Πρόλογος

Η σελίδα δημιουργήθηκε για την καλύτερη ενημέρωση των Υπαλλήλων στις Αιρετές Περιφέρειες Ελλάδας, από τον υπάλληλο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χαράλαμπο Ευστρατίου.

Με αυτή την σελίδα ξεκινάει ένα διαδικτυακό πρώτο βήμα ενημέρωσης, επικοινωνίας και γνωριμίας μεταξύ των εργαζομένων στις Αιρετές Περιφέρειες Ελλάδος.

Συνάδελφοι μόνο ενωμένοι αντιστεκόμαστε, αγωνιζόμαστε, πολεμάμε και νικάμε.
«Η ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΗ»

Κυριακή 24 Μαΐου 2015

Ο «ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ» δείχνει ότι το Δημόσιο μπορεί να είναι παραγωγικό - Σχολικά βιβλία από οργανισμό - πρότυπο

Πριν ακόμη κλείσουν τα σχολεία για τη φετινή χρονιά θα έχουν φτάσει τα βιβλία σε όλα τα σχολικά συγκροτήματα της χώρας, ώστε να διανεμηθούν στους μαθητές από την πρώτη μέρα της επόμενης σχολικής χρονιάς.
Μετά το «φιάσκο» του 2011, όταν οι μαθητές έμειναν χωρίς βιβλία και διάβαζαν από τις φωτοτυπίες που τους μοίραζαν οι εκπαιδευτικοί, σήμερα η εικόνα όσον αφορά στη έκδοση των σχολικών εγχειριδίων έχει αλλάξει εντυπωσιακά.
Ο νέος οργανισμός «ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ» (πρόκειται για ΝΠΙΔ, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, εποπτευόμενο από το υπουργείο Παιδείας), που ανέλαβε την έκδοση και τη διανομή τους στα σχολεία, έχει καταφέρει όχι μόνο να στέλνει τα βιβλία στα σχολεία πολύ πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, αλλά και να πετύχει μια μείωση στο κόστος για την έκδοσή τους που ξεπερνά τα 10 εκατομμύρια ευρώ! Ετσι, όπως τόνισε χθες στο «Εθνος» ο κ. Χρ. Μανωλόπουλος, διευθυντής της Διεύθυνσης Εκδόσεων του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων ΙΤΥΕ - «ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ», η συσκευασία και η διανομή των διδακτικών βιβλίων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2015-2016 ξεκίνησαν ήδη και θα ολοκληρωθούν μέχρι τις 15 Ιουλίου.
Το έργο, που πρέπει να φέρει εις πέρας κάθε χρόνο ο οργανισμός είναι τεράστιο, με δεδομένο ότι πρέπει να τυπώσει και να διανείμει περίπου 28.000.000 βιβλία για τους μαθητές της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Μετά την κατάργηση του Οργανισμού Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων (ΟΕΔΒ), ο οποίος για δεκαετίες ήταν ο εκδότης των βιβλίων, και την ανάληψη του έργου αυτού από τον νέο οργανισμό, τα πράγματα άλλαξαν ριζικά.
Στον χώρο παραγωγής του «ΔΙΟΦΑΝΤΟΥ» στον Ασπρόπυργο έχει οργανωθεί ένα υπερσύγχρονο συσκευαστήριο με δυνατότητα συσκευασίας 600.000 βιβλίων το οκτάωρο.
Η διοίκηση και οι εργαζόμενοι του οργανισμού ξεκίνησαν από το μηδέν, προσπαθώντας με σύμμαχο τις νέες τεχνολογίες κατ' αρχάς να έχουν μια αντικειμενική εικόνα για τις ανάγκες που υπάρχουν σε βιβλία, καθώς μέχρι τότε οι «παραγγελίες» που έκαναν τα σχολεία ήταν υπερεκτιμημένες, με αποτέλεσμα να γίνεται μεγάλη σπατάλη και να εκτυπώνονται περισσότερα βιβλία απ' όσα χρειάζονταν.
Οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί. Μέχρι το 2011 ο ΟΕΔΒ τύπωνε περίπου 35 με 36 εκατομμύρια βιβλία τον χρόνο με κόστος που ξεπερνούσε τα 33 εκατομμύρια ευρώ. Φέτος θα τυπωθούν 28 εκατομμύρια βιβλία και το κόστος τους δεν θα ξεπεράσει τα 23 εκατομμύρια ευρώ!
Ο εκσυγχρονισμός δηλαδή των υπηρεσιών έκδοσης σχολικών εγχειριδίων έφερε και ουσιαστική εξοικονόμηση πόρων. Σήμερα η εκτύπωση των βιβλίων γίνεται με βάση τον πραγματικό αριθμό του μαθητικού πληθυσμού και όχι με πρόχειρους υπολογισμούς. Για τον λόγο αυτόν οι διευθυντές των σχολικών μονάδων κάθε χρόνο υποχρεωτικά ενημερώνουν το σύστημα myschool με τον αριθμό των μαθητών, ανά τμήμα, προκειμένου να γίνεται ο ορθός προγραμματισμός της προμήθειας των διδακτικών βιβλίων για το επόμενο σχολικό έτος.
Το δύσκολο έργο της παραγωγής - διακίνησης
Η οργάνωση, η παραγωγή και η διακίνηση 28.000.000 βιβλίων τον χρόνο σίγουρα δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Η Διεύθυνση Εκδόσεων του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων οργανώνει, συντονίζει και υλοποιεί τη διαδικασία παραγωγής και διανομής των διδακτικών βιβλίων σε όλα τα δημόσια σχολεία της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας, καθώς και σε ελληνικά σχολεία του εξωτερικού. Επίσης, μέρος του έργου που κάνει ο οργανισμός είναι η προσαρμογή, έκδοση και διάθεση των διδακτικών βιβλίων (α) στη γραφή Braille, (β) σε γραμματοσειρές κατάλληλες για μαθητές με χαμηλή όραση.
Βασικός στόχος της Διεύθυνσης Εκδόσεων είναι η έγκαιρη παραγωγή και διανομή των βιβλίων, με το χαμηλότερο δυνατό κόστος και υψηλή ποιότητα αποτελέσματος. Για να επιτευχθεί αυτός ο βασικός στόχος, η Διεύθυνση Εκδόσεων έχει οργανώσει μια σειρά απαραίτητων διαδικασιών, μεταξύ των οποίων είναι:
• Υπολογισμός των αναγκών σε αντίτυπα ανά τίτλο και ανά σχολική μονάδα. Ο υπολογισμός πραγματοποιείται από εξειδικευμένο λογισμικό.
• Εκπόνηση και υλοποίηση της διαδικασίας παραγωγής των σχολικών βιβλίων (αγορά χάρτου και εκτύπωση - βιβλιοδεσία).
• Οργάνωση και επίβλεψη της διαδικασίας συσκευασίας των βιβλίων. Η συσκευασία πραγματοποιείται ανά «παραγγελία σχολείου».
«Στόχος μας είναι να φθάνουν τα βιβλία έγκαιρα στα χέρια των μαθητών με μια διαδικασία γρήγορη, αξιόπιστη και φθηνή», εξηγεί ο διευθυντής των εκδόσεων, Χρ. Μανωλόπουλος
• Οργάνωση, συντονισμός και επίβλεψη της διαδικασίας διανομής των βιβλίων στα σχολεία και τα κέντρα διανομής των επιμέρους νομών της χώρας. Οι συσκευασμένες «παραγγελίες σχολείου» αποστέλλονται στα Κέντρα Διανομής πανελλαδικά. Στη συνέχεια τα Κέντρα Διανομής αποστέλλουν σε κάθε σχολική μονάδα τις συσκευασμένες παραγγελίες της.
Η ΑΠΟΘΗΚΗ ΤΟΥ «ΔΙΟΦΑΝΤΟΥ»
«Οπλο» οι νέες τεχνολογίες για την άρτια οργάνωση
Επισκεφτήκαμε την αποθήκη του Οργανισμού στον Ασπρόπυργο, προκειμένου να δούμε από κοντά τη δουλειά που γίνεται εκεί ώστε να φτάνουν σήμερα τα βιβλία των παιδιών στα χέρια τους νωρίτερα από κάθε άλλη φορά στο παρελθόν και, όπως χαρακτηριστικά μας είπε ο διευθυντής των εκδόσεων κ. Χρήστος Μανωλόπουλος, με μια διαδικασία που είναι «γρήγορη, αξιόπιστη και φθηνή».
Οταν φτάσαμε στην 6.500 τετραγωνικών μέτρων αποθήκη επικρατούσε σχετική ηρεμία. Οι εργαζόμενοι έκαναν το διάλειμμά τους για κολατσιό, ενώ τα φορτηγά κατέφθαναν για να πάρουν βιβλία προκειμένου να τα μεταφέρουν σε διάφορες περιφέρειες της χώρας.
Δέκα λεπτά αργότερα η εικόνα αλλάζει άρδην. Οι εργαζόμενοι επιστρέφουν στις θέσεις τους, τα μηχανήματα μπαίνουν σε λειτουργία και όλα δουλεύουν στην εντέλεια και με απόλυτη ακρίβεια, την οποία θα ζήλευαν ακόμη και οι μεγαλύτερες μονάδες παραγωγής όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και του εξωτερικού. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι πέρυσι ο Οργανισμός πήρε το βραβείο καινοτομίας στην εφοδιαστική αλυσίδα από το Ινστιτούτο Logistics Μanagement Ελλάδας, για το σύνολο των καινοτομιών που εφαρμόζει.
Στην αποθήκη βιβλίων έχει οργανωθεί ένα σύγχρονο συσκευαστήριο με παραγωγική δυνατότητα συσκευασίας 600.000 τεμαχίων το οκτάωρο. Λειτουργούν σε αυτό ταυτόχρονα 4 κυλιόμενοι διάδρομοι που είναι συνδεδεμένοι με σύστημα διαχείρισης αποθήκης (Warehouse Management System - WMS). Στους διαδρόμους κατανέμονται καθημερινά οι παραγγελίες που έχουν προγραμματισθεί για εκτέλεση οργανωμένες ανά δρομολόγιο παράδοσης. Ενας scanner τοποθετημένος στην έξοδο του διαδρόμου καταγράφει κάθε δέμα και τεμάχιο ώστε αξιόπιστα να ελέγχεται η ακριβής εκτέλεση της παραγγελίας. Με την ολοκλήρωση της παραγγελίας εκτυπώνονται αυτόματα ετικέτες με τα στοιχεία της παραγγελίας, το βάρος της παλέτας, τα στοιχεία δρομολογίου και τα στοιχεία του αποδέκτη, εκμηδενίζοντας με τον τρόπο αυτό την πιθανότητα λάθους στην παράδοση.
Και οι εκπλήξεις δεν σταματούν εδώ: Το portal publications.cti.gr που αναπτύχθηκε συντονίζει 8.500 σχολικές μονάδες σε όλη τη χώρα και 600 σχολεία εξωτερικού. Κάθε σχολείο έχει τη δική του ιστοσελίδα στο portal μέσω της οποίας:
• Ενημερώνεται για τον κατάλογο βιβλίων που θα λάβει, το πλήθος αντιτύπων και το χρονοδιάγραμμα παράδοσης.
• Επιβεβαιώνει την παραλαβή και την καταμέτρηση των αντιτύπων.
• Ενημερώνεται για τα επιπλέον αντίτυπα που θα λάβει, αν απαιτείται, με βάση το οριστικό πλήθος εγγεγραμμένων μαθητών αμέσως μετά την έναρξη του σχολικού έτους.
Η καρδιά του νέου μοντέλου επιχειρησιακής λειτουργίας στον εφοδιασμό των σχολείων με βιβλία είναι ένα ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα που αναπτύχθηκε από το ΙΤΥΕ - Διόφαντος:
• Περιλαμβάνει ηλεκτρονικά μητρώα για τις σχολικές μονάδες, τα βιβλία και τις υπουργικές αποφάσεις.
• Περιέχει αλγόριθμους υπολογισμού του τιράζ ανά τίτλο, προϋπολογίζει το κόστος βιβλιοπαραγωγής και τις ανάγκες σε προμήθεια χαρτιού.
• Εμπεριέχει λειτουργίες χρονικού προγραμματισμού και ελέγχου εφαρμογής των ετήσιων προγραμμάτων.
• Διαχειρίζεται την εκτέλεση των συμβάσεων με όλους τους αναδόχους.
Βασική καινοτομία του συστήματος που επιτρέπει τη συσκευασία των βιβλίων ανά σχολική μονάδα και την παράδοσή τους απευθείας στην έδρα του σχολείου είναι ο έγκαιρος και αυτόματος υπολογισμός των αναγκών κάθε σχολικής μονάδας σε βιβλία, βάσει των δεδομένων μαθητικού δυναμικού που εισάγονται στο σύστημα κάθε χρόνο.
Ενα σύστημα κάθετης οργάνωσης της αποθήκης βιβλίων επιτρέπει την αποθήκευση 20.000 παλετών ετησίως χωρίς νεκρούς χρόνους, με τη μέγιστη εκμετάλλευση του χώρου και με δυνατότητα απόλυτου ελέγχου στον εντοπισμό θέσης των βιβλίων.

ΝΙΚΟΛΙΤΣΑ ΤΡΙΓΚΑ - ΦΩΤΟ ΧΑΡΗΣ ΓΚΙΚΑΣ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μετάφραση

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αρχείο ιστολογίου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ο Διαχειριστής της σελίδας

Ο Διαχειριστής της σελίδας
Η διαχείριση της ιστοσελίδας Υπάλληλοι Περιφερειών Ελλάδος, γίνεται από τον υπάλληλο της Περιφέρειας Αν. Μακ. & Θράκης (Π.Ε. Ξάνθης) Χαράλαμπο Ευστρατίου, Σύμβουλο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του ΣΥΠΕΞΑ και τ. Πρόεδρο Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Ξάνθης. Η σελίδα δημιουργήθηκε για την καλύτερη ενημέρωση των Υπαλλήλων στις Αιρετές Περιφέρειες Ελλάδας. Συνάδελφε θα θέλαμε την βοήθεια σου, για να μπορέσουμε να αναδείξουμε τα προβλήματα των Περιφερειών αλλά και των υπαλλήλων που υπηρετούμε σε αυτές. - Τηλ. : +30 6942434142 και mail: (xaralamposeystratioy@gmail.com)
Από το Blogger.