Πρόλογος

Η σελίδα δημιουργήθηκε για την καλύτερη ενημέρωση των Υπαλλήλων στις Αιρετές Περιφέρειες Ελλάδας, από τον υπάλληλο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χαράλαμπο Ευστρατίου.

Με αυτή την σελίδα ξεκινάει ένα διαδικτυακό πρώτο βήμα ενημέρωσης, επικοινωνίας και γνωριμίας μεταξύ των εργαζομένων στις Αιρετές Περιφέρειες Ελλάδος.

Συνάδελφοι μόνο ενωμένοι αντιστεκόμαστε, αγωνιζόμαστε, πολεμάμε και νικάμε.
«Η ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΗ»

Σάββατο 16 Μαΐου 2015

Αφορολόγητες οι παροχές αποζημίωσης των μισθωτών

Αφορολόγητες πρέπει να παραμένουν οι κάθε είδους παροχές προς τους μισθωτούς (αποζημιώσεις, επιδόματα κ.λπ.) οι οποίες καταβάλλονται για να καλύψουν δαπάνες τους που αφορούν την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εκτέλεση των καθηκόντων τους, αλλά και την αντιμετώπιση των ειδικών συνθηκών διαβίωσής τους.
Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας άναψε «πράσινο φως» για τη μη φορολόγηση τέτοιου είδους αποδοχών, κρίνοντας ότι δεν μπορούν να θεωρηθούν ως προσαύξηση μισθού, ούτε επομένως ως φορολογητέο εισόδημα, καθώς έχουν καθαρά αποζημιωτικό χαρακτήρα, προκειμένου να ανταποκριθούν καλύτερα οι μισθωτοί στις εργασιακές τους υποχρεώσεις.
Το ανώτατο δικαστήριο με σειρά αποφάσεων (1853-7/15) έκρινε αφορολόγητο το ειδικό επιμίσθιο αλλοδαπής που χορηγείται στους εκπαιδευτικούς (Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης) που υπηρετούν στο εξωτερικό και το οποίο διαφοροποιείται ανάλογα με τη χώρα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα αυξημένα έξοδα και τις ειδικές δαπάνες διαβίωσής τους.
Στην πράξη η Ολομέλεια ΣτΕ, με ακόμα πιο τολμηρά βήματα, συνεχίζει τη νομολογία για τα αφορολόγητα (που ξεκίνησε πέρυσι για επιδόματα ταχύτερης εκτέλεσης καθηκόντων, βιβλιοθήκης και συμμετοχής σε επιστημονικά συνέδρια) ανατρέποντας εκκαθαριστικά σημειώματα των φορολογικών αρχών και ανοίγοντας τον δρόμο για να εξαιρεθούν της φορολόγησης και άλλου είδους παροχές αποζημιωτικού χαρακτήρα (π.χ. για τη χρήση ΙΧ, κινητών τηλεφώνων, Η/Υ κ.λπ.), εφόσον κριθούν απολύτως αναγκαία στην εκτέλεση των καθηκόντων του μισθωτού.
Εγκύκλιος προς τις εφορίες
Πριν από λίγες ημέρες, σε συμμόρφωση προς άλλη απόφαση της Ολομέλειας ΣτΕ (29/14), η Γ. Γ. Δημοσίων Εσόδων εξέδωσε εγκύκλιο προς τις φορολογικές αρχές, γνωστοποιώντας ότι δεν πρέπει να φορολογηθούν το επίδομα για δημιουργία και διαρκή ενημέρωση βιβλιοθήκης και συμμετοχή σε επιστημονικά συνέδρια (αφορά πανεπιστημιακούς, ιατρούς, δικαστικούς κ.λπ.) καθώς έχει καθαρά αποζημιωτικό χαρακτήρα και η φορολόγησή του είναι αντισυνταγματική.
Επισημαίνεται, μάλιστα, στην εγκύκλιο ότι πρέπει να θεωρηθεί μη φορολογητέο εισόδημα, είτε χορηγήθηκε πριν, είτε μετά το 2014.
Με τις νέες αποφάσεις η Ολομέλεια, υπό τον πρόεδρο ΣτΕ Σ. Ρίζο, δέχτηκε μάλιστα ότι ο αποζημιωτικός χαρακτήρας και το αφορολόγητο της παροχής για την καλύτερη εκτέλεση των καθηκόντων εξακολουθούν να ισχύουν και χωρίς προσκόμιση αποδεικτικών στοιχείων για τη διενέργεια συγκεκριμένων δαπανών.
Και τούτο διότι οι σχετικές δαπάνες είναι αναμενόμενες και άρρηκτα συνδεδεμένες με την υπηρεσία (όπως αυτήν που προσφέρει ο εκπαιδευτικός στο εξωτερικό), αλλά και με το κόστος ζωής ανάλογα με τη χώρα και τις τοπικές συνθήκες διαβίωσης. Αλλωστε οι αποδείξεις αυτές δεν χρειάζονται και για τη βιβλιοθήκη, τα συνέδρια κ.λπ., αφού το σχετικό επίδομα υπολογίστηκε με βάση έναν μέσο όρο δαπανών.
Στις συγκεκριμένες υποθέσεις, εκπαιδευτικός σε ελληνικό σχολείο στη Γερμανία κλήθηκε αναδρομικά να πληρώσει φόρο με συντελεστή 15% για το ειδικό επιμίσθιο αλλοδαπής που εισέπραττε (περίπου 13.800 ευρώ ετησίως). Το ΣτΕ έκρινε μη νόμιμο το σχετικό εκκαθαριστικό (αυτοτελής φορολόγηση περίπου 2.100€ ετησίως), απαλλάσσοντάς τον από τον σχετικό φόρο, όπως απάλλαξε και αστυνομικό που υπηρετούσε σε ελληνική πρεσβεία σε ανατολική χώρα από φορολογική παρακράτηση 6.244€.

ΑΛ. ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μετάφραση

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αρχείο ιστολογίου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ο Διαχειριστής της σελίδας

Ο Διαχειριστής της σελίδας
Η διαχείριση της ιστοσελίδας Υπάλληλοι Περιφερειών Ελλάδος, γίνεται από τον υπάλληλο της Περιφέρειας Αν. Μακ. & Θράκης (Π.Ε. Ξάνθης) Χαράλαμπο Ευστρατίου, Σύμβουλο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του ΣΥΠΕΞΑ και τ. Πρόεδρο Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Ξάνθης. Η σελίδα δημιουργήθηκε για την καλύτερη ενημέρωση των Υπαλλήλων στις Αιρετές Περιφέρειες Ελλάδας. Συνάδελφε θα θέλαμε την βοήθεια σου, για να μπορέσουμε να αναδείξουμε τα προβλήματα των Περιφερειών αλλά και των υπαλλήλων που υπηρετούμε σε αυτές. - Τηλ. : +30 6942434142 και mail: (xaralamposeystratioy@gmail.com)
Από το Blogger.