Πρόλογος

Η σελίδα δημιουργήθηκε για την καλύτερη ενημέρωση των Υπαλλήλων στις Αιρετές Περιφέρειες Ελλάδας, από τον υπάλληλο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χαράλαμπο Ευστρατίου.

Με αυτή την σελίδα ξεκινάει ένα διαδικτυακό πρώτο βήμα ενημέρωσης, επικοινωνίας και γνωριμίας μεταξύ των εργαζομένων στις Αιρετές Περιφέρειες Ελλάδος.

Συνάδελφοι μόνο ενωμένοι αντιστεκόμαστε, αγωνιζόμαστε, πολεμάμε και νικάμε.
«Η ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΗ»

Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

Συντάξεις: Τσεκούρι σε κύριες και επικουρικές – Ενοποιήσεις Ταμείων – Τέλος και η 13η σύνταξη; Σχέδιο για ... αντίδωρο και όχι δώρο στους φτωχούς συνταξιούχους

Στον αέρα οι συντάξεις λόγω χρέους – Νέες μειώσεις στον ορίζοντα;
Η εμμονή, όπως πολλοί τη χαρακτηρίζουν, του ΔΝΤ με τις μειώσεις στις συντάξεις φαίνεται ότι έχει βάση και αυτή δεν είναι άλλη από το χρέος ή για την ακρίβεια τις ανάγκες χρηματοδότησης του χρέους από την Ελλάδα.
Η χώρα θα χρειαστεί εφέτος μόνο σχεδόν 35 δισ. ευρώ. Για το χρέος της. Ποσό που πολύ δύσκολα θα μπορέσει να εξασφαλίσει ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να καλύψει και το κενό στα Ασφαλιστικά Ταμεία.
Έτσι από τη θέση του δανειστή το ΔΝΤ ζητά να απαλλαγεί το κράτος από τις επιπλέον δαπάνες για τις συντάξεις ώστε να μπορέσει να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του έναντι των δανειστών εξυπηρετώντας το χρέος.
Κάπως έτσι προκύπτουν και οι απαιτήσεις για μειώσεις όχι μονάχα στις επικουρικές αλλά και στις κύριες συντάξεις.
Ήδη το ΔΝΤ από το πρώτο μνημόνιο αντιμετωπίζει το θέμα του ασφαλιστικού σε συνδυασμό με το ζήτημα του χρέους.
Ως τώρα υπολογιζόταν αύξηση στις κρατικές δαπάνες για τα Ταμεία κοντά στο 7%. Ήδη όμως η δαπάνη έχει υπερβεί την πρόβλεψη αυτή ενώ η έκθεση της Κομισιόν προβλέπει δραματικά μικρότερη ανάπτυξη και άρα δραματικά μικρότερα έσοδα για το κράτος.
Με λίγα λόγια οι προβλέψεις δείχνουν ότι η χώρα αδυνατεί να πληρώσει τους δανειστές και ταυτόχρονα να καλύψει και τα Ταμεία.
Έτσι και με δεδομένο ότι οι δανειστές δίνουν προτεραιότητα στην αποπληρωμή του χρέους απαιτούν μειώσεις στις συντάξεις. 
Συντάξεις: Τσεκούρι σε κύριες και επικουρικές – Ενοποιήσεις Ταμείων
Η κόκκινες γραμμές πήγαν αρκετά πιο πίσω όπως όλα δείχνουν. Αν διαβάσει κανείς πίσω από τις λέξεις, ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με τις δηλώσεις Τσίπρα – Γιούνκερ το συμπέρασμα είναι πως έρχονται σαρωτικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα στο Ασφαλιστικό
Οι κύριοι Τσίπρας και Γιούνκερ έκαναν αναφορά σε εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος με στόχο αυτό να γίνει δίκαιο και βιώσιμο.
Η μετάφραση της παραπάνω φράσης είναι σχετικά απλή, τουλάχιστον με βάση τα όσα απαιτούν τα τελευταία χρόνια οι εταίροι και δανειστές.
Σε ό,τι αφορά στον εκσυγχρονισμό η απαίτηση όχι μόνο του ΔΝΤ που το έθεσε πρώτο αλλά και των Ευρωπαίων δανειστών είναι η ενοποίηση των Ταμείων.
Η ενοποίηση είναι το πρώτο βήμα. Το αμέσως επόμενο είναι η θέσπιση ενιαίου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων και το τρίτο η αναζήτηση πηγών χρηματοδότησης των ταμείων εκτός κρατικής χρηματοδότησης.
Και τα τρία παραπάνω βήματα οδηγούν στο ίδιο αποτέλεσμα. 
Μείωση των κύριων και των επικουρικών συντάξεων, αλλά και κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.
Η ενοποίηση των ταμείων και ο ενιαίος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων σημαίνει ότι θα εξαλειφθούν οι διαφορές στα ποσά των συντάξεων αλλά και τα “παράθυρα” ή οι ευνοϊκές ρυθμίσεις σε ό,τι αφορά στα όρια συνταξιοδότησης που υπάρχουν σήμερα. Παράλληλα η αναζήτηση άλλων πηγών χρηματοδότησης, πλην κρατικής, σημαίνει μείωση της χρηματοδότησης από τον προϋπολογισμό ( το ΔΝΤ μετράει το έλλειμμα των ταμείων ως κρατικό έλλειμμα) και ουσιαστικά επανέρχεται με άλλα λόγια η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. 
Σοκ! Βασική σύνταξη 280 ευρώ και τσεκούρι στις επικουρικές!
Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες λένε και στην περίπτωση του Ασφαλιστικού που άνοιξε ξανά διάπλατα οι “λεπτομέρειες” κρύβουν μαύρα μαντάτα για τους ασφαλισμένους. Οι συντάξεις αν μείνουν οι υπάρχοντες νόμοι και υπάρξουν και οι επιπλέον παρεμβάσεις που ζητούν οι δανειστές θα φτάσουν σε όρια πείνας για τους συνταξιούχους.
Μιλώντας στο Mega ο Γ.Γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γ. Ρωμανιάς αποκάλυψε ότι η μάχη αυτή τη στιγμή δίνεται στο επίπεδο των νόμων 3863 και 3865 που αλλάζουν τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων.
Η ελληνική πλευρά επιθυμεί την κατάργηση των νόμων, να μην εφαρμοστεί δηλαδή ο νέος τρόπος υπολογισμού που οδηγεί στην γνωστή σε όλους πλέον βασική σύνταξη των 360 ευρώ από το κράτος η οποία θα αυξομειώνεται με βάση το ασφαλιστικό προφίλ κάθε ασφαλισμένου. Παράλληλα η κυβέρνηση επιχειρεί να παγώσει και τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος που θα σημάνει σημαντικές περικοπές και στις επικουρικές.
Η εμμονή ωστόσο των δανειστών στο ασφαλιστικό όπως είπε ο κ. Ρωμανιάς σημαίνει πολύ μεγαλύτερες μειώσεις καθώς ο υπολογισμός της βασικής σύνταξης στα 360 ευρώ γίνεται με βάση τα δεδομένα του 2010. Τα σημερινά δεδομένα οδηγούν σε σύνταξη ακόμη χαμηλότερη, στα 280 ευρώ.
Μάλιστα με την κατάσταση των επικουρικών Ταμείων η ισχύς της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος θα σημάνει ακόμη και πλήρη περικοπή ορισμένων επικουρικών συντάξεων ή στην καλύτερη περίπτωση μεγάλες μειώσεις.
Η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν συζητά καν την εφαρμογή των νόμων αυτών, ωστόσο όλα δείχνουν ότι το Ασφαλιστικό άνοιξε για τα καλά στη διαπραγμάτευση και τουλάχιστον το ΔΝΤ συνδέει άμεσα τις δαπάνες του Κράτους για τα Ταμεία με το χρέος, ζητά με λίγα λόγια περικοπές των δαπανών και ουσιαστικά την πλήρη εφαρμογή των νόμων που οδηγούν σε βασική σύνταξη 280 ευρώ και μειώσεις στις επικουρικές. 
Τέλος και η 13η σύνταξη; 
Σχέδιο για ... αντίδωρο και όχι δώρο στους φτωχούς συνταξιούχους
- Δεν θα πάρουν 500 ευρώ οι χαμηλοσυνταξιούχοι ως 13η σύνταξη
- Αναζητείται μικρότερο ποσό από την κυβέρνηση λόγω αντιδράσεων των δανειστών
- Μάλλον γλιτώνουν για φέτος οι επικουρικές συντάξεις, δεν θα γίνουν μειώσεις
- Στο τραπέζι η μένει ωστόσο η μείωση κύριων και επικουρικών συντάξεων
Τα πάνω-κάτω έρχονται όλα στη διαπραγμάτευση. Μετά το... ξαφνικό άνοιγμα στο Ασφαλιστικό και τα Εργασιακά που αποτελούσαν κόκκινες γραμμές φαίνεται ότι πάει... περίπατο και η εξαγγελία για την 13η σύνταξη για τους συνταξιούχους που παίρνουν κύρια και επικουρική μέχρι 500 ευρώ το μήνα.
Πλέον και μετά τις σφοδρές αντιδράσεις των δανειστών αναζητείται ένα μικρότερο ποσό, αρκετά μικρότερο των 500 ευρώ όπως υπολογιζόταν ως τώρα που θα δοθεί ως 13η σύνταξη στους φτωχούς συνταξιούχους.
Ποιο θα είναι το ποσό αυτό;
Άγνωστο καθώς όπως όλα δείχνουν θα κριθεί περί το Φθινόπωρο και θα είναι ανάλογα με την πορεία των εσόδων τα οποία ωστόσο έχουν ήδη μεγάλη μαύρη τρύπα.
Ωστόσο τα σενάρια αυτά δεν επιβεβαιώνονται από την κυβέρνηση.
Την ίδια ώρα πάντως φαίνεται ότι η κυβέρνηση δείχνει να κερδίζει έστω και μόνο για φέτος στο ζήτημα των μειώσεων στις επικουρικές.
Όλα δείχνουν ότι δεν θα ισχύσει για το 2015 η περιβόητη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος η οποία αναμένεται να οδηγήσει άμεσα σε μειώσεις των συντάξεων.
Το σενάριο ωστόσο για μειώσεις στις υψηλές επικουρικές συντάξεις μένει πάντα ανοιχτό.
Στο τραπέζι μένει επίσης και το θέμα των κύριων συντάξεων όπου το επικρατέστερο σενάριο δείχνει μειώσεις σε υψηλές συντάξεις και ειδικά των λεγόμενων ευγενών ταμείων. Και αυτές οι αποφάσεις πάντως φαίνεται πως δεν θα ληφθούν άμεσα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μετάφραση

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αρχείο ιστολογίου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ο Διαχειριστής της σελίδας

Ο Διαχειριστής της σελίδας
Η διαχείριση της ιστοσελίδας Υπάλληλοι Περιφερειών Ελλάδος, γίνεται από τον υπάλληλο της Περιφέρειας Αν. Μακ. & Θράκης (Π.Ε. Ξάνθης) Χαράλαμπο Ευστρατίου, Σύμβουλο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του ΣΥΠΕΞΑ και τ. Πρόεδρο Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Ξάνθης. Η σελίδα δημιουργήθηκε για την καλύτερη ενημέρωση των Υπαλλήλων στις Αιρετές Περιφέρειες Ελλάδας. Συνάδελφε θα θέλαμε την βοήθεια σου, για να μπορέσουμε να αναδείξουμε τα προβλήματα των Περιφερειών αλλά και των υπαλλήλων που υπηρετούμε σε αυτές. - Τηλ. : +30 6942434142 και mail: (xaralamposeystratioy@gmail.com)
Από το Blogger.