Πρόλογος

Η σελίδα δημιουργήθηκε για την καλύτερη ενημέρωση των Υπαλλήλων στις Αιρετές Περιφέρειες Ελλάδας, από τον υπάλληλο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χαράλαμπο Ευστρατίου.

Με αυτή την σελίδα ξεκινάει ένα διαδικτυακό πρώτο βήμα ενημέρωσης, επικοινωνίας και γνωριμίας μεταξύ των εργαζομένων στις Αιρετές Περιφέρειες Ελλάδος.

Συνάδελφοι μόνο ενωμένοι αντιστεκόμαστε, αγωνιζόμαστε, πολεμάμε και νικάμε.
«Η ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΗ»

Παρασκευή, 9 Οκτωβρίου 2015

Περισσότερα μέτρα ζητά το ΔΝΤ - «Βλέπει» νέες μειώσεις στις συντάξεις για την Ελλάδα

Την ανάγκη λήψης νέων μέτρων από την Ελλάδα προβλέπει το ΔΝΤ, ύψους 460 εκατ. ευρώ για φέτος, ενώ το Ταμείο προβλέπει ότι θα υπάρξουν μεγαλύτερες περικοπές στις συντάξεις στη χώρα μας.
Οι προβλέψεις στην έκθεση Fiscal Monitor του Ταμείου, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στη Λίμα, δείχνουν την ανάγκη λήψης επιπλέον μέτρων περίπου 460 εκατ. ευρώ για φέτος και σχεδόν 900 εκατομμυρίων ευρώ το 2016.
Η απόκλιση μεταξύ Αθήνας και ΔΝΤ αποτυπώνεται στις εκτιμήσεις για το πρωτογενές αποτέλεσμα για το 2015 και το 2016. Σύμφωνα με την εξαμηνιαία έκθεση, το ΔΝΤ προβλέπει για φέτος πρωτογενές έλλειμμα 0,5% του ΑΕΠ ήτοι, περίπου 880 εκατ. ευρώ, ποσό υπερδιπλάσιο σε σχέση με την εκτίμηση του οικονομικού επιτελείου για έλλειμμα 418 εκατ. ευρώ (0,24%). Το χάσμα συνεχίζεται και το 2016, με το Ταμείο να υπολογίζει μηδενικό πρωτογενές αποτέλεσμα, τη στιγμή που το οικονομικό επιτελείο κάνει λόγο για πλεόνασμα 894 εκατ. ευρώ (0,5% του ΑΕΠ).
Οι αρνητικές δημοσιονομικές εξελίξεις έχουν αρνητικό αντίκτυπο στο κρίσιμο μέγεθος του χρέους, που θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων μεταξύ Ελλάδας, Ευρώπης και ΔΝΤ, με το Ταμείο να βλέπει το ελληνικό χρέος να φτάνει το 206,6% του ΑΕΠ το 2016, σαφώς πάνω από το 192,4% που αναφέρεται στο κατατεθέν προσχέδιο του προϋπολογισμού. Ακόμη, το ΔΝΤ προβλέπει ελλειμματικούς προϋπολογισμούς μέχρι το 2020.
Ενώ το έλλειμμα είχε πέσει κάτω από το 3% το 2013, φέτος θα φτάσει το 4,2% του ΑΕΠ, προτού αρχίσει να αποκλιμακώνεται στη συνέχεια, πέφτοντας στο 3,6% το 2016 και στο 2,4% το 2017. Η χώρα μας θα «αγγίξει» ισοσκελισμένο προϋπολογισμό το 2019, όταν το έλλειμμα εκτιμάται πως θα πέσει στο 0,1% του ΑΕΠ, για να αυξηθεί εκ νέου ελαφρώς το 2020, ανερχόμενο στο 0,3%,
Ακόμη, το Ταμείο προβλέπει ότι οι οφειλές της χώρας μας θα φτάσουν το δυσθεώρητο 206,6% του ΑΕΠ το 2016, ενώ η Αθήνα υπολογίζει πως δεν θα υπερβεί το 192,4%. Μάλιστα, το ΔΝΤ προβλέπει πως το ελληνικό χρέος θα μείνει πάνω από το φράγμα του 200% και το 2017, οπότε και θα διαμορφωθεί στο 203,6%
Οι προβλέψεις για τις συντάξεις
Ακόμη, η έκθεση διαπιστώνει ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην οποία την τριετία 2011-2014 αυξήθηκε το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, τέθηκαν αυστηρότεροι κανόνες στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και εισήχθησαν προοδευτικές μειώσεις στις συντάξεις. Στις χώρες που προχώρησαν σε παραμετρικές αλλαγές στο ασφαλιστικό περιλαμβάνονται ακόμη ο Καναδάς, η Τσεχία, η Γαλλία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία, η Σλοβενία, η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Στις συγκεκριμένες χώρες, η συμμετοχή των συντάξεων στην αύξηση των δημόσιων δαπανών μειώθηκε κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ κατά μέσο όρο. Ομως, το Ταμείο προβλέπει ότι εξαιτίας των δεσμεύσεων που περιλαμβάνει το τρίτο μνημόνιο, οι δαπάνες για τις συντάξεις αλλά και την υγεία θα συνεχίσουν να συρρικνώνονται στην Ελλάδα, παρά τη γήρανση του πληθυσμού.
Οι προβλέψεις του διεθνούς οργανισμού αναφέρουν ότι οι δαπάνες για συντάξεις στην Ελλάδα αναμένεται να αυξηθούν με μέσο ρυθμό 0,5% του ΑΕΠ στο διάστημα 2015-2050, όταν ο μέσος όρος αύξησης σε 35 αναπτυγμένες οικονομίες θα είναι 1% του ΑΕΠ και, όταν ο μέσος όρος στις αναπτυσσόμενες οικονομίες θα κινηθεί στο 1,8% του ΑΕΠ.
Oι δαπάνες για την Υγεία στην Ελλάδα αναμένεται να αυξηθούν με μέσο ρυθμό 0,8% του ΑΕΠ στο διάστημα 2015-2050, όταν ο μέσος όρος αύξησης σε 35 αναπτυγμένες οικονομίες θα είναι 3,1% του ΑΕΠ και, όταν ο μέσος όρος στις αναπτυσσόμενες οικονομίες θα κινηθεί στο 1,2% του ΑΕΠ. Η μεταβολή των δαπανών Υγείας στην Ελλάδα σε όρους καθαρής παρούσας αξίας θα κινηθεί στο 37,2% του ΑΕΠ στο διάστημα 2015-2050, όταν σε 35 αναπτυγμένες οικονομίες θα είναι στο 105,6% του ΑΕΠ στις αναπτυσσόμενες οικονομίες στο 43,2% του ΑΕΠ.
Όπως προκύπτει από την Έκθεση, το βάρος του συνταξιοδοτικού σε όλες τις αναπτυγμένες οικονομίες θα συνεχίζει να αυξάνεται τα επόμενα χρόνια, εξαιτίας της γήρανσης του πληθυσμού. Συγκεκριμένα, την περίοδο 2015-2050, οι σχετιζόμενες με το δημογραφικό αυξήσεις δαπανών εκτιμάται πως σε όρους καθαρής παρούσας αξίας (NPV) θα επιβαρύνουν το χρέος, παγκοσμίως, κατά 81% του ΑΕΠ. Το σχετικό μέγεθος ήταν 71% του ΑΕΠ το 2014 και 55% του ΑΕΠ το 2011. 
ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΝΤΑΪΣΕΛΜΠΛΟΥΜ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΟΥ
Νέα μέτρα σε συνταξιοδοτικό και δημοσιονομικά ζητούν οι δανειστές
Η Ελλάδα είναι πολιτικά σταθερή και το πρόγραμμά της είναι πάλι σε τροχιά, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ σε συνέντευξη που έδωσε στο πρακτορείο Bloomberg, στο περιθώριο της ετήσιας Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Παγκόσμιας Τράπεζας στη Λίμα του Περού.
Ντάισελμπλουμ: Χρειάζονται ένα-δύο πρόσθετα μέτρα
Σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο ελληνικό πρόγραμμα, ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε: «Θέλω να είμαι πολύ σαφής. Χρειάζονται ένα-δύο πρόσθετα μέτρα και διαβεβαιώσεις πριν συμμετάσχει. Ένα από αυτά είναι η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, κάποιες διαβεβαιώσεις για τα δημοσιονομικά και φυσικά το θέμα του χρέους. Θα έρθουμε σε αυτό (στο θέμα του χρέους) τον Νοέμβριο. Θεωρώ ότι η προσέγγιση γίνεται όλο και πιο καθαρή. Θα εξετάσουμε πώς θα μπορεί η Ελλάδα να διαχειρίζεται το χρέος της σε ετήσια βάση (την εξυπηρέτηση του χρέους).
Όπως γνωρίζετε, έχουμε κάνει πολλά για να μειώσουμε τα επιτόκια που πρέπει να πληρώνει η Ελλάδα και έχουμε δώσει περίοδο αποπληρωμής 32,5 ετών. Επομένως, δεν αναμένεται να υπάρχει πρόβλημα με τη διαχείριση του χρέους. Αλλά θα μιλήσουμε για αυτό με το ΔΝΤ. Είμαι βέβαιος ότι θα συμφωνήσουμε».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μετάφραση

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αρχείο ιστολογίου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ο Διαχειριστής της σελίδας

Ο Διαχειριστής της σελίδας
Η διαχείριση της ιστοσελίδας Υπάλληλοι Περιφερειών Ελλάδος, γίνεται από τον υπάλληλο της Περιφέρειας Αν. Μακ. & Θράκης (Π.Ε. Ξάνθης) Χαράλαμπο Ευστρατίου, Σύμβουλο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του ΣΥΠΕΞΑ και τ. Πρόεδρο Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Ξάνθης. Η σελίδα δημιουργήθηκε για την καλύτερη ενημέρωση των Υπαλλήλων στις Αιρετές Περιφέρειες Ελλάδας. Συνάδελφε θα θέλαμε την βοήθεια σου, για να μπορέσουμε να αναδείξουμε τα προβλήματα των Περιφερειών αλλά και των υπαλλήλων που υπηρετούμε σε αυτές. - Τηλ. : +30 6942434142 και mail: (xaralamposeystratioy@gmail.com)
Από το Blogger.