Πρόλογος

Η σελίδα δημιουργήθηκε για την καλύτερη ενημέρωση των Υπαλλήλων στις Αιρετές Περιφέρειες Ελλάδας, από τον υπάλληλο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χαράλαμπο Ευστρατίου.

Με αυτή την σελίδα ξεκινάει ένα διαδικτυακό πρώτο βήμα ενημέρωσης, επικοινωνίας και γνωριμίας μεταξύ των εργαζομένων στις Αιρετές Περιφέρειες Ελλάδος.

Συνάδελφοι μόνο ενωμένοι αντιστεκόμαστε, αγωνιζόμαστε, πολεμάμε και νικάμε.
«Η ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΗ»

Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

Σε επιτήρηση για τρία ακόμη χρόνια οι δαπάνες Υγείας

Σε καθεστώς… λιτότητας θα βρίσκονται για τα επόμενα τρία χρόνια όλες οι δαπάνες της Υγείας, καθώς το πλαφόν με το οποίο ο ΕΟΠΥΥ θα αποζημιώνει τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους ασφαλισμένους όχι μόνο θα διατηρηθεί μέχρι το 2018, αλλά ταυτόχρονα θα παραμένει ασφυκτικό, βάζοντας με τον τρόπο αυτό τέλος στις εισηγήσεις των ιδιωτικών επιχειρήσεων για έστω και μικρή αύξηση στους προϋπολογισμούς ανά κατηγορία περίθαλψης.
Πιο συγκεκριμένα, το ετήσιο όριο αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ για την επόμενη τριετία για όλες τις δαπάνες, πλην του φαρμάκου, έχει οριστεί μόλις στα 890 εκατ. ευρώ, ενώ την ίδια ώρα έχει αποφασιστεί και το μηνιαίο πλαφόν γα όλες τις κατηγορίες. Έτσι, το ετήσιο ανώτατο ποσό για τις ιδιωτικές κλινικές θα είναι 235 εκατ. ευρώ, με μηνιαίο όριο τα 19,5 εκατ. Για τα κέντρα αποκατάστασης προβλέπονται 51 εκατ. το χρόνο (4,25 εκατ. το μήνα), για τις υπηρεσίες νοσηλείας των ιδιωτικών κλινικών ψυχιατρικής 45 εκατ. (3,75 εκατ. το μήνα), ενώ μαζί με τους φορείς υποστήριξης αναπηρίας κερδοσκοπικού και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, το ετήσιο όριο δαπάνης δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 384 εκατ. Στα επιτρεπόμενα όρια συμπεριλαμβάνεται όμως και ο ΦΠΑ, για το οποίο οι επιχειρήσεις έχουν εγείρει έντονες αντιδράσεις. Είναι ενδεικτικό πως μόνο για τα νοσήλια των ιδιωτικών κλινικών, μετά την αύξηση του συντελεστή από το 13% στο 23%, το ποσό του ΦΠΑ ανέρχεται σε 35 εκατ. ευρώ.
Την ίδια ώρα, οι δαπάνες για τις υπόλοιπες υπηρεσίες περίθαλψης ορίζονται έως και το 2018 στα 506  εκατ. ευρώ ετησίως: για τα διαγνωστικά κέντρα το ετήσιο πλαφόν θα είναι 302 εκατ. ευρώ (25, 1 εκατ. το μήνα), για τους γιατρούς 26,1 εκατ. (2,1 εκατ. το μήνα), 62 εκατ. ευρώ για φυσικοθεραπείες (5,1 εκατ. μηνιαίως), 6 εκατ. για υπηρεσίες αποκατάστασης και αποθεραπείας ανοικτής περίθαλψης και 110 εκατ. ευρώ για μονάδες χρόνιας αιμοκάθαρσης και τεχνητού νεφρού. 
Σύμφωνα τέλος με απόφαση του προηγούμενο υπουργού Υγείας, από την επόμενη χρονιά μέχρι και το 2018 το κονδύλι του φαρμακευτικού προϋπολογισμού δεν θα μπορεί να ξεπερνά τα 1,94 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου πάλι και του ΦΠΑ.
Ο σφιχτός έλεγχος και η παρακολούθηση όλων των δαπανών, όπως άλλωστε προτάσσει το νέο μνημόνιο, θα αποτελέσει τη μόνιμη προτεραιότητα της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας από εδώ και στο εξής. Στο πλαίσιο αυτό, ήδη προχωρούν ρυθμίσεις για την οριστικοποίηση θεραπευτικού πρωτοκόλλου για το διαβήτη, με περίοδο προσαρμογής τριών μηνών, και η χορήγηση κλειστών συνταγογραφούμενων οδηγιών για φάρμακα υψηλού κόστους. Επίσης για το φάρμακο, όπου το όριο του προϋπολογισμού είναι το χαμηλότερο που έχει υπάρξει, ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο χρήσης του ιστορικού των ασθενών για τη συνταγογράφηση. 
Βασιλική Κουρλιμπίνη
vicky.kourlibini@capital.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μετάφραση

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αρχείο ιστολογίου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ο Διαχειριστής της σελίδας

Ο Διαχειριστής της σελίδας
Η διαχείριση της ιστοσελίδας Υπάλληλοι Περιφερειών Ελλάδος, γίνεται από τον υπάλληλο της Περιφέρειας Αν. Μακ. & Θράκης (Π.Ε. Ξάνθης) Χαράλαμπο Ευστρατίου, Σύμβουλο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του ΣΥΠΕΞΑ και τ. Πρόεδρο Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Ξάνθης. Η σελίδα δημιουργήθηκε για την καλύτερη ενημέρωση των Υπαλλήλων στις Αιρετές Περιφέρειες Ελλάδας. Συνάδελφε θα θέλαμε την βοήθεια σου, για να μπορέσουμε να αναδείξουμε τα προβλήματα των Περιφερειών αλλά και των υπαλλήλων που υπηρετούμε σε αυτές. - Τηλ. : +30 6942434142 και mail: (xaralamposeystratioy@gmail.com)
Από το Blogger.