το αντίστοιχο ποσό παρακρατείται και αποδίδεται στους εργαζομένους από την κεντρική διοίκηση. Προέβαλε έτσι ότι με την προτεινόμενη πρωτοβουλία δεν αλλάζει κάτι επί της ουσίας παρά μόνο ο φορέας καταβολής των μισθοδοσιών.
Αντιδράσεις
Ωστόσο, πίσω από την πρωτοβουλία αυτή κρύβονται ευρύτεροι πολιτικοί και δημοσιονομικοί στόχοι, σύμφωνα με στελέχη της Αυτοδιοίκησης. Είναι χαρακτηριστικές οι τοποθετήσεις που υπήρξαν κατά τη σχετική συζήτηση στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής (19 Νοεμβρίου 2015).
Μεταξύ άλλων, οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» επεσήμαναν ότι το ζήτημα της μισθοδοσίας μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) δεν συνδέεται απλώς με μια μνημονιακή πολιτική, αλλά με κεντρική πολιτική γραμμή. 
Όπως τόνισαν, στο πλαίσιο των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και της δημοσιονομικής πειθαρχίας η κυρίαρχη πολιτική απαιτεί τη μείωση του κόστους εργασίας, την κατάργηση της μόνιμης και σταθερής δουλειάς και τη μετάθεση στις πλάτες των εργαζομένων και των οικογενειών τους των βαρών που έπρεπε το κράτος να καλύπτει με βάση τις σύγχρονες ανάγκες τους.
Σημείωσαν, επίσης, ότι οι ΚΑΠ τα τελευταία έξι χρόνια έχουν μειωθεί κατά 60% και τα αποθεματικά έχουν δοθεί για να πληρωθούν οι δανειστές. Τόνισαν ότι «δεν γίνεται να περιμένουμε την αύξηση των ΚΑΠ, δηλαδή να προσδοκούμε να αυξηθούν οι φόροι και τα ανταποδοτικά τέλη στα λαϊκά στρώματα για να εξασφαλιστεί η μισθοδοσία των υπαλλήλων των Περιφερειών».
Πάντως ο κ. Μπαλάφας στη Βουλή επεσήμανε πως οι δήμοι ήδη πληρώνουν απευθείας τους εργαζομένους και τόνισε ότι με την προτεινόμενη ρύθμιση «δεν αλλάζει καμία εργασιακή σχέση» και ότι «τόσο η εργασία όσο και η μισθοδοσία των υπαλλήλων είναι εξασφαλισμένες».
Παναγιώτα Μπίτσικα

Υπό κατάρρευση τα οικονομικά των ΟΤΑ

Σε επιχείρηση κατευνασμού των αντιδράσεων για την πολιτική λιτότητας που ακολουθεί αναφορικά και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση προχωρά η κυβέρνηση, με ανάδειξη της αξίας του διαλόγου, αλλά και με διαβεβαιώσεις για ποσοτική βελτίωση, έστω και μικρή, των πόρων που θα διαθέσει το κράτος την επόμενη χρονιά. 
Όμως η δυσχερής οικονομική κατάσταση στους δήμους «ροκανίζει» μέρα με τη μέρα την κυβερνητική προσπάθεια να εξασφαλίσει συναινετικό κλίμα.
Οι ΟΤΑ βρίσκονται σε αναβρασμό καθώς υπό συνθήκες οικονομικής ασφυξίας διεκδικούν την προστασία της λειτουργίας τους, την εξυπηρέτηση των πολιτών και ιδιαίτερα την κοινωνική στήριξη των πιο αδύναμων. Αιωρείται σαν προειδοποίηση ότι θα ξεκινήσουν δυναμικές κινητοποιήσεις αν ο διάλογος με την κυβέρνηση δεν δώσει χειροπιαστά αποτελέσματα στα αιτήματά τους.
Ήδη 23 συγκεκριμένα οικονομικά, καθώς και άλλα 16 θεσμικά αιτήματα τέθηκαν στην προμετωπίδα της διεκδίκησης των ΟΤΑ α' βαθμού. Περιλαμβάνονται στο κείμενο που ψηφίστηκε από τη γενική συνέλευση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ), κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασής της την Πέμπτη με θέμα με τα οικονομικά των δήμων.
Εχουν λαμβάνειν 323 εκατ. ευρώ
Πάντως, σε 323.000.000 ευρώ ανέρχονται ως το τέλος του χρόνου οι υποχρεώσεις του κράτους προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, περιλαμβανομένου και του ποσού για τα παρακρατηθέντα των δήμων. Πρόκειται για ποσό το οποίο η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι θα καλυφθεί κανονικά φέτος.
Παράλληλα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών ανακοινώνει ότι μετά τις -επί πενταετία- απανωτές μειώσεις των κρατικών πόρων προς τους ΟΤΑ, το 2016 δεν προβλέπεται περαιτέρω μείωση, αλλά αντιθέτως μικρή αύξηση. Επίσης, με την κατάθεση νομοσχεδίων τα οποία έρχονται για να λύσουν θεσμικά ζητήματα του χώρου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και δυσλειτουργίες που έχουν διαπιστωθεί, η κυβέρνηση απενεργοποιεί σε κάποιο βαθμό αντιδράσεις για το μικρό οικονομικό καλάθι που κρατά για την τοπική αυτοδιοίκηση.
Κυβερνητικές υποσχέσεις
Είναι εμφανής η προσπάθεια της κυβέρνησης να δώσει το σήμα της συνεννόησης και παράλληλα να αποσπάσει κατά το δυνατόν την κατανόηση των δήμων για τα όρια των δυνατοτήτων του κρατικού κορβανά με δεδομένη τη δημοσιονομική κατάσταση.
Κατά την ομιλία του στην έκτακτη γενική συνέλευση της ΠΕΔΑ ο υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γιάννης Μπαλάφας διαβεβαίωσε ότι οι υποχρεώσεις του κράτους προς τους ΟΤΑ θα καλυφθούν κανονικά φέτος και τόνισε ότι «έως το τέλος του χρόνου δεν θα υπάρξει πρόβλημα στην ολοκλήρωση του προϋπολογισμού».
Διευκρίνισε, μάλιστα, ότι μέχρι τον μήνα Νοέμβριο η καταβολή των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων υλοποιείται όπως ήταν προγραμματισμένη και, με βάση τα στοιχεία του υπουργείου, «έχουν καταβληθεί 40 εκατ. ευρώ παραπάνω από όσα είχαν προβλεφθεί».
Αν και δεν απέφυγε να αναγνωρίσει ότι οι πόροι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν μειωθεί πολύ αυτά τα χρόνια, επεσήμανε ότι στον προϋπολογισμό του 2016 «δεν προβλέπεται περαιτέρω μείωση, το αντίθετο μάλιστα, οριακή αύξηση περίπου στο ποσό των 9 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2015».
Αλλαγές στον «Καλλικράτη»
Ο κ. Μπαλάφας προανήγγειλε τη δρομολόγηση αλλαγών στον τρόπο λειτουργίας των δήμων. Μάλιστα, ανέφερε ότι θα είναι σημαντικό βήμα για την τοπική αυτοδιοίκηση και η αναθεώρηση και επαναθεσμοποίηση του «Καλλικράτη», μια διαδικασία που, όπως σημείωσε, «προγραμματίζεται να αρχίσει πολύ σύντομα».
Επίσης, ανέφερε ότι η κυβέρνηση είναι αντίθετη «σε όποια αποδυνάμωση του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και σε όποια σχέδια ιδιωτικοποιήσεων που αφορούν είτε αρμοδιότητες είτε λειτουργίες των δήμων».
Στο μικροσκόπιο τα οικονομικά των δήμων
Η ισόρροπη λειτουργία των δήμων, ως προς την οικονομική τους διαχείριση, τέθηκε στο επίκεντρο της παρέμβασης του κ. Μπαλάφα, ο οποίος κρίνει θετική την απόφαση για τη μετεξέλιξη του «Παρατηρητηρίου» σε «Επιτροπή οικονομικής ανασυγκρότησης ΟΤΑ». Θεωρεί ότι η νέα δομή θα βοηθά πιο αποτελεσματικά τους δήμους.
Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα ότι στις αρχές του 2015 οι δήμοι οι οποίοι ήταν «στο κόκκινο», με αδυναμία ισοσκέλισης προϋπολογισμού, ήταν 15 και μειώθηκαν στους τρεις στις 31.10.2015. 
Σήμερα το πρόβλημα εξακολουθεί να εντοπίζεται, όπως διευκρίνισε, «σε μόλις δύο, δεδομένου ότι ο δήμος Σαλαμίνας με την προσφυγή του σε συνδυασμό με τις υφιστάμενες διατάξεις και κατόπιν της υπαγωγής του στο πρόγραμμα εξυγίανσης διαθέτει πλέον επικυρωμένο προϋπολογισμό οικονομικού έτους 2015. Οι εναπομείναντες χωρίς προϋπολογισμό δήμοι είναι οι δήμοι Φαιστού και Γόρτυνας».
Απόφαση για τη μισθοδοσία στις Περιφέρειες
Την ίδια ώρα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έχει στραμμένο το βλέμμα και στους εργαζόμενους των περιφερειών. Βρίσκονται σε αναστάτωση, καθώς η κυβέρνηση σταματά από 1.1.2016 τη μισθοδοσία των υπαλλήλων των Περιφερειών από τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως γινόταν ως τώρα, και πλέον η μισθοδοσία θα γίνεται μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ).
Την Πέμπτη υπήρξε και μια εξέλιξη που, σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, «καθησυχάζει στην πράξη την ανησυχία που είχε καλλιεργηθεί για το θέμα της μισθοδοσίας των εργαζομένων των ΟΤΑ β' βαθμού».
Ο κ. Μπαλάφας υπέγραψε την απόφαση κατανομής ποσού ύψους 22.500.000 ευρώ στις Περιφέρειες της χώρας από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, αποκλειστικά και μόνο για την κάλυψη των δαπανών μισθοδοσίας μηνός Ιανουαρίου 2016, του μόνιμου και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου προσωπικού των Περιφερειών.
Παναγιώτα Μπίτσικα

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μετάφραση

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αρχείο ιστολογίου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ο Διαχειριστής της σελίδας

Ο Διαχειριστής της σελίδας
Η διαχείριση της ιστοσελίδας Υπάλληλοι Περιφερειών Ελλάδος, γίνεται από τον υπάλληλο της Περιφέρειας Αν. Μακ. & Θράκης (Π.Ε. Ξάνθης) Χαράλαμπο Ευστρατίου, Σύμβουλο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του ΣΥΠΕΞΑ και τ. Πρόεδρο Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Ξάνθης. Η σελίδα δημιουργήθηκε για την καλύτερη ενημέρωση των Υπαλλήλων στις Αιρετές Περιφέρειες Ελλάδας. Συνάδελφε θα θέλαμε την βοήθεια σου, για να μπορέσουμε να αναδείξουμε τα προβλήματα των Περιφερειών αλλά και των υπαλλήλων που υπηρετούμε σε αυτές. - Τηλ. : +30 6942434142 και mail: (xaralamposeystratioy@gmail.com)
Από το Blogger.