Πρόλογος

Η σελίδα δημιουργήθηκε για την καλύτερη ενημέρωση των Υπαλλήλων στις Αιρετές Περιφέρειες Ελλάδας, από τον υπάλληλο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χαράλαμπο Ευστρατίου.

Με αυτή την σελίδα ξεκινάει ένα διαδικτυακό πρώτο βήμα ενημέρωσης, επικοινωνίας και γνωριμίας μεταξύ των εργαζομένων στις Αιρετές Περιφέρειες Ελλάδος.

Συνάδελφοι μόνο ενωμένοι αντιστεκόμαστε, αγωνιζόμαστε, πολεμάμε και νικάμε.
«Η ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΗ»

Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ. ΤΙ ΖΗΤΟΥΝ ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ. ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ Η ΥΓΕΙΑ! ΜΕΤΑ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΠΟΜΕΝΟΣ…;

Το ... δάχτυλο στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας και στον ΕΟΠΥΥ θα κουνήσουν και πάλι οι τροικανοί που ήρθαν για άλλη μια φορά με νέες οδηγίες για την Υγεία. Τι περιμένουν ακόμη να αλλάξει. 
Με όχι και τόσο καλές προθέσεις θα επισκεφθούν οι δανειστές μας το υπουργείο Υγείας ενώ αναμένεται να συναντηθούν με τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ. Οι προθέσεις τους βέβαια είναι ήδη γνωστές από τις προηγούμενες ημέρες στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Με αλλεπάλληλα έγγραφά τους ζητούσαν να ενημερωθούν πλήρως και γραπτώς για όλα τα οικονομικά δεδομένου του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ όταν αφιχθούν επί ελληνικού εδάφους.

Και εδώ είναι που ξεκίνησε ο πονοκέφαλος για την ηγεσία του υπουργείου υγείας και κατ επέκταση για τους διοικητές των νοσοκομείων. 
Ήδη τα τελευταία 24ωρα ξεκίνησε η εξπρές καταγραφή όλων των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, μετά από σχετική γραπτή εντολή. Η ηγεσία του υπουργείου ήθελε άμεσα να γνωρίζει πόσοι και που εργάζονται στα νοσηλευτικά ιδρύματα μετά και τις τελευταίες αποχωρήσεις και μετακινήσεις, ώστε να ενημερώσει την τρόικα. 
Το γεγονός αυτό βέβαια άναψε φωτιές στο προσωπικό του ΕΣΥ καθώς μέσα από αυτήν την κίνηση όλοι είδαν μελλοντικές μνημονιακές απολύσεις. 
Η ενημέρωση αυτή όμως που ζήτησε η τρόικα δεν είναι καθόλου τυχαία. Οι δανειστές μας θεωρούν ότι η κινητικότητα του προσωπικού εντός του ΕΣΥ είναι εξαιρετικά περιορισμένη όσο περιορισμένες είναι και οι συγχωνεύσεις και τα λουκέτα σε κλινικές και τμήματα που έχουν ζητήσει εδώ και καιρό. Γι αυτό και στο τελευταίο τους έγγραφο ζητούν επιτακτικά να μάθουν “Την πορεία υλοποίησης των μνημονιακών οργανισμών των νοσοκομείων, την πρόοδο σχετικά με τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων και κλινικών καθώς και το κλείσιμο κρεβατιών”.
Επίσης ζήτησαν λεπτομερή καταγραφή σε λίστα των κλινικών που συγχωνεύτηκαν και αυτών που βρίσκονται σε λειτουργία καθώς και την “εφαρμογή της κινητικότητας στα Νοσοκομεία και συγκεκριμένα οι μετακινήσεις προσωπικού που έγιναν μέσα στην κάθε Υγειονομική Περιφέρεια”. 
Πάντως καιρό τώρα οι τροϊκανοί διαμαρτύρονται στην ελληνική κυβέρνηση ότι δεν έχουν γίνει ουσιαστικές συγχωνεύσεις στα νοσοκομεία του ΕΣΥ μια που θεωρούν ότι έτσι θα μειωθούν δραστικά οι δαπάνες. 
Βέβαια οι πιέσεις που θα ασκηθούν στην επίσκεψή τους (12,13 και 14 Ιουνίου) θα εστιασθεί και στο θέμα των προϋπολογισμών των νοσοκομείων. Στο έγγραφό των δανειστών μας που ουσιαστικά εστάλη αυτούσιο στα νοσοκομεία με τη σχετική πρόχειρη μετάφραση, επισημαίνεται ότι θα πρέπει να υπάρχουν όλα τα στοιχεία για τις δαπάνες, την εξόφληση των οφειλών αλλά και τις νέες απαιτήσεις. Και το σημείο στο οποίο δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα είναι στο να μην ξεφύγουν οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων αλλά και αν αυτό συμβεί να γνωρίζουν που οφείλεται. 
Γι αυτό και οι διοικητές των νοσοκομείων έχουν ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα να κόβουν ακόμη και από άκρως απαραίτητες αγορές για τη λειτουργία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Συνέπεια είναι φυσικά να μην υπάρχουν πια ούτε τα απλά αναλώσιμα υλικά.  
Τα φάρμακα θα είναι φυσικά και πάλι ψηλά στην ατζέντα των τροικανών και μάλιστα αυτά που χρησιμοποιούνται στα νοσοκομεία.
Οι δανειστές μας επιμένουν και επιπλήττουν συχνά την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για το χαμηλό ποσοστό χρήσης των γενοσήμων στο ΕΣΥ αφού σε πολλά νοσοκομεία και ειδικά στα πανεπιστημιακά το ποσοστό δεν αγγίζει καν το 30% όταν στόχος είναι έως το τέλος του χρόνου να φθάσει τουλάχιστον στο 50%. Γεγονός καθόλου τυχαίο βέβαια αφού σε αρκετές πανεπιστημιακές κλινικές αξιοποιούνται πρωτότυπα φάρμακα στους ασθενείς ενώ σε άλλες περιπτώσεις υπάρχει και άρνηση του ιατρικού προσωπικού να χορηγήσει γενόσημα σκευάσματα. 
Όμως από το κόσκινο της τρόικας θα περάσουν αυτή τη φορά και οι προμήθειες. Οι “κλειδοκράτορες” της οικονομίας μας αναμένεται να εστιάσουν και στους διαγωνισμούς που είναι σε εξέλιξη για την αγορά υλικών στα νοσοκομεία αφού εκτιμούν ότι υπάρχουν ακόμη συμβάσεις που κάνουν τους προϋπολογισμούς να “ξεχειλίζουν”. Γι αυτό και επιμένουν να γίνει άμεσα η αποπληρωμή των οφειλών του ΕΣΥ προς τους προμηθευτές έστω να υπάρχει νέα εκκίνηση. 
Γι αυτό και οι ...επίτροποι της Υγείας μας επιδιώκουν να μπούνε άμεσα στα νοσοκομεία ανεξάρτητοι ιδιώτες ελεγκτές οι οποίοι θα ρυθμίζουν την οικονομική ισορροπία, θα χτυπούν το καμπανάκι σε κάθε ...παραστράτημα, ενώ θα συμβουλεύουν τις διοικήσεις όταν θα ξεφεύγουν από τα προβλεπόμενα. Στόχος τους βέβαια να αυξηθούν τα έσοδα των νοσοκομείων από τις τσέπες των ασθενών έστω και αν είναι πλέον εξαντλημένοι οικονομικά. 
Έτσι εκτός των άλλων περιμένουν να δούνε τα έσοδα από το εισιτήριο των 5 ευρώ που έχει υιοθετηθεί με την είσοδο των ασθενών στα νοσηλευτικά ιδρύματα, ένα εισιτήριο που από τις αρχές του επόμενου χρόνου θα γίνει 25 ευρώ. 
Της Δήμητρας Ευθυμιάδου


Τρόικα προς Κυβέρνηση : "Καθυστερείτε τη συγχώνευση νοσοκομείων"

Συνεχίζεται το «στενό μαρκάρισμα» της τρόικας για μείωση των δαπανών στο κομμάτι της υγείας. Στο στόχαστρο μπαίνει αυτή τη φορά η πορεία της συγχώνευσης κλινικών και τμημάτων του ΕΣΥ, με τις πληροφορίες να λένε πως υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια από τους επικεφαλής της τρόικας για την πρόοδο της συρρίκνωσης των νοσοκομειακών δομών. Αν και πηγές από το στενό περιβάλλον του υπουργού Υγείας, με τις οποίες επικοινώνησε το Capital.gr διαβεβαιώνουν πως δεν τίθεται ζήτημα σχετικά με το σχέδιο της αναδιοργάνωσης του ΕΣΥ και πως οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων είναι εντός ορίων, εντούτοις η τρόικα έχει ζητήσει αναλυτική ενημέρωση για όλες τις συγχωνεύσεις, οι οποίες και θα τεθούν επί τάπητος στη συνάντηση που θα έχει στις αρχές της επόμενες εβδομάδας με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας (πιθανότατα τη Δευτέρα).
Πιο συγκεκριμένα, φαίνεται να υπάρχει «γκρίνια» για την καθυστέρηση στο κλείσιμο της Πολυκλινικής Αθηνών και τη μεταφορά της στις δομές του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», ενώ στο στόχαστρο μπαίνουν η μετατροπή των νοσοκομείων «Πατησίων» και «Αγία Βαρβάρα» σε κέντρα υγείας αστικού τύπου. 
Ακριβές χρονοδιάγραμμα θα ζητηθεί σύμφωνα με πληροφορίες και για την συγχώνευση των νοσοκομείων «Παμμακάριστος» και «Σπηλιοπούλειο», ενώ την ίδια ώρα εξετάζεται και το κλείσιμο του νοσοκομείου «Παναγιά» στη Θεσσαλονίκη και η μεταφορά του στο γενικό νοσοκομείο «Άγιος Παύλος».
Ήδη οι διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών έχουν αποστείλει από την προηγούμενη Παρασκευή στο υπουργείο Υγείας την «έκθεση προόδου» που τους ζητήθηκε. Αυτή περιλαμβάνει όλες τις συγχωνεύσεις κλινικών και τμημάτων που έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα, όπως επίσης και στοιχεία για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που έχει μετακινηθεί για την κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών. Και αυτό γιατί στις προθέσεις της τρόικας φαίνεται να είναι η αλλαγή δραστηριότητας σε περισσότερα μικρά νοσοκομεία, αλλά και η αξιολόγηση του προσωπικού και αύξηση της κινητικότητάς του μεταξύ τμημάτων και Υγειονομικών Περιφερειών.
Στο άλλο ανοιχτό «μέτωπο» του ΕΟΠΥΥ τώρα, στη χτεσινή πολύωρη συνάντηση του προέδρου του Οργανισμού Λευτέρη Παπαγεωργόπουλο με τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην τρόικα, υπεύθυνο για θέματα υγείας, Τζουζέπε Καρόνε, υπήρξε έντονος προβληματισμός τόσο για την υπέρβαση του προϋπολογισμού των διαγνωστικών κέντρων όσο και για την αδυναμία του Οργανισμού να κλείσει τη μαύρη τρύπα στα οικονομικά του. Σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε να προχωρήσει η σύσταση διαπραγματευτικής επιτροπής με αντικείμενο την περαιτέρω μείωση των τιμών των διαγνωστικών εξετάσεων με σκοπό να περιοριστούν να έξοδα του ΕΟΠΥΥ, αν και κάτι τέτοιο θα είναι δύσκολα υλοποιήσιμο, αφού τα τιμολόγια των διαγνωστικών έχουν ήδη συρρικνωθεί. Αναφορικά με την πορεία του ελλείμματος του Οργανισμού, υπήρξε αναλυτική ενημέρωση για τις δαπάνες και τις εκκρεμείς οφειλές, φαίνεται ωστόσο πως η συζήτηση απέβη άκαρπη, αφού το πρόβλημα έγκειται στη συνεχιζόμενη αδυναμία των ασφαλιστικών ταμείων να υποβάλλουν στο ακέραιο τις εισφορές για την υγεία.
Βίκυ Κουρλιμπίνη
Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μετάφραση

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αρχείο ιστολογίου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ο Διαχειριστής της σελίδας

Ο Διαχειριστής της σελίδας
Η διαχείριση της ιστοσελίδας Υπάλληλοι Περιφερειών Ελλάδος, γίνεται από τον υπάλληλο της Περιφέρειας Αν. Μακ. & Θράκης (Π.Ε. Ξάνθης) Χαράλαμπο Ευστρατίου, Σύμβουλο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του ΣΥΠΕΞΑ και τ. Πρόεδρο Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Ξάνθης. Η σελίδα δημιουργήθηκε για την καλύτερη ενημέρωση των Υπαλλήλων στις Αιρετές Περιφέρειες Ελλάδας. Συνάδελφε θα θέλαμε την βοήθεια σου, για να μπορέσουμε να αναδείξουμε τα προβλήματα των Περιφερειών αλλά και των υπαλλήλων που υπηρετούμε σε αυτές. - Τηλ. : +30 6942434142 και mail: (xaralamposeystratioy@gmail.com)
Από το Blogger.