Πρόλογος

Η σελίδα δημιουργήθηκε για την καλύτερη ενημέρωση των Υπαλλήλων στις Αιρετές Περιφέρειες Ελλάδας, από τον υπάλληλο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χαράλαμπο Ευστρατίου.

Με αυτή την σελίδα ξεκινάει ένα διαδικτυακό πρώτο βήμα ενημέρωσης, επικοινωνίας και γνωριμίας μεταξύ των εργαζομένων στις Αιρετές Περιφέρειες Ελλάδος.

Συνάδελφοι μόνο ενωμένοι αντιστεκόμαστε, αγωνιζόμαστε, πολεμάμε και νικάμε.
«Η ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΗ»

Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

H τρόικα... βγάζει στο σφυρί την πρώτη κατοικία - Οι προτάσεις που σοκάρουν

Άκαρπη τελείωσε η διαπραγμάτευση μεταξύ των υπουργων Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με το κουαρτέτο των θεσμών για την προστασία της κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη υπάρχει απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών και ανανεώθηκε το ραντεβού για αύριο στη μία των μεσημέρι.
Η ελληνική πλευρά φέρεται αποφασισμένη να μην υποχωρήσει από τις προτάσεις της, ενώ πληροφορίες δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο αν και στην αυριανή συνάντηση δεν επιτευχθεί συμφωνία, να αναζητηθεί λύση σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο.
Χαώδης η διαφορά μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών για την προστασία της κύριας κατοικίας. Σύμφωνα με πηγές, η ελληνική πρόταση που παρουσίασαν οι υπουργοί Οικονομικών, Ευκ. Τσακαλώτος και Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, περιλαμβάνει τα ακόλουθα κριτήρια που θα πρέπει να πληρούν σωρευτικά οι δανειολοπήπτες, οι οποίοι υπάγονται στο «νόμο Κατσέλη», για να σώσουν το σπίτι τους από τον πλειστηριασμό:
  • Αντικειμενική αξία κύρια κατοικίας για άγαμο 200.000 ευρώ, για ζευγάρι έως 250.000 ευρώ, ενώ το όριο αυτό προσαυξάνεται κατά 25.000 ευρώ ανά παιδί, έως τρία παιδιά.
  • Το οικογενειακό εισόδημα να είναι έως 35.000 ευρώ και το σύνολο των οφειλών να μην ξεπερνά τις 200.000 ευρώ.
Στον αντίποδα το κουαρτέτο των Θεσμών επιμένει στη σκληρή του πρόταση, που σύμφωνα με πληροφορίες καλύπτει το 20 με 40% των δανειοληπτών.
Η πρόταση των δανειστών, έχει ως εξής:
  • Αντικειμενική αξία κύριας κατοικίας 70 έως 120.000 ευρώ.
  • Εισόδημα 8.180 ευρώ το άτομο , 13.917 ευρώ το ζευγάρι και τα όρια αυτά προσαυξάνονται κατά 3.350 ευρώ ανά παιδί έως τρία παιδιά.
  • Το σύνολο των οφειλών του δανειολήπτη να μην ξεπερνά τις 120.000 ευρώ.
Πηγές ανέφεραν η συζήτηση είναι αδιέξοδη και οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν. (ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ)
Ακρότητες του κουαρτέτου για την πρώτη κατοικία
Ακρότητες του «κουαρτέτου» των θεσμών που αξιώνει την κατάργηση και του τελευταίου καταφυγίου για την προστασία της κύριας κατοικίας από τους τραπεζικούς πλειστηριασμούς.
Ο λόγος για την υπό έκδοση υπουργική απόφαση του τροποποιημένου νόμου Κατσέλη, που θα εξαιρεί την πρώτη στέγη των υπερχρεωμένων νοικοκυριών από τη ρευστοποίηση της ακίνητης περιουσίας, εφόσον πληρούνται σωρευτικά συγκεκριμένα κριτήρια (ύψος αντικειμενικής αξίας, οικογενειακού εισοδήματος και συνολικών οφειλών).
Σήμερα είναι προγραμματισμένη συνάντηση του υπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργου Σταθάκη, με τους εκπροσώπους των δανειστών, ο οποίος έρχεται αντιμέτωπος με τις ακραίες προτάσεις τους ως προς τις προϋποθέσεις για να μη βγαίνουν στο σφυρί... οι κατοικίες όσων υπάγονται στις διατάξεις του νόμου Κατσέλη.
Πηγές χαρακτηρίζουν κρίσιμες και σκληρές τις σημερινές διαπραγματεύσεις, καθώς η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση είναι ένα από τα κύρια προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης, ενώ η έκβασή της θα καθορίσει εν πολλοίς και τη στάση του «κουαρτέτου», ενδεχομένως και σε άλλα θέματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές απαιτούν από την ηγεσία του υπ. Οικονομίας να μπουν στην εν λόγω απόφαση ως κριτήρια για την προστασία της κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασμούς ανώτατη αντικειμενική αξία τα 120.000 ευρώ και οικογενειακό εισόδημα στα όρια της φτώχειας, γύρω στις 12.000 ευρώ.
Προκλητικοί
Πηγές αναφέρουν ότι οι θεσμοί το προηγούμενο διάστημα είχαν ξεκινήσει από πιο προκλητικές προτάσεις, όπως το ύψος της αντικειμενικής αξίας της κύριας κατοικίας να μην ξεπερνά τις 60.000 ευρώ.
Στον αντίποδα ο κ. Σταθάκης έχει γνωστοποιήσει την πρόταση της ελληνικής πλευράς που είναι να εξαιρείται από τους πλειστηριασμούς η κύρια κατοικία των νοικοκυριών που υπάγονται στον νόμο Κατσέλη, εφόσον η αντικειμενική αξία είναι μέχρι 300.000 ευρώ, το οικογενειακό εισόδημα έως 35.000 ευρώ και το σύνολο των οφειλών μέχρι 200.000 ευρώ.
Στις συζητήσεις βέβαια θα τεθεί και η άλλη απαίτηση των δανειστών για την πώληση όλων των «κόκκινων» δανείων σε distress funds. Η ηγεσία του υπουργείου ασκεί βέτο... ζητώντας την απαγόρευση τέτοιας πράξης για στεγαστικά δάνεια αλλά και για δάνεια μικρών επιχειρήσεων.
Η κυβέρνηση επιδιώκει να στήσει έναν διπλό μηχανισμό προστασίας της κύριας κατοικίας των συνεπών και οικονομικά αδύναμων δανειοληπτών. Αναγνωρίζει πως δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν οριζόντιες διατάξεις, καθώς αυτές λειτουργούν αποτρεπτικά στη διευθέτηση των «κόκκινων» δανείων.
Ο πρώτος μηχανισμός αφορά τον νόμο Κατσέλη, όπου εκεί τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά θα καταφεύγουν προκειμένου να ρυθμίζουν με δικαστικές αποφάσεις τις οφειλές τους. Αρκεί να αποδεικνύουν ότι είναι σε δυσμενή θέση, αλλά και ότι είναι διαθέσιμα να αξιοποιήσουν την υπόλοιπη ακίνητη περιουσία τους, πλην της πρώτης κατοικίας, προκειμένου να ρυθμίσουν τα χρέη τους.
Υπενθυμίζεται πως για να κλείσει η συμφωνία του καλοκαιριού, η έκδοση της απόφασης είχε μείνει σε εκκρεμότητα και προσωρινά ο κ. Σταθάκης διατήρησε το κριτήριο του νόμου σύμφωνα με τον οποίο εξαιρούνται από τους πλειστηριασμούς οι κύριες κατοικίες με αντικειμενική αξία 300.000 ευρώ για άγαμο και 450.000 ευρώ για έγγαμο με δύο παιδιά.
Ο δεύτερος μηχανισμός είναι η δημιουργία της Υπηρεσίας Πίστωσης και Πλούτου, την οποία ο κ. Σταθάκης είχε αποκαλύψει με συνέντευξή του στο «Εθνος της Κυριακής» της 27ης Σεπτεμβρίου. Αυτός ο δημόσιος φορέας αναμένεται να θεσπιστεί στο τέλος του Νοεμβρίου. Σε αυτόν θα περάσουν όλα τα περιουσιακά στοιχεία (ακίνητα, καταθέσεις κ.λπ.) των δανειοληπτών. Τα νοικοκυριά που θέλουν να ρυθμίσουν τα δάνειά τους και συναντούν εμπόδια από τις τράπεζες θα μπορούν να προσφεύγουν στην υπηρεσία και να ζητούν την αξιολόγηση της δανειοδοτικής τους ικανότητας. Με τον «βαθμό» στο χέρι θα πηγαίνουν στις τράπεζες και θα μπορούν να πετύχουν ευνοϊκότερη ρύθμιση και έτσι να γίνουν εκ νέου συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.
Οι τράπεζες, με τη σειρά τους, έχοντας στη διάθεσή τους τους θεσμούς του «συνεργάσιμου δανειολήπτη» και του Κώδικα Δεοντολογίας των Τραπεζών αλλά και, σύμφωνα με τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης που καθορίζει η ΕΛΣΤΑΤ, θα προτείνουν λύση για τη διευθέτηση των «κόκκινων» δανείων των νοικοκυριών.
Με πιο απλά λόγια, όσοι θα ρυθμίζουν τις οφειλές τους είτε με τον νόμο Κατσέλη είτε με τη συνδρομή της Υπηρεσίας Πίστωσης και Πλούτου θα γλιτώνουν τους πλειστηριασμούς της κύριας κατοικίας τους. (ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ)
Χαώδης διαφορά κυβέρνησης - θεσμών για την προστασία της κύριας κατοικίας
Σήμερα στις 11 το πρωί, θα συναντηθεί εκ νέου ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης με τους εκπροσώπους των Θεσμών για να ανοίξει το μεγάλο θέμα της ρύθμισης των «κόκκινων δανείων» που αναμένεται να εξελιχθεί σε σκληρό «μπρα-ντε-φερ» της κυβέρνησης με τους Θεσμούς.
Στη συνάντηση που είχε χθες ο υπουργός με τους Θεσμούς, τα θέματα που συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, ήταν η εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ για το γάλα, ψωμί, τις εκπτώσεις και η περαιτέρω μείωση της γραφειοκρατίας στην αδειοδότηση των επιχειρήσεων - όλα θέματα τα οποία διευθετούνται από το υπουργείο - ενώ σε ό,τι αφορά στην κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του έτους, αναφέρθηκε από την ελληνική πλευρά ότι αναμένεται η απόφαση από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Για τις ρυθμίσεις της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ για τα ποτά και τα πετρελαιοειδή δεν έχει οριστεί χρόνος εφαρμογής διότι πρέπει να προηγηθούν μελέτες.
Σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων, η προτεινόμενη από την Κυβέρνηση ΚΥΑ φαίνεται να γίνεται δεκτή από τους δανειστές. Συγκεκριμένα η ΚΥΑ θα προβλέπει τη δυνατότητα συμμετοχής μη φαρμακοποιού στο μετοχικό κεφάλαιο του φαρμακείου, χωρίς όμως να είναι ο αποκλειστικός μέτοχος.
Η μεγάλη μάχη των «κόκκινων δανείων»
Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας, οι Θεσμοί εξακολοθούν να ζητούν να υπάρξει σημαντική μείωση του ορίου προστασίας της πρώτης κατοικίας στα 120.000 ευρώ, ενώ η ελληνική πλευρά αντιπροτείνει όριο 300.000 ευρώ, αλλά και εισοδηματικό κριτήριο ένταξης στα 35.000 ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι με αυτήν την πρόταση θα δοθεί κάλυψη στο 88% των υπερχρεωμένων νοικοκυριών που δυνάμει εντάσσονται στο νόμο Κατσέλη ή έχουν ήδη ενταχθεί, ενώ πηγές του υπουργείου ανέφεραν σήμερα σε δημοσιογράφους ότι δεν θα υπάρξει άλλη ρύθμιση για προστασία της πρώτης κατοικίας, πέραν από αυτή που θα περιλαμβάνεται στον αναθεωρημένο νόμο Κατσέλη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τη συμφωνία που θα επιτευχθεί το επόμενο διάστημα θα συνταχθεί και η απαραίτητη υπουργική απόφαση για να τεθεί σε ισχύ η προστασία από πλειστηριασμούς μέσω του νόμου Κατσέλη. 
Το θέμα των «κόκκινων δανείων» αποτελεί σοβαρό «αγκάθι» στις συνομιλίες με τους Θεσμούς, αφού εξακολοθούν να υπάρχουν αγεφύρωτες διαφορές ως προς τον χειρισμό κυρίως των στεγαστικών δανείων και την προστασία της πρώτης κατοικίας, με την κυβέρνηση να υπογραμμίζει σε όλους τους τόνους ότι δεν προτίθεται να μετακινηθεί ούτε βήμα από τις βασικές της θέσεις για απαγόρευση της πώλησης στεγαστικών δανείων σε funds και θέσπιση «δίκαιων» κριτηρίων για την πρώτη κατοικία.  
Αν και ο σχεδιασμός για τη δημιουργία ενδιάμεσου φορέα παραμένει προτεραιότητα για την κυβέρνηση, δεν αποκλείεται το θέμα αυτό να παγώσει, καθώς το υπουργείο Ανάπτυξης έχει αποδεχθεί σε μεγάλο βαθμό τη λογική της διαχείρισης των δανείων από τις ίδιες τις τράπεζες.
Αντίστοιχα, παρότι η συζήτηση για την δυνατότητα πώλησης δανείων σε funds είναι συνολική, η κυβέρνηση φαίνεται να επιμένει εμφατικά στην απαγόρευση πώλησης στεγαστικών δανείων και δανείων ελεύθερων επαγγελματιών και μικροεπιχειρηματιών, και δεν αποκλείεται να αποδεχτεί τη λύση αυτού του τύπου ενεργητικής διαχείρισης για τα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μετάφραση

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αρχείο ιστολογίου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ο Διαχειριστής της σελίδας

Ο Διαχειριστής της σελίδας
Η διαχείριση της ιστοσελίδας Υπάλληλοι Περιφερειών Ελλάδος, γίνεται από τον υπάλληλο της Περιφέρειας Αν. Μακ. & Θράκης (Π.Ε. Ξάνθης) Χαράλαμπο Ευστρατίου, Σύμβουλο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του ΣΥΠΕΞΑ και τ. Πρόεδρο Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Ξάνθης. Η σελίδα δημιουργήθηκε για την καλύτερη ενημέρωση των Υπαλλήλων στις Αιρετές Περιφέρειες Ελλάδας. Συνάδελφε θα θέλαμε την βοήθεια σου, για να μπορέσουμε να αναδείξουμε τα προβλήματα των Περιφερειών αλλά και των υπαλλήλων που υπηρετούμε σε αυτές. - Τηλ. : +30 6942434142 και mail: (xaralamposeystratioy@gmail.com)
Από το Blogger.