Πρόλογος

Η σελίδα δημιουργήθηκε για την καλύτερη ενημέρωση των Υπαλλήλων στις Αιρετές Περιφέρειες Ελλάδας, από τον υπάλληλο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χαράλαμπο Ευστρατίου.

Με αυτή την σελίδα ξεκινάει ένα διαδικτυακό πρώτο βήμα ενημέρωσης, επικοινωνίας και γνωριμίας μεταξύ των εργαζομένων στις Αιρετές Περιφέρειες Ελλάδος.

Συνάδελφοι μόνο ενωμένοι αντιστεκόμαστε, αγωνιζόμαστε, πολεμάμε και νικάμε.
«Η ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΗ»

Παρασκευή, 6 Μαΐου 2016

«Ψαλίδι» έως 27% στο εφάπαξ - Τα νέα ποσά και οι μεγάλοι χαμένοι

Μεγάλες μειώσεις έρχονται στο εφάπαξ του Δημοσίου και άλλων ταμείων πρόνοιας με το νέο σύστημα υπολογισμού, που συμπεριλαμβάνεται στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο κατέθεσε στη Βουλή η κυβέρνηση. 
Όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος», οι απώλειες θα αρχίζουν από 13,26% και φτάνουν έως 27% για όσους αποχώρησαν με σύνταξη από 1/9/2013 και μετά.
Λιγότερα θα χάσουν όσοι πρόλαβαν την έξοδο έως τις 31/12/2013, ενώ όσοι αποχώρησαν από 1/1/2014 και μετά, και κυρίως όσοι θα αποχωρούν στα επόμενα έτη (2016, 2017, 2018 κ.λ.π) θα έχουν μεγαλύτερες απώλειες.
Παράλληλα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, 65.000 εργαζόμενοι είναι σε λίστα αναμονής, περιμένοντας το εφάπαξ έως και 2,5 χρόνια.
Οι νέες πληρωμές, αν όλα εξελιχθούν ομαλά και κλείσει η αξιολόγηση, αναμένεται να ξεκινήσουν μετά τον Σεπτέμβριο. Τότε θα είναι έτοιμο το Ταμείο Πρόνοιας να τρέξει το νέο σύστημα, ενώ το κρισιμότερο όλων είναι να πάρει και την έξτρα χρηματοδότηση ύψους 350 εκ. ευρώ για να πληρώσει τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του από τα χρωστούμενα εφάπαξ.
«Κούρεμα» από 13% έως 27% στα εφάπαξ
Κούρεμα πολλών ταχυτήτων έρχεται στο εφάπαξ του Δημοσίου και άλλων ταμείων πρόνοιας με το νέο σύστημα υπολογισμού που προβλέπει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή η κυβέρνηση.
Οι απώλειες ξεκινούν από 13,26% και φτάνουν ως και 27% για όσους αποχώρησαν με σύνταξη από 1ης/9/2013 και μετά. Λιγότερα θα χάσουν όσοι πρόλαβαν την έξοδο ως τις 31/12/2013, ενώ όσοι αποχώρησαν από 1ης/1/2014 και μετά, και κυρίως όσοι θα αποχωρούν στα επόμενα έτη (2016, 2017, 2018 κ.λπ.), θα έχουν μεγαλύτερες απώλειες.
Σε λίστα αναμονής είναι περίπου 65.000 εργαζόμενοι, οι οποίοι περιμένουν το εφάπαξ ως και δυόμισι χρόνια. Οι νέες πληρωμές, αν όλα εξελιχθούν ομαλά και κλείσει η αξιολόγηση, αναμένεται να ξεκινήσουν μετά τον Σεπτέμβριο. Τότε θα είναι έτοιμο το Ταμείο Πρόνοιας να τρέξει το νέο σύστημα, ενώ το κρισιμότερο όλων είναι να πάρει και την έξτρα χρηματοδότηση ύψους 350 εκατ. ευρώ για να πληρώσει τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του από τα χρωστούμενα εφάπαξ.
Με το νέο σύστημα το εφάπαξ θα υπολογίζεται με δύο τρόπους:
1. Για το διάστημα ασφάλισης ως τις 31/12/2013, το βοήθημα θα είναι ίσο με το 60% του μέσου όρου των αποδοχών των 5 τελευταίων ετών και θα πολλαπλασιάζεται με το σύνολο των ετών εργασίας.
2. Για το διάστημα ασφάλισης από 1ης/1/2014 και εφεξής, το εφάπαξ θα ισοδυναμεί με την επιστροφή των εισφορών που πλήρωσαν οι εργαζόμενοι (Δημοσίου, ΔΕΚΟ, Τραπεζών και Ταμείων Πρόνοιας Ιδιωτικού τομέα). Για τον υπολογισμό του ποσού που δικαιούται ο ασφαλισμένος από 1ης/1/2014 και μετά, το νομοσχέδιο προβλέπει την εφαρμογή ενός νέου μαθηματικού τύπου (σ.σ.: ανάλογου με αυτόν που είχε προβλεφθεί στο νόμο 4093/12 και δεν εφαρμόστηκε), που θα υπολογίζει την επιστροφή εισφορών ανάλογα με τη μεταβολή των μισθών.
Για υπαλλήλους Ταμείων που πληρώνουν εισφορά μικρότερη του 4%, το εφάπαξ θα είναι ακόμη μικρότερο και δεν θα βγαίνει με το 60% των αποδοχών αλλά με αναλογικά μικρότερο ποσοστό. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι δημοτικοί υπάλληλοι, καθώς η εισφορά τους είναι στο 1% και το υπόλοιπο 3% καταβαλλόταν υπέρ του τομέα πρόνοιας από τα έσοδα έργων και εργολαβιών των δήμων.
Το νέο σύστημα οδηγεί σε μειώσεις εφάπαξ πολλών ταχυτήτων και ειδικά στο Δημόσιο, καθώς το βοήθημα για το διάστημα ασφάλισης ως τις 31/12/2013 θα υπολογίζεται όχι με βάση το μέσο όρο των πραγματικών αποδοχών που είχαν οι υπάλληλοι, αλλά με το μέσο όρο των συντάξιμων αποδοχών που είχαν βάσει του παλιού μισθολογίου, όπως αυτές είχαν διαμορφωθεί ως τον Οκτώβριο του 2011.
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μετάφραση

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αρχείο ιστολογίου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ο Διαχειριστής της σελίδας

Ο Διαχειριστής της σελίδας
Η διαχείριση της ιστοσελίδας Υπάλληλοι Περιφερειών Ελλάδος, γίνεται από τον υπάλληλο της Περιφέρειας Αν. Μακ. & Θράκης (Π.Ε. Ξάνθης) Χαράλαμπο Ευστρατίου, Σύμβουλο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του ΣΥΠΕΞΑ και τ. Πρόεδρο Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Ξάνθης. Η σελίδα δημιουργήθηκε για την καλύτερη ενημέρωση των Υπαλλήλων στις Αιρετές Περιφέρειες Ελλάδας. Συνάδελφε θα θέλαμε την βοήθεια σου, για να μπορέσουμε να αναδείξουμε τα προβλήματα των Περιφερειών αλλά και των υπαλλήλων που υπηρετούμε σε αυτές. - Τηλ. : +30 6942434142 και mail: (xaralamposeystratioy@gmail.com)
Από το Blogger.