Πρόλογος

Η σελίδα δημιουργήθηκε για την καλύτερη ενημέρωση των Υπαλλήλων στις Αιρετές Περιφέρειες Ελλάδας, από τον υπάλληλο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χαράλαμπο Ευστρατίου.

Με αυτή την σελίδα ξεκινάει ένα διαδικτυακό πρώτο βήμα ενημέρωσης, επικοινωνίας και γνωριμίας μεταξύ των εργαζομένων στις Αιρετές Περιφέρειες Ελλάδος.

Συνάδελφοι μόνο ενωμένοι αντιστεκόμαστε, αγωνιζόμαστε, πολεμάμε και νικάμε.
«Η ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΗ»

Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

Τα 8 «ψαλίδια» του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Τι προβλέπεται για κύριες και επικουρικές συντάξεις, εφάπαξ, μερίσματα, ΕΚΑΣ, εισφορές και συγχωνεύσεις Ταμείων.

Η κατάλληλη λύση για όσους δεν πρόλαβαν την ψήφιση του νόμου
Με την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού νόμου ολοκληρώθηκε η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος με κυριότερη αλλαγή τον νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων από την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου και έπειτα.
Η εν λόγω αλλαγή θα επηρεάσει εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους που πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν από εδώ και στο εξής, φέρνοντας χαμηλότερες συντάξεις από ό,τι ανέμεναν οι ασφαλισμένοι και αλλάζοντας πλήρως τον προγραμματισμό για την έξοδο στη σύνταξη.
Eτσι ο υπολογισμός πλέον για όλους με το μέσο όριο των αποδοχών από το 2002 και έπειτα και οι χαμηλοί συντελεστές αναπλήρωσης με βάση τους οποίους θα δομείται η συνταξιοδοτική παροχή ουσιαστικά μετατοπίζουν το κέντρο βάρους του ασφαλιστικού χρόνου από τα 35 έτη ασφάλισης στα 40 και πάνω που πρέπει να είναι πλέον ο στόχος για κάθε ασφαλισμένο.
Αυτό καθώς οι κύριες συντάξεις 35ετίας θα κυμαίνονται πλέον στην περιοχή των 650 - 700€ (περίπου 30% χαμηλότερα από ό,τι μέχρι σήμερα) ενώ οι κύριες συντάξεις 40ετίας θα κυμαίνονται πλέον στα 900+€ καθιστώντας πιο ελκυστική την παραμονή στην εργασία για 40 έτη.
Αυτή πρέπει να είναι και η επιλογή όσων ασφαλισμένων δεν αποχώρησαν μέχρι την ψήφιση του νόμου και προγραμματίζουν από εδώ και πέρα την έξοδο από την αγορά εργασίας προς τη σύνταξη. Βέβαια σημαντικό ρόλο θα παίξει και η κατάσταση στην αγορά εργασίας τα επόμενα χρόνια και το εάν και κατά πόσον θα μπορεί κάποιος στις ηλικίες κοντά στα 60+ να παραμένει εργαζόμενος.
Γράφει o Διονύσης Ρίζος
Τα 8 «ψαλίδια» του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου
Τι προβλέπεται για κύριες και επικουρικές συντάξεις, εφάπαξ, μερίσματα, ΕΚΑΣ, εισφορές και συγχωνεύσεις Ταμείων. Ποιοι χάνουν και ποιοι ευνοούνται, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα, πότε τίθενται σε εφαρμογή οι νέες ρυθμίσεις 
Με 12 ριζικές ανατροπές ο νόμος που ψηφίστηκε πριν από λίγα 24ωρα αλλάζει άρδην τον χάρτη της κοινωνικής ασφάλισης. Εκατομμύρια ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι έρχονται αντιμέτωποι με ένα νέο τοπίο σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, εφάπαξ, μερίσματα, ΕΚΑΣ, εισφορές.
Το νέο σύστημα έχει μεγάλους χαμένους αλλά και διασωθέντες, ενώ θεσμοθετεί 8 «ψαλίδια» σε νέες και καταβαλλόμενες παροχές, απομειώνοντας τη συνταξιοδοτική δαπάνη.
νόμος προβλέπει πολλαπλά «χρονικό ορόσημα» για την κάθε αλλαγή. με το κυρίαρχο να είναι η δημοσίευση του ψηθισθέντος νόμου σε ΦΕΚ. Το «Εθνος - Συντάξεις» παρουσιάζει έναν αναλυτικό οδηγό για τις ανατροπές που βρίσκονται επί θύραις:
1. Νέες κύριες συντάξεις
Οσοι καταθέσουν στο εξής αίτηση συνταξιοδότησης εντάσσονται στον νέο τρόπο υπολογισμού. Οι απώλειες στις νέες συντάξεις κυμαίνονται στο 10% - 30%. Μεγάλοι χαμένοι οι συνταξιοδοτούμενοι με 35ετίες από όλα τα Ταμεία και το Δημόσιο και κυρίως οι υψηλόμισθοι του ιδιωτικού τομέα και ΔΕΚΟ - Τραπεζών. Φέτος, αν η νέα σύνταξη υπολείπεται κατά 20% και πλέον από τον παλαιό τρόπο οι δικαιούχοι θα λαμβάνουν το μισό της διαφοράς.
Οσοι φύγουν εντός του 2017 θα πάρουν το 1/3 και όσοι φύγουν το 2018 το 1/4. Καταργούνται τα κατώτατα όρια. Η νέα σύνταξη είναι το άθροισμα της Εθνικής (384 ευρώ από 20ετία και πάνω και 345 ευρώ στη 15ετία) και της ανταποδοτικής, που υπολογίζεται με τις αποδοχές από το 2002 και τους νέους συντελεστές αναπλήρωσης (40,7% για 40 χρόνια).
Ευνοούνται όσοι θα φύγουν με χαμηλές αποδοχές (700-1.000 ευρώ) και πολλά έτη, χάνουν οι υψηλόμισθοι, όσοι φεύγουν με μέσες αποδοχές και λιγότερα από 20 χρόνια ή περισσότερα από 30 και οι χαμηλόμισθοι που φεύγουν με 15ετία. Περίοδος χάριτος για τους ενστόλους μέχρι 1/7.
Χαμένες και οι χήρες. Θα παίρνουν διά βίου τη σύνταξη θανάτου, εφόσον είναι 55. Οσες είναι 52 θα την παίρνουν για τρία χρόνια και μετά διά βίου στα 67. Οσες είναι μικρότερες μόνο για 3 χρόνια.
2. Νέες επικουρικές
Στο 18% του συντάξιμου μισθού (για 40ετία) πέφτει η επικουρική σύνταξη για όσους έχουν καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης από την 1/1/2015 και μετά. Οι απώλειες στο καθαρό καταβαλλόμενο ποσό σε σύγκριση με το σημερινό καθεστώς εκτιμώνται στο 5%-12%. Μεγάλοι χαμένοι: τραπεζοϋπάλληλοι, υπάλληλοι ναυτικών και τουριστικών πρακτορείων, εμποροϋπάλληλοι, εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ, μισθωτοί ιδιωτικού τομέα.
Οι ασφαλισμένοι μέχρι 31.12.2013 που καταθέτουν αίτηση από 1.1.2015 και μετά θα πάρουν ένα ποσό για τον χρόνο ασφάλισης έως 31/12/2014 (με ποσοστό αναπλήρωσης 0,45% κατ έτος) και ένα δεύτερο ποσό για τον χρόνο από 1/1/2015 και μετά με το σύστημα των ατομικών μερίδων (δημογραφικά δεδομένα και πλασματικό ποσοστό επιστροφής των εισφορών). Εκκρεμείς αιτήσεις κρίνονται με τις παλιές διατάξεις και αναπροσαρμόζονται όπως οι υπόλοιπες.
3. Καταβαλλόμενες επικουρικές
Οι καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις ανακαθορίζονται με τον νέο τρόπο υπολογισμού και περικόπτονται, εφόσον ο συνταξιούχος εισπράττει άθροισμα κύριας και επικουρικής πάνω από 1.300 ευρώ μεικτά (1.170 καθαρά). Θα εφαρμοστεί στους συνταξιούχους το νέο ποσοστό αναπλήρωσης 0,45% κατ’ έτος. Από τις μειώσεις πλήττονται κυρίως τραπεζοϋπάλληλοι, ναυτικοί και τουριστικοί πράκτορες, εμποροϋπάλληλοι, εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ, μισθωτοί που έφυγαν μετά το 2005, εργαζόμενοι σε ασφαλιστικά ταμεία. Ειδικοί εκτιμούν πως οι απώλειες θα κυμανθούν στο 20-30%, ενώ σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να αγγίξουν ακόμη και το 50%. Δεν υπάρχει «κόφτης» της μείωσης.
4. Νέα πλαφόν
Στα 2.000 ευρώ μεικτά (1.820 ευρώ καθαρά) τέθηκε το νέο πλαφόν για την κάθε κύρια σύνταξη. Το υπερβάλλον ποσό κάθε ατομικής μηνιαίας σύνταξης ψαλιδίζεται μέχρι 31/12/2018. Οι κύριες συντάξεις που υπερβαίνουν τα 2.000 ευρώ μεικτά δεν ξεπερνούν σε πλήθος τις 4.000. Το πλαφόν για το άθροισμα συντάξεων τέθηκε στα 3.000 ευρώ καθαρό ποσό (2.500 συνταξιούχοι έχουν εισόδημα από συντάξεις άνω των 3.000 ευρώ). Το υπερβάλλον ποσό στο άθροισμα ψαλιδίζεται μέχρι 31/12/2018.
5. Το νέο εφάπαξ
«Ψαλίδι» 12-15% έρχεται για το εφάπαξ σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα επιπλέον των μνημονιακών περικοπών (38,14% στους παλαιούς). Σε ορισμένους κλάδους οι μειώσεις είναι μεγαλύτερες, π.χ. στους δημοτικούς υπαλλήλους εκτιμάται πως ξεπερνούν το 50%.
Οι 62.000 εκκρεμείς αιτήσεις στα 37 Ταμεία, Τομείς και Κλάδους Πρόνοιας που είναι στον... αέρα από τον Σεπτέμβριο του 2013 κουρεύονται και απεγκλωβίζονται. Διασώζονται οι ένστολοι, χάνουν δημόσιοι υπάλληλοι, ξενοδοχοϋπάλληλοι, εργαζόμενοι στα λιπάσματα, λιμενεργάτες κ.ά.
6. Το νέο μέρισμα
Περικοπές, μεσοσταθμικά στο 32% που θα αγγίξουν ακόμη και το 50% για τους «παλιούς», έρχονται με τον επανυπολογισμό του μερίσματος για 280.000 συνταξιούχους δημοσίους υπαλλήλους. Μεγάλοι χαμένοι όσοι έφυγαν πριν από τις 19/4/2005.
Λιγότερα χάνουν όσοι συνταξιοδοτήθηκαν από 20/4/2005 μέχρι και 31/10/2011 κι ακόμη λιγότερα οι μετά το 2011. Το «μαχαίρι» υπολογίζεται αναδρομικά από τον Γενάρη και οι πρώτες μειώσεις έρχονται τον Ιούνιο. Στους χαμένους και οι ένστολοι, αφού για τις παροχές των Μετοχικών Ταμείων Στρατού, Αεροπορίας και Ναυτικού «αποκλείεται οποιαδήποτε μεταφορά πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό».
7. ΕΚΑΣ
Σε βασικό κλειδί για τη δημοσιονομική προσαρμογή εξελίσσεται το ΕΚΑΣ, που καταργείται σταδιακά από φέτος μέχρι και το 2019. Φέτος χάνουν το επίδομα περί τους 120.000 συνταξιούχους και ειδικότερα όσοι εισπράττουν τα 30 ευρώ και αρκετοί από όσους παίρνουν τα 230 ευρώ, αρκεί να έχουν πάνω από (εισοδήματα προηγούμενου έτους):
• 7.972 καθαρό ετήσιο εισόδημα από συντάξεις, μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα (εξαιρούνται σύνταξη αναπήρων, θυμάτων πολεμικής περιόδου, τρομοκρατίας και προνοιακά βοηθήματα).
• 8.884 ετήσιο ατομικό φορολογητέο.
• 11.000 ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο.
• 664 ακαθάριστο ποσό κύριας και επικουρικής σύνταξης.
Για συνολικό εισόδημα από συντάξεις, μισθούς, ημερομίσθια κ.λπ. μέχρι 7.216 το επίδομα είναι 230.
Από 7.216 και μέχρι 7.518 - ΕΚΑΣ 172,50.
Από 7.518 και μέχρι 7.720 - ΕΚΑΣ 115
Από 7.720 και μέχρι 7.972 - ΕΚΑΣ 57,50.
8. Προσυνταξιοδοτικό καθεστώς τραπεζοϋπαλλήλων
Μειώσεις 20%-30% έρχονται για τους 10.000 συνταξιούχους τραπεζοϋπάλληλους από την Εμπορική, την πρώην Πίστεως (νυν Alpha) και την Αττική Τράπεζα, που βρίσκονται στο προσυνταξιοδοτικό καθεστώς του ΕΤΑΤ. Οι 10.000 καταβαλλόμενες συντάξεις του προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος που χορηγούν το ΕΤΑΤ και το ΕΤΕΑ επανυπολογίζονται με νέο ποσοστό αναπλήρωσης (1,75% από 3,3% που είναι σήμερα) και καταβάλλονται χωρίς «προσωπική διαφορά».
Οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι έχουν ανοίξει την πόρτα της εξόδου με τις ευνοϊκές διατάξεις του ΕΤΑΤ και περιμένουν να θεμελιώσουν με βάση τις διατάξεις του ΙΚΑ. Τις μεγαλύτερες απώλειες ποσοστιαία θα υποστούν όσοι έφυγαν με μικρότερες συντάξεις, καθώς οι υψηλοσυνταξιούχοι έχουν ήδη υποστεί βαριές περικοπές από τις προηγούμενες μνημονιακές ρυθμίσεις...
Μικρότερες απώλειες θα δουν όσοι συνταξιούχοι της Εμπορικής έχουν ήδη λάβει κύρια σύνταξη από το ΙΚΑ και εισπράττουν «προσωπική διαφορά» από το ΕΤΑΤ.
Οσοι από τους 1.500 ασφαλισμένους του ΕΤΑΤ δεν έχουν θεμελιώσει δικαίωμα για την προσυνταξιοδοτική παροχή, τη χάνουν και οδηγούνται σε απλή προσαύξηση της επικουρικής τους.
«Παγώνουν» και επανυπολογίζονται οι καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις
Οι καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις «παγώνουν» στο ύψος που είχαν την 31/12/2014 (αφαιρούμενης της εισφοράς υπέρ υγείας όπως νομοθετήθηκε το καλοκαίρι) μέχρι το τέλος του 2018 και επανυπολογίζονται με το νέο σύστημα (Εθνική και ανταποδοτική σύνταξη).
Από το 2019 αρχίζει η εφαρμογή της «προσωπικής διαφοράς» και η απομείωσή της, όσο θα αναπροσαρμόζονται (αυξάνονται αναφέρει ο νόμος) οι νέες συντάξεις με βάση το ΑΕΠ και τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.
Αν προκύπτουν αυξήσεις θα δοθούν σταδιακά και ισόποσα εντός 5ετίας μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.
Με ειδικό νόμο θα ανακαθορίζονται οι συντάξεις για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του συστήματος. Για τους αγρότες προβλέπεται μακρά μεταβατική περίοδος μέχρι το 2030. Οι αγροτικές συντάξεις θα υπολογίζονται με μεικτό σύστημα (ένα τμήμα με τον παλιό τρόπο και ένα δεύτερο που προοδευτικά θα αυξάνεται από το άθροισμα εθνικής και ανταποδοτικής). Μειωμένη κατά 60% θα είναι η σύνταξη όσων συνταξιούχων ξεκινήσουν στο εξής να εργάζονται. Οσοι ασκούν ήδη δραστηριότητα διέπονται από τις παλιές ρυθμίσεις.
Ποιες αλλαγές θα υπάρξουν στις συγχωνεύσεις των Ταμείων
Σαρωτικές ενοποιήσεις Ταμείων προβλέπει ο ασφαλιστικός νόμος. Ολα τα Ταμεία κύριας ασφάλισης (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΕΤΑΠ - ΜΜΕ) συγχωνεύονται στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ). ΟΓΑ και ΝΑΤ διατηρούνται μόνο ως προς τις μη συνταξιοδοτικές (τις προνοιακές δηλαδή) παροχές τους.
Τα 37 Ταμεία, Κλάδοι και Λογαριασμοί Πρόνοιας που χορηγούν εφάπαξ ενοποιούνται στο ΕΤΕΑ (Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης) που μετονομάζεται σε ΕΤΕΑΕΠ (Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών). Το ΤΣΜΕΔΕ μετονομάζεται σε ΤΜΕΔΕ και μετατρέπεται σε ΝΠΙΔ με αντικείμενο την εγγυοδοσία και πιστοδοσία των μηχανικών. Η λειτουργία του ξεκινά από 1/1/2017.
Ποια είναι τα κριτήρια για το επίδομα υπερηλίκων
Στους ανασφάλιστους υπερηλίκους (άνω των 67) και σε όσους δεν μπορούν να θεμελιώσουν δικαίωμα για σύνταξη χορηγείται Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερήλικων 360 ευρώ τον μήνα με τα εξής κριτήρια:
• 4.320 ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα.
• 8.640 ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα για έγγαμους.
• 90.000 φορολογητέα αξία ακίνητης περιουσίας.
• 6.000 τεκμήριο αντικειμενικής δαπάνης κινητής περιουσίας (αυτοκίνητα, μηχανές κ.λπ.).
Οι δικαιούχοι δεν πρέπει να λαμβάνουν σύνταξη από το εξωτερικό ή προνοιακή - ασφαλιστική παροχή από Ελλάδα μεγαλύτερη από 360 ευρώ, ενώ η/ο σύζυγος δεν πρέπει να εισπράττει σύνταξη μεγαλύτερη από 360 ευρώ.
Νέες εισφορές και επιβαρύνσεις ανάλογα με το φορολογητέο εισόδημα
Επιβαρύνσεις μετρούν από 1/1/2017 δικηγόροι, γιατροί, μηχανικοί με εισοδήματα άνω των 24.000 ευρώ, έμποροι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ με εισόδημα άνω των 19.000 ευρώ και δημόσιοι υπάλληλοι. Οι απώλειες αυξάνονται από 1/1/2021 όταν ολοκληρώνεται η μεταβατική περίοδος των εκπτώσεων (5% για εισοδήματα 57.000 - 58.000 μέχρι και 50% για εισοδήματα 7.033 - 13.000).
Τα βάρη αυξάνονται προοδευτικά όσο αυξάνεται το φορολογητέο εισόδημα. Η ανώτατη καταβλητέα εισφορά για σύνταξη θα είναι 1.172 ευρώ τον μήνα και η κατώτατη 117. Για τους αγρότες η επιβάρυνση είναι αναδρομική από 1/7/2015 και κλιμακούμενη μέχρι το 2022. Μειώσεις στις καθαρές αποδοχές τους που θα φτάνουν μέχρι τα 80 ευρώ θα δουν από 1/1/2017 οι δημόσιοι υπάλληλοι καθώς αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των εισφορών τους. Μεγάλες ανατροπές έρχονται για τα «μπλοκάκια», αφού για παράλληλη απασχόληση (μισθωτή και αυτοαπασχολούμενη) ο εργαζόμενος θα πληρώνει διπλές εισφορές. Για τους ήδη συνταξιούχους, η εισφορά 6% υπέρ ΕΟΠΥΥ θα επιβάλλεται στο άθροισμα των συντάξεων, ενώ μέχρι σήμερα υπολογίζεται στη μία σύνταξη. Οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα επιβαρύνονται άμεσα εφόσον έχουν επικουρική ασφάλιση. Ειδικό ευνοϊκό καθεστώς ισχύει για τους νέους επιστήμονες (0-5 έτη ασφάλισης).
Στα 55 έτη το όριο ηλικίας για την καταβολή συντάξεων χηρείας
Οι ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις με βάση τον νόμο αναπροσαρμόζονται από 1/1/2019
Με όριο ηλικίας συνδέεται πλέον η καταβολή συντάξεων χηρείας, καθώς το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο αλλάζει πλήρως το τοπίο. Οι δικαιούχοι της σύνταξης του θανόντος ή της θανούσης συζύγου θα πρέπει πλέον να έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας. Οπως τονίζει ο ειδικός σε θέματα ασφαλιστικού δικαίου Διονύσης Ρίζος «η συγκεκριμένη διάταξη αφορά όσες αιτήσεις μεταβιβάσεως της σύνταξης υποβληθούν για θανάτους που συντελέστηκαν μετά την έναρξη ισχύος του νέου ασφαλιστικού νόμου». Αναλυτικά προβλέπονται τρεις ταχύτητες:
• Οι επιζώντες σύζυγοι θα δικαιούνται σύνταξη χηρείας εφ’ όρου ζωής εφόσον κατά τη στιγμή του θανάτου έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος.
• Σε περίπτωση που δεν είναι 55 ετών αλλά έχουν ήδη συμπληρώσει το 52ο έτος, τότε η σύνταξη καταβάλλεται για μια τριετία. Στη συνέχεια η καταβολή θα αναστέλλεται μέχρι τη συμπλήρωση του 67ου έτους, οπότε και θα επαναχορηγείται.
• Για όσους χήρους και χήρες δεν έχουν συμπληρώσει το 52ο έτος, η σύνταξη θα καταβάλλεται για μία τριετία.
Κατ’ εξαίρεση οι περιορισμοί αυτοί δεν εφαρμόζονται σε περίπτωση που ο επιζών σύζυγος έχει κριθεί ανίκανος για την άσκηση κάθε βιοποριστικής εργασίας με ποσοστό τουλάχιστον 67%. Επίσης δεν εφαρμόζονται αν ο επιζών σύζυγος έχει ανήλικα τέκνα (μέχρι να ενηλικιωθούν) ή τέκνα που σπουδάζουν (και μέχρι να γίνουν 24 ετών).
Προσοχή, καθώς η σύνταξη στον επιζώντα σύζυγο θα καταβάλλεται μειωμένη (από 1% έως 5%) σε περίπτωση που υπήρχε διαφορά ηλικίας μεγαλύτερη από 10 έτη και ο γάμος συντελέστηκε μετά τη χορήγηση σύνταξης γήρατος του θανόντος. Συγκεκριμένα, η μείωση που θα επέρχεται -αφαιρουμένων των ετών της έγγαμης συμβίωσης- θα είναι 1% για 10-20 χρόνια, 2% για 21-25 χρόνια, 3% για 26-30 χρόνια, 4% για 31-35 χρόνια και 5% για 36 χρόνια και πάνω. Οσον αφορά το δικαιούμενο ποσό σύνταξης, αυτό για την πρώτη τριετία λήψης της σύνταξης χηρείας καταβάλλεται ολόκληρο. Μετά το πέρας της τριετίας, αν ο επιζών σύζυγος εργάζεται ή λάβει σύνταξη από άλλη πηγή, θα δικαιούται το 50%.
Το μέρισμα στο Δημόσιο
Στους επιζώντες συζύγους που έχουν ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω το ποσό της σύνταξης καταβάλλεται ολόκληρο σε κάθε περίπτωση. Ειδικά για το Δημόσιο προβλέπεται πως και το μέρισμα των δικαιούχων συντάξεων χηρείας θα καταβάλλεται με βάση τα όρια ηλικίας που ήδη αναφέρθηκαν.
Να σημειωθεί πως οι ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις με βάση τον νόμο αναπροσαρμόζονται από 1ης Ιανουαρίου 2019. Συγκεκριμένα θα επανυπολογιστούν με το καθεστώς της αναλογικής και εθνικής σύνταξης αλλά και με τα νέα ποσοστά που εισάγει το νομοσχέδιο (δηλαδή 50% επί της σύνταξης γήρατος αντί για 70%). Το επιπλέον ποσό θα αποτελεί την «προσωπική διαφορά» και θα συμψηφίζεται σταδιακά σε περίπτωση αναπροσαρμογής των συντάξεων.
Ενδεικτικά αναφέρονται τρία παραδείγματα για τις επερχόμενες αλλαγές (δεν αφορούν στις νυν συντάξεις):
• Γυναίκα συνταξιούχος του ΙΚΑ είναι 61 ετών και ο σύζυγός της είναι συνταξιούχος του ΟΑΕΕ. Στην περίπτωση θανάτου του συζύγου θα λάβει το σύνολο της σύνταξής του για τα πρώτα 3 έτη και το 50% αυτής στη συνέχεια.
• Γυναίκα ασφαλισμένη στο ΙΚΑ είναι 54 ετών και ο σύζυγός της είναι δημόσιος υπάλληλος. Στην περίπτωση θανάτου του συζύγου θα λάβει για την πρώτη τριετία το ποσό που του αναλογούσε ως σύνταξη. Στη συνέχεια η σύνταξη θα ανασταλεί και θα λάβει στα 67 το 50% αυτής, εφόσον έχει λάβει η ίδια σύνταξη από δικό της δικαίωμα.
• Γυναίκα ασφαλισμένη στο ΙΚΑ είναι 48 ετών. Σε περίπτωση θανάτου του συζύγου της θα λάβει τη σύνταξη που αναλογούσε στον θανόντα για μια τριετία. Εάν έχει ανήλικο παιδί, θα συνεχίσει να τη λαμβάνει μέχρι τα 18 ή τα 24 εάν σπουδάσει. Δεν δικαιούται άλλη παροχή στη συνέχεια.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μετάφραση

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αρχείο ιστολογίου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ο Διαχειριστής της σελίδας

Ο Διαχειριστής της σελίδας
Η διαχείριση της ιστοσελίδας Υπάλληλοι Περιφερειών Ελλάδος, γίνεται από τον υπάλληλο της Περιφέρειας Αν. Μακ. & Θράκης (Π.Ε. Ξάνθης) Χαράλαμπο Ευστρατίου, Σύμβουλο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του ΣΥΠΕΞΑ και τ. Πρόεδρο Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Ξάνθης. Η σελίδα δημιουργήθηκε για την καλύτερη ενημέρωση των Υπαλλήλων στις Αιρετές Περιφέρειες Ελλάδας. Συνάδελφε θα θέλαμε την βοήθεια σου, για να μπορέσουμε να αναδείξουμε τα προβλήματα των Περιφερειών αλλά και των υπαλλήλων που υπηρετούμε σε αυτές. - Τηλ. : +30 6942434142 και mail: (xaralamposeystratioy@gmail.com)
Από το Blogger.