Πρόλογος

Η σελίδα δημιουργήθηκε για την καλύτερη ενημέρωση των Υπαλλήλων στις Αιρετές Περιφέρειες Ελλάδας, από τον υπάλληλο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χαράλαμπο Ευστρατίου.

Με αυτή την σελίδα ξεκινάει ένα διαδικτυακό πρώτο βήμα ενημέρωσης, επικοινωνίας και γνωριμίας μεταξύ των εργαζομένων στις Αιρετές Περιφέρειες Ελλάδος.

Συνάδελφοι μόνο ενωμένοι αντιστεκόμαστε, αγωνιζόμαστε, πολεμάμε και νικάμε.
«Η ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΗ»

Σάββατο 2 Αυγούστου 2014

Λίφτινγκ στον νόμο για την αξιολόγηση - Ριζικές αλλαγές στην Αξιολόγηση - Εντολή σε Κ.Μητσοτάκη να φέρει βελτιώσεις

Σε βελτιώσεις και αλλαγές στον νόμο για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων προχωρά η κυβέρνηση. Οι βελτιωτικές ρυθμίσεις αποσυνδέουν τη χαμηλή βαθμολόγηση από μειώσεις μισθών και απολύσεις.
Βελτιώσεις και αλλαγές στο καθεστώς της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων προκειμένου να αποσυνδεθεί πλήρως το ποσοστό του 15% της χαμηλής βαθμολόγησης από τις απολύσεις και τη διαθεσιμότητα αποφασίστηκαν χθες στη σύσκεψη για το Δημόσιο που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου, του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη και της υφυπουργού Εύης Χριστοφιλοπούλου.
Τις βελτιώσεις θα επεξεργαστεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και θα παρουσιάσει στους πολιτικούς αρχηγούς μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα.
Η χτεσινή σύσκεψη πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή για την εφαρμογή της αξιολόγησης, η οποία έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων από τους εργαζόμενους στον Δημόσιο Τομέα. Στόχος των βελτιώσεων είναι να αρθούν οι αντιδράσεις των δημοσίων υπαλλήλων και να προωθηθεί η αξιολόγηση στο σύνολο των δημοσίων υπηρεσιών.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», τέθηκαν υπό συζήτηση τέσσερις προτάσεις οι οποίες στην πλειονότητά τους διατηρούν τον βασικό πυρήνα του νόμου με την ποσόστωση για την αξιολόγηση. Μία εκ των προτάσεων την οποία κατέθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος αφορά την εφαρμογή του μοντέλου που ακολουθεί το γερμανικό κράτος όπου υπάρχει αλληλεπίδραση των ποσοστών ανώτατης και χαμηλής βαθμολογίας των υπαλλήλων που διαμορφώνονται με μεγαλύτερη ευελιξία από τους προϊσταμένους των διοικητικών μονάδων.
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κατατέθηκε επίσης πρόταση για την εφαρμογή της ποσόστωσης σε μεγαλύτερες οργανικές μονάδες (σε επίπεδο γενικών διευθύνσεων ακόμα και δήμων στο σύνολό τους) προκειμένου να μην αδικηθούν δημόσιοι υπάλληλοι υψηλών προσόντων. Παράλληλα στις βελτιωτικές ρυθμίσεις για την αξιολόγηση αναμένεται να αποσαφηνίζεται περαιτέρω ότι η αξιολόγηση του προσωπικού δεν θα συνδέεται με μειώσεις μισθών, απολύσεις και διαθεσιμότητα, παρά το γεγονός ότι σχετική διάταξη έχει προβλεφθεί και στον νόμο που έχει ψηφιστεί.
Επιμόρφωση
Στο πλαίσιο αυτό θα προβλέπεται η ένταξη των υπαλλήλων που θα λάβουν χαμηλό βαθμό σε επιμορφωτικά σεμινάρια ή η μετάταξή τους σε άλλη θέση ή κλάδο.
Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να επιταχυνθεί ο μόνιμος μηχανισμός αξιολόγησης τον οποίο προετοιμάζει με εντατικούς ρυθμούς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, προκειμένου να κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο το φθινόπωρο αντί στα τέλη του έτους καθώς το συγκριτικό σύστημα αξιολόγησης με την ποσόστωση αποτελεί μεταβατικό στάδιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μόνιμος μηχανισμός αξιολόγησης θα προβλέπει τον καθορισμό μετρήσιμων στόχων ανά υπηρεσιακή μονάδα και υπάλληλο και θα αποτελεί το «σκαλοπάτι» για τη σύνδεση του μισθού με την παραγωγικότητα.
Λύση τη Δευτέρα
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκης και η υφυπουργός Εύη Χριστοφιλοπούλου σε φωτογραφία αρχείου. Χθες προσήλθαν στο Μέγαρο Μαξίμου για τη σύσκεψη με Αντ. Σαμαρά και Ευ. Βενιζέλο. Μεθαύριο Δευτέρα θα παρουσιάσουν στους δύο αρχηγούς τις ρυθμίσεις για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων
6.500 Απολύσεις
Αναζητούν εναλλακτικές «δεξαμενές»
Εναλλακτικές λύσεις για τις 6.500 απολύσεις που υπολείπονται, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των 15.000 υποχρεωτικών απομακρύνσεων για τη διετία 2013-2014, συζητήθηκαν στη χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου για το Δημόσιο.
Παρά το γεγονός ότι δεν λήφθηκε οριστική απόφαση, υπήρξε συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης να δοθεί βάρος στην απομάκρυνση υπαλλήλων από πειθαρχικά και από τον επανέλεγχο των μονιμοποιήσεων. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκης έχει θέσει στην τρόικα το θέμα του συνυπολογισμού στον τελικό αριθμό των απολύσεων και των υπαλλήλων που εργάζονταν με προσωρινές διαταγές και απομακρύνθηκαν με δικαστικές αποφάσεις, οι οποίοι ξεπερνούν τους 1.800 εργαζομένους.
Παράλληλα το υπουργείο έχει ξεκινήσει τον επανέλεγχο των μονιμοποιήσεων με το ΠΔ Παυλόπουλου, ενώ έχουν επιταχυνθεί οι διαδικασίες των πειθαρχικών συμβουλίων. Τα κόμματα της συγκυβέρνησης έχουν συνομολογήσει ότι η ελληνική πλευρά θα επιμείνει στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων.
Σε αυτό το πλαίσιο στη χθεσινή σύσκεψη έγινε συζήτηση για την αναζήτηση εναλλακτικών «δεξαμενών» απολύσεων, προκειμένου να μην ανοίξουν νέα μέτωπα στις συγκοινωνίες ή σε ΔΕΚΟ με την επιβολή υποχρεωτικών απομακρύνσεων εργαζομένων, όπως υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ. Οπως έχει προαναγγείλει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στις «δεξαμενές» των απολύσεων μέχρι το τέλος του έτους περιλαμβάνεται η κατάργηση και η συγχώνευση ΝΠΙΔ, ένα μέρος των διαθέσιμων υπαλλήλων που δεν θα επανατοποθετηθούν, οι 1.800 που απομακρύνθηκαν με δικαστικές αποφάσεις, τα πειθαρχικά και ο επανέλεγχος των μονιμοποιήσεων.
ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ

Ριζικές αλλαγές στην Αξιολόγηση – Εντολή σε Κ.Μητσοτάκη να φέρει βελτιώσεις
Στη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, τέθηκε επί τάπητος το θέμα της αξιολόγησης, με την ποσόστωση του 15% στη κλίμακα βαθμολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων.
Ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος φέρεται να επιθυμούν βελτιώσεις και ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλείται μέχρι τη Δευτέρα, 4 Αυγούστου, να έχει έτοιμες τις προτάσεις του για το νέο τρόπο αξιολόγησης των υπαλλήλων.
Ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι εντός των επόμενων ημερών θα καταθέσει νέο σχέδιο για την υποχρεωτική ποσόστωση, κυρίως του 15% στην κλίμακα βαθμολόγησης για την κακή επίδοση των υπαλλήλων με διεύρυνση της αξιολόγησης ανά γενική διεύθυνση και όχι ανά υπηρεσία.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το μήνυμα από τη συνάντηση είναι «ναι» στην αξιολόγηση, αλλά «όχι» στην ανασφάλεια και τον φόβο των δημοσίων υπαλλήλων.
Όπως τονίζεται, η αξιολόγηση δεν πρέπει να συνδέεται με διαθεσιμότητες και απολύσεις.
Ήδη η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Εύη Χριστοφιλοπούλου έχει κάνει προτάσεις βελτίωσης του Ν. 4250/2014 για την αξιολόγηση, με κυριότερη μια προσθήκη σε διάταξη του νόμου, η οποία να ορίζει ότι «κανένας υπάλληλος δεν πρόκειται να απολυθεί βάσει της αξιολόγησής του, ούτε πρόκειται να υποστεί μισθολογικές κυρώσεις ή οποιαδήποτε άλλη αρνητική υπηρεσιακή μεταβολή».
Σύμφωνα με πληροφορίες πρωθυπουργός και αντιπρόεδρος, αναφορικά με τις 6.500 απολύσεις μέχρι το τέλος του έτους, ζήτησαν να υπάρξει μια καταμέτρηση όχι μόνο των υπαλλήλων με τα πλαστά πιστοποιητικά, αλλά και εκείνων που απομακρύνονται με προσωρινές διαταγές.
Ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο θα επισπεύσει την κατάθεση του νομοσχεδίου που επρόκειτο να γίνει το 2015 και τελικά θα έρθει στη Βουλή το φθινόπωρο.
Η κυβέρνηση κάνει αγώνα δρόμου για να κλείσει όλες τις εκκρεμότητες πριν τη συνάντηση που θα γίνει στο Παρίσι με τους επικεφαλής της τρόικας στις αρχές Σεπτεμβρίου και η οποία θα έχει προπαρασκευαστικό χαρακτήρα.
Λίγες ώρες μετά τη συνάντηση, πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης προσπαθώντας να διαψεύσουν διάφορα σενάρια γύρω από τη συζήτηση στο Μαξίμου ανέφεραν πως «Ο πυρήνας του νόμου για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων δεν θα αλλάξει»
Πρόσθεσαν μάλιστα τα εξής: «Το Υπουργείο επεξεργάζεται προτάσεις που θα καταστήσουν απολύτως σαφές ότι η αξιολόγηση είναι εργαλείο διαχείρισης ανθρωπίνων πόρων και διοίκησης και, σε καμία περίπτωση, δεν συνδέεται με το πρόγραμμα κινητικότητας, με τη διαθεσιμότητα, τις απολύσεις, ενώ δεν έχει καμία μισθολογική ή υπηρεσιακή συνέπεια για τον υπάλληλο. Κάτι που έχει τονίσει κατ’ επανάληψη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.
Η συγκριτική αξιολόγηση συνιστά το απαραίτητο μεταβατικό στάδιο προετοιμασίας προς το οριστικό σύστημα αξιολόγησης, που έχει δεσμευτεί το Υπουργείο να φέρει εντός των επομένων μηνών προς ψήφιση στη Βουλή και αφού πρώτα υπάρξει διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς».
Από πλευράς ΥΔΜΗΔ τονίζεται ότι κατά τη διάρκεια της σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου, συζητήθηκε η ακόμη περισσότερη ενίσχυση στην απονομή της πειθαρχικής δικαιοσύνης, του ελέγχου των πλαστών πιστοποιητικών και του ελέγχου της μετατροπής συμβάσεων ορισμένου χρόνου, κάτι που έχει δρομολογήσει ήδη τους τελευταίους 13 μήνες ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης. Στο πλαίσιο αυτό, άλλωστε, από τις αρχές του 2013, μέσα από τις προβλεπόμενες διαδικασίες, έχουν απομακρυνθεί, για ποινικούς, πειθαρχικούς ή για λόγους υποβολής πλαστών δικαιολογητικών και παράνομων προσλήψεων, περισσότεροι από 500 υπάλληλοι.
Ειδικότερα, όπως δηλώνουν: «Το 2013 αποχώρησαν για τους παραπάνω λόγους 220 δημόσιοι υπάλληλοι, το δε α’ τετράμηνο (Ιανουάριος- Απρίλιος) του 2014, έχουν αποχωρήσει για τους ίδιους λόγους 304 υπάλληλοι. Πρόκειται για αναγκαστικές αποχωρήσεις πειθαρχικής ή ποινικής προέλευσης και για ανακλήσεις διορισμών ή καταγγελίες συμβάσεων λόγω υποβολής πλαστών δικαιολογητικών. Ο στόχος για την ολοκλήρωση των 15.000 απολύσεων μέχρι το τέλος του 2014, όπως αυτός έχει συμφωνηθεί από την κυβέρνηση, παραμένει».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μετάφραση

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αρχείο ιστολογίου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ο Διαχειριστής της σελίδας

Ο Διαχειριστής της σελίδας
Η διαχείριση της ιστοσελίδας Υπάλληλοι Περιφερειών Ελλάδος, γίνεται από τον υπάλληλο της Περιφέρειας Αν. Μακ. & Θράκης (Π.Ε. Ξάνθης) Χαράλαμπο Ευστρατίου, Σύμβουλο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του ΣΥΠΕΞΑ και τ. Πρόεδρο Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Ξάνθης. Η σελίδα δημιουργήθηκε για την καλύτερη ενημέρωση των Υπαλλήλων στις Αιρετές Περιφέρειες Ελλάδας. Συνάδελφε θα θέλαμε την βοήθεια σου, για να μπορέσουμε να αναδείξουμε τα προβλήματα των Περιφερειών αλλά και των υπαλλήλων που υπηρετούμε σε αυτές. - Τηλ. : +30 6942434142 και mail: (xaralamposeystratioy@gmail.com)
Από το Blogger.