Πρόλογος

Η σελίδα δημιουργήθηκε για την καλύτερη ενημέρωση των Υπαλλήλων στις Αιρετές Περιφέρειες Ελλάδας, από τον υπάλληλο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χαράλαμπο Ευστρατίου.

Με αυτή την σελίδα ξεκινάει ένα διαδικτυακό πρώτο βήμα ενημέρωσης, επικοινωνίας και γνωριμίας μεταξύ των εργαζομένων στις Αιρετές Περιφέρειες Ελλάδος.

Συνάδελφοι μόνο ενωμένοι αντιστεκόμαστε, αγωνιζόμαστε, πολεμάμε και νικάμε.
«Η ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΗ»

Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

Μείωση 5,2% σε 1 εκατ. επικουρικές συντάξεις



Στο 5,2% «κλείδωσε» με απόφαση που έλαβε χθες η διοίκηση του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης η πρώτη, όχι όμως και η τελευταία για φέτος, μείωση των επικουρικών συντάξεων για 1.064.299 συνταξιούχους.
Με βάση την απόφαση του ΕΤΕΑ, οι συντάξεις του Ιουλίου που θα καταβληθούν έως τα τέλη Ιουνίου σε όλους τους συνταξιούχους του Ταμείου θα είναι μειωμένες οριζόντια κατά 5,2% με υπολογισμό της νέας μείωσης επί του ποσού το οποίο απομένει μετά τις παρακρατήσεις των γνωστών εισφορών.
Μείωση εσόδων
Με δεδομένο, ωστόσο, το γεγονός ότι ο συντελεστής βιωσιμότητας του Ταμείου, σε εφαρμογή της ρήτρας «μηδενικού ελλείμματος» που ισχύει στο ΕΤΕΑ από την 1/7/2014, υπολογίσθηκε με βάση τα αυξημένα (λόγω της υποχρέωσης υποβολής ενιαίας δήλωσης εισφορών στο ΙΚΑ και στο ΕΤΕΑ) έσοδα του πρώτου τετραμήνου του 2014 και όχι με βάση τα μειωμένα έσοδα του προηγούμενου έτους, όπως προβλέπει η νομοθεσία, η συγκεκριμένη απόφαση για περικοπή 5,2% «προμηνύει νέες μειώσεις από το φθινόπωρο και μετά», εκτιμούν στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης.

Νέος κανονισμός
Η απόφαση να ληφθούν υπόψη τα αυξημένα έσοδα του πρώτου τετραμήνου ελήφθη προκειμένου να αποφευχθούν τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο μεγαλύτερες μειώσεις (τουλάχιστον 8% κατά μέσο όρο προέβλεπε η διοίκηση του Ταμείου) και οι όποιες «προσαρμογές» χρειαστεί να γίνουν, να αποφασιστούν αργότερα, σε συνδυασμό και με την εφαρμογή του Νέου Κανονισμού Παροχών, που θα είναι λιγότερο «γενναιόδωρος» σε σχέση με τα ισχύοντα (το ποσό της σύνταξης διαμορφώνεται με βάση τα δημογραφικά δεδομένα, αναλογιστικούς πίνακες θνησιμότητας, το πλασματικό ποσοστό επιστροφής, την επιλογή ή όχι της μεταβίβασης της σύνταξης στα δικαιούχα μέλη κ.ά.).
ΤΡΙΜΗΝΑ «ΤΕΣΤ ΑΝΤΟΧΗΣ» << Μετά την 1η Ιουλίου τα ποσά των καταβαλλόμενων συντάξεων του ΕΤΕΑ (και από την 1/1/2015, αντίστοιχα, οι συντάξεις όλων των επικουρικών ταμείων) προβλέπεται να επαναπροσδιορίζονται ανά τρίμηνο σε εφαρμογή του νόμου 4052/2012, εφόσον μετά την εφαρμογή του συντελεστή βιωσιμότητας προκύψει οποιοδήποτε έλλειμμα.
Η αναπροσαρμογή των συντάξεων πρέπει να γίνεται πριν από την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους, έτσι ώστε μην υπάρχει έλλειμμα τόσο σε αυτό όσο και στο επόμενο έτος, καθώς αποκλείεται κάθε μεταφορά πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ο νόμος προβλέπει, μάλιστα, ότι η προϋπόθεση αυτή «πρέπει να επανεξετάζεται σε τριμηνιαία βάση και αν απαιτούνται περισσότερες προσαρμογές θα λαμβάνονται κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους».
«Οχι» στις προσωρινές
Η διοίκηση του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης επιχειρώντας να συγκρατήσει τη δαπάνη για τις πληρωμές συντάξεων -που φτάνει τα 202,69 εκατ. ευρώ τον μήνα σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος «Ηλιος»- και να «ελέγξει» το έλλειμμα, απέρριψε αίτημα για την καταβολή προσωρινής σύνταξης, κατ' αντιστοιχία της χορήγησης προσωρινής κύριας σύνταξης. Ως επιχείρημα προέβαλε το γεγονός ότι επειδή ο νόμος 3996/2011 καθιέρωσε την υποχρέωση καταβολής προσωρινής κύριας σύνταξης χωρίς να αναφέρει τίποτα για τις επικουρικές, «σιωπηρώς... κατήργησε τα Π.Δ. 258/1983 και 392/1985» (τα οποία προβλέπουν την καταβολή προσωρινής επικουρικής σύνταξης).
Του Γιώργου Γάτου

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μετάφραση

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αρχείο ιστολογίου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ο Διαχειριστής της σελίδας

Ο Διαχειριστής της σελίδας
Η διαχείριση της ιστοσελίδας Υπάλληλοι Περιφερειών Ελλάδος, γίνεται από τον υπάλληλο της Περιφέρειας Αν. Μακ. & Θράκης (Π.Ε. Ξάνθης) Χαράλαμπο Ευστρατίου, Σύμβουλο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του ΣΥΠΕΞΑ και τ. Πρόεδρο Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Ξάνθης. Η σελίδα δημιουργήθηκε για την καλύτερη ενημέρωση των Υπαλλήλων στις Αιρετές Περιφέρειες Ελλάδας. Συνάδελφε θα θέλαμε την βοήθεια σου, για να μπορέσουμε να αναδείξουμε τα προβλήματα των Περιφερειών αλλά και των υπαλλήλων που υπηρετούμε σε αυτές. - Τηλ. : +30 6942434142 και mail: (xaralamposeystratioy@gmail.com)
Από το Blogger.