Πρόλογος

Η σελίδα δημιουργήθηκε για την καλύτερη ενημέρωση των Υπαλλήλων στις Αιρετές Περιφέρειες Ελλάδας, από τον υπάλληλο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χαράλαμπο Ευστρατίου.

Με αυτή την σελίδα ξεκινάει ένα διαδικτυακό πρώτο βήμα ενημέρωσης, επικοινωνίας και γνωριμίας μεταξύ των εργαζομένων στις Αιρετές Περιφέρειες Ελλάδος.

Συνάδελφοι μόνο ενωμένοι αντιστεκόμαστε, αγωνιζόμαστε, πολεμάμε και νικάμε.
«Η ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΗ»

Κυριακή 24 Μαΐου 2015

Σκληρό ΜΠΡΑ ΝΤΕ ΦΕΡ στο ασφαλιστικό - Νέες πιέσεις των δανειστών για τις επικουρικές συντάξεις

Σκληρό μπρα ντε φερ είναι σε εξέλιξη στο Ασφαλιστικό, με τους δανειστές να επιμένουν στο θέμα των επικουρικών συντάξεων. Στο τραπέζι είναι και το θέμα της πρόωρης «εξόδου» από τα Ταμεία, με τις δυο πλευρές να μην έχουν ακόμα οριστικοποιήσει το εύρος και το χρονοδιάγραμμα των παρεμβάσεων.
Το χρονοδιάγραμμα για τις παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό παραμένει ασαφές. Ένα σενάριο είναι να γίνουν από το 2020, ενώ εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν ταχύτερη εφαρμογή από το 2017
Για το θέμα των πρόωρων συντάξεων εκτιμάται πως θα βρεθεί σε αυτήν τη φάση ενδιάμεση φόρμουλα, ενώ το ενδιαφέρον εστιάζεται πλέον στα άλλα ανοιχτά μέτωπα. Το βασικό σενάριο προβλέπει τη μετάθεση για το φθινόπωρο του διαλόγου για το Ασφαλιστικό, ωστόσο εκπρόσωποι των δανειστών επιμένουν σε μια σειρά θεμάτων.
Στο μέτωπο των συντάξεων βασικό «αγκάθι» είναι η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, καθώς εκπρόσωποι των θεσμών ζητούν να εφαρμοστεί η συγκεκριμένη διάταξη. Το θέμα αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για την ελληνική πλευρά, καθώς τυχόν υιοθέτηση της διάταξης οδηγεί σε διαρκείς μειώσεις συντάξεων.
Το πρόβλημα είναι πως η κατάργηση της ρύθμισης δημιουργεί ένα οικονομικό κενό της τάξης των 360 εκατομμυρίων ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία. Το υπουργείο Κοινωνικής Ασφάλισης εκτιμά πως θα υπάρξουν φέτος έσοδα 136 εκατομμυρίων από την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής, 100 εκατομμυρίων από την αδήλωτη εργασία και 100 εκατομμυρίων (τον μήνα) από τη ρύθμιση οφειλών.
Για το θέμα έγιναν προτάσεις για στοχευμένες παρεμβάσεις σε όσους παίρνουν υψηλές επικουρικές συντάξεις (στο ΕΤΕΑ πάνω από 300 ευρώ επικουρική σύνταξη παίρνουν 26.156 άτομα). Στο τραπέζι μπήκε και το άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων, ενώ υπήρξαν ακόμα και εισηγήσεις για τον περιορισμό των καταβαλλόμενων συντάξεων σε συγκεκριμένες περιπτώσεις (σήμερα περίπου 20.000 άτομα παίρνουν πάνω από πέντε συντάξεις).
Για τις κύριες συντάξεις στόχος είναι η μετάθεση του θέματος για τον διάλογο που θα γίνει το φθινόπωρο. Μέχρι τότε η ελληνική πλευρά θέλει να παγώσει την εφαρμογή του νόμου 3863/2010 που προβλέπει νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα μετά την 1η Ιανουαρίου 2015.
Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν ανοίξει μια σειρά θεμάτων, όπως είναι η στενότερη σύνδεση εισφορών και παροχών και η εφαρμογή ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις κύριες συντάξεις. Ειδικοί στο Ασφαλιστικό επισημαίνουν πως ανάλογες προτάσεις μπορούν να οδηγήσουν σε κατώτατη σύνταξη 360 ευρώ, με την ελληνική πλευρά να μη συζητά ανάλογες ρυθμίσεις.
Οσον αφορά τις πρόωρες συντάξεις, η ελληνική πλευρά σχεδιάζει να ξεκινήσει από τον περιορισμό των προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (μέτρο που αφορά περίπου 8.000 άτομα). Ωστόσο οι δανειστές ζητούν να κλείσουν οι πόρτες εξόδου πριν από τα 62 για το σύνολο των ασφαλισμένων.
Tο χρονοδιάγραμμα
Το χρονοδιάγραμμα των όποιων παρεμβάσεων παραμένει ασαφές, καθώς υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Ενα σενάριο είναι οι αλλαγές να γίνουν από το 2020 έως το 2025 (ώστε να μη θιγούν ώριμα δικαιώματα), όμως υπάρχουν εκπρόσωποι των δανειστών που έχουν ζητήσει ταχύτερη εφαρμογή (από το 2017). Εναλλακτικά θα μπορούσαν να μπουν αντικίνητρα σε όσους επιλέγουν την πρόωρη φυγή στη σύνταξη (π.χ. μεγαλύτερο πέναλτι).
Πρόοδος στις διαπραγματεύσεις υπάρχει στο θέμα των ενοποιήσεων αλλά και στην ανάγκη εξεύρεσης νέων πηγών χρηματοδότησης για τα Ταμεία. Η πρόταση της κυβέρνησης για τη δημιουργία «κουμπαρά» για τα Ταμεία έχει ως στόχο την εξεύρεση ζεστού χρήματος για το Ασφαλιστικό. Στο «Ταμείο Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης» θα κατευθύνονται έσοδα από τουλάχιστον δέκα διαφορετικές πηγές, όπως για παράδειγμα από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μετάφραση

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αρχείο ιστολογίου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ο Διαχειριστής της σελίδας

Ο Διαχειριστής της σελίδας
Η διαχείριση της ιστοσελίδας Υπάλληλοι Περιφερειών Ελλάδος, γίνεται από τον υπάλληλο της Περιφέρειας Αν. Μακ. & Θράκης (Π.Ε. Ξάνθης) Χαράλαμπο Ευστρατίου, Σύμβουλο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του ΣΥΠΕΞΑ και τ. Πρόεδρο Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Ξάνθης. Η σελίδα δημιουργήθηκε για την καλύτερη ενημέρωση των Υπαλλήλων στις Αιρετές Περιφέρειες Ελλάδας. Συνάδελφε θα θέλαμε την βοήθεια σου, για να μπορέσουμε να αναδείξουμε τα προβλήματα των Περιφερειών αλλά και των υπαλλήλων που υπηρετούμε σε αυτές. - Τηλ. : +30 6942434142 και mail: (xaralamposeystratioy@gmail.com)
Από το Blogger.