Πρόλογος

Η σελίδα δημιουργήθηκε για την καλύτερη ενημέρωση των Υπαλλήλων στις Αιρετές Περιφέρειες Ελλάδας, από τον υπάλληλο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χαράλαμπο Ευστρατίου.

Με αυτή την σελίδα ξεκινάει ένα διαδικτυακό πρώτο βήμα ενημέρωσης, επικοινωνίας και γνωριμίας μεταξύ των εργαζομένων στις Αιρετές Περιφέρειες Ελλάδος.

Συνάδελφοι μόνο ενωμένοι αντιστεκόμαστε, αγωνιζόμαστε, πολεμάμε και νικάμε.
«Η ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΗ»

Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

Ποιες συντάξεις απειλούνται με νέες μειώσεις πάνω από 15%

Οι συνταξιούχοι των ΔΕΚΟ, των τραπεζών και του Δημοσίου, καθώς και όσοι έχουν λάβει επικουρικές συντάξεις με υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης (πάνω από 20%) και έχουν εισόδημα άνω των 1.000 ευρώ θα υποστούν τις νέες μειώσεις στις συντάξεις. Είτε αυτές γίνουν στοχευμένα (ανά Ταμείο και επιπλέον των γνωστών παρακρατήσεων) είτε μέσω του επανυπολογισμού τους από το αρχικό ποσό με βάση τις συντάξιμες αποδοχές που σχεδιάζει να κάνει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, παρά το γεγονός ότι τα στελέχη των Ταμείων θεωρούν ότι η σχετική διαδικασία είναι πρακτικά αδύνατη και, υπό προϋποθέσεις, χρειάζεται τουλάχιστον μια... διετία.
Τις νέες περικοπές προεξοφλούν τα στελέχη των Ταμείων, με δεδομένα αφενός το πραγματικό έλλειμμα των 7,2 δισ. ευρώ (4% του ΑΕΠ) που έχουν τα Ταμεία, αν συνυπολογιστούν και οι απλήρωτες (σε καθυστέρηση έως και δύο ετών) κύριες και επικουρικές συντάξεις και αφετέρου τις δεσμεύσεις του 3ου Μνημονίου για περιστολή της συνταξιοδοτικής δαπάνης.
ΠΟΣΟΣΤΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗΣ
Ανεξαρτήτως της μεθόδου που, τελικώς, αποφασιστεί να ακολουθηθεί, στο «στόχαστρο» του υπουργείου παραμένουν οι συντάξεις που ξεπερνούν, αθροιστικά (κύριες + επικουρικές) τα 1.000 ευρώ και έχουν απονεμηθεί με υψηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης σε σχέση με ό,τι ίσχυε για τους «νέους» (από την 1/1/93) ασφαλισμένους έως και το 2010 (από την 1/1/2011 και μετά εφαρμόζεται ο ν. 3863/10 που προβλέπει χαμηλότερα και ενιαία ποσοστά για όλους). Σε αντίθεση με τη συγκεκριμένη κατηγορία για την οποία προβλέπεται, για τον χρόνο ασφάλισης έως τα τέλη του 2010, η χορήγηση κύριας σύνταξης στο 70% του συντάξιμου μισθού και επικουρικής στο 20%, οι συντάξεις των «παλαιών» (πριν από το ΄93) ασφαλισμένων έχουν απονεμηθεί με ποσοστά αναπλήρωσης τουλάχιστον 80% για την κύρια και από 20% και πάνω για την επικουρική, ξεπερνώντας, σε αρκετές περιπτώσεις, ακόμη και το 100% του μισθού. Επιπλέον, είχαν διαφορετική βάση υπολογισμού. Ανάλογα με τα έτη ασφάλισης, τα ποσοστά αναπλήρωσης στις επικουρικές συντάξεις του πρώην ΕΤΕΑΜ (ΙΚΑ) ήταν 26% έως 60% του συντάξιμου μισθού, 20% στο ΤΕΑΔΥ, έως 40% στις τράπεζες, 23% στον ΟΤΕ, 35% στο ΤΕΑΠΟΚΑ, 30% στους δημοτικούς και κοινοτικούς υπαλλήλους 24% - 40% στο ΤΕΑΥΕΚ (εμποροϋπάλληλοι), 47% στους υπαλλήλους ναυτιλιακών πρακτορείων, 25% στην ΕΥΔΑΠ, 35% στο ΤΕΑΠ - ΕΡΤ.
ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟ ΠΛΑΦΟΝ ΣΤΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΕΣ
Για τις πολλαπλές καταβαλλόμενες συντάξεις εξ ιδίου δικαιώματος ή και λόγω χηρείας το σενάριο που σχεδιάζει το υπουργείο προβλέπει νέο χαμηλότερο πλαφόν στα 2.000 ευρώ (αντί των 3.360 ευρώ σήμερα).
ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 15% 
Σύμφωνα με υπολογισμούς του δικηγόρου Δημ. Ρίζου, οι μειώσεις που θα πρέπει να γίνουν για να εξοικονομηθούν 1,8 δισ. ευρώ, θα είναι από 15% και πάνω, εφόσον περικοπούν ή επανυπολογιστούν όσες ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ. Η σύνταξη των 1.000 ευρώ θα μειωθεί στα 850 ευρώ, η σύνταξη των 1.200 ευρώ στα 960 ευρώ, η σύνταξη των 1.400 ευρώ στα 1.050 ευρώ (-25%), η σύνταξη των 1.500 ευρώ στα 1.102,5 ευρώ, η σύνταξη των 1.800 ευρώ στα 1.170 ευρώ, η σύνταξη των 2.000 ευρώ στα 1.200 ευρώ (-40%), η σύνταξη των 2.200 ευρώ στα 1.210 ευρώ και η σύνταξη των 2.500 ευρώ στα 1.250 ευρώ (-50%).
Τέσσερα εκατομμύρια φάκελοι
«Ο επανυπολογισμός των συντάξεων τουλάχιστον από τα στοιχεία των 4 εκατ. φακέλων, μαζί με τις συντάξεις θανάτου και αναπηρίας, είναι πρακτικά αδύνατος», δηλώνει στην «Ημερησία» ο πρόεδρος των εργαζομένων στα Ταμεία Αντ. Κουρούκλης. Εκτός κι αν ακολουθηθεί «εξωγενής διαδικασία» (με βάση τα αρχεία πληρωμών των συντάξεων και το ύψος της καταβαλλόμενης σύνταξης). Οι φάκελοι περιλαμβάνουν, πάντως, το συντάξιμο μισθό, τα ποσοστά αναπλήρωσης και το ονομαστικό ποσό των συντάξεων πριν και μετά τις περικοπές των Μνημονίων. Η Ομοσπονδία των εργαζομένων ζήτησε να αποσυρθούν τα μέτρα Κατρούγκαλου και ιδιαίτερα η σχεδιαζόμενη ενοποίηση των επικουρικών με τις κύριες συντάξεις, ενώ η Ομοσπονδία των εργαζομένων στο ΙΚΑ ζήτησε να γίνει εθνικός διάλογος για τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού «με συμμετοχή κομμάτων και κοινωνικών φορέων και χωρίς προαποφασισμένα».
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΑΤΟΥ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μετάφραση

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αρχείο ιστολογίου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ο Διαχειριστής της σελίδας

Ο Διαχειριστής της σελίδας
Η διαχείριση της ιστοσελίδας Υπάλληλοι Περιφερειών Ελλάδος, γίνεται από τον υπάλληλο της Περιφέρειας Αν. Μακ. & Θράκης (Π.Ε. Ξάνθης) Χαράλαμπο Ευστρατίου, Σύμβουλο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του ΣΥΠΕΞΑ και τ. Πρόεδρο Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Ξάνθης. Η σελίδα δημιουργήθηκε για την καλύτερη ενημέρωση των Υπαλλήλων στις Αιρετές Περιφέρειες Ελλάδας. Συνάδελφε θα θέλαμε την βοήθεια σου, για να μπορέσουμε να αναδείξουμε τα προβλήματα των Περιφερειών αλλά και των υπαλλήλων που υπηρετούμε σε αυτές. - Τηλ. : +30 6942434142 και mail: (xaralamposeystratioy@gmail.com)
Από το Blogger.