Πρόλογος

Η σελίδα δημιουργήθηκε για την καλύτερη ενημέρωση των Υπαλλήλων στις Αιρετές Περιφέρειες Ελλάδας, από τον υπάλληλο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χαράλαμπο Ευστρατίου.

Με αυτή την σελίδα ξεκινάει ένα διαδικτυακό πρώτο βήμα ενημέρωσης, επικοινωνίας και γνωριμίας μεταξύ των εργαζομένων στις Αιρετές Περιφέρειες Ελλάδος.

Συνάδελφοι μόνο ενωμένοι αντιστεκόμαστε, αγωνιζόμαστε, πολεμάμε και νικάμε.
«Η ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΗ»

Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

Δημόσιο: €1,8 δισ. € για εφάπαξ έως το 2020

Από 280 εώς 310 εκατ. ευρώ ανά έτος χρειάζονται για την καταβολή εφάπαξ στους συνταξιούχους δημοσίους υπαλλήλους από φέτος μέχρι το 2020.
Αυτό αναφέρει κορυφαίο στέλεχος του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ), σημειώνοντας πως το συνολικό ποσό που απαιτείται για την ικανοποίηση 60.000 εφάπαξ του δημοσίου κατά την περίοδο 2015-2020 φτάνει το 1,8 δις. ευρώ. Οι υπολογισμοί έχουν γίνει μετά από αίτημα του γενικού γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ. Γιώργου Ρωμανιά.
Τα απαιτούμενα 1,8 δις. ευρώ για τα εφάπαξ του 2015-2020 προκύπτουν μετά τις μειώσεις 3% έως 5% στις παροχές αυτές, στις οποίες φαίνεται να έχει καταλήξει το Υπουργείο Εργασίας βάσει του νέου τρόπου υπολογισμού του εφάπαξ τον οποίο έχει σχηματίσει. Τις μειώσεις αυτές θα υποστούν τα εφάπαξ που θα πάρουν όσοι συνταξιοδοτήθηκαν από την 1η Σεπτεμβρίου 2013 και έπειτα.
Αντίθετα όσοι συνταξιοδοτήθηκαν μέχρι και την 31η Αυγούστου του 2013 θα λάβουν εφάπαξ με βάση τον παλιό τρόπο υπολογισμού (28.500 ευρώ κατά μέσο όρο). Από αυτή τη "δεξαμενή" μένουν ακόμα 1800 αιτήσεις, οι μισές εκ των οποίων θα ικανοποιηθούν μέχρι τις 15 Ιουνίου και οι άλλες μισές μέχρι τις 15 Ιουλίου.
Από τις 16 Ιουλίου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2015 θα μπορέσουν να ικανοποιηθούν άλλες 5.000 έως 6.000 αιτήσεις, αναφέρουν οι ίδιες πηγές από το ΤΠΔΥ. Αν ίσχυε η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, τότε οι μειώσεις των εφάπαξ όσων συνταξιοδοτήθηκαν μετά την 1η Σεπτεμβρίου 2013 θα έφταναν το 30%-40%. Στον περιορισμό της μείωσης των εφάπαξ παίζει ρόλο και η προσδοκία του Υπ. Εργασίας πως θα μειωθούν από εδώ και στο εξής οι αιτήσεις για συνταξιοδότηση από το Δημόσιο.
Ήδη οι σχετικές αιτήσεις έχουν πέσει κατά 15%-20% σε σχέση με πέρσι, κυρίως λόγω των κυβερνητικών δεσμεύσεων ότι δεν θα θιγούν συνταξιοδοτικά δικαιώματα που έχουν θεμελιωθεί ή κατοχυρωθεί από το 2012. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές αναμένονται κατά μέσο όρο 10.000 αποχωρήσεις-συνταξιοδοτήσεις ανά έτος για την επόμενη εξαετία, γεγονός που επιτρέπει να πάρει δύο αλληλοσυνδεδεμένες «ανάσες» το ΤΠΔΥ και οι συνταξιούχοι δικαιούχοι εφάπαξ.
- Η μία «ανάσα» προέρχεται από το γεγονός ότι, αφού δεν αυξάνονται όσο αναμενόταν οι αποχωρήσεις-συνταξιοδοτήσεις, δεν θα μειώνονται όσο αναμενόταν οι ασφαλιστικές εισφορές των εν ενεργεία δημοσίων υπαλλήλων προς το ΤΠΔΥ.
- Η άλλη «ανάσα» προέρχεται πως περισσότερες από τις αναμενόμενες ασφαλιστικές εισφορές θα κατευθυνθούν σε λιγότερους από τους αναμενομένους συνταξιούχους – δικαιούχους εφάπαξ.
Οι δύο αυτές «ανάσες» επιτρέπουν οικονομικά στο υπουργείο Εργασίας να προχωρήσει στην «επ’ αόριστον αναστολή» της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στο ΤΠΔΥ αλλά και σε όλα τα ταμεία πρόνοιας και επικουρικά ταμεία, με τροπολογία που έχει ήδη αποστείλει στη γενική γραμματεία της κυβέρνησης για να πάρει το δρόμο της κατάθεσης στη βουλή. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η τροπολογία αυτή θα έλθει στη βουλή, εκτός απροόπτου, μετά την πολυαναμενόμενη συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές, δηλαδή γύρω στα μέσα του προσεχούς Ιουνίου.
Του Δημήτρη Κατσαγάνη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μετάφραση

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αρχείο ιστολογίου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ο Διαχειριστής της σελίδας

Ο Διαχειριστής της σελίδας
Η διαχείριση της ιστοσελίδας Υπάλληλοι Περιφερειών Ελλάδος, γίνεται από τον υπάλληλο της Περιφέρειας Αν. Μακ. & Θράκης (Π.Ε. Ξάνθης) Χαράλαμπο Ευστρατίου, Σύμβουλο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του ΣΥΠΕΞΑ και τ. Πρόεδρο Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Ξάνθης. Η σελίδα δημιουργήθηκε για την καλύτερη ενημέρωση των Υπαλλήλων στις Αιρετές Περιφέρειες Ελλάδας. Συνάδελφε θα θέλαμε την βοήθεια σου, για να μπορέσουμε να αναδείξουμε τα προβλήματα των Περιφερειών αλλά και των υπαλλήλων που υπηρετούμε σε αυτές. - Τηλ. : +30 6942434142 και mail: (xaralamposeystratioy@gmail.com)
Από το Blogger.