Πρόλογος

Η σελίδα δημιουργήθηκε για την καλύτερη ενημέρωση των Υπαλλήλων στις Αιρετές Περιφέρειες Ελλάδας, από τον υπάλληλο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χαράλαμπο Ευστρατίου.

Με αυτή την σελίδα ξεκινάει ένα διαδικτυακό πρώτο βήμα ενημέρωσης, επικοινωνίας και γνωριμίας μεταξύ των εργαζομένων στις Αιρετές Περιφέρειες Ελλάδος.

Συνάδελφοι μόνο ενωμένοι αντιστεκόμαστε, αγωνιζόμαστε, πολεμάμε και νικάμε.
«Η ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΗ»

Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015

ΤΟ ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ (ΤΑ 10 ΜΕΤΡΑ-ΦΩΤΙΑ)

Mπλόκο στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις- με νομοσχεδιο που κατατίθεται σημερα στη Βουλη- αλλα και μειώσεις συντάξεων φέρνει το νέο μνημόνιο.Τα 10 μέτρα σόκ για τις συντάξεις-ασφαλιστικό που προβλέπει το νέο μνημόνιο εχουν ως εξης:
1. Πλήρης εφαρμογή του νόμου 3863/2010 από την 1-7-2015- με άξονα τη βασική σύνταξη των 360 ευρώ. Ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων που θα εφαρμοστεί οδηγεί σταδιακά σε μειώσεις των συντάξεων  από 7%  έως και  25%. Μεσοσταθμικά οι μειώσεις θα ανέρχονται σε 1,8% έως το 2020, σε 4,5 % έως το 2030 και σε 7% έως το 2045. Οι απώλειες, πάντως, θα είναι αισθητά βαρύτερες για όσους βγουν στη σύνταξη μετά από το 2023.
2. Από την 1η Ιανουαρίου 2023 τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος για να πάρει κάποιος ασφαλισμένος σύνταξη διαμορφώνονται ως εξής:
- Για πλήρη σύνταξη γήρατος, χρειάζεται για οποιαδήποτε κατηγορία ασφαλισμένων η συμπλήρωση του 62ου έτους με 40 χρόνια ασφάλισης (ή 12.000 ημέρες ασφάλισης) και το 67ο έτος με 15 έτη (ή 4.500 ημέρες ασφάλισης).
- Για μειωμένη σύνταξη γήρατος, για όλους τους ασφαλισμένους χρειάζεται η συμπλήρωση του 62ου έτους ηλικίας με 15 έτη (ή 4.500 ημέρες ασφάλισης).
Τα προβλεπόμενα μέχρι 30 Ιουνίου 2015 χαμηλότερα από τα παραπάνω όρια ηλικίας συνταξιοδότησης θα προσαρμοστούν σταδιακά και, συγκεκριμένα, θα αυξηθούν κατά 6 μήνες ανά έτος, ξεκινώντας από 1η Ιουλίου 2015, φτάνοντας μέχρι και το έτος 2022.
Σε όσες περιπτώσεις που για να βγει κάποιος ασφαλισμένος στη σύνταξη δεν προβλέπεται κάποιο όριο ηλικίας, η μεταβατική προσθήκη του εξαμήνου ξεκινά από 1η Ιανουαρίου 2016 με όριο ηλικίας το 58ο έτος, εφόσον ο ασφαλισμένος βγαίνει στη σύνταξη με τη συμπλήρωση 35 ετών ασφάλισης, ενώ σε κάθε άλλη περίπτωση με όριο ηλικίας το 55ο έτος.
Κατά χρονικό διάστημα προσαρμογής των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, επιβάλλεται μείωση του ποσού σύνταξης κατά 16% μηνιαίως και μέχρι τη συμπλήρωση του διαμορφούμενου, κατά περίπτωση προβλεπόμενου νέου ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης.
Οι κατηγορίες ασφαλισμένων για τους οποίους ισχύουν οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης όπως έχουν διαμορφωθεί από τις γενικές, ειδικές και καταστατικές διατάξεις των ισχυόντων νόμων είναι οι ακόλουθες:
α) υπαγόμενοι σε καθεστώς βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, καθώς και ασφαλισμένοι απασχολούμενοι σε ορυχεία, λιγνιτωρυχεία και υπόγειες στοές.
β)μητέρες παιδιών που είναι ανίκανα για κάθε βιοποριστική εργασία.
γ) σύζυγοι, γονείς και αδελφοί αναπήρων
δ) ασφαλισμένοι ανάπηροι που καταλαμβάνονται από τις διατάξεις του νόμου 612/77.
Θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα μέχρι 30 Ιουνίου 2015 λόγω ικανοποίησης των προϋποθέσεων του χρόνου ασφάλισης ο οποίος απαιτείται και των ορίων ηλικίας (όπου αυτά προβλέπονται) δεν θίγονται και δύνανται ν’ ασκηθούν οποτεδήποτε.
Σε όσους συνταξιοδοτούνται μετά τις 30 Ιουνίου 2015, δίδεται σύνταξη που αναλογεί στις εισφορές που έχουν καταβάλλει. Μετά την συμπλήρωση του 67ου έτους, χορηγείται το πλήρες ποσό της κατώτατης εγγυημένης σύνταξης.
3. Κατάργησή του ΕΚΑΣ έως τα τέλη του 2019.  Θα προηγηθεί μια περικοπή για το 20% των δικαιούχων με τα υψηλότερα εισοδήματα και από το 2016 θα τεθεί σε εφαρμογή το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα με χρηματοδότηση από την ανακατανομή όλων των προνοιακών επιδομάτων (τίθεται ο στόχος για εξοικονόμηση 900 εκατ. ευρώ). 
4. Τα κατώτατα όρια της σύνταξης ύψους 486 ευρώ (μετά τις 30 Ιουνίου 2015), θα δικαιούται ο ασφαλισμένος όταν συμπληρώσει την ηλικία των 67 ετών. Αν επιλέξει να συνταξιοδοτηθεί νωρίτερα θα λαμβάνει μόνο το αναλογικό κομμάτι της σύνταξης (βάσει των εισφορών του) το οποίο θα ανέρχεται σε 250 ευρώ. Το κράτος εγγυάται μόνο τη βασική σύνταξη των 360 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι αν το ταμείο είναι ελλειμματικό και δεν μπορεί να χορηγήσει το σύνολο της σύνταξης που δικαιούται ο ασφαλισμένος, τότε το κράτος του καταβάλλει μόνο 360 ευρώ. 
5. Οι μειώσεις των επικουρικών συντάξεων θα ξεκινήσουν αμεσα μέσω της επιβολής της εισφοράς υπέρ υγείας 6% η οποία  θα έχει αναδρομική εφαρμογή από την 1/1/2015. Eνας συνταξιούχος με επικουρική ύψους 200 ευρώ θα υποστεί μείωση 24 ευρώ ενώ από την αρχή του χρόνου θα χάσει 144 ευρώ λόγω της αναδρομικής ισχύος.
6. Αυξάνεται η εισφορά των συνταξιούχων υπέρ του κλάδου υγείας από το 4% στο 6% . Η παρακράτηση υπολογίζεται στο μικτό ποσό πριν αφαιρεθούν οι μνημονιακές περικοπές. Δηλαδή σε μια κύρια σύνταξη  1250 ευρώ (αρχικό ποσό πριν τις περικοπές 1780 ευρώ) η παρακράτηση θα ανέρχεται σε 35,6 ευρώ το μήνα.
7. Ενσωμάτωση στο ΕΤΕΑ (Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης)  όλων των επικουρικών συνταξιοδοτικών ταμείων ώστε να διασφαλιστεί ότι, αρχής γενομένης από 1ης Ιανουαρίου 2015 όλα τα επικουρικά συνταξιοδοτικά ταμεία θα χρηματοδοτούνται μόνον από τις δικές τους συνεισφορές. H ρυθμιση αυτή μεταφραζεται σε νεες περικοπές στις επικουρικές συνταξεις.
8. Σταδιακή κατάργηση όλων των κρατικών χρηματοδοτικών εξαιρέσεων και εναρμόνιση στους κανόνες συμμετοχής για όλα τα συνταξιοδοτικά ταμεία στη δομή ή τις εισφορές του ΙΚΑ από 1 Ιουλίου του 2015. Αυτό σημαίνει ότι μειώνεται η χρηματοδότηση του ΟΓΑ του ΝΑΤ. Εναρμονίζονται οι εισφορές των αγροτών σύμφωνα με τα πρότυπα του ΙΚΑ εκτός αν ο ΟΓΑ συγχωνευθεί με άλλα ταμεία. Αυτό σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ θα κληθούν να καταβάλουν τριπλάσιες εισφορές. Η εισφορά θα αυξηθεί στα 205 ευρώ το μήνα αν υπολογίσουμε ότι σήμερα οι αγρότες καταβάλουν κατά μέσο όρο μηνιαία εισφορά 84,7 ευρώ (507 το εξάμηνο).
Η εναρμόνιση των εισφορών στα πρότυπα του ΙΚΑ θα επιφέρει μειώσεις στις εισφορές για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, οι οποίοι θα υποστούν και αντίστοιχες μειώσεις στις συντάξεις .
9. Δημοσιονομικά ισοδύναμα που θα καλύπτουν  το κόστος από την εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ (ακύρωση παρακρατήσεων εισφορών και της πλήρους κατάργησης του δώρου σε συνταξιούχους ηλικίας άνω των 60 ετών) ή άλλων δικαστικών αποφάσεων
10. Ακόμα πιο σκληρό, όμως, προβλέπεται το πακέτο του ασφαλιστικού – συνταξιοδοτικού που θα πρέπει να νομοθετήσει η όποια κυβέρνηση τον ερχόμενο Οκτώβριο, δηλαδή σε τρεισήμισι μήνες από σήμερα, και οι οποίες θα πρέπει να ισχύσουν από 1η Ιανουαρίου 2016. Συγκεκριμένα, η συμφωνία ελληνικής κυβέρνησης – δανειστών προβλέπει: 
• Στενότερη σύνδεση μεταξύ εισφορών και παροχών.
• Διεύρυνση και εκσυγχρονισμό της βάσης των εισφορών και των συντάξεων των αυταπασχολουμένων, με βάση το πραγματικό εισόδημά του.
• Εξορθολογισμό των διαφορετικών συστημάτων καθορισμού των βασικών συντάξεων.
• Ολοκληρωμένη προσαρμογή των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης, μαζί και μέσω των κανόνων πληρωμής των εισφορών και των παροχών τους.
• Κατάργηση των κοινωνικών πόρων (σ.σ. φόροι υπέρ τρίτων για ορισμένα ταμεία) με τους οποίους χρηματοδοτούνται οι συντάξεις και αντιστάθμιση τους με τη μείωση των παροχών ή την αύξηση των εισφορών σε συγκεκριμένα ταμεία (από την 31η Οκτωβρίου 2015).
• Εναρμόνιση των κανόνων παροχής συντάξεων του ΟΓΑ με εκείνα που ισχύουν στο υπόλοιπο συνταξιοδοτικό σύστημα, εκτός εάν ο ΟΓΑ ενσωματωθεί σε άλλα ασφαλιστικά ταμεία.
• Διοικητική ενοποίηση των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης μέχρι τέλος του 2017.
Τελος στα εργασιακά επανέρχεται το θέμα των ομαδικών απολύσεων ενώ δεν γινεται αποδεκτή η  νομοθέτηση για τις συλλογικές συμβάσεις εντός του τελευταίου τριμήνου του 2015 όπως πρότεινε η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, παράλληλα με την επανεξέταση του πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων στο νέο μνημονιο ζητειται  να εξεταστεί και το αγκάθι των ομαδικών απολύσεων, με βάση όμως χρονοδιάγραμμα αλλά και προσέγγιση που θα προτείνουν οι ίδιοι και ξεκαθαρίζουν ότι αποκλείεται η επαναφορά παλιών πολιτικών απορρίπτοντας στην πράξη το νομοσχέδιο του υπουργού Εργασίας Πάνου Σκουρλέτη.






0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μετάφραση

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αρχείο ιστολογίου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ο Διαχειριστής της σελίδας

Ο Διαχειριστής της σελίδας
Η διαχείριση της ιστοσελίδας Υπάλληλοι Περιφερειών Ελλάδος, γίνεται από τον υπάλληλο της Περιφέρειας Αν. Μακ. & Θράκης (Π.Ε. Ξάνθης) Χαράλαμπο Ευστρατίου, Σύμβουλο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του ΣΥΠΕΞΑ και τ. Πρόεδρο Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Ξάνθης. Η σελίδα δημιουργήθηκε για την καλύτερη ενημέρωση των Υπαλλήλων στις Αιρετές Περιφέρειες Ελλάδας. Συνάδελφε θα θέλαμε την βοήθεια σου, για να μπορέσουμε να αναδείξουμε τα προβλήματα των Περιφερειών αλλά και των υπαλλήλων που υπηρετούμε σε αυτές. - Τηλ. : +30 6942434142 και mail: (xaralamposeystratioy@gmail.com)
Από το Blogger.