Πρόλογος

Η σελίδα δημιουργήθηκε για την καλύτερη ενημέρωση των Υπαλλήλων στις Αιρετές Περιφέρειες Ελλάδας, από τον υπάλληλο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χαράλαμπο Ευστρατίου.

Με αυτή την σελίδα ξεκινάει ένα διαδικτυακό πρώτο βήμα ενημέρωσης, επικοινωνίας και γνωριμίας μεταξύ των εργαζομένων στις Αιρετές Περιφέρειες Ελλάδος.

Συνάδελφοι μόνο ενωμένοι αντιστεκόμαστε, αγωνιζόμαστε, πολεμάμε και νικάμε.
«Η ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΗ»

Κυριακή, 11 Οκτωβρίου 2015

Μονιμοποίηση ΙΔΑΧ: Τι έχει στο μυαλό του ο Βερναρδάκης, μετά τον «πάγο» του Κατρούγκαλου, για 40.000 υπαλλήλους

Τεχνικοί λόγοι έχουν διατηρήσει εκτός μονιμοποιήσης περίπου 40.000 υπαλλήλους με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ), που εργάζονται στη Δημόσια Διοίκηση. Μια πρώτη προσπάθεια είχε ξεκινήσει στις αρχές του έτους ο πρώην υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργος Κατρούγκαλος, προαναγγέλοντας και σχετική διάταξη στο νόμο που εισήγαγε για τον Εκδημοκρατισμό της Δημόσιας Διοίκησης. Αφαιρέθηκε, στο τέλος και μπήκε στον «πάγο» η μονιμοποίηση των 40.000 υπαλλήλων ΙΔΑΧ, έτσι παρέμεινε μόνο η δυνατότητα στους ΙΔΑΧ του δημοσίου, νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και των ΟΤΑ, να καταλάβουν μέσω κινητικότητας θέσεις μόνιμου προσωπικού, ομοίου κλάδου αντίστοιχης ή παρεμφερούς ειδικότητας.
Και τότε, ο πρώην υπουργός Κατρούγκαλους είχε πει ότι σε επόμενο νομοσχέδιο θα συμπεριληφθεί η πρόβλεψη για τη μονιμοποίηση όλων των ΙΔΑΧ, σε μια προσπάθεια ομογενοποίησης των εργασιακών σχέσεων στο δημόσιο, στην κατεύθυνηση της μόνιμης και ενιαίας εργασίας.
Αντίστοιχο σχέδιο επεξεργάζεται η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης. «Το εξετάζουμε», απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Χριστόφορος Βερναρδάκης, μιλώντας πρόσφατα σε δημοσιογράφους. Αξίζει να σημειωθεί ότι εξέφρασε ταυτόχρονα τη διαφωνία του με την ύπαρξη διακριτών σχέσεων στο δημόσιο. Τα παραπάνω δείχνουν ότι σε δεύτερο χρόνο, υλοποιώντας αρχικά τη συμφωνία για τις αλλαγές στο δημόσιο, τηρώντας ταυτόχρονα τα χρονοδιαγράμματα, το ζήτημα της μονιμοποίησης των ΙΔΑΧ θα επανέλθει. Ωστόσο, ο μεγάλος «σκόπελος» που έχει να ξεπεράσει η σημερινή ηγεσία του υπουργείου, έχει νομικά χαρακτηριστικά.
Και αυτό γιατί η μονιμοποίηση των ΙΔΑΧ θα μπορούσε να θεωρηθεί μετατροπή σύμβασης και να προσκρούσει σε συνταγματικές διατάξεις. Αντιθέτως, μέσω της κινητικότητας ήταν (και προφανώς παραμένει) εφικτή η απόκτηση θέσης μόνιμου προσωπικού χωρίς νομικά κωλύματα, καθώς επικυρώνεται από το ΑΣΕΠ. Επομένως, η επαναφορά του θέματος θα απαιτήσει καλύτερη νομική στάθμιση.
Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι στη αρχική διάταξη δεν υπολογίζονταν να υπαχθούν: το ειδικό επιστημονικό προσωπικό (με εξαίρεση την περίπτωση μετακίνησης σε θέσεις υφιστάμενων κλάδων), οι νομικοί συνεργάτες και οι δικηγόροι που απασχολούνται στο Δημόσιο και εκείνοι των οποίων η σχέση εργασίας προσομοιάζει με εκείνη της έμμισθης εντολής, οι δημοσιογράφοι και το προσωπικό της Προεδρίας της Δημοκρατίας.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μετάφραση

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αρχείο ιστολογίου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ο Διαχειριστής της σελίδας

Ο Διαχειριστής της σελίδας
Η διαχείριση της ιστοσελίδας Υπάλληλοι Περιφερειών Ελλάδος, γίνεται από τον υπάλληλο της Περιφέρειας Αν. Μακ. & Θράκης (Π.Ε. Ξάνθης) Χαράλαμπο Ευστρατίου, Σύμβουλο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του ΣΥΠΕΞΑ και τ. Πρόεδρο Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Ξάνθης. Η σελίδα δημιουργήθηκε για την καλύτερη ενημέρωση των Υπαλλήλων στις Αιρετές Περιφέρειες Ελλάδας. Συνάδελφε θα θέλαμε την βοήθεια σου, για να μπορέσουμε να αναδείξουμε τα προβλήματα των Περιφερειών αλλά και των υπαλλήλων που υπηρετούμε σε αυτές. - Τηλ. : +30 6942434142 και mail: (xaralamposeystratioy@gmail.com)
Από το Blogger.