Πρόλογος

Η σελίδα δημιουργήθηκε για την καλύτερη ενημέρωση των Υπαλλήλων στις Αιρετές Περιφέρειες Ελλάδας, από τον υπάλληλο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χαράλαμπο Ευστρατίου.

Με αυτή την σελίδα ξεκινάει ένα διαδικτυακό πρώτο βήμα ενημέρωσης, επικοινωνίας και γνωριμίας μεταξύ των εργαζομένων στις Αιρετές Περιφέρειες Ελλάδος.

Συνάδελφοι μόνο ενωμένοι αντιστεκόμαστε, αγωνιζόμαστε, πολεμάμε και νικάμε.
«Η ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΗ»

Τρίτη, 4 Αυγούστου 2015

ΙΚΑ: αναδρομικό ψαλίδι στις συντάξεις του Σεπτεμβρίου

Από τις συντάξεις Σεπτεμβρίου που θα καταβληθούν στο τέλος Αυγούστου θα ξεκινήσει η αύξηση της παρακράτησης στις χορηγούμενες κύριες συντάξεις του ΙΚΑ, από 4% σε 6%, για την ασφάλιση στον κλάδο παροχών ασθενείας. Με εγκύκλιό του, το Ίδρυμα επισημαίνει ότι κατά τον ίδιο μήνα θα παρακρατηθούν αναδρομικά και τα ποσά για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, προκαλώντας ασφυξία στους ήδη συνταξιούχους, οι οποίοι θα υποστούν επιπλέον αναδρομικές μειώσεις 6% και στις επικουρικές συντάξεις τους. Η αντίστοιχη εγκύκλιος για την επιβολή της εισφοράς 6% από το υπερ-επικουρικό των μισθωτών αναμένεται να εκδοθεί σήμερα.
Η περικοπή των κύριων συντάξεων κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες θα γίνει όπως ξεκαθαρίζεται στην εγκύκλιο του ΙΚΑ, επί του αρχικού, μεικτού μηνιαίου ποσού της κύριας σύνταξης. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι οι μειώσεις στην ονομαστική αξία της σύνταξης (πριν από τις περικοπές που εφαρμόζονται από το 2010 και μετά) θα είναι της τάξης του 2%, ενώ στο τελικό ποσό που μπαίνει στην τσέπη του συνταξιούχου θα είναι σημαντικά μεγαλύτερες. Ειδικά δε, για τις συντάξεις Σεπτεμβρίου, οι μειώσεις σωρευτικά θα είναι πολύ υψηλότερες, καθώς θα παρακρατηθούν αναδρομικά και οι αυξημένες εισφορές Ιουλίου και Αυγούστου. Από τη σύνταξη του Οκτωβρίου, οι κρατήσεις θα γίνονται σε μηνιαία βάση. Για παράδειγμα δικαιούχος με αρχική σύνταξη 3.000 ευρώ (το 2010) σήμερα λαμβάνει 1.772 ευρώ κύρια σύνταξη και θα επιβαρυνθεί μηνιαίως κατά 60 ευρώ λόγω της αύξησης της εισφοράς ασθένειας και σωρευτικά κατά 180 ευρώ επειδή θα υπολογιστούν οι εισφορές για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Συνεπώς, η σύνταξη που θα λάβει στο τέλος Αυγούστου από το ΙΚΑ (σύνταξη Σεπτεμβρίου) θα είναι μειωμένη κατά 180 ευρώ. Θα λάβει δηλαδή 1.592 ευρώ. Τον Οκτώβριο θα εφαρμοστεί η μηνιαία κράτηση των 60 ευρώ, οπότε το τελικό ποσό σύνταξης που θα λαμβάνει μηνιαίως θα καθοριστεί στα 1.712 ευρώ.
Σήμερα αναμένεται η αντίστοιχη εγκύκλιος και από το υπερ-επικουρικό των μισθωτών, ΕΤΕΑ, με τις μειώσεις των συντάξεων να φθάνουν το 6%. Μόνη «ελάφρυνση» σε σχέση με τον τρόπο επιβολής της εισφοράς υπέρ ΕΟΠΥΥ στις κύριες συντάξεις, είναι το γεγονός ότι, βάσει της εγκυκλίου, η εισφορά θα επιβληθεί στο καταβαλλόμενο και όχι στο αρχικό ποσό. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, με μέση επικουρική σύνταξη κοντά στα 160 ευρώ, οι περικοπές που θα επιβληθούν σε μηνιαία βάση, αγγίζουν τα 9-10 ευρώ. Βέβαια τον Σεπτέμβριο, το μαχαίρι θα είναι τριπλό, λόγω της αναδρομικής παρακράτησης. Αυτό που δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί από το υπουργείο Εργασίας, είναι τι ισχύει για όσους συνταξιούχους λαμβάνουν πάνω από μία επικουρικές,καθώς θα πρέπει οι ασφαλισμένοι να επιλέξουν σε ποια σύνταξη θα επιβληθεί η μείωση - εισφορά.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μετάφραση

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αρχείο ιστολογίου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ο Διαχειριστής της σελίδας

Ο Διαχειριστής της σελίδας
Η διαχείριση της ιστοσελίδας Υπάλληλοι Περιφερειών Ελλάδος, γίνεται από τον υπάλληλο της Περιφέρειας Αν. Μακ. & Θράκης (Π.Ε. Ξάνθης) Χαράλαμπο Ευστρατίου, Σύμβουλο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του ΣΥΠΕΞΑ και τ. Πρόεδρο Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Ξάνθης. Η σελίδα δημιουργήθηκε για την καλύτερη ενημέρωση των Υπαλλήλων στις Αιρετές Περιφέρειες Ελλάδας. Συνάδελφε θα θέλαμε την βοήθεια σου, για να μπορέσουμε να αναδείξουμε τα προβλήματα των Περιφερειών αλλά και των υπαλλήλων που υπηρετούμε σε αυτές. - Τηλ. : +30 6942434142 και mail: (xaralamposeystratioy@gmail.com)
Από το Blogger.