Πρόλογος

Η σελίδα δημιουργήθηκε για την καλύτερη ενημέρωση των Υπαλλήλων στις Αιρετές Περιφέρειες Ελλάδας, από τον υπάλληλο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χαράλαμπο Ευστρατίου.

Με αυτή την σελίδα ξεκινάει ένα διαδικτυακό πρώτο βήμα ενημέρωσης, επικοινωνίας και γνωριμίας μεταξύ των εργαζομένων στις Αιρετές Περιφέρειες Ελλάδος.

Συνάδελφοι μόνο ενωμένοι αντιστεκόμαστε, αγωνιζόμαστε, πολεμάμε και νικάμε.
«Η ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΗ»

Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015

Διαφωνούν με το υπάρχον μισθολόγιο, κάνοντας λόγο για «εξισωτισμό» - Οι δανειστές ζητούν μείωση των κατώτερων μισθών στο Δημόσιο

Έρχεται νέο σοκ στο Δημόσιο - «Κούρεμα» στους μισθούς των υπαλλήλων
Νέο σοκ στο δημόσιο τομέα και τους μισθούς των υπαλλήλων, θα φέρουν οι απαιτήσεις των δανειστών, εφόσον γίνουν αποδεκτές από την κυβέρνηση. Όπως αποκάλυψε ο νέος αναπληρωτής υπουργός Χριστόφορος Βερναρδάκης, η τρόικα ζητά αλλαγές στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων καθώς απαιτούν να ανοίξει η ψαλίδα μεταξύ των διοικητικά ανώτερων και κατώτερων δημοσίων υπαλλήλων, αφού αυτή τη στιγμή υπάρχει η λογική του εξισωτισμού.
Πηγές του υπουργείου ανέφεραν ότι αν γίνει κάτι τέτοιο τότε θα υπάρξουν μειώσεις στις κατώτερες αποδοχές και αυξήσεις στις ανώτερες. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η μείωση των μισθών μπορεί να φτάσουν το 5%-10%.
Το θέμα του δημοσίου θα είναι αντικείμενο της καυτής ατζέντας των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές και η ηγεσία του υπουργείου αναζητά ισοδύναμα προκειμένου να μην υπάρξει αναταραχή. Όπως λένε οι πληροφορίες στις σκέψεις είναι η ένταξη των επιδομάτων - κυρίως των ειδικών μισθολογίων - στον μισθό. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων καθώς η επιδοματική πολιτική είχε επίπτωση στα ασφαλιστικά ταμεία.
Στο υπουργείο Εσωτερικών λένε ότι οι θεσμοί επιδιώκουν αύξηση των ανώτερων μισθών και συμπίεση των βασικών αποδοχών - Ποιες αντιπροτάσεις εξετάζουν - Δεν αλλάζει ο προγραμματισμός για προσλήψεις
Στη διαδικασία ενημέρωσης για τα θέματα της αρμοδιότητάς του στο υπουργείο Εσωτερικών, βρίσκεται ο νέος αναπληρωτής υπουργός Χριστόφορος Βερναρδάκης. Την πρώτη εβδομάδα της ανάληψης των καθηκόντων του πραγματοποιεί συνεχείς συσκέψεις με τους αρμόδιους διοικητικούς φορείς, ενώ ήδη έχει αρχίσει να παγιώνεται η δέσμη των προτεραιοτήτων του.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου το αμέσως επόμενο διάστημα πρόκειται να ανακοινωθεί η εφαρμογή της Κάρτας του Πολίτη, το ηλεκτρονικό ΚΕΠ, η αναβάθμιση του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης, αλλά και η επαναδιατύπωση των δεσμεύσεων της ελληνικής πλευράς απέναντι στους Θεσμούς.
Σε ό,τι αφορά στο τελευταίο, αντικείμενο του ενδιαφέροντος της νέας ηγεσίας αποτελεί μια επαναδιαπραγμάτευση των αιτημάτων των Θεσμών σε ό,τι αφορά στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων. Σύμφωνα με πληροφορίες οι Θεσμοί έχουν την άποψη ότι σταδιακά θα πρέπει να ανοίξει η μισθολογική ψαλίδα μεταξύ των διοικητικά ανώτερων και κατώτερων δημοσίων υπαλλήλων, καθώς αυτή τη στιγμή υπάρχει η λογική του εξισωτισμού.
Πρόκειται για μια γενική πολιτική κατεύθυνση των Θεσμών, η οποία αν υλοποιηθεί "στεγνά", όπως χαρακτηριστικά τόνιζαν πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, θα οδηγήσει σε μείωση των κατώτερων μισθών και αύξηση των ανώτερων.
Πρόκειται για κάτι που βρίσκει απέναντι την ηγεσία του υπουργείο Εσωτερικών, που ήδη έχει αρχίσει να επεξεργάζεται αντιπροτάσεις.
Μια πρώτη σκέψη είναι η ένταξη των επιδομάτων - κυρίως των ειδικών μισθολογίων - στον μισθό. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων καθώς η επιδοματική πολιτική είχε επίπτωση στα ασφαλιστικά ταμεία. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί, πως μια τέτοια λύση θα έχει ως αποτέλεσμα σε κάποιες περιπτώσεις μικρές μειώσεις λόγω των εισφορών στα ταμεία.
Σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις των δημοσίων υπαλλήλων, για τις οποίες υπήρχε προγραμματισμός ήδη από την προηγούμενη κυβέρνηση, αυτές θα γίνουν κανονικά.
Συγκεκριμένα έχουν ήδη δρομολογηθεί 2.771 προσλήψεις. Σε αυτόν τον αριθμό δεν περιλαμβάνεται το νέο προσωπικό των νοσοκομείων που θα προσληφθεί, καθώς οι κύριες προσλήψεις για φέτος θα είναι στο χώρο της υγείας. Οι επαναπροσληφθέντες είναι 5312, οι οποίοι θα αφαιρούνται από το όριο των προσλήψεων που θα έχει δικαίωμα η ελληνική πλευρά να πραγματοποιεί, έως το 2019.
Σε αυτό τον αριθμό επαναπροσληφθέντων περιλαμβάνονται οι 1817 υπάλληλοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι 1293 σχολικοί φύλακες, οι 943 υπάλληλοι των ΑΕΙ, οι 420 καθαρίστριες
Το πρώτο ηλεκτρονικό ΚΕΠ
Από τις αρχές Σεπτεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία του πρώτου ηλεκτρονικού ΚΕΠ. Την πρώτη περίοδο λειτουργίας του οι πολίτες θα μπορούν να εκδίδουν ηλεκτρονικά 9 έγγραφα:
- Ατομικό λογαριασμός ΙΚΑ
- Ληξιαρχική πράξη γάμου
- Ληξιαρχική πράξη γέννησης
- Ληξιαρχική πράξη θανάτου
- Χορήγηση ασφαλιστικής ενημερότητας για επιχειρήσεις και ιδιώτες
- Ιθαγένειες
- Πιστοποιητικό γέννησης
- Χορήγηση οικογενειακής κατάστασης ΟΓΑ
- Χορήγηση οικογενειακής κατάστασης
Περίπου ακόμα 50 έγγραφα θα υπάρχει η δυνατότητα να αποστέλλονται στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, μετά από αίτηση στο ΚΕΠ.
Επίσης μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα είναι πραγματικότητα και η Κάρτα του Πολίτη, εθελοντικά. Πρόκειται ουσιαστικά για τη διαδικασία σύνδεσης των φακέλων του πολίτη σε όλες τις υπηρεσίες. Όπως έχει τονιστεί από κυβερνητικές πηγές η αστυνομία έχει συνδεθεί με το δημοτολόγιο, το δημοτολόγιο έχει συνδεθεί με το ΑΜΚΑ, το ΑΜΚΑ με το TAXIS.
Τέλος ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα επισκεφτεί την Παρασκευή το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης στο πλαίσιο του προγράμματος αναβάθμισής του.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μετάφραση

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αρχείο ιστολογίου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ο Διαχειριστής της σελίδας

Ο Διαχειριστής της σελίδας
Η διαχείριση της ιστοσελίδας Υπάλληλοι Περιφερειών Ελλάδος, γίνεται από τον υπάλληλο της Περιφέρειας Αν. Μακ. & Θράκης (Π.Ε. Ξάνθης) Χαράλαμπο Ευστρατίου, Σύμβουλο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του ΣΥΠΕΞΑ και τ. Πρόεδρο Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Ξάνθης. Η σελίδα δημιουργήθηκε για την καλύτερη ενημέρωση των Υπαλλήλων στις Αιρετές Περιφέρειες Ελλάδας. Συνάδελφε θα θέλαμε την βοήθεια σου, για να μπορέσουμε να αναδείξουμε τα προβλήματα των Περιφερειών αλλά και των υπαλλήλων που υπηρετούμε σε αυτές. - Τηλ. : +30 6942434142 και mail: (xaralamposeystratioy@gmail.com)
Από το Blogger.