Πρόλογος

Η σελίδα δημιουργήθηκε για την καλύτερη ενημέρωση των Υπαλλήλων στις Αιρετές Περιφέρειες Ελλάδας, από τον υπάλληλο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χαράλαμπο Ευστρατίου.

Με αυτή την σελίδα ξεκινάει ένα διαδικτυακό πρώτο βήμα ενημέρωσης, επικοινωνίας και γνωριμίας μεταξύ των εργαζομένων στις Αιρετές Περιφέρειες Ελλάδος.

Συνάδελφοι μόνο ενωμένοι αντιστεκόμαστε, αγωνιζόμαστε, πολεμάμε και νικάμε.
«Η ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΗ»

Τρίτη 22 Ιουλίου 2014

«Ανυπακοή» στην αξιολόγηση με ποσόστωση (25%-60%-15%) Πρώτη φάση αξιολόγησης: Το 40% δεν ανταποκρίθηκε

«Νέκρωσε» το δημόσιο την Τρίτη. Οι δημόσιοι υπάλληλοι πραγματοποίησαν στάση εργασίας ενώ από το πρωί είναι στους δρόμους αντιδρώντας στο μέτρο της αξιολόγησης με ποσόστωση (25%-60%-15%).
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης πραγματοποίησαν το μεσημέρι οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα, συμμετέχοντας στην «πανελλαδική ημέρα δράσης ενάντια στις διαθεσιμότητες-απολύσεις», που διοργάνωσε η ΑΔΕΔΥ
Στις κινητοποιήσεις συμμετείχαν εκπαιδευτικοί, σχολικοί φύλακες και μέλη της ΠΟΕ-ΟΤΑ. «Ζητήσαμε να δούμε τον υπουργό αλλά μας είπαν ότι δεν είναι στο γραφείο του. Στο 90% των περιπτώσεων που έχει ζητηθεί από την αντιπροσωπεία συνάντηση με τον υπουργό δεν είναι στο γραφείο του. Άρα δεν δουλεύει, άρα είναι από τους πρώτους που πρέπει να φύγουν» τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θέμης Κοτσιφάκης.
Οι δημόσιοι υπάλληλοι, διαμαρτύρονται για το ζήτημα της αξιολόγησης. Οι απεργοί αρχικά, συγκεντρώθηκαν έξω από το Εφετείο Αθηνών, όπου εκδικάστηκε η Έφεση της ΑΔΕΔΥ κατά της Απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών (που αφορά την απεργιακή κινητοποίηση ενάντια στην «αξιολόγηση» των δημοσίων υπαλλήλων).
Πρώτη απορριπτική απόφαση από το ΣτΕ
Εν τω μεταξύ, χθες, δημοσιοποιήθηκε η πρώτη απόφαση του ΣτΕ, με την οποία απορρίπτεται προσωρινά η προσφυγή της ΑΔΕΔΥ για αναστολή -με το σκεπτικό ότι είναι αντισυνταγματικές- των εγκυκλίων του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης βάσει των οποίων υλοποιείται η αξιολόγηση. Το ΣτΕ, που εξέτασε σε πρώτη φάση την προσφυγή την περασμένη Παρασκευή, απέρριψε προσωρινά το αίτημα της ΑΔΕΔΥ, επικαλούμενο πέντε λόγους:
Ως πρώτος λόγος αναφέρεται ότι οι επίμαχες εγκύκλιοι δεν υπόκεινται σε αναστολή, γιατί «συνδέονται άμεσα με την οργάνωση και την ομαλή λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών και των υπηρεσιών των ΝΠΔΔ». Επίσης αμφισβητείται εάν μπορούν οι εγκύκλιοι να προσβληθούν στα δικαστήρια. Ως δεύτερος λόγος απόρριψης προτάσσεται η εκτίμηση του ΣτΕ ότι οι ισχυρισμοί της ΑΔΕΔΥ περί αντισυνταγματικότητας των υπουργικών εγκυκλίων είναι «προδήλως αβάσιμοι». Ο τρίτος λόγος αφορά το γεγονός ότι τα ζητήματα αντισυνταγματικότητας μπορεί να τα κρίνει μόνο η Ολομέλεια του ΣτΕ και όχι τα Τμήματα ή οι Επιτροπές Αναστολών. Ο τέταρτος λόγος απόρριψης αφορά την επίκληση της ανυπαρξίας νομολογίας για το νομοθετικό πλαίσιο της αξιολόγησης. Ως πέμπτο και τελευταίο λόγο οι δικαστές επικαλούνται την εκτίμησή τους ότι από τις επίμαχες υπουργικές εγκυκλίους δεν προκαλείται βλάβη (μισθολογική ή άλλη) στους δημοσίους υπαλλήλους.
Η τελική εκδίκαση της προσφυγής της ΑΔΕΔΥ κατά της αξιολόγησης θα εκδικαστεί τον προσεχή Οκτώβριο. Αν και η τωρινή, προσωρινή, απόφαση θεωρείται τροχιοδεικτική της τελικής, ουδείς μπορεί να προδικάσει το τελικό αποτέλεσμα. Στην τελική εκδίκαση, η ΑΔΕΔΥ θα έχει στο πλευρό της και την Ενωση Περιφερειών Ελλάδος καθώς χθες, σε σύσκεψη των 13 Περιφερειαρχών που έγινε στα γραφεία της Ενωσης, με θέμα την αξιολόγηση του προσωπικού των Περιφερειών, «αποφασίστηκε να παραστεί η ΕΝΠΕ υπέρ της ΑΔΕΔΥ κατά την εκδίκαση της αίτησης ακυρώσεως στο Συμβούλιο Επικρατείας».
Πρώτη φάση αξιολόγησης: Το 40% δεν ανταποκρίθηκε – Η Τ.Α. απείχε
Στο πλαίσιο των παραπάνω, ενδιαφέρον παρουσιάζει η ανταπόκριση των υπηρεσιακών παραγόντων στην πρώτη φάση της αξιολόγησης. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, έως την περασμένη Παρασκευή μόνο το 60% από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες έδωσε στοιχεία επιμερισμού των δημοσίων υπαλλήλων σύμφωνα με τις ποσοστώσεις που ορίζει ο νόμος. Το 40% δεν ανταποκρίθηκε, επικαλούμενο διάφορες αιτίες, ανάμεσα στις οποίες ήταν και το γεγονός ότι η όλη υπόθεση εκκρεμεί στη Δικαιοσύνη. Στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναμένουν ότι η ψαλίδα θα κλείσει σιγά σιγά καθώς οι δικαστικές αποφάσεις δεν φαίνεται να ευνοούν την ΑΔΕΔΥ.
Σημειώνουμε ότι τα προαναφερόμενα ποσοστά, περίπου, αντιστρέφονται αν υπολογιστεί και ο χώρος της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπου τίποτα δεν κινήθηκε για την εφαρμογή της πρώτης φάσης της αξιολόγησης. Έγκυροι κυβερνητικοί παράγοντες, με τους οποίους συνομιλήσαμε, ανέφεραν ότι η πρώτη φάση της αξιολόγησης -όπως και η συνέχειά της- θα κριθεί από όλον τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα, πλην της αυτοδιοίκησης. Και αυτό γιατί, όπως σημείωναν, στην τοπική αυτοδιοίκηση υπάρχει γενικότερο πρόβλημα καθώς δεν εκδηλώνεται καμία ανταπόκριση για κανένα ζήτημα: ούτε για τον επανέλεγχο των προσλήψεων, ούτε για την καταγραφή των Νομικών Προσώπων, ούτε για την κινητικότητα, ούτε για την αξιολόγηση. Υπάρχει μείζον ζήτημα με την τοπική αυτοδιοίκηση, υπογράμμιζαν οι συνομιλητές μας, το οποίο οφείλει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση και ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μετάφραση

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αρχείο ιστολογίου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ο Διαχειριστής της σελίδας

Ο Διαχειριστής της σελίδας
Η διαχείριση της ιστοσελίδας Υπάλληλοι Περιφερειών Ελλάδος, γίνεται από τον υπάλληλο της Περιφέρειας Αν. Μακ. & Θράκης (Π.Ε. Ξάνθης) Χαράλαμπο Ευστρατίου, Σύμβουλο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του ΣΥΠΕΞΑ και τ. Πρόεδρο Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Ξάνθης. Η σελίδα δημιουργήθηκε για την καλύτερη ενημέρωση των Υπαλλήλων στις Αιρετές Περιφέρειες Ελλάδας. Συνάδελφε θα θέλαμε την βοήθεια σου, για να μπορέσουμε να αναδείξουμε τα προβλήματα των Περιφερειών αλλά και των υπαλλήλων που υπηρετούμε σε αυτές. - Τηλ. : +30 6942434142 και mail: (xaralamposeystratioy@gmail.com)
Από το Blogger.