Πρόλογος

Η σελίδα δημιουργήθηκε για την καλύτερη ενημέρωση των Υπαλλήλων στις Αιρετές Περιφέρειες Ελλάδας, από τον υπάλληλο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χαράλαμπο Ευστρατίου.

Με αυτή την σελίδα ξεκινάει ένα διαδικτυακό πρώτο βήμα ενημέρωσης, επικοινωνίας και γνωριμίας μεταξύ των εργαζομένων στις Αιρετές Περιφέρειες Ελλάδος.

Συνάδελφοι μόνο ενωμένοι αντιστεκόμαστε, αγωνιζόμαστε, πολεμάμε και νικάμε.
«Η ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΗ»

Παρασκευή, 9 Οκτωβρίου 2015

Στα 30 δις € τα ελλείμματα των Ασφαλιστικών Ταμείων - Σε εκκρεμότητα 330.000 αιτήσεις στα ασφαλιστικά ταμεία για σύνταξη

Tην τραγική κατάσταση που βρίσκονται τα ασφαλιστικά ταμεία καταγράφει έρευνα της ΠΟΠΟΚΠ(Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής) η οποία παρουσιάστηκε την Πέμπτη στο πλαίσιο του 31ου συνεδρίου της Ομοσπονδίας
Στο συνέδριο της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία, προκύπτει ότι 330.000 νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης βρίσκονται σε εκκρεμότητα με συνολικό κόστος 4 δισ. ευρώ. Μόνο στο ΙΚΑ το φετινό έλλειμμα υπολογίζεται στα 980 εκατομμύρια ευρώ ενώ τα ταμεία χρωστούν στον ΕΟΠΥΥ 1,7 δισ. ευρώ, με τον οργανισμό να χρωστά με τη σειρά του 7,8 δισ. ευρώ προς τρίτους, δηλαδή προς φορείς της γενικής κυβέρνησης, ιδιώτες πάροχοι και ασφαλισμένοι.Τα στοιχεία για τις αιτήσεις συνταξιοδότησης, όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος της ΠΟΠΟΚΠ κ. Αντωνης Κουρουκλής, δείχνουν πως υπάρχουν πάνω από 300.000 εκκρεμείς αιτήσεις που είναι στην αναμονή για απόφαση απονομής σύνταξης, κύριες και επικουρικές, με τον ΟΓΑ να έχει στα συρτάρια του πάνω από 30.000 αιτήσεις.
Ο χρόνος αναμονής κυμαίνεται μεταξύ 12 και 24 μηνών, χωρίς να λείπουν και τα ακραία φαινόμενα στη διαδοχική ασφάλιση, με τον χρόνο αναμονής να αγγίζει τα 3 χρόνια. Ειδικά στα εφάπαξ, η αναμονή θα οδηγήσει σε μειώσεις, που ενδέχεται να αγγίξουν το 6% – 7%.Η ΠΟΠΟΚΠ χαρακτηρίζει ως «πυρηνικό οπλοστάσιο για την καταστροφή και τον αφανισμό της κοινωνικής ασφάλισης» τα όσα προβλέπει η συμφωνία με τους εταίρους .
Ειδικότερα η σημερινή εικόνα που παρουσιάζουν τα ασφαλιστικά ταμεία έχει ως εξής:
ΙΚΑ
• Προϋπολογιζόμενο έλλειμμα 2015: 930 εκατ.
• Προβλεπόμενο έλλειμμα 2015: 980 εκατ.
• Κρατική χρηματοδότηση: 3.586 (αφορά στα συνολικά ποσά + ΕΚΑΣ)
• Ροή εσόδων: 6,237 δισ έως 8/15 (σχετικά αυξημένα, κυρίως λόγω capital controls & ρύθμισης οφειλών)
• Μηνιαία συνταξιοδοτική δαπάνη: 880 εκατ.
• Συντάξεις σε καθυστέρηση: Κύριες 79.644 (35.000 προσωρινές), Επικουρικές 65.000
• Μέσος χρόνος απονομής: 12 μήνες (διαδοχική 20 μήνες)
ΟΑΕΕ
• Προϋπολογιζόμενο έλλειμμα 2015: 550 εκατ.
• Προβλεπόμενο έλλειμμα 2015: 539 εκατ.
• Κρατική χρηματοδότηση: 954 εκατ. (έχει απορροφηθεί το 84%)
• Ροή εσόδων: 1,2 δισ. έως 8/15 (στα περσινά επίπεδα, κυρίως λόγω capital controls & ρύθμισης οφειλών)
• Μηνιαία συνταξιοδοτική δαπάνη: 283 εκατ.
• Συντάξεις σε καθυστέρηση: 33.000 (8.500 προσωρινές) 
• Μέσος χρόνος απονομής: 12 μήνες (διαδοχική 20 μήνες)
ΟΓΑ
Ειδικά για τον ΟΓΑ και τους ασφαλισμένους του το τρίτο μνημόνιο επιφυλάσσει δυσάρεστες εκπλήξεις. Ο αγροτικός κόσμος της χώρας βάλλεται και κινδυνεύει με αφανισμό. Πέρα από τις αλλαγές που αφορούν στη φορολογία, η «εναρμόνιση των κανόνων για τις συνταξιοδοτικές παροχές με το υπόλοιπο ασφαλιστικό σύστημα» και η σύνδεση με τις εισφορές πιθανότατα θα σημαίνει μεγάλες απώλειες και επιβαρύνσεις.
• Αριθμός συνταξιούχων: 678.640 (Σεπ. 2015)
• Μηνιαία συνταξιοδοτική δαπάνη: 300 εκατ. 
• Ετήσια συνταξιοδοτική δαπάνη: 3.650 εκατ. 
• Εκκρεμείς συνταξιοδοτικές υποθέσεις: 30.000 (Σεπ. 2015) - Αφορά υποθέσεις μόνο εσωτερικής νομοθεσίας (όχι με συνυπολογισμό χρόνου ασφάλισης ΕΕ & διμερών συμβάσεων)
• Κρατική επιχορήγηση 2015: 3.277 εκατ. (επιχορήγηση Κλάδου Υποχρεωτικής Ασφάλισης + κρατική εισφορά Κλάδου Κύριας Ασφάλισης)
• Απορρόφηση ως σήμερα: 77%
ΕΤΑΑ
Το ΕΤΑΑ αποτελείται από το ΤΣΜΕΜΕ, το ΤΣΑΥ και το Ταμείο Νομικών. Θεωρείται εύρωστος οργανισμός, με εξαίρεση το Ταμείο Νομικών που εμφανίζει τα τελευταία χρόνια έλλειμμα περίπου 10 εκατ./μήνα. Παρά τη μεγάλη υποστελέχωση αφορά σ’ ένα «σπονδυλωτό» οργανωτικό σχήμα το οποίο με την κατάλληλη ενίσχυση μπορεί να γίνει πολύ πιο αποτελεσματικό.
Ο ουσιαστικότερος κίνδυνος που αντιμετωπίζει πέρα από τα γενικότερα ζητήματα που αφορούν στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, είναι η αναίτια και βίαιη συγχώνευση σε ενιαίο φορέα αλλά και οι μνημονιακές προβλέψεις για άμεση κατάργηση όλων των πόρων (όπως και το ΕΤΑΠ - ΜΜΕ).
ΕΤΕΑ
• Προϋπολογιζόμενο έλλειμμα 2015: 0 (είχαν προϋπολογιστεί μειώσεις 8% την 1/1/15 & 7% την 1/7/15 λόγω εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος).
• Προβλεπόμενο έλλειμμα 2015: 88 εκατ.
• Κρατική χρηματοδότηση: 70 εκατ. από ΑΚΑΓΕ
• Ροή εσόδων: 1,863 δισ. έως 31/8/2015
• Μηνιαία συνταξιοδοτική δαπάνη: 248 εκατ.
• Συντάξεις σε καθυστέρηση: 129.885 (μόνο ΕΤΕΑΜ 65.000) 
• Μέσος χρόνος απονομής: 12 μήνες (διαδοχική 20 μήνες) - (ΤΕΑΥΕΚ 3,5 χρόνια).
ΤΠΔΥ
• Εκκρεμείς αιτήσεις: 30.467
• Εκδοθείσες πράξης απονομής: 21.050 (τα εφάπαξ δεν καταβάλλονται ελλείψει τρόπου υπολογισμού)
• Ταμειακά διαθέσιμα: 200 εκατ. (απαιτούνται συνολικά 823 εκατ.)
Σοκ: Στα 30 δισ. ευρώ το "βουνό"
των πραγματικών χρεών στο Ασφαλιστικό
Το... 75% των ετήσιων δαπανών του συστήματος ασφάλισης, περίθαλψης και πρόνοιας αγγίζουν τα πάσης φύσεως χρέη των οργανισμών του.
Συγκεκριμένα σε σχεδόν 30 δισ. ευρώ ανέρχονται τα χρέη των ταμείων προς τους ασφαλισμένους, των ασφαλισμένων προς ταμεία, αλλά και των ταμείων προς τα... άλλα ταμεία και προς το κράτος.
Οι δαπάνες συνολικά για την ασφάλιση αγγίζουν τα 40 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ τα 31,5 δισ. ευρώ εξ αυτών αφορούν την καταβολή συντάξεων.
Πιο αναλυτικά, η "ανατομία" των χρεών του Ασφαλιστικό έχει στις γενικές γραμμές της ως εξής:
1. "Χρέη" 2,5 δισ. ευρώ των ασφαλιστικών ταμείων προς... άλλα ταμεία αλλά και το κράτος
-Το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού του 2016 που παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα εκτιμά το έλλειμμα των ασφαλιστικών Οργανισμών στο 1,5 δισ. ευρώ. Το έλλειμμα αυτό καλύπτεται προσωρινά με εσωτερικό δανεισμό μεταξύ των ταμείων, ρέπος και έκτακτη κρατική χρηματοδότηση.
-Τα ασφαλιστικά ταμεία χρωστούν στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ)  1 δισ. ευρώ. Το χρέος αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα Ταμεία τα οποία εισπράττουν εισφορές υπέρ επικουρικού κλάδου καθυστερούν να τις αποδώσουν στο ΕΤΕΑ
2. Έως 14 δισ. ευρώ χρωστούν τα ασφαλιστικά ταμεία προς τους ασφαλισμένους
-Τα Ταμεία χρωστούν 1,5 δισ. Ευρώ στον ΕΟΠΥΥ από τις εισφορές υγείας που επιβάλλονται στους μισθούς των ασφαλισμένων εργαζομένων.
-Τα Ταμεία, επίσης, δεν έχουν ικανοποιήσει τουλάχιστον 302.296 αιτήσεις συνταξιοδότησης και εφάπαξ, οι οποίες -χωρίς τα αναδρομικά- θα επιβάρυναν κατά 2,3 δισ. ευρώ το Ασφαλιστικό σε ετήσια βάση (χωρίς να περιλαμβάνονται οι αναδρομικές συντάξεις) Τα κονδύλια αυτά δεν εγγράφονται στο ταμειακό έλλειμμα των Ταμείων, αλλά αποτελούν "βεβαιωμένες" υποχρεώσεις τους.
-Αν εφαρμοζόταν οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με τις οποίες ήταν αντισυνταγματικές οι περικοπές στις συντάξεις μετά το 2012 (κατάργηση 13ης -14ης σύνταξης, μείωση επικουρικών συντάξεων) θα έπρεπε να αποδοθούν 2,4 δισ. ευρώ στους συνταξιούχους και μάλιστα με "ισοδύναμα" μέτρα από όλο το φάσμα του συστήματος ασφάλισης – περίθαλψης.
-Ο ΕΟΠΥΥ χρωστά 7,5 δισ. ευρώ σε προμηθευτές υγείας, ασφαλισμένους και φορείς της γενικής κυβέρνησης
3. Χρέη 13,5 δισ. ευρώ ασφαλισμένων προς τα ασφαλιστικά ταμεία
-Το Κέντρο Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών έχει στο μητρώο του "εγγράψει" οφειλές 13,5 δισ. ευρώ που προέρχονται από εργοδότες που ασφαλίζουν στο ΙΚΑ και αυτασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ, τον ΟΓΑ και το ΕΤΑΑ.
Με βάση τη ρύθμιση των 100 δόσεων τα περίπου 6,1 δισ. ευρώ εξ αυτών είχε μέχρι πρότινος ρυθμιστεί. Ωστόσο η αναθεώρηση της σχετικής ρύθμισης από την 1η Νοεμβρίου απειλεί με έξοδο από το ασφαλιστικό σύστημα έως 350.000 οφειλέτες που είχαν ρυθμίσει τα χρέη του προς το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ, τον ΟΓΑ και το ΕΤΑΑ. 
Tου Δημήτρη Κατσαγάνη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μετάφραση

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αρχείο ιστολογίου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ο Διαχειριστής της σελίδας

Ο Διαχειριστής της σελίδας
Η διαχείριση της ιστοσελίδας Υπάλληλοι Περιφερειών Ελλάδος, γίνεται από τον υπάλληλο της Περιφέρειας Αν. Μακ. & Θράκης (Π.Ε. Ξάνθης) Χαράλαμπο Ευστρατίου, Σύμβουλο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του ΣΥΠΕΞΑ και τ. Πρόεδρο Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Ξάνθης. Η σελίδα δημιουργήθηκε για την καλύτερη ενημέρωση των Υπαλλήλων στις Αιρετές Περιφέρειες Ελλάδας. Συνάδελφε θα θέλαμε την βοήθεια σου, για να μπορέσουμε να αναδείξουμε τα προβλήματα των Περιφερειών αλλά και των υπαλλήλων που υπηρετούμε σε αυτές. - Τηλ. : +30 6942434142 και mail: (xaralamposeystratioy@gmail.com)
Από το Blogger.