Πρόλογος

Η σελίδα δημιουργήθηκε για την καλύτερη ενημέρωση των Υπαλλήλων στις Αιρετές Περιφέρειες Ελλάδας, από τον υπάλληλο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χαράλαμπο Ευστρατίου.

Με αυτή την σελίδα ξεκινάει ένα διαδικτυακό πρώτο βήμα ενημέρωσης, επικοινωνίας και γνωριμίας μεταξύ των εργαζομένων στις Αιρετές Περιφέρειες Ελλάδος.

Συνάδελφοι μόνο ενωμένοι αντιστεκόμαστε, αγωνιζόμαστε, πολεμάμε και νικάμε.
«Η ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΗ»

Παρασκευή 20 Μαΐου 2016

Κατρούγκαλος στον ΣΚΑΪ: Είμαι περήφανος για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση (Ομαδικές Απολύσεις Κατώτατος Μισθός – συνδικαλιστικός Νόμος)

Περήφανος για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ.
Περήφανος για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, χαρακτηρίζοντας το νέο σύστημα δίκαιο με ίσους κανόνες για όλους. Ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι πέτυχε το μεγάλο στοίχημα που είχε, που ήταν η διαμόρφωση ενός δίκαιου συστήματος.
Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εργασίας δήλωσε: «Ήταν για εμένα το μεγάλο στοίχημα: Πώς μία υποχρέωση που μας ήρθε από το μνημόνιο και έχει όλα αυτά τα κακά πράγματα, όπως τη μείωση της δαπάνης κατά 1%, το κόψιμο του ΕΚΑΣ πώς θα μπορούσα αυτά να τα εφαρμόσω, όπως ήταν στο μνημόνιο; Οπότε, πράγματι, θα ήταν το τελειωτικό χτύπημα στην κοινωνική ασφάλιση. Εγώ προσπάθησα όλα αυτά να τα ενσωματώσω σε μία πολύ μεγαλύτερης στόχευσης μεταρρύθμιση, που θα κάλυπτε και κάτι που το έχει ανάγκη ο τόπος εδώ και δεκαετίες: Το να ξαναφτιάξουμε το συνταξιοδοτικό μας σύστημα από την αρχή, να προστατεύει τους πιο αδύναμους και να έχει κανόνες ισότητας. Και, ακριβώς, επειδή το πέτυχα αυτό και επειδή βασικές αρχές της αριστεράς είναι η ισονομία και η κοινωνική δικαιοσύνη, πιστεύω ότι έκανα το χρέος μου. Και πράγματι είμαι περήφανος γι' αυτή τη μεταρρύθμιση».
Αναφερόμενος στην κατάργηση του ΕΚΑΣ, ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι θα είναι κλιμακωτή, επισημαίνοντας ότι το ΕΚΑΣ ήταν μία προνοιακή παροχή, μία παροχή που δεν αντιστοιχούσε σε εισφορές και, μάλιστα, δινόταν, μετά από έλεγχο εισοδημάτων. «Εμείς θελήσαμε το ρόλο που επιτελεί το ΕΚΑΣ, να τον παίξει στο μέλλον η εθνική σύνταξη. Το ΕΚΑΣ δεν ήταν ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσουμε τη φτώχεια των ηλικιωμένων, γιατί από ένα τυχαίο γεγονός που εξαρτάται από τα εισοδήματα, κάποιος ο οποίος είχε λιγότερες εισφορές από κάποιον άλλον, μπορούσε να κατέληγε να λάμβανε μεγαλύτερη σύνταξη, ενώ τώρα με το νέο σύστημα η εθνική σύνταξη θα είναι η βάση για όσο θα πάρει ο οποιοσδήποτε στο μέλλον» υπογράμμισε ο υπουργός. Όπως είπε, "το 2018, θα δοθεί ένα μεγάλο κομμάτι από αυτό που χάθηκε από το ΕΚΑΣ, ενώ διευκρίνισε ότι τότε θα επανυπολογιστούν όλες οι συντάξεις".
Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας επανέλαβε ότι δεν θα μειωθούν οι κύριες συντάξεις και πρόσθεσε ότι θα υπάρξει μία αναπροσαρμογή στις επικουρικές, που θα αφορά λιγότερο από το 10% των συνταξιούχων.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι προσπάθησε να βελτιώσει τη δομή του συστήματος και όχι να λύσει μόνο το δημοσιονομικό πρόβλημα, όπως έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση. 
«Δεν θα κάνουμε οριζόντιες μειώσεις, αλλά η εξοικονόμηση θα βγει από τη δομή, την αρχιτεκτονική της μεταρρύθμισης. Ξεχωρίσαμε τις προνοιακές παροχές από τις συνταξιοδοτικές» διευκρίνισε ο υπουργός, συμπληρώνοντας ότι η προσπάθεια επικεντρώθηκε στο πως θα μοιραστεί πιο δίκαια μία μικρότερη συνταξιοδοτική πίτα. «Εξασφαλίσαμε ότι, όποιοι έχουν εισόδημα κάτω από 1.000 ευρώ, που σήμερα είναι, δυστυχώς, η μεγάλη πλειονότητα, αυτοί θα πάρουν με το δικό μας νόμο καλύτερη σύνταξη από αυτή που θα έπαιρναν» σχολίασε ο κ. Κατρούγκαλος.
Αναφερόμενος στις αλλαγές που συντελέστηκαν στις συντάξεις χηρείας, τις χαρακτήρισε άδικες, αλλά δήλωσε ότι τέθηκαν από την τρόικα και υποστήριξε ότι χωρίς τη συγκεκριμένη αλλαγή δεν έκλεινε η αξιολόγηση.
Σχολιάζοντας, τέλος, τις κινητοποιήσεις των δικηγόρων, σημείωσε ότι υπάρχει ζήτημα ενημέρωσης και πληροφόρησης, κάνοντας μάλιστα γνωστό ότι σε συναντήσεις που είχε με αρμόδιους φορείς, είχε αποκομίσει την εντύπωση ότι υπήρξε συμφωνία. ( Πηγή )
Στο Τραπέζι τώρα και τα Εργασιακά 
(Ομαδικές Απολύσεις Κατώτατος Μισθός – συνδικαλιστικός Νόμος)
Θέμα ριζικών αλλαγών στα εργασιακά ,με έμφαση στις ομαδικές απολύσεις και στο συνδικαλιστικό νόμο, επανέρχεται στο τραπέζι. Πάντως τη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να γίνουν ομαδικές απολύσεις έδωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος,( σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ,) ενώ παραδέχθηκε ότι το ΔΝΤ ζητάει ομαδικές απολύσεις. Παράλληλα, ο υπουργός δήλωσε ότι, αυτή τη στιγμή, δεν βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μειώσεις μισθών.
Τονίζεται ότι στις 30 Μαΐου θα επαναληφθεί η διαπραγμάτευση, σε τεχνικό επίπεδο, της κυβέρνησης και των Θεσμών για τις αλλαγές που θα γίνουν στα εργασιακά (κατώτατος μισθός, ομαδικές απολύσεις, συμβάσεις εργασίας και απεργιακός νόμος).
Πρόεδρος της σχετικής επιτροπής είναι ο 62χρονος Ολλανδός καθηγητής των Οικονομικών της Εργασίας στο Πανεπιστήμιο του Τίλμπουργκ, Jan Van Ours, πρόεδρος της Ένωσης των Ευρωπαίων «εργατολόγων» την περίοδο 2011 - 2014.
Η επιτροπή θα υποβάλει πόρισμα για το καθεστώς που ισχύει σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο σε ό,τι αφορά τις ομαδικές απολύσεις, τη συλλογική δράση και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Τα τρία, δηλαδή, «αγκάθια» τόσο για τις προηγούμενες κυβερνήσεις όσο και για τη σημερινή, η οποία έχει δεσμευτεί να τα ευθυγραμμίσει «με βάση τις βέλτιστες πρακτικές στην Ε.Ε.Η συγκριτική ανάλυση θα γίνει με βάση δύο μελέτες της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας οι οποίες έχουν γίνει και αποτυπώνουν τις διαφοροποιήσεις που υπάρχουν από χώρα σε χώρα αλλά και τις αποκλίσεις του ελληνικού νομοθετικού πλαισίου, πριν και μετά τα Μνημόνια σε σχέση με ό,τι εφαρμόζεται διεθνώς.
Το σημαντικότερο ζήτημα που θα εξετάσει η επιτροπή είναι η αλλαγή στο θεσμό των ομαδικών απολύσεων και ειδικότερα το υπουργικό «βέτο» στις ομαδικές απολύσεις που διατηρείται στην Ελλάδα (διοικητικός έλεγχος υπάρχει μόνο στην Ολλανδία). Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας έχει αφήσει «ανοικτό» το ενδεχόμενο ενίσχυσης του ρόλου του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας αντί του υπουργού. Θέμα υπάρχει ως προς την υποχρέωση αιτιολόγησης των απολύσεων, καθώς και με την έλλειψη σχεδίων προστασίας των απολυομένων. Επίσης θα συζητηθεί ο περιορισμένος, σε σύγκριση με άλλες χώρες, χρόνος προειδοποίησης για την κήρυξη απεργιών. Η Επιτροπή θα ελέγξει, επιπλέον, τις συνδικαλιστικές διευκολύνσεις που δίνονται (άδειες, απαγόρευση απόλυσης κ.ά.) και το καθεστώς της διαιτησίας για την επίλυση εργατικών διαφορών.
Στην ατζέντα περιλαμβάνεται και ο κατώτατος μισθός που αποτελούσε για δεκαετίες αντικείμενο συλλογικής διαπραγμάτευσης μεταξύ της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών οργανώσεων (και καθολικής ισχύος της ΕΓΣΣΕ) και μειώθηκε με νόμο το 2012 κατά 22% έως 32%, από τα 751 ευρώ στα 586,08 για τους άνω των 25 ετών και στα 510,95 ευρώ για τους κάτω των 25 ετών. Σε άλλες χώρες ο κατώτατος μισθός ορίζεται νομοθετικά, ενώ για την Ελλάδα έχει ψηφιστεί να ισχύσει κάτι αντίστοιχο, κατόπιν διαβούλευσης, από την 1/1/2017 (με βάση την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, τα επίπεδα παραγωγικότητας, ανταγωνιστικότητας, της απασχόλησης κ.ά.), χωρίς να είναι βέβαιες οι προσαυξήσεις για τις τριετίες (που έχουν διατηρηθεί «παγωμένες» αλλά παραμένουν στο στόχαστρο) και το επίδομα γάμου. ( Πηγή )


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μετάφραση

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αρχείο ιστολογίου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ο Διαχειριστής της σελίδας

Ο Διαχειριστής της σελίδας
Η διαχείριση της ιστοσελίδας Υπάλληλοι Περιφερειών Ελλάδος, γίνεται από τον υπάλληλο της Περιφέρειας Αν. Μακ. & Θράκης (Π.Ε. Ξάνθης) Χαράλαμπο Ευστρατίου, Σύμβουλο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του ΣΥΠΕΞΑ και τ. Πρόεδρο Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Ξάνθης. Η σελίδα δημιουργήθηκε για την καλύτερη ενημέρωση των Υπαλλήλων στις Αιρετές Περιφέρειες Ελλάδας. Συνάδελφε θα θέλαμε την βοήθεια σου, για να μπορέσουμε να αναδείξουμε τα προβλήματα των Περιφερειών αλλά και των υπαλλήλων που υπηρετούμε σε αυτές. - Τηλ. : +30 6942434142 και mail: (xaralamposeystratioy@gmail.com)
Από το Blogger.