Πρόλογος

Η σελίδα δημιουργήθηκε για την καλύτερη ενημέρωση των Υπαλλήλων στις Αιρετές Περιφέρειες Ελλάδας, από τον υπάλληλο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χαράλαμπο Ευστρατίου.

Με αυτή την σελίδα ξεκινάει ένα διαδικτυακό πρώτο βήμα ενημέρωσης, επικοινωνίας και γνωριμίας μεταξύ των εργαζομένων στις Αιρετές Περιφέρειες Ελλάδος.

Συνάδελφοι μόνο ενωμένοι αντιστεκόμαστε, αγωνιζόμαστε, πολεμάμε και νικάμε.
«Η ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΗ»

Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

Από που θα φύγουν 6.500 δημόσιοι υπάλληλοι



Υπάλληλοι σε καθεστώς διαθεσιμότητας, επίορκοι, εργαζόμενοι σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου των υπουργείων Υποδομών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Πολιτισμού, αλλά και προσωπικό που δεν πληρούσε τις σχετικές προϋποθέσεις για τη μετατροπή της σύμβασής του από ορισμένου χρόνου σε αορίστου θα αποτελέσουν τις δεξαμενές των 6.500 απολύσεων από το Δημόσιο μέχρι το τέλος του 2014. Μέχρι στιγμής, έχουν τεθεί υποχρεωτικά εκτός δημοσίων υπηρεσιών περίπου 8.600 υπάλληλοι, με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης να επισημαίνει προς πάσα κατεύθυνση ότι, με την ολοκλήρωση της μνημονιακής δέσμευσης για 15.000 υποχρεωτικές αποχωρήσεις τη διετία 2013-2014, δεν θα υπάρχει νέος ποσοτικός στόχος απολύσεων. «Οταν η τρόικα προσήλθε στις τελευταίες συζητήσεις, είχε θέσει ποσοτικούς στόχους απολύσεων για το 2015 και το 2016 και εμείς αποκρούσαμε αυτούς τους στόχους και πουθενά στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο δεν υπάρχει στόχος απολύσεων.
Δεν υπάρχουν ποσοτικοί στόχοι απολύσεων για το 2015 και το 2016 και αυτό το γνωρίζουν όλοι», είναι το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος θέτει ως βασική του προτεραιότητα τη δημιουργία της νέας εικόνας του δημόσιου τομέα, που θα είναι πιο παραγωγικός, προς όφελος των πολιτών.
Η μέχρι τώρα εικόνα των αποχωρήσεων.
Οπως αναφέρουν στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής παράγοντες του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το 2013 έγιναν 3.600 απολύσεις. Ακόμα 5.000 έγιναν το πρώτο εξάμηνο του 2014 και προήλθαν από δεξαμενές, όπως αυτές:

-Των επίορκων (500).

-Των σχολικών φυλάκων (1.400).

-Των εργαζομένων στον ΕΟΠΥΥ (2.500).

-Των δημοτικών αστυνομικών (200).

-Των εκπαιδευτικών των ΕΠΑΛ (100).

-Των εργαζομένων σε 21 Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου που καταργήθηκαν (100).


-Των εργαζομένων που απασχολούνταν σε θέσεις υπουργείων οι οποίες και καταργήθηκαν (100).

-Από πού θα συμπληρωθούν οι απολύσεις.
Ως προς τις υπολειπόμενες 6.500 απολύσεις που θα πρέπει να επιτευχθούν εντός του προσεχούς εξαμήνου, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αυτές θα προέλθουν:
-Από την εκδίκαση των πειθαρχικών υποθέσεων, καθώς, μετά και τις σχετικές εντολές του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκου Μητσοτάκη, υπάρχει εντατικοποίηση των εργασιών των πειθαρχικών συμβουλίων.
-Από τους ελέγχους που διεξάγονται από το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης για τον εντοπισμό υπαλλήλων που έχουν διοριστεί και εργάζονται, έχοντας κάνει χρήση πλαστών πιστοποιητικών.
-Από τους ελέγχους που διεξάγονται για παράνομες μετατροπές συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου. Πρόκειται για 35.000 άτομα, που πέτυχαν μονιμοποίηση, μέσω του Προεδρικού Διατάγματος Παυλοπούλου, 5.000, που μονιμοποιήθηκαν με το νόμο Παπανδρέου και 2.000 υπαλλήλους δημοτικών επιχειρήσεων, οι οποίες έκλεισαν με τον «Καλλικράτη», αλλά με αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων μεταφέρθηκαν στους δήμους.
Παράγοντες του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχουν ξεκαθαρίσει πως οι εργαζόμενοι, που δεν πληρούσαν τις σχετικές προϋποθέσεις, θα τεθούν εκτός Δημοσίου.
-Από όσους βρίσκονται σε καθεστώς διαθεσιμότητας-κινητικότητας και δεν θα πετύχουν μετακίνηση σε άλλη υπηρεσία του δημόσιου τομέα, μέχρι να λήξει το οκτάμηνο της παραμονής τους στο πρόγραμμα.
-Από τη μείωση του προσωπικού σε «μεγάλα» Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου.

Με βάση, λοιπόν, το μέχρι σήμερα προγραμματισμό, μέχρι το τέλος της τρέχουσας χρονιάς θα αποχωρήσουν, μεταξύ άλλων, υποχρεωτικά από το δημόσιο τομέα:
-4.000 υπάλληλοι (από τους συνολικά 25.000) οι οποίοι βρίσκονται στο πρόγραμμα της κινητικότητας-διαθεσιμότητας.
-1.000 εργαζόμενοι στο Δημόσιο, οι οποίοι υπολογίζεται ότι θα απομακρυνθούν λόγω ανικανότητας ύστερα από εισήγηση των αρμόδιων υγειονομικών επιτροπών.
-600 επίορκοι, οι οποίοι εκτιμάται ότι θα απομακρυνθούν με τελεσίδικες αποφάσεις με βάση τις υποθέσεις που εξετάζουν τα πειθαρχικά συμβούλια μετά την επιτάχυνση των διαδικασιών που επιβλήθηκε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης με την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου.
-850 υπάλληλοι από τη μείωση του μεγέθους των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου, που εποπτεύει το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
-150 υπάλληλοι από τη μείωση του μεγέθους των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου, που εποπτεύει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
-90 υπάλληλοι από τη μείωση του μεγέθους των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου του υπουργείου Πολιτισμού.

Στόχος του κ. Μητσοτάκη είναι, πέραν όλων των άλλων πρωτοβουλιών, να μπουν στο μικροσκόπιο όλα τα πιστοποιητικά που αξιοποιήθηκαν για κάθε πρόσληψη ξεχωριστά.
Σε εγκύκλιό του, υπενθυμίζει στους φορείς του Δημοσίου την υποχρέωση πιστοποίησής τους στην ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή που έχει αναπτυχθεί και λειτουργεί στο Σώμα Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης. Η διαδικασία του ελέγχου, που αποτελεί μία από τις άμεσες προτεραιότητες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αφορά σε όλους τους απασχολουμένους σε δημόσιες υπηρεσίες, Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας που υπηρετούν (τακτικούς υπαλλήλους, αορίστου χρόνου και επί θητεία, αλλά και υπαλλήλων που εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και έργου).

Ερχονται τροποποιήσεις χωρίς αλλαγή στον «πυρήνα»
Στον απόηχο της ενδοκυβερνητικής κόντρας για την αξιολόγηση, το αρμόδιο υπουργείο ετοιμάζεται να φέρει σειρά τροποποιήσεων ως προς την εφαρμογή της, με στόχο να εκτονωθούν οι τριβές.
Οπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οι σχετικές παρεμβάσεις δεν θα αναιρούν πολιτικές επιλογές, αλλά ούτε και τον «πυρήνα» της όλης διαδικασίας της αξιολόγησης. Αυτό που θα κάνουν θα είναι να ρίξουν γέφυρες στις διαφορετικές απόψεις του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Βενιζέλο.
Τον τόνο των τροποποιήσεων έδωσε η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, ενώ οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν, σύμφωνα με πληροφορίες, σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου, μεταξύ των κυρίων Σαμαρά-Βενιζέλου και Μητσοτάκη.
Οπως ανέφερε η κ. Χριστοφιλοπούλου, στη σχετική ρύθμιση του νόμου μπορεί να προστεθεί η φράση: «Κανένας υπάλληλος δεν πρόκειται να απολυθεί βάσει της αξιολόγησής του ούτε πρόκειται να υποστεί μισθολογικές κυρώσεις ή οποιαδήποτε άλλη αρνητική υπηρεσιακή μεταβολή»». Παράλληλα, στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα προωθήσουν ακόμα ένα σκέλος όσον αφορά στην αξιολόγηση. Ο κάθε αξιολογητής θα πρέπει να προτείνει συγκεκριμένα μέτρα βελτίωσης της απόδοσης του υπαλλήλου, ιδίως για όσους θα εμπίπτουν στην κατηγορία του 15%. Για το προσωπικό, δηλαδή, που θα λάβει βαθμό από 1 έως 6,9. Ως προκαθορισμένα πεδία προτείνονται:

-Η συμμετοχή σε συγκεκριμένο πρόγραμμα επιμόρφωσης του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης.

-Η επιμόρφωση σε άλλο αντικείμενο μέσα από τις δημόσιες δομές διά βίου μάθησης.

-Η ατομική καλλιέργεια ορισμένης δεξιότητας.

-Η βελτίωση συγκεκριμένων χαρακτηριστικών, που άπτονται της εργασίας και της συμπεριφοράς.

-Η προσωρινή αλλαγή αντικειμένου εργασίας.

-Η εκούσια μετακίνηση εντός της υπηρεσίας.

-Η εκούσια μετάταξη σε διαφορετικό κλάδο με βάση τα προσόντα και τις ικανότητες του υπαλλήλου.



Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΚΑΤΣΙΟΥ
dgatsios@e-typos.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μετάφραση

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αρχείο ιστολογίου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ο Διαχειριστής της σελίδας

Ο Διαχειριστής της σελίδας
Η διαχείριση της ιστοσελίδας Υπάλληλοι Περιφερειών Ελλάδος, γίνεται από τον υπάλληλο της Περιφέρειας Αν. Μακ. & Θράκης (Π.Ε. Ξάνθης) Χαράλαμπο Ευστρατίου, Σύμβουλο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του ΣΥΠΕΞΑ και τ. Πρόεδρο Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Ξάνθης. Η σελίδα δημιουργήθηκε για την καλύτερη ενημέρωση των Υπαλλήλων στις Αιρετές Περιφέρειες Ελλάδας. Συνάδελφε θα θέλαμε την βοήθεια σου, για να μπορέσουμε να αναδείξουμε τα προβλήματα των Περιφερειών αλλά και των υπαλλήλων που υπηρετούμε σε αυτές. - Τηλ. : +30 6942434142 και mail: (xaralamposeystratioy@gmail.com)
Από το Blogger.