Πρόλογος

Η σελίδα δημιουργήθηκε για την καλύτερη ενημέρωση των Υπαλλήλων στις Αιρετές Περιφέρειες Ελλάδας, από τον υπάλληλο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χαράλαμπο Ευστρατίου.

Με αυτή την σελίδα ξεκινάει ένα διαδικτυακό πρώτο βήμα ενημέρωσης, επικοινωνίας και γνωριμίας μεταξύ των εργαζομένων στις Αιρετές Περιφέρειες Ελλάδος.

Συνάδελφοι μόνο ενωμένοι αντιστεκόμαστε, αγωνιζόμαστε, πολεμάμε και νικάμε.
«Η ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΗ»

Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΘΗΚΕ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΜΕ ΠΡΟΕΔΡΙΚΑ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΑ ΤΑ ΛΟΥΚΕΤΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Με ένα προεδρικό διάταγμα θα είναι δυνατή από εδώ και στο εξής η συγχώνευση ή κατάργηση δημοσίων οργανισμών καθώς «πέρασε» από το Α' Θερινό Τμήμα της Βουλής κατά πλειοψηφία η σχετική τροπολογία.
Συγκεκριμένα, την τροπολογία με την οποία ουσιαστικά παρακάμπεται η Βουλή σε περιπτώσεις συγχώνευσης ή κατάργησης δημοσίων οργανισμών - όμως το ΣτΕ θα πρέπει να κρίνει τη συνταγματικότητα των όποιων αποφάσεων προτού αυτές υιοθετηθούν - πέρασε από τη Βουλή με 52 ψήφους υπέρ, 39 κατά και πέντε παρών. Αναλυτικά, υπέρ ψήφισαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, παρών πέντε βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, ενώ οι υπόλοιποι μαζί με τους συναδέλφους τους από τα άλλα κόμματα ψήφισαν κατά.
Ενσταση αντισυνταγματικότητας υπέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ
Η συγκεκριμένη τροπολογία που κατατέθηκε από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης στο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης προκάλεσε τις αντιδράσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης, που ζήτησαν την απόσυρσή της. Μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ υπέβαλε ένσταση αντισυνταγματικότητας η οποία μετά τη σχετική συζήτηση απορρίφθηκε με ψηφοφορία δι' εγέρσεως.
Βασικό επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η ασυνάφεια της τροπολογίας με το υπόλοιπο νομοσχέδιο, αλλά και η κατάργηση τυπικών νόμων με Προεδρικά Διατάγματα, που συνιστά, σύμφωνα με τον εισηγητή του κόμματος Σταύρο Κοντονή, «ευθεία παραβίαση του Συντάγματος».
Αντιλέγοντας για λογαριασμό της ΝΔ, ο Κώστας Κουτσογιαννακόπουλος υποστήριξε πως οι συγκεκριμένες συνταγματικές διατάξεις μπορεί να κάμπτονται όταν υπάρχει υπέρτερος λόγος.
«Δεν έχουμε να κάνουμε με τροπολογίες που έρχονται με κανονικές συνθήκες, αλλά τροπολογίες που έρχονται να ρυθμίσουν με συστηματικό και ενιαίο τρόπο τη διοικητική μεταρρύθμιση», υποστήριξε από πλευράς ΠΑΣΟΚ ο Κώστας Τριαντάφυλλος.
Λαφαζάνης: Αποφεύγετε τον έλεγχο της Βουλής όπως στα μη δημοκρατικά καθεστώτα
Με τη σημερινή τροπολογία «εισάγετε ένα προεδρικό διάταγμα που λέει πως ο κάθε υπουργός μπορεί να συστήνει νέες θέσεις προσωπικού και να καταργεί υφιστάμενες θέσεις που πλεονάζουν» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης και επέκρινε την πλειοψηφία λέγοντας: «Θέλετε τη διαδικασία με προεδρικά διατάγματα για να αποφύγετε τον πολιτικό έλεγχο της Βουλής -έναν έλεγχο που αποφεύγουν μονάχα τα μη δημοκρατικά καθεστώτα. Τα δύο αστικά κόμματα, κάνετε πραξικόπημα κατάπτυστο και ελεεινό, χωρίς ερπύστριες, αλλά χρησιμοποιώντας το Κοινοβούλιο ως ντεκόρ».
Βούλτεψη σε ΣΥΡΙΖΑ: Είστε υπέρ της δικατορίας του προλεταριάτου
«Εμείς ξέρουμε πού θέλουμε να οδηγήσουμε τη χώρα. Εσείς να πείτε αν είστε υπέρ της δικτατορίας του προλεταριάτου!», απάντησε απευθυνόμενη προς τον ΣΥΡΙΖΑ, η εκπρόσωπος της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη και προσέθεσε: «Εγώ ξέρω πως τα πραξικοπήματα γίνονται με ερπύστριες και με στρατό -όχι με το στρατό στους στρατώνες του».
Η εκπρόσωπος της ΝΔ κατηγόρησε, επίσης, τον ΣΥΡΙΖΑ πως με την επιχειρηματολογία του εξισώνει την κυβέρνηση με τη Χρυσή Αυγή. «Σκόπιμα αποφεύγετε να μας πείτε τι συμβαίνει στη Βραζιλία. Ο λαός της Βραζιλίας ζητά να καταργηθεί ο παραστρατιωτικός βραχίονας της βραζιλιάνικης αστυνομίας. Εκεί θέλετε να φτάσετε τη χώρα...», είπε η κ. Βούλτεψη.
Υπεραμύνθηκε της τροπολογίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Της τροπολογίας του υπεραμύνθηκε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι για πρώτη φορά γίνεται μια ολοκληρωμένη συνεκτική προσπάθεια για την οργάνωση των δομών των υπουργείων. «Θα έχουμε 17 ομοιόμορφα διατάγματα, που θα ρυθμίζουν τις δομές τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και πρόσθεσε πως δεν είναι η πρώτη φορά που με Προεδρικά Διατάγματα γίνεται η οργάνωση των υπουργείων και παρέπεμψε σε σχετικούς νόμους, που έχουν εφαρμοστεί στο παρελθόν.
«Δεν αλλάζει το θεσμικό εργαλείο με το οποίο καταρτίζονται οι οργανισμοί των υπουργείων. Το μόνο που αλλάζει, είναι η καταληκτική διαδικασία αξιολόγησης των δομών» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι έχει γίνει ήδη συστηματική προεργασία πριν κατατεθεί η τροπολογία.
Ο κ. Μητσοτάκης επιτέθηκε και στον ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι «αν άκουγε κάποιος μόνο τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να αγορεύουν, θα πίστευε ότι η κυβέρνηση κινείται στα όρια του κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος».
Πηγή
Με προεδρικά διατάγματα τα λουκέτα στο Δημόσιο

Με προεδρικό διάταγμα θα είναι δυνατή στο εξής η συγχώνευση ή κατάργηση δημοσίων οργανισμών, καθώς ψηφίστηκε η σχετική τροπολογία από το Α΄Θερινό Τμήμα της Βουλής με 52 ψήφους υπέρ και 39 κατά και πέντε «παρών». Ουσιαστικά έτσι παρακάμπτεται η Βουλή όμως το ΣτΕ θα πρέπει να κρίνει τη συνταγματικότητα των όποιων αποφάσεων προτού αυτές υιοθετηθούν.
Την τροπολογία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η οποία είχε ενταχθεί στο νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα, ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.“Παρών” δήλωσαν πέντε βουλευτές της ΔΗΜΑΡ ενώ τόσο οι υπόλοιποι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς όσο και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης ψήφισαν κατά.Η τροπολογία προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης, που ζήτησαν την απόσυρσή της και ο ΣΥΡΙΖΑ υπέβαλε αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία.Κατά της τροπολογίας τοποθετήθηκε και ο βουλευτής της ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης, λέγοντας ότι με την επίμαχη τροπολογία παρακάμπτεται ο έλεγχος της Βουλής.Ο εισηγητής υπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για την πρώτη ολοκληρωμένη συνεκτική προσπάθεια για την οργάνωση των δομών των υπουργείων. “Θα έχουμε 17 ομοιόμορφα διατάγματα, που θα ρυθμίζουν τις δομές τους” είπε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και κατηγόρησε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ότι δεν θέλουν να παραδεχτούν την αλήθεια.Είχαν προηγηθεί έντονες επικρίσεις από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ιδιαίτερα για την τροπολογία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με αίτημα την απόσυρσή της.Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Λαφαζάνης, έκανε λόγο για «κατάπτυστη τροπολογία», ενώ ο Ν. Μαριάς από τους ΑΝ.ΕΛ. υποστήριξε ότι είναι «άλλοθι για να συγκαλυφθούν οι χιλιάδες απολύσεις, που πρόκειται να γίνουν».Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Ν. Αναγνωστάκης, δήλωσε ότι το κόμμα του δεν θα στηρίξει την τροπολογία και θα ψηφίσει «παρών». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, Ηλ. Παναγιώταρος, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι στόχος της είναι να παρακαμφθεί η Βουλή.«Με προκλητικό τρόπο πάει η κυβέρνηση να λύσει τα χέρια της για τα αντιλαϊκά μέτρα, που θα πάρει, απολύοντας δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους» υπογράμμισε, από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Γ. Λαμπρούλης.

Τι προβλέπει η τροπολογία

Σύμφωνα με την τροπολογία, με προεδρικά διατάγματα θα είναι δυνατό να αντικαθίστανται ή να τροποποιούνται οι Οργανισμοί των υπουργείων, των αυτοτελών δημοσίων υπηρεσιών, των αποκεντρωμένων διοικήσεων αλλά και των ΝΠΔΔ, αλλά και να καταρτίζονται ενιαίοι οργανισμοί για κατηγορίες νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου.

Ανάμεσα στα όσα θα προβλέπουν οι Οργανισμοί μπορεί να είναι και η σύσταση νέων θέσεων προσωπικού, καθώς και η κατάργηση, κατά κατηγορία και κλάδο, υφιστάμενων θέσεων που πλεονάζουν ή και η μεταφορά θέσεων προσωπικού σε άλλους κλάδους.

Η κατάρτιση των Οργανισμών θα βασίζεται σε εκθέσεις αξιολόγησης των οργανικών μονάδων τους που συνοδεύονται από περιγράμματα αποστολής και θέσεων καθώς και από σχέδια στελέχωσης, τα οποία έχουν εγκριθεί από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης.

Προβλέπεται, επίσης, ότι είναι δυνατόν με τα ίδια προεδρικά διατάγματα να αντικαθίσταται, να καταργείται ή να τροποποιείται κάθε ισχύουσα διάταξη νόμου ή κανονιστικής πράξης, σχετική με την οργάνωση και λειτουργία των προαναφερόμενων φορέων.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μετάφραση

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αρχείο ιστολογίου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ο Διαχειριστής της σελίδας

Ο Διαχειριστής της σελίδας
Η διαχείριση της ιστοσελίδας Υπάλληλοι Περιφερειών Ελλάδος, γίνεται από τον υπάλληλο της Περιφέρειας Αν. Μακ. & Θράκης (Π.Ε. Ξάνθης) Χαράλαμπο Ευστρατίου, Σύμβουλο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του ΣΥΠΕΞΑ και τ. Πρόεδρο Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Ξάνθης. Η σελίδα δημιουργήθηκε για την καλύτερη ενημέρωση των Υπαλλήλων στις Αιρετές Περιφέρειες Ελλάδας. Συνάδελφε θα θέλαμε την βοήθεια σου, για να μπορέσουμε να αναδείξουμε τα προβλήματα των Περιφερειών αλλά και των υπαλλήλων που υπηρετούμε σε αυτές. - Τηλ. : +30 6942434142 και mail: (xaralamposeystratioy@gmail.com)
Από το Blogger.