Πρόλογος

Η σελίδα δημιουργήθηκε για την καλύτερη ενημέρωση των Υπαλλήλων στις Αιρετές Περιφέρειες Ελλάδας, από τον υπάλληλο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χαράλαμπο Ευστρατίου.

Με αυτή την σελίδα ξεκινάει ένα διαδικτυακό πρώτο βήμα ενημέρωσης, επικοινωνίας και γνωριμίας μεταξύ των εργαζομένων στις Αιρετές Περιφέρειες Ελλάδος.

Συνάδελφοι μόνο ενωμένοι αντιστεκόμαστε, αγωνιζόμαστε, πολεμάμε και νικάμε.
«Η ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΗ»

Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014

Διπλό σήμα κίνδυνο από τη ΓΣΕΕ - Σε κίνδυνο οι συντάξεις: Θα χρειαστούν επιπλέον 10 δισ. μέχρι το 2020


Διπλό «σήμα κινδύνου» για την εξέλιξη της ανεργίας και των ελλειμμάτων των ασφαλιστικών ταμείων εκπέμπει το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ προβλέποντας ότι η ανεργία δεν θα πέσει κάτω από το 22% - 23% (δηλαδή κάτω από 1 εκατ. άτομα) έως το 2020, ενώ για τις πληρωμές συντάξεων θα χρειαστεί επιπλέον χρηματοδότηση 10 δισ. ευρώ στην πενταετία 2016 - 2020.
Οι προβλέψεις γίνονται στην έκθεση για την ελληνική οικονομία που θα παρουσιάσει την Πέμπτη η ΓΣΕΕ στη Θεσσαλονίκη, με βάση μελέτη του απερχόμενου επιστημονικού διευθυντή του Ινστιτούτου, Σ. Ρομπόλη. Σύμφωνα με τη μελέτη:
Μέχρι το 2020 η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα κινηθεί στο 1% - 1,5%, εφόσον δεν αλλάξει το μείγμα της οικονομικής πολιτικής, με αποτέλεσμα τη διατήρηση της ανεργίας μεταξύ 20%-22%, δηλαδή πάνω από 1 εκατ. άτομα. Οπως σημειώνει ο Σ. Ρομπόλης, «για να δημιουργηθούν έως τότε 770.000 θέσεις σταθερής απασχόλησης, η ετήσια αύξηση του ΑΕΠ θα πρέπει να κινηθεί με ρυθμό 8%».
Πρόβλημα ρευστότητας 
Η κοινωνική ασφάλιση θα αντιμετωπίσει από το 2016 πρόβλημα ρευστότητας για τις πληρωμές των συντάξεων, καθώς η περιοριστική πολιτική που ασκήθηκε μετατόπισε το έτος κρίσης μόνο κατά δύο χρόνια (από το 2014 στο 2016).
Οπως εξηγεί, «όσοι πόροι εξασφαλίστηκαν, μέσα από τις περικοπές και τις αλλαγές που έγιναν, απορροφήθηκαν από το υψηλό επίπεδο ανεργίας, την ανασφάλιστη εργασία και τους χαμηλούς μισθούς, και τα Ταμεία θα χρειαστούν τo 2016 επιπλέον 950 εκατ. ευρώ, το 2017 επιπλέον 1,88 δισ. ευρώ, το 2018 πρόσθετα έσοδα 2,14 δισ. ευρώ, το 2019 περίπου 2,40 δισ. ευρώ και το 2020 άλλα 2,67 δισ. ευρώ (συνολικά 10 δισ. ευρώ).
Η οικονομική κατάσταση των Ταμείων επιδεινώθηκε, στη διάρκεια της κρίσης, λόγω της εκρηκτικής αύξησης της ανεργίας, της αύξησης του αριθμού των νέων συνταξιούχων, της μείωσης των μισθών και της διεύρυνσης των ευέλικτων μορφών εργασίας, ενώ η κρατική επιχορήγηση στα Ταμεία από 16,4 δισ. ευρώ που ήταν το 2012, μειώθηκε στα 12,7 δισ. ευρώ το 2014 και προβλέπεται να περιοριστεί στα 8,6 δισ. ευρώ την περίοδο 2015-2018. 
ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ 
Σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ το αποθεματικό κεφάλαιο των ασφαλιστικών ταμείων από 26 δισ. ευρώ που ήταν το 2009, συρρικνώθηκε στα 4,5 δισ. ευρώ το 2013 και, αν δεν αλλάξουν τα δεδομένα και δεν ληφθούν νέα μέτρα, θα πρέπει να εξασφαλιστούν νέοι πόροι και να ασκηθούν πολιτικές για την ανασύσταση του αποθεματικού κεφαλαίου, προκειμένου να εξασφαλιστεί η μακροχρόνια βιωσιμότητα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.
Να σημειωθεί ότι η μελέτη του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ έχει λάβει υπόψη τις παραμετρικές αλλαγές που έχουν ψηφιστεί (αυξήσεις ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και σταδιακή μείωση των συντάξεων με βάση τον νέο νόμο από 1/1/2015 και χωρίς τη λήψη τυχόν νέων μέτρων).

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μετάφραση

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αρχείο ιστολογίου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ο Διαχειριστής της σελίδας

Ο Διαχειριστής της σελίδας
Η διαχείριση της ιστοσελίδας Υπάλληλοι Περιφερειών Ελλάδος, γίνεται από τον υπάλληλο της Περιφέρειας Αν. Μακ. & Θράκης (Π.Ε. Ξάνθης) Χαράλαμπο Ευστρατίου, Σύμβουλο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του ΣΥΠΕΞΑ και τ. Πρόεδρο Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Ξάνθης. Η σελίδα δημιουργήθηκε για την καλύτερη ενημέρωση των Υπαλλήλων στις Αιρετές Περιφέρειες Ελλάδας. Συνάδελφε θα θέλαμε την βοήθεια σου, για να μπορέσουμε να αναδείξουμε τα προβλήματα των Περιφερειών αλλά και των υπαλλήλων που υπηρετούμε σε αυτές. - Τηλ. : +30 6942434142 και mail: (xaralamposeystratioy@gmail.com)
Από το Blogger.