Πρόλογος

Η σελίδα δημιουργήθηκε για την καλύτερη ενημέρωση των Υπαλλήλων στις Αιρετές Περιφέρειες Ελλάδας, από τον υπάλληλο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χαράλαμπο Ευστρατίου.

Με αυτή την σελίδα ξεκινάει ένα διαδικτυακό πρώτο βήμα ενημέρωσης, επικοινωνίας και γνωριμίας μεταξύ των εργαζομένων στις Αιρετές Περιφέρειες Ελλάδος.

Συνάδελφοι μόνο ενωμένοι αντιστεκόμαστε, αγωνιζόμαστε, πολεμάμε και νικάμε.
«Η ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΗ»

Παρασκευή 14 Αυγούστου 2015

Tι αλλάζει στο ασφαλιστικό των δημοσίων υπαλλήλων

Κατά τα πρότυπα του ιδιωτικού τομέα η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στο Δημόσιο. Ποιοι διασώζονται και ποιοι διατηρούν χαμηλότερο όριο ηλικίας από τα 62, με 40 έτη ασφάλισης. Η τροπολογία που κατατέθηκε στη βουλή για να προσαρτηθεί στο 3ο Μνημόνιο.
Tι αλλάζει στο ασφαλιστικό των δημοσίων υπαλλήλων-Ποιοι διασώζονται
Αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης σε χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους, που μέχρι σήμερα, ημερομηνία ψήφισης του 3ου Μνημονίου, δεν έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης, προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, και επιβάλει και στους δημόσιους υπαλλήλους τις αλλαγές για τις πρόωρες που προβλέπονται για όλους τους υπόλοιπους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.
Σύμφωνα με την τροπολογία, καθιερώνεται και στο δημόσιο ως γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, από την 1/1/2022 και μετά το 67ο έτος της ηλικίας τους, ή το 62ο με συμπλήρωση 40 ετών ασφάλισης.
Εξαιρούνται από αυτό (όχι από τις αυξήσεις των ενδιάμεσων ορίων) οι δικαστικοί και τα μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, οι οποίοι αποχωρούν υποχρεωτικά από την υπηρεσία με τη συμπλήρωση του 65ου έτους ηλικίας, οι υπάλληλοι με άγαμο παιδί ανίκανο για εργασία, οι εργαζόμενοι σε επίπονα επαγγέλματα (υπάλληλοι στην καθαριότητα των δήμων, φυλακτικό προσωπικό των καταστημάτων κράτησης, καθώς και προσωπικό που φέρει ιδιαίτερα βαριές αναπηρίες).
Επίσης, εξαιρούνται όσοι έχουν μέχρι την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου αυτού συμπληρώσει τα έτη ασφάλισης και το όριο ηλικίας που αποτελούν προϋπόθεση για την άμεση καταβολή ακέραιας της σύνταξής τους (κατοχυρωμένα δικαιώματα), προκειμένου να αποτραπεί η μαζική έξοδος δημοσίων υπαλλήλων, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται και στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας.
Χαμηλότερο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, ήτοι τα 58 με τη συμπλήρωση 40 ετών συντάξιμης υπηρεσίας, ορίζεται για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος, που αποχωρούν από την Υπηρεσία από την επομένη της δημοσίευσης του νόμου, λόγω των ιδιαιτεροτήτων που ενέχει η απασχόληση των προσώπων αυτών.
Ειδικά για όσα από τα πρόσωπα αυτά ασκούν ιδιαίτερα δύσκολο και επικίνδυνο έργο (ιπτάμενοι, ναρκαλιευτές, υπηρετούντες σε υποβρύχια κλπ) εξακολουθούν να εφαρμόζονται οι σχετικές με την καταβολή της σύνταξής τους διατάξεις, όπως αυτές ισχύουν κατά την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου αυτού.
Παράλληλα, ξεκαθαρίζεται ότι ο νόμος 3865 του 2010 (αντίστοιχος του νόμου Λοβέρδου - Κουτρουμάνη, που ορίζει την εφαρμογή της βασικής και αναλογικής σύνταξης και στο δημόσιο) θα εφαρμοστεί για όσους υπαλλήλους - λειτουργούς του Δημοσίου καθώς και στρατιωτικούς έχουν αποχωρήσει ή αποχωρούν από 1-1-2015 και μετά και όχι για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα.
Επίσης με τις ίδιες διατάξεις προβλέπεται ότι συντάξεις που έχουν ήδη κανονισθεί μέχρι τη δημοσίευση του νόμου αυτού, αναπροσαρμόζονται αναδρομικά από την ημερομηνία έναρξης καταβολής τους.
Επίσης, προβλέπεται ότι υπάλληλοι - λειτουργοί του Δημοσίου καθώς και στρατιωτικοί που έχουν αποχωρήσει ή αποχωρούν από 1-7-2015 και μετά, δικαιούνται το ποσό του κατωτάτου ορίου σύνταξης, ήτοι 364 ευρώ, εφόσον έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους.
Εάν συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα, θα λαμβάνουν το ποσό της σύνταξης που αναλογεί στα έτη ασφάλισής τους, κατά περίπτωση και μόνο μετά τη συμπλήρωση του 67ου έτους (ή όποιου έτους ορίζεται κάθε φορά με βάση το προσδόκιμο ζωής) η σύνταξη θα συμπληρώνεται με το κατώτατο όριο, εφόσον το οργανικό κομμάτι της σύνταξης είναι χαμηλότερο.
Το κατώτατο αυτό ποσό, μάλιστα, παραμένει αμετάβλητο μέχρι και το έτος 2021. Και για αυτήν την περίπτωση ορίζεται ότι οι συντάξεις όσων έχουν αποχωρήσει από 1-7-2015 και μετά, αναπροσαρμόζονται με βάση τα παραπάνω.
Και στο δημόσιο (όπως και στον ιδιωτικό τομέα, όπως ξεκαθαρίστηκε από το νομοσχέδιο που ψηφίζεται στη βουλή) θα συνεχίζουν να λαμβάνουν τα κατώτατα όρια, όσοι λαμβάνουν επίδομα ανικανότητας με βάση τις διατάξεις του άρθρου 54 του π.δ. 169/2007 καθώς και όσοι λαμβάνουν σύνταξη ως παθόντες στην υπηρεσία και ένεκα ταύτης ή βάσει των διατάξεων των νόμων 1897/1990 και 1977/1991.
Επίσης εξαιρούνται από τις διατάξεις αυτές και όσοι λαμβάνουν κατά μεταβίβαση σύνταξη λόγω θανάτου στην υπηρεσία του/της συζύγου τους ή του γονέα τους. Για τα πρόσωπα αυτά εξακολουθεί να ισχύει το κατώτατο όριο σύνταξης των 364€ στις περιπτώσεις που η σύνταξή τους είναι μικρότερη του ποσού αυτού.
Με άλλη διάταξη παρατείνεται για ένα ακόμα έτος (μέχρι την 31.12.2016) η ισχύς των διατάξεων που προβλέπουν τον υπολογισμό της σύνταξης των πολιτικών υπαλλήλων με βάση τις συντάξιμες αποδοχές τους, όπως αυτές ίσχυαν την 31.10.2011.
Με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης θα ρυθμιστεί κάθε ζήτημα σχετικό με την εφαρμογή των πινάκων του άρθρου αυτού καθώς και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή των διατάξεών του γενικά.
Όλα τα παραπάνω ισχύουν και για τους υπαλλήλους των ΟΤΑ, των ΝΠΔΔ καθώς και άλλων φορέων, οι οποίοι συνταξιοδοτούνται με βάση τις δημοσιοϋπαλληλικές συνταξιοδοτικές διατάξεις. 
Τα πάνω κάτω σε συντάξεις-ασφαλιστικό στο νέο μνημόνιο
Μπαράζ αλλαγών στα συνταξιοδοτικά  και ασφαλιστικά δικαιώματα  και στις εργασιακές σχέσεις προβλέπει το νέο μνημόνιο. Πρόωρες συντάξεις, σύνδεση εισφορών με παροχές, πλήρης εφαρμογή του νόμου Λοβέρδου- Κουτρουμάνη, αλλά και μείωση της μετενέργειας των συμβάσεων είναι μερικές μόνο από τις αλλαγές.
Με αγανάκτηση υποδέχτηκαν εργαζόμενοι και συνταξιούχοι τις αλλαγές που προβλέπονται στο νέο μνημόνιο που συμφώνησαν κυβέρνηση και δανειστές.
«Έχουμε ένα καινούργιο μνημόνιο πάνω στα ήδη εφαρμοζόμενα μνημνόνια που τις συντάξεις μας τις έχουν κάνει προνοιακά βοηθήματα. Τώρα έρχονται να δώσουν μία χαριστική βολή ουσιαστικά να μην μας αφήσουν ούτε συντάξεις κύριες ούτε επικουρικές αλλά και τα παιδιά μας να βγουν σε σύνταξη αν θα βγουν σε βαθιά γεράματα. Είναι μία πολιτική που καταπατά και τσακίζει τα δικαιώματα του λαού»  σχολιάζει ο  Δήμος Κουμπούρης,  Πρόεδρος Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ
Στις άμεσες αλλαγές προβλέπεται η καθολική εφαρμογή του νόμου Λοβέρδου-Κουτρουμάνη.
Ο νόμος προβλέπει από 1/1/2015 τον διαχωρισμό της σύνταξης σε βασική και αναλογική με το ύψος της να είναι ανάλογο των εισφορών που έχει καταβάλλει ένας ασφαλισμένος κατά τη διάρκεια του εργασιακού του βίου. Αυτό πρακτικά οδηγεί σε μικρότερες συντάξεις καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις οι συντάξεις που δίνονταν ήταν υψηλότερες των εισφορών
Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε εκ νέου να καταργήσει το ΕΚΑΣ στο 20% των χαμηλοσυνταξιούχων έως το Μάρτιο του 2016
«Σε αυτό το πνεύμα εμείς τους λέμε ότι δε θα κάτσουμε φρόνιμα. Κάτω τα ξερά τους από τις συντάξεις. Να δώσουν τη δυνατότητα στο συνταξιούχο να τερματίσει ομαλά τον βίο του Τα έχουμε πληρώσει αυτά που παίρνουμε. Εμείς θα ακολουθήσουμε το δρόμο του αγώνα»  δηλώνει ο Παντελής Τάτσης, Πρόεδρος Συνταξιούχων ΟΑΕΕ
Οι μνημονιακές δεσμεύσεις που αφορούν το ασφαλιστικό αναφέρονται και στις πρόωρες συντάξεις.
"Στη σταδιακή αύξηση των ηλικιακών ορίων στις λεγόμενες πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, που θα ολοκληρωθούν μέχρι το 2022 όπου θα καταλήξουν ή στη συνταξιοδότηση στα 67 με 15 χρόνια ασφάλισης ή στη συνταξιοδότηση στα 62 εφόσον έχουν συμπληρωθεί 40 χρόνια ασφάλισης. Και στην οριοθέτηση και τον καθορισμό των προυποθέσεων με βάση τις οποίες θα χορηγείται η ελάχιστη η βασική εγγυημένη σύνταξη πριν τη συμπλήρωση του 67 έτους ηλικίας", επισημαίνει στο Star   o  Εργατολόγος Δημήτρης Μπούρλος. 
Ως το τέλος Οκτωβρίου η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει καταργήσει όλους τους φόρους υπέρ τρίτων και ως αντιστάθμισμα για την απώλεια των εσόδων στα ταμεία θα πρέπει είτε να αυξήσει τις εισφορές των ασφαλισμένων είτε να μειώσει τα επιδόματα.
Θα πρέπει ακόμα να προχωρήσει στη δεύτερη φάση μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού και να συνδέσει εισφορές με παροχές
Στον τομέα των εργασιακών οι δανειστές επέβαλαν να επανέλθει η μετενέργεια,  δηλαδή το χρονικό διάστημα ισχύος των συλλογικών συμβάσεων μετά τη λήξη τους, στους 3 μήνες, από 6 μήνες που είχε γίνει με τροπολογία Σκουρλέτη. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εάν μία σύμβαση λήξει και περάσουν 3 μήνες, θα μετενεργούν μόνο τέσσερα επιδόματα: σπουδών, προϋπηρεσίας, τέκνων και βαρέων και ανθυγιεινών.
Κατά τον εκπρόσωπο Τύπου της ΓΣΕΕ Δημήτρη Καραγεωργόπουλο, «δυστυχώς οι κυβερνητικές δεσμεύσεις για αλλαγή του μείγματος της οικονομικής πολιτικής και για μέτρα που θα επούλωναν πληγές ήταν λόγια χωρίς αντίκρισμα και μάλιστα αντικαταστάθηκαν από μία νέα επώδυνη συμφωνία με ένα νέο επαχθέστερο μνημόνιο, το 3ο σε 5 χρόνια. Το νέο μνημόνιο θα παράξει περισσότερη φτώχεια, υψηλότερη ανεργία, μεγαλύτερη μετανάστευση των νέων».
Στη συμφωνία επαναλαμβάνεται επίσης η δέσμευση της κυβέρνησης για να μην πραγματοποιήσει την παραμικρή αλλαγή στις συλλογικές διαπραγματεύσεις έως το τέλος του έτους.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μετάφραση

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αρχείο ιστολογίου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ο Διαχειριστής της σελίδας

Ο Διαχειριστής της σελίδας
Η διαχείριση της ιστοσελίδας Υπάλληλοι Περιφερειών Ελλάδος, γίνεται από τον υπάλληλο της Περιφέρειας Αν. Μακ. & Θράκης (Π.Ε. Ξάνθης) Χαράλαμπο Ευστρατίου, Σύμβουλο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του ΣΥΠΕΞΑ και τ. Πρόεδρο Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Ξάνθης. Η σελίδα δημιουργήθηκε για την καλύτερη ενημέρωση των Υπαλλήλων στις Αιρετές Περιφέρειες Ελλάδας. Συνάδελφε θα θέλαμε την βοήθεια σου, για να μπορέσουμε να αναδείξουμε τα προβλήματα των Περιφερειών αλλά και των υπαλλήλων που υπηρετούμε σε αυτές. - Τηλ. : +30 6942434142 και mail: (xaralamposeystratioy@gmail.com)
Από το Blogger.