Πρόλογος

Η σελίδα δημιουργήθηκε για την καλύτερη ενημέρωση των Υπαλλήλων στις Αιρετές Περιφέρειες Ελλάδας, από τον υπάλληλο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χαράλαμπο Ευστρατίου.

Με αυτή την σελίδα ξεκινάει ένα διαδικτυακό πρώτο βήμα ενημέρωσης, επικοινωνίας και γνωριμίας μεταξύ των εργαζομένων στις Αιρετές Περιφέρειες Ελλάδος.

Συνάδελφοι μόνο ενωμένοι αντιστεκόμαστε, αγωνιζόμαστε, πολεμάμε και νικάμε.
«Η ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΗ»

Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

ΕΦΤΑΣΕ Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΔΙΑΜΗΝΥΕΙ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ: ΟΝΟΜΑΤΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΑΠΑΙΤΕΙ Η ΤΡΟΪΚΑ

Σε τουλάχιστον 1.500 αποχωρήσεις στο Δημόσιο, κάθε μήνα, έως το τέλος του 2015 επιμένει η Κομισιόν, η οποία -παρά τη συνεχιζόμενη ύφεση και τη νέα κόντρα με το ΔΝΤ- δεν φαίνεται διατεθειμένη να επιδείξει ευελιξία.
Εν όψει της νέας αξιολόγησης, οι Βρυξέλλες καθιστούν σαφές ότι δεν υπάρχουν περιθώρια χαλάρωσης από τους στόχους που έχουν τεθεί και διαμηνύουν ότι το συνολικό προσωπικό του Δημοσίου θα πρέπει να μειωθεί από τους 727.458 υπαλλήλους το 2012, σε 691.493 το 2013, σε 664.950 το 2014, σε 643.367 το 2015 και σε 624.000 το 2016.
Αυτό σημαίνει ότι η τρόικα επιμένει απόλυτα στην ανάγκη να αποχωρήσουν τους επόμενους 18 μήνες, δηλαδή έως το τέλος του 2014, 26.543 υπάλληλοι, αριθμός που ισοδυναμεί κατά μέσο όρο με 1.474 αποχωρήσεις κάθε μήνα. Το 2014 οι αποχωρήσεις θα είναι 1.798 κάθε μήνα και το 2015 θα είναι 1.613.
Στο πλαίσιο αυτό, η τρόικα αναμένει στη νέα αυτή αξιολόγηση διευκρινίσεις από τις ελληνικές αρχές για τον τρόπο που θα υλοποιήσουν τη δέσμευση ώστε να ολοκληρώσουν και τα σχέδια στελέχωσης με 450.000 υπαλλήλους.
Παράλληλα, αναμένονται οι προθέσεις της Αθήνας για τον τρόπο ολοκλήρωσης των σχεδίων στελέχωσης για όλους τους φορείς Γενικής Κυβέρνησης με καταληκτική προθεσμία τον Δεκέμβριο του 2013, οπότε θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και η διαδικασία αξιολόγησης μεμονωμένων υπαλλήλων.
Καταλόγους
Παράλληλα, η Κομισιόν αναμένει «εδώ και τώρα» τους καταλόγους με τα ονόματα των 12.500 δημοσίων υπαλλήλων που θα συμπεριληφθούν στο σχέδιο κινητικότητας. Οπως τονίζουν πηγές της Κομισιόν, η προθεσμία έχει ήδη εκπνεύσει και οι εκπρόσωποι της τρόικας διαμηνύουν ότι «έφτασε η στιγμή της αλήθειας». Κατά τον νέο έλεγχο, αναμένεται από τις ελληνικές αρχές να δοθούν και τα πρώτα δείγματα γραφής για τους υπόλοιπους 12.500 υπαλλήλους, οι οποίοι θα ενταχθούν φέτος στο σχέδιο κινητικότητας το δεύτερο εξάμηνο.
Πάντως, για την Επιτροπή η μεγάλη συνεχιζόμενη ύφεση και οι δραματικές κοινωνικές επιπτώσεις με την πρωτοφανή ανεργία δεν συνιστούν επαρκή λόγο για να υπάρξει καθυστέρηση στο πρόγραμμα το οποίο θα πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα. Για τους λόγους αυτούς, η Κομισιόν εμφανίζεται ανυποχώρητη στην τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων και των ποσοτικών στόχων για μείωση 150.000 δημοσίων υπαλλήλων την περίοδο 2010-2015 και κινητικότητα 25.000 υπαλλήλων το 2013.
Εν τω μεταξύ, ιδιαίτερα σκληρή στάση τηρεί η Κομισιόν και στο θέμα των υποχρεωτικών αποχωρήσεων από το Δημόσιο, οι οποίες θα πρέπει να φτάσουν τις 4.000 έως το τέλος του χρόνου με εμπροσθοβαρή μάλιστα τρόπο. Δηλαδή, 2.000 υπάλληλοι θα πρέπει να αποχωρήσουν το τρίτο τρίμηνο του 2013 και άλλοι 2.000 υπάλληλοι το τέταρτο τρίμηνο.
Για το 2014 οι αποχωρήσεις θα φτάσουν τις 11.000, με 1.000 υπαλλήλους να αποχωρούν το πρώτο τρίμηνο, 4.000 το δεύτερο τρίμηνο, 2.000 το τρίτο τρίμηνο και 4.000 το τέταρτο τρίμηνο.
Παράλληλα, στην Κομισιόν εξακολουθεί να υπάρχει δυσαρέσκεια για τα υψηλά ποσοστά αποχής από την εργασία στο Δημόσιο, αλλά και για την έως τώρα ατιμωρησία όσων εισήλθαν παράνομα στο Δημόσιο, δηλαδή είτε χωρίς εξετάσεις είτε πλαστογραφώντας δικαιολογητικά.
Ειδικά για αυτή την κατηγορία, η Κομισιόν επιμένει σε απολύσεις με την προβλεπόμενη προσφυγή στη Δικαιοσύνη που θα οδηγήσει και στην αντικατάστασή τους από νέους με προσόντα.
«Δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι»
Ζητάμε μικρή παράταση για τη διαθεσιμότητα
Οι «φωτογραφίες» των 2.000 υπαλλήλων που θα δουν την έξοδο του Δημοσίου δεν έχουν... τραβηχτεί ακόμη προκαλώντας έντονη ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο εν όψει της αυριανής έναρξης των διαπραγματεύσεων με τους επικεφαλής της τρόικας.
Κυβερνητικός αξιωματούχος παραδέχεται ότι «δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι», θεωρεί όμως πιθανό να κερδίσουμε μία μικρή παράταση προβάλλοντας το επιχείρημα πως υπάρχει ακόμη χρόνος αφού στο Μνημόνιο ορίζεται ρητά ότι οι 2.000 πρέπει να αποχωρήσουν μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου. Οι απολύσεις στο Δημόσιο θα βρεθούν στην κορυφή της ατζέντας των διαπραγματεύσεων αλλά όπως σημειώνουν στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχουν κι άλλα σημαντικά ζητήματα τα οποία πρέπει να διευθετηθούν. Το πρώτο από αυτά είναι η επίτευξη συμφωνίας για το δημοσιονομικό κενό της διετίας 2013 - 2014.
Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα προκύπτει ένα κενό της τάξης των 650 εκατ. ευρώ καθώς η κυβέρνηση δεν προτίθεται να εφαρμόσει το μέτρο της εισφοράς 0,1% στον τζίρο ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων υπέρ του ΟΑΕΕ.
Ομως στο συγκεκριμένο ζήτημα μπορεί να υπάρξει εμπλοκή σε περίπτωση που η τρόικα ζητήσει να καλυφθεί άμεσα το κενό υποδεικνύοντας όπως λένε οι πληροφορίες μείωση των συντάξεων των ελευθέρων επαγγελματιών.
Το δεύτερο σχετίζεται με το ελληνικό αίτημα για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%. Στο υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν ότι θα το θέσουν και θα επιχειρηματολογήσουν επ' αυτού αναγνωρίζοντας πάντως ότι οι πιθανότητες να γίνει αποδεκτό από την τρόικα είναι ελάχιστες.
Αλλωστε έχουν λάβει τα μηνύματα από ΔΝΤ και Κομισιόν.
Τέλος θα πρέπει να αναφερθεί ότι το υπουργείο έχει πάρει το «ΟΚ» από την τρόικα και το νομοσχέδιο για την απλοποίηση της φορολογίας εισοδήματος θα είναι έτοιμο αργότερα και όχι στα τέλη Ιουνίου που προβλέπεται στο Μνημόνιο.
Βρυξέλλες: Βαγγελης Δεμίρης
Πηγή : ΕΘΝΟΣ 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μετάφραση

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αρχείο ιστολογίου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ο Διαχειριστής της σελίδας

Ο Διαχειριστής της σελίδας
Η διαχείριση της ιστοσελίδας Υπάλληλοι Περιφερειών Ελλάδος, γίνεται από τον υπάλληλο της Περιφέρειας Αν. Μακ. & Θράκης (Π.Ε. Ξάνθης) Χαράλαμπο Ευστρατίου, Σύμβουλο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του ΣΥΠΕΞΑ και τ. Πρόεδρο Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Ξάνθης. Η σελίδα δημιουργήθηκε για την καλύτερη ενημέρωση των Υπαλλήλων στις Αιρετές Περιφέρειες Ελλάδας. Συνάδελφε θα θέλαμε την βοήθεια σου, για να μπορέσουμε να αναδείξουμε τα προβλήματα των Περιφερειών αλλά και των υπαλλήλων που υπηρετούμε σε αυτές. - Τηλ. : +30 6942434142 και mail: (xaralamposeystratioy@gmail.com)
Από το Blogger.