Πρόλογος

Η σελίδα δημιουργήθηκε για την καλύτερη ενημέρωση των Υπαλλήλων στις Αιρετές Περιφέρειες Ελλάδας, από τον υπάλληλο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χαράλαμπο Ευστρατίου.

Με αυτή την σελίδα ξεκινάει ένα διαδικτυακό πρώτο βήμα ενημέρωσης, επικοινωνίας και γνωριμίας μεταξύ των εργαζομένων στις Αιρετές Περιφέρειες Ελλάδος.

Συνάδελφοι μόνο ενωμένοι αντιστεκόμαστε, αγωνιζόμαστε, πολεμάμε και νικάμε.
«Η ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΗ»

Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

ΣτΕ: «Πράσινο» για κατασχέσεις μισθών - συντάξεων από λογαριασμούς οφειλετών


«Ναι» στη δυνατότητα του Δημοσίου να εισχωρεί απροειδοποίητα σε τραπεζικούς λογαριασμούς για να κατάσχει ποσά από μισθούς ή συντάξεις οφειλετών του και να εισπράττει έτσι βεβαιωμένα (ληξιπρόθεσμα) χρέη τους λέει το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Το Στ' τμήμα ΣτΕ σε μείζονα σύνθεση έκρινε (κατά πλειοψηφία) ότι η αιφνιδιαστική κατάσχεση είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα, ανατρέποντας έτσι αντίθετη απόφαση που είχε πάρει πριν από λίγους μήνες μικρότερη σύνθεση του δικαστηρίου, κρίνοντας τότε αντισυνταγματική και ανίσχυρη την αναγκαστική εκτέλεση «στα χέρια τρίτου» (π.χ. σε τράπεζα) εάν δεν προηγήθηκε ειδοποίηση του οφειλέτη.
Στην πράξη «ανάβει πράσινο φως» για να μπορεί το κράτος να αναζητεί όσα του οφείλονται «μπλοκάροντας» και κατάσχοντας ποσά που έχουν οι οφειλέτες του π.χ. σε τράπεζες (από κάθε είδους καταθέσεις, μισθούς, συντάξεις κ.λπ.) στέλνοντας σχετικό κατασχετήριο έγγραφο «στον τρίτο» (π.χ. στον ασφαλιστικό οργανισμό που καταθέτει τη σύνταξη ή στην τράπεζα) χωρίς να υποχρεώνεται να κοινοποιήσει το κατασχετήριο και στον οφειλέτη.
Μολονότι το ΣτΕ δέχθηκε αρχικά με την 366/14 απόφαση ως αντισυνταγματική τη διάταξη του ΚΕΔΕ (Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων), γιατί η απροειδοποίητη κατάσχεση εμποδίζει τον οφειλέτη να αμυνθεί έγκαιρα, τελικά με την 2080/14 απόφαση έκρινε συνταγματική τη ρύθμιση και νόμιμη τη σχετική διαδικασία είσπραξης, αφού αν υπήρχε προειδοποίηση του οφειλέτη για την επικείμενη κατάσχεση, θα μπορούσε να «σηκώσει» τα χρήματα ματαιώνοντας την είσπραξη του Δημοσίου...
Οι φορολογούμενοι που αδυνατούν να ανταποκριθούν μπορούν να εξοφλήσουν όλους τους φόρους σε 12 μηνιαίες δόσεις αντί σε 3 διμηνιαίες που προβλέπεται για τον φόρο που προκύπτει με την εκκαθάριση της δήλωσης και σε 6 μηνιαίες για τον ΕΝΦΙΑ

«Δίκαιη ισορροπία» Στη δικαστική απόφαση γίνεται λόγος για «συνεκτικό σύστημα είσπραξης δημοσίων εσόδων» που διατηρεί «μια δίκαιη ισορροπία» ανάμεσα στην αξίωση του Δημοσίου να εισπράττει αποτελεσματικά τα οφειλόμενα και στην αξίωση του οφειλέτη για έγκαιρη και αποτελεσματική δικαστική προστασία.
Κατά το ΣτΕ, το σύστημα αποσκοπεί στο να μη ματαιώνεται η συνταγματικά επιβαλλόμενη είσπραξη των χρεών προς το Δημόσιο και ο οφειλέτης να ενημερώνεται έγκαιρα με ταμειακή βεβαίωση για την οφειλή, την οποία μπορεί να αμφισβητήσει δικαστικά.
Χωρίς την ειδοποίηση με ταμειακή βεβαίωση, δεν μπορεί να προχωρήσει διαδικασία είσπραξης του χρέους. Ομως, μετά την ειδοποίηση αυτή, ο οφειλέτης πρέπει να γνωρίζει ότι αφού το χρέος είναι ληξιπρόθεσμο, το Δημόσιο μπορεί από την επομένη να προχωρήσει σε αναγκαστικά μέτρα για την είσπραξη.
Το γεγονός ότι το κατασχετήριο έγγραφο κοινοποιείται μόνο στον «τρίτο» (π.χ. ΙΚΑ, τράπεζα κ.λπ.) οφείλεται -τονίζει το ΣτΕ- στον προφανή λόγο ότι αν το πληροφορούνταν ο οφειλέτης θα έσπευδε να εισπράξει από τον «τρίτο» χρήματα και απαιτήσεις ή θα έκανε ανάληψη χρημάτων, καθιστώντας αδύνατη την ικανοποίηση των αξιώσεων του Δημοσίου.
ΑΛ. ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μετάφραση

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αρχείο ιστολογίου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ο Διαχειριστής της σελίδας

Ο Διαχειριστής της σελίδας
Η διαχείριση της ιστοσελίδας Υπάλληλοι Περιφερειών Ελλάδος, γίνεται από τον υπάλληλο της Περιφέρειας Αν. Μακ. & Θράκης (Π.Ε. Ξάνθης) Χαράλαμπο Ευστρατίου, Σύμβουλο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του ΣΥΠΕΞΑ και τ. Πρόεδρο Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Ξάνθης. Η σελίδα δημιουργήθηκε για την καλύτερη ενημέρωση των Υπαλλήλων στις Αιρετές Περιφέρειες Ελλάδας. Συνάδελφε θα θέλαμε την βοήθεια σου, για να μπορέσουμε να αναδείξουμε τα προβλήματα των Περιφερειών αλλά και των υπαλλήλων που υπηρετούμε σε αυτές. - Τηλ. : +30 6942434142 και mail: (xaralamposeystratioy@gmail.com)
Από το Blogger.