Πρόλογος

Η σελίδα δημιουργήθηκε για την καλύτερη ενημέρωση των Υπαλλήλων στις Αιρετές Περιφέρειες Ελλάδας, από τον υπάλληλο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χαράλαμπο Ευστρατίου.

Με αυτή την σελίδα ξεκινάει ένα διαδικτυακό πρώτο βήμα ενημέρωσης, επικοινωνίας και γνωριμίας μεταξύ των εργαζομένων στις Αιρετές Περιφέρειες Ελλάδος.

Συνάδελφοι μόνο ενωμένοι αντιστεκόμαστε, αγωνιζόμαστε, πολεμάμε και νικάμε.
«Η ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΗ»

Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: ΣΠΑΜΕ ΤΑ ΤΑΜΠΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Στα χρόνια προβλήματα του δημοσίου τομέα στην Ελλάδα και την προσπάθεια να «σπάσουν τα ταμπού», αναφέρεται σε συνέντευξή του στο Reuters, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, επιβεβαιώνοντας ότι η γραφειοκρατία καλά κρατεί, αφού όπως υπογραμμίζει, για να μετακινηθεί ένας δημόσιος υπάλληλος χρειάζονται 14-16 υπογραφές πριν τη δική του έγκριση. Δεν διστάζει επίσης να επισημάνει ότι για το ελληνικό πολιτικό σύστημα, το δημόσιο είχε μετατραπεί σε «όργανο παραμονής στην εξουσία».

«Ο νέος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης της Ελλάδας έχει μία από τις δυσκολότερες πολιτικές αποστολές που μπορεί να φανταστεί κανείς: να απολύσει μέσα σε λίγους μόνο μήνες χιλιάδες υπαλλήλους του διογκωμένου δημόσιου τομέα, που αντιστέκεται στη μεταρρύθμισή του», γράφει το Reuters και προσθέτει:
«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ωστόσο, πρώην τραπεζικό στέλεχος και γιος πρώην πρωθυπουργού, δηλώνει ότι οι φιλοδοξίες του δεν εξαντλούνται στα προαπαιτούμενα για να συνεχίσει η χώρα να λαμβάνει οικονομική βοήθεια από τους δανειστές της.
Η μεταρρύθμιση του Δημοσίου περιλαμβάνει και αλλαγές που θεωρούνται αυτονόητες σε άλλα μέρη του κόσμου, όπως η έγκαιρη προσέλευση των εργαζομένων στις υπηρεσίες τους ή η παύση καταβολής μισθού σε όσους έχουν φυλακιστεί για αδικήματα».
«Κάναμε απλά πράγματα, όπως το να στείλουμε ελεγκτές για να διαπιστώσουν εάν προσέρχονται οι εργαζόμενοι στην ώρα τους», λέει ο 45χρονος υπουργός.
«Για πρώτη φορά στέλνουμε το μήνυμα ότι θα κάνουμε ελέγχους - προφανώς δεν μπορούμε να τους ελέγξουμε όλους, αλλά στέλνουμε ένα μήνυμα ότι κάποια πράγματα αλλάζουν. Κατά κάποιο τρόπο σπάμε ένα ταμπού».
Έλεγχοι στο δικό του μόνο υπουργείο έδειξαν ότι 20 από τους 400 του υπαλλήλους κέρδιζαν σχεδόν μία μέρα διακοπών το μήνα καθυστερώντας να πάνε στη δουλειά τους ή απουσιάζοντας αδικαιολόγητα, επισημαίνει ο K. Μητσοτάκης.
Το τέρας της γραφειοκρατίας
Κρίσιμο ζήτημα αποτελεί και η υπερβολική γραφειοκρατία αλλά και η μικρο-διαφθορά που αυτή γεννά, τονίζει ο υπουργός, δείχνοντας ένα έγγραφο στο οποίο έπρεπε να προσθέσει και αυτός την υπογραφή του, μετά από σωρεία άλλων αξιωματούχων.
«Ξέρετε ότι υπογράφω προσωπικά για κάθε μετακίνηση κάθε Έλληνα δημόσιου υπαλλήλου από τη μία υπηρεσία στην άλλη;" λέει.
«Πρέπει να την εγκρίνω προσωπικά και πριν από μένα υπάρχουν 14 με 16 διαφορετικές υπογραφές για μία μετακίνηση - απαράδεκτη διαδικασία».
Η βούληση του Μητσοτάκη για μεταρρυθμίσεις είναι σαφής - εξάλλου ανέκαθεν επέκρινε τις πελατειακές σχέσεις και τη σπατάλη στο δημόσιο, αναφέρει το Reuters, προσθέτοντας: «Μένει όμως να φανεί εάν θα μπορέσει να πετύχει σε ό,τι απέτυχαν τόσοι άλλοι πριν από αυτόν. Πολλοί θεωρούν ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα γίνουν ή τώρα ή ποτέ».
«Δεν χωρά καμία αμφιβολία στο ότι εξαρτώνται πολλά από την επιτυχία του. Η χώρα έχει κατ' επανάληψη αποτύχει να αναδιαρθρώσει τον κρατικό της μηχανισμό που πάσχει από διαφθορά και αναξιοκρατικές προσλήψεις. Οι διεθνείς δανειστές της έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι χωρίς μεταρρυθμίσεις, δεν θα συνεχιστεί η παροχή βοήθειας.
Σύμφωνα με αναλυτές όμως, ο υπουργός έχει να αντιμετωπίσει εμπόδια στο έργο του, όπως οι αντιδράσεις από τα κατεστημένα συμφέροντα, οι αυστηρές προθεσμίες, αλλά και η δυσπιστία σε αυτούς που προέρχονται από μεγάλα πολιτικά τζάκια».
«Το οικογενειακό του όνομα, το γεγονός ότι είναι άπειρος ως υπουργός και έχει αναλάβει το δυσκολότερο έργο στη χώρα είναι μόνο κάποια από τα εμπόδια», σημειώνει πολιτικός αναλυτής που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Ο ίδιος ο υπουργός όμως εμφανίζεται αισιόδοξος καθώς, όπως λέει, η κυβέρνηση είναι αυστηρά προσηλωμένη στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, αλλά και γιατί οι υποστηρικτές των αλλαγών είναι περισσότεροι απ'ότι αρκετοί νομίζουν.
«Δεν θα δεχόμουν αυτήν τη θέση αν πίστευα ότι δεν θα τα κατάφερνα», τονίζει.
«Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι Έλληνες είναι διχασμένοι ως προς τις απολύσεις στο δημόσιο», αναφέρει το πρακτορείο. «Οι διαδηλώσεις είναι συχνές αλλά η συμμετοχή σε αυτές είναι πολύ μικρότερη από ότι σε προηγούμενα έτη, όταν έβγαιναν στους δρόμους πάνω από 50.000 διαδηλωτές».
«Το δημόσιο είχε μετατραπεί σε όργανο παραμονής στην εξουσία»
Ο Κ. Μητσοτάκης εξηγεί γιατί έφτασε η Ελλάδα σε αυτό το σημείο και γιατί είναι δύσκολο να αλλάξει.
«Στο παρελθόν, το ελληνικό πολιτικό σύστημα έβλεπε το δημόσιο όχι ως πάροχο υπηρεσιών, αλλά ως όργανο για να μείνει στην εξουσία. Επομένως, η όλη λογική της πελατειακής πολιτικής και των προνομίων είναι κατά τη γνώμη μου ο βασικός λόγος για τη χρεοκοπία της χώρας», είπε.
«Τώρα, νομίζω ότι πολλοί συνειδητοποιούν ότι το σύστημα αυτό δεν μπορεί πλέον να συντηρηθεί».
Η υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα απέναντι στους δανειστές της για τον κρατικό μηχανισμό των 713.000 ατόμων έχει ήδη αποδειχθεί δύσκολη υπόθεση.
Όταν ανέλαβε ο Μητσοτάκης το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης στον ανασχηματισμό του Ιουνίου, δεν είχε τοποθετηθεί ούτε ένας υπάλληλος σε καθεστώς κινητικότητας, από τους 12.500 που ήταν ο στόχος.
Ο ίδιος ο ανασχηματισμός έγινε επειδή η ΔΗΜΑΡ αποχώρησε από τον κυβερνητικό συνασπισμό αντιδρώντας στο σχέδιο του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να κλείσει την ΕΡΤ και να απολύσει τους 2.600 υπαλλήλους της προκειμένου να πετύχει το στόχο των αποχωρήσεων από το Δημόσιο.
Έκτοτε, ο Μητσοτάκης ήρθε αντιμέτωπος με απεργίες και θορυβώδεις διαδηλώσεις δημοτικών αστυνομικών και δασκάλων πριν θέσει 7.000 εργαζομένους σε καθεστώς "κινητικότητας". Τώρα δηλώνει αισιόδοξος ότι θα πετύχει τους φετινούς του στόχους.
«Η λογική της κινητικότητας και των αποχωρήσεων σχετίζεται με όσους μπήκαν στο Δημόσιο από την πίσω πόρτα», σημειώνει.
Η...οικογενειακή έχθρα
Αφού πέρασε μέρος της παιδικής του ηλικίας στο Παρίσι και σπούδασε στο Harvard και στο Stanford, αποφάσισε πριν 10 χρόνια να εγκαταλείψει την τραπεζική του καριέρα και να μπει στην πολιτική. Κάποιοι εξεπλάγησαν με την υπουργοποίησή του από τον Σαμαρά, που είχε ρίξει την κυβέρνηση του πατέρα του, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, το 1993.
Ο ίδιος αντιμετωπίζει με χιούμορ τους όποιους ισχυρισμούς περί οικογενειακής έχθρας με το Σαμαρά. «Έχουμε μια πάρα πολύ καλή εργασιακή σχέση», απαντά.
Αναγνωρίζει, ωστόσο, ότι ένα διακεκριμένο οικογενειακό όνομα- όπως το δικό του- έχει και μειονεκτήματα στην εποχή της κρίσης.
«Υπάρχει έντονο κλίμα κατά του κατεστημένου σήμερα στην Ελλάδα, άρα πρέπει κάθε μέρα να αποδεικνύεις την αξία σου» λέει και προσθέτει:
«Την κατανοώ αυτή την επιφυλακτικότητα - Έχω την απαίτηση (από έναν άνθρωπο σαν κι αυτόν) να εργαστεί διπλά για να αποδείξει την αξία του ή την αξία της. Και πραγματικά, αυτό είναι που περιμένει ο κόσμος και από εμένα». 

Στα χέρια του Μητσοτάκη οι λίστες

Στα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη βρίσκονται οι λίστες της διαθεσιμότητας με 9.820, η αποστολή των οποίων από τους αρμοδίους υπουργούς ολοκληρώθηκε χθες στις 12.00 τα μεσάνυχτα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Ethnos. gr, ο συνολικός αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων που περιέχονται στις αποσταλείσες λίστες φθάνει τους 9.820. Εξ αυτών, σε καθεστώς διαθεσιμότητας θα τεθούν 8.211 δημόσιοι υπάλληλοι.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μετάφραση

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αρχείο ιστολογίου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ο Διαχειριστής της σελίδας

Ο Διαχειριστής της σελίδας
Η διαχείριση της ιστοσελίδας Υπάλληλοι Περιφερειών Ελλάδος, γίνεται από τον υπάλληλο της Περιφέρειας Αν. Μακ. & Θράκης (Π.Ε. Ξάνθης) Χαράλαμπο Ευστρατίου, Σύμβουλο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του ΣΥΠΕΞΑ και τ. Πρόεδρο Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Ξάνθης. Η σελίδα δημιουργήθηκε για την καλύτερη ενημέρωση των Υπαλλήλων στις Αιρετές Περιφέρειες Ελλάδας. Συνάδελφε θα θέλαμε την βοήθεια σου, για να μπορέσουμε να αναδείξουμε τα προβλήματα των Περιφερειών αλλά και των υπαλλήλων που υπηρετούμε σε αυτές. - Τηλ. : +30 6942434142 και mail: (xaralamposeystratioy@gmail.com)
Από το Blogger.