Πρόλογος

Η σελίδα δημιουργήθηκε για την καλύτερη ενημέρωση των Υπαλλήλων στις Αιρετές Περιφέρειες Ελλάδας, από τον υπάλληλο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χαράλαμπο Ευστρατίου.

Με αυτή την σελίδα ξεκινάει ένα διαδικτυακό πρώτο βήμα ενημέρωσης, επικοινωνίας και γνωριμίας μεταξύ των εργαζομένων στις Αιρετές Περιφέρειες Ελλάδος.

Συνάδελφοι μόνο ενωμένοι αντιστεκόμαστε, αγωνιζόμαστε, πολεμάμε και νικάμε.
«Η ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΗ»

Πέμπτη 6 Αυγούστου 2015

Ψαλίδι σε συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ -Το «μαύρο» σενάριο που εξετάζει η κυβέρνηση - Στο τραπέζι η ομογενοποίηση επικουρικών και κύριων συντάξεων

Η προοπτική «ομογενοποίησης» κύριων και επικουρικών συντάξεων, οι περικοπές στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ και η χρηματοδότηση της βασικής σύνταξης από τον κρατικό προϋπολογισμό περιλαμβάνονται στα σχέδια Κατρούγκαλου για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση του Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή», εφεξής ενεργοποιείται η πρόταση της κυβέρνησης προς τους δανειστές για τη μείωση του συνταξιοδοτικού κόστους για το Δημόσιο.
Κάπως έτσι όλα δείχνουν ότι πάμε σε μειώσεις της τάξης του 10% για τους συνταξιούχους που παίρνουν ποσά άνω των 1.000 ευρώ τον μήνα. Προς το παρόν, η κυβέρνηση διαρρέει ότι κάτω από τα 1.000 ευρώ οι συντάξεις δεν θα πειραχτούν. Ωστόσο υπάρχει μια παγίδα. Κανείς δεν διευκρινίζει προς το παρόν πως υπολογίζονται τα 1.000 ευρώ, αν μιλάμε δηλαδή μόνο για την κύρια ή το σύνολο της σύνταξης μαζί με την επικουρική.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», το μετεκλογικό σχέδιο της κυβέρνησης (καθώς όλα δείχνουν ότι πάμε σε πρόωρες εκλογές), εφόσον επικρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, σε συνεννόηση με τους δανειστές, προβλέπει ενοποίηση κύριων και επικουρικών συντάξεων, το οποίο εάν υλοποιηθεί θα σημαίνει ότι κάθε ασφαλισμένος θα λαμβάνει στο μέλλον μόνο μία σύνταξη. Με δεδομένη την οικονομική ασφυξία των Ταμείων και ιδιαίτερα των επικουρικών, αλλά και την αρχή της εξισορρόπησης των συντάξεων που χορηγούνται από κάθε φορέα χωριστά, υπάρχει άμεσος κίνδυνος να προκληθούν νέες μειώσεις συντάξεων.
Το σενάριο για ενοποίηση συντάξεων δεν κυκλοφορεί για πρώτη φορά, αλλά είχε ξανατεθεί ήδη από το 2013 και, μάλιστα, το πρώτο βήμα είχε γίνει με την ενοποίηση στη μηνιαία ασφαλιστική δήλωση (ΑΠΔ) του ΙΚΑ του μηχανισμού είσπραξης των εισφορών εργαζόμενων και εργοδοτών όλων των επικουρικών ταμείων που έχουν υπαχθεί στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης αλλά και των εισφορών των εφάπαξ που δίνουν τα ταμεία πρόνοιας.
Το επόμενο βήμα ήταν η δημιουργία τριών υπερ-ταμείων, τα οποία θα έχουν την ευθύνη χορήγησης σύνταξης (κύριας και επικουρικής) και εφάπαξ, κάτι που δεν αποκλείεται να υλοποιήσει η κυβέρνηση. Οι πληροφορίες του «Ελεύθερου Τύπου» αναφέρουν ότι με βάση το σχεδιασμό που υπάρχει ήδη στα συρτάρια του υπουργείου Εργασίας, αλλά και της πορείας των διαπραγματεύσεων, η ενοποίηση των Ταμείων, και άρα και η «συγχώνευση» των συντάξεων, θα μπορούσε να γίνει το 2016 εάν τα πράγματα καταστούν πιεστικά ή το 2017 εάν η κουάντρικα «δώσει χρόνο».
Κατά τη συνάντησή του με συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ την Τετάρτη, ο υπουργός Εργασίας, εκφράζοντας τις προσωπικές του απόψεις, περιέγραψε τις δύσκολες αποφάσεις που θα κληθεί να λάβει η κυβέρνηση αμέσως μετά την επιδιωκόμενη συμφωνία. Είπε χαρακτηριστικά ότι οι συνέπειες της κρίσης θα επιβάρυναν ακόμη κι ένα τέλειο συνταξιοδοτικό σύστημα, το οποίο η Ελλάδα δεν διαθέτει.
Πάντως, κύκλοι του υπουργείου Εργασίας διέψευσαν ότι ο υπουργός αναφέρθηκε σε ενσωμάτωση της επικουρικής σύνταξης στην κύρια.
Σύμφωνα με την «Καθημερινή», στο πεδίο των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές φαίνεται ότι θα βρεθεί η χρυσή τομή για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις κάπου ανάμεσα στην πρόταση της κυβέρνησης και των θεσμών, με τους 50άρηδες να οδηγούνται σε αυξήσεις ορίων της τάξης των πέντε ετών.
Τέλος, βάσει εγκυκλίου που εξέδωσε χθες το υπουργείο Εργασίας, η παρακράτηση των αναδρομικών περικοπών υπέρ υγείας, από την 1η Ιουλίου, στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, θα γίνει σε τρεις μηνιαίες δόσεις, στις συντάξεις του Οκτωβρίου, του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μετάφραση

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αρχείο ιστολογίου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ο Διαχειριστής της σελίδας

Ο Διαχειριστής της σελίδας
Η διαχείριση της ιστοσελίδας Υπάλληλοι Περιφερειών Ελλάδος, γίνεται από τον υπάλληλο της Περιφέρειας Αν. Μακ. & Θράκης (Π.Ε. Ξάνθης) Χαράλαμπο Ευστρατίου, Σύμβουλο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του ΣΥΠΕΞΑ και τ. Πρόεδρο Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Ξάνθης. Η σελίδα δημιουργήθηκε για την καλύτερη ενημέρωση των Υπαλλήλων στις Αιρετές Περιφέρειες Ελλάδας. Συνάδελφε θα θέλαμε την βοήθεια σου, για να μπορέσουμε να αναδείξουμε τα προβλήματα των Περιφερειών αλλά και των υπαλλήλων που υπηρετούμε σε αυτές. - Τηλ. : +30 6942434142 και mail: (xaralamposeystratioy@gmail.com)
Από το Blogger.