Πρόλογος

Η σελίδα δημιουργήθηκε για την καλύτερη ενημέρωση των Υπαλλήλων στις Αιρετές Περιφέρειες Ελλάδας, από τον υπάλληλο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χαράλαμπο Ευστρατίου.

Με αυτή την σελίδα ξεκινάει ένα διαδικτυακό πρώτο βήμα ενημέρωσης, επικοινωνίας και γνωριμίας μεταξύ των εργαζομένων στις Αιρετές Περιφέρειες Ελλάδος.

Συνάδελφοι μόνο ενωμένοι αντιστεκόμαστε, αγωνιζόμαστε, πολεμάμε και νικάμε.
«Η ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΗ»

Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

Νέες μειώσεις συντάξεων για 1.146.089 «θύματα» συνταξιούχους


Νέες μειώσεις από 34 έως και 325 ευρώ στο καθαρό ποσό των μηναίων αποδοχών τους από κυρίες και επικουρικές συντάξεις θα δουν από τον ερχόμενο Αύγουστο 1.146.089 συνταξιούχοι. Οι μειώσεις αυτές οφείλονται στο νέο σύστημα υπολογισμού της μηνιαίας παρακράτησης φόρου εισοδήματος και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, το οποίο θα εφαρμοστεί, για πρώτη φορά, με την πληρωμή των συντάξεων του Αυγούστου.
Μέχρι τώρα, οι κρατήσεις φόρου εισοδήματος και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης υπολογίζονταν αυτοτελώς από κάθε ασφαλιστικό ταμείο για τις συντάξεις που αυτό κατέβαλε στους ασφαλισμένους του.
Συγκεκριμένα, κάθε ασφαλιστικός φορέας υπολόγιζε ξεχωριστά τις μηνιαίες κρατήσεις φόρου εισοδήματος επί των συντάξεων που κατέβαλλε, εφαρμόζοντας αυτοτελώς την κλίμακα φορολογίας των εισοδημάτων από μισθωτές υπηρεσίες, στην οποία (λόγω της έκπτωσης φόρου των 2.100 ευρώ) ισχύει, επί της ουσίας, «αφορολόγητο» όριο 9.550 ευρώ. Οι συντελεστές φόρου κλιμακώνονται από 22% έως 42%. Με τον τρόπο αυτό, οι επικουρικές συντάξεις δεν υπόκειντο σε μηνιαίες κρατήσεις φόρου εισοδήματος, επειδή σε ετήσια βάση είναι χαμηλότερες των 9.550 ευρώ. Εξάλλου, κάθε ασφαλιστικός φορέας υπολόγιζε αυτοτελώς και τις κρατήσεις ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης με κλίμακα που έχει αφορολόγητο όριο ετήσιων αποδοχών 12.000 ευρώ και συντελεστές κλιμακούμενους από 1% έως 4%. Δεδομένου δε ότι για καθεμία σύνταξη που ελάμβανε κάθε συνταξιούχος υπολογιζόταν αυτοτελώς η παρακράτηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης σε κάθε κύρια σύνταξη που δεν υπερέβαινε ετησίως τα 12.000 ευρώ, καθώς και σε κάθε επικουρική σύνταξη, δεν επιβάλλονταν καθόλου κρατήσεις ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Από την πληρωμή των συντάξεων του Αυγούστου, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο τέλος Ιουλίου, θα εφαρμοστούν πλήρως οι διατάξεις του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, σύμφωνα με τις οποίες:
- Ο φόρος εισοδήματος που πρέπει να παρακρατείται κάθε μήνα από τις μηνιαίες αποδοχές των συνταξιούχων θα υπολογίζεται ενιαία, στο άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων, με βάση την κλίμακα φόρου εισοδήματος των μισθωτών και των συνταξιούχων, δηλαδή με βάση τους συντελεστές 22%, 32% και 42%!
- Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης που πρέπει να παρακρατείται κάθε μήνα από τις μηνιαίες αποδοχές των συνταξιούχων θα υπολογίζεται κι αυτή ενιαία, στο άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων, εφόσον αυτό, αναγόμενο σε ετήσια βάση, υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ. Σε κάθε τέτοια περίπτωση, οι κρατήσεις ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης θα υπολογίζονται με συντελεστές κλιμακούμενους από 1%-4% επί του συνολικού μηνιαίου ποσού των κύριων και επικουρικών συντάξεων.
Οπως γίνεται αντιληπτό, όλες οι μηνιαίες συντάξεις που καταβάλλονται σε κάθε δικαιούχο -κύριες και επικουρικές- θα αθροίζονται και επί του συνόλου που θα προκύπτει θα υπολογίζονται πλέον οι φόροι που πρέπει να παρακρατούνται κάθε μήνα. 

Μηδενικές για κάτω των 750 €

Για όσους λαμβάνουν κάθε μήνα σύνολο συντάξεων (κύριων και επικουρικών) κάτω των 750 ευρώ, οι κρατήσεις φόρων θα εξακολουθήσουν να είναι μηδενικές, επειδή σε κάθε περίπτωση τα φορολογητέα ποσά των συνολικών μηνιαίων αποδοχών τους, αναγόμενα σε ετήσια βάση, είναι χαμηλότερα του αφορολόγητου ορίου των 9.550 ευρώ.
Το νέο σύστημα υπολογισμού της μηνιαίας παρακράτησης φόρων από τις συντάξεις αποσκοπεί στο να εξαντλήσει τη φορολογική υποχρέωση των συνταξιούχων κατά την καταβολή των συντάξεων, ώστε, όταν θα έλθει η ώρα της τελικής εκκαθάρισης του φόρου (με την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος), να μην υπάρχει άλλη υποχρέωση πληρωμής φόρου. Σε κάθε περίπτωση αποτελεί νέα σταδιακή μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος μέχρι την τελική εκκαθάριση και πληρωμή του φόρου εισοδήματος.

Του Στέλιου Κράλογλου

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μετάφραση

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αρχείο ιστολογίου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ο Διαχειριστής της σελίδας

Ο Διαχειριστής της σελίδας
Η διαχείριση της ιστοσελίδας Υπάλληλοι Περιφερειών Ελλάδος, γίνεται από τον υπάλληλο της Περιφέρειας Αν. Μακ. & Θράκης (Π.Ε. Ξάνθης) Χαράλαμπο Ευστρατίου, Σύμβουλο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του ΣΥΠΕΞΑ και τ. Πρόεδρο Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Ξάνθης. Η σελίδα δημιουργήθηκε για την καλύτερη ενημέρωση των Υπαλλήλων στις Αιρετές Περιφέρειες Ελλάδας. Συνάδελφε θα θέλαμε την βοήθεια σου, για να μπορέσουμε να αναδείξουμε τα προβλήματα των Περιφερειών αλλά και των υπαλλήλων που υπηρετούμε σε αυτές. - Τηλ. : +30 6942434142 και mail: (xaralamposeystratioy@gmail.com)
Από το Blogger.