Πρόλογος

Η σελίδα δημιουργήθηκε για την καλύτερη ενημέρωση των Υπαλλήλων στις Αιρετές Περιφέρειες Ελλάδας, από τον υπάλληλο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χαράλαμπο Ευστρατίου.

Με αυτή την σελίδα ξεκινάει ένα διαδικτυακό πρώτο βήμα ενημέρωσης, επικοινωνίας και γνωριμίας μεταξύ των εργαζομένων στις Αιρετές Περιφέρειες Ελλάδος.

Συνάδελφοι μόνο ενωμένοι αντιστεκόμαστε, αγωνιζόμαστε, πολεμάμε και νικάμε.
«Η ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΗ»

Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

Δικαστική εμπλοκή για τον ΕΝΦΙΑ για την συνταγματικότητα του νόμου στο ΣτΕ

Δικηγόρος προσέφυγε στο ΣτΕ κατά του ΕΝΦΙΑ
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε Αθηναίος δικηγόρος και ζητάει να ανασταλεί και να ακυρωθεί ως αντισυνταγματικό και παράνομο το εκκαθαριστικό σημείωμα του ΕΝΦΙΑ του περασμένου έτους που του στάλθηκε, ενώ παράλληλα προσβάλλει και το εκκαθαριστικό σημείωμα φόρου εισοδήματος του ιδίου έτους.
Ο δικηγόρος αναφέρει ότι από το ετήσιο εισόδημά του περασμένου έτους, λόγω των αυξημένων φορολογικών επιβαρύνσεων που δέχθηκε, του απέμειναν μόνο 3.136, 69 ευρώ και καλείται να ζήσει με 8,59 ευρώ την ημέρα.
Στην προσφυγή του αναλύει τα εισοδήματα του και τις φορολογικές υποχρεώσεις του και σημειώνει ότι το συνολικό εισόδημά του για το περασμένο έτος ανήλθε στα 19.577,69 ευρώ. Από το ποσό αυτό πρέπει να πληρώσει, σύμφωνα με το εκκαθαριστικό σημείωμα, φόρο 7.998 ευρώ και ΕΝΦΙΑ για το 2014 το ποσό των 8.442,68 ευρώ. 
Καλείται να πληρώσει για φόρους 16.440,73 ευρώ. Μετά την πληρωμή των φόρων πρέπει να ζήσει για έναν χρόνο με 3.136,96 ευρώ. Δηλαδή, όπως αναφέρει, πρέπει να επιβιώσει με 8,59 ευρώ την ημέρα, χωρίς να μπορεί να ανταποκριθεί στις βασικές ανάγκες διαβίωσης.
Υποστηρίζει ότι καταστρέφεται από την υπερφορολόγηση που δέχεται και οδηγείται «στην οικονομική εξαθλίωση και στην καταστροφή».
Ακόμα τονίζει ότι η υπερβολική φορολόγηση παραβιάζει την συνταγματική αρχή της ισότητας και εξ αυτού του λόγου θεωρεί ότι τα εκκαθαριστικά σημειώματα του φόρου εισοδήματος του 2013 και ΕΝΦΙΑ του 2014 είναι άκυρα ως αντισυνταγματικά.
Η Δικαιοσύνη θα κρίνει τη συνταγματικότητα του ΕΝΦΙΑ. Οι πολίτες προσφεύγουν στα διοικητικά δικαστήρια υποστηρίζοντας ότι ο φόρος υπολογίζεται με βάση υψηλές - πλασματικές αντικειμενικές αξίες και δεν λαμβάνεται υπόψη η εισοδηματική κατάσταση των φορολογουμένων. Σύντομα θα πραγματοποιηθεί «πιλοτική» δίκη στο ΣτΕ.
Άρχισε ο «χορός» των προσφυγών και κατά του ΕΝΦΙΑ στα διοικητικά δικαστήρια της χώρας και σύντομα αναμένεται να οδηγηθούν οι ενστάσεις για αντισυνταγματικότητα του νέου φόρου και της υπερφορολόγησης των ακινήτων στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας σε «πιλοτική δίκη».
Μολονότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία διορθωτικών κινήσεων για μείωση του ΕΝΦΙΑ σε πολλές περιπτώσεις, ξεκίνησαν ήδη οι προσφυγές εναντίον του νέου φόρου με αίτημα να κριθεί αντίθετος σε διατάξεις του Συντάγματος που προβλέπουν τη συμμετοχή του καθενός στα δημόσια βάρη ανάλογα με τις δυνάμεις του.
Οι πρώτες προσφυγές στα διοικητικά δικαστήρια υποστηρίζουν ότι ο ΕΝΦΙΑ οδηγεί σε οικονομική καταστροφή, αφού δεν λαμβάνει υπόψη του την εισοδηματική κατάσταση των πολιτών, ενώ ζήτημα αντισυνταγματικότητας του ΕΝΦΙΑ θέτει και η πρώτη προσφυγή που κατέθεσε δικηγόρος στο ΣτΕ.
Οι πρώτες προσφυγές στα διοικητικά δικαστήρια υποστηρίζουν ότι ο ΕΝΦΙΑ οδηγεί σε οικονομική καταστροφή, αφού δεν λαμβάνει υπόψη του την εισοδηματική κατάσταση των πολιτών, ενώ ζήτημα αντισυνταγματικότητας του ΕΝΦΙΑ θέτει και η πρώτη προσφυγή που κατέθεσε δικηγόρος στο ΣτΕ
Οι πλέον αντιπροσωπευτικές υποθέσεις θα προσδιοριστούν στην Ολομέλεια ΣτΕ, ώστε μέσα από «πιλοτική δίκη» να δοθεί η κατευθυντήρια γραμμή και στα υπόλοιπα δικαστήρια της χώρας για τον τρόπο αντιμετώπισης του νέου φόρου στις προσφυγές που θα ακολουθήσουν με την ολοκλήρωση των διορθώσεων στα ποσά πληρωμών.
Αντικειμενικές
Δικαστικοί κύκλοι σημειώνουν, ωστόσο, ότι οι διορθώσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη (π.χ. σε 4.000 περιοχές, όπου οι αντικειμενικές αξίες προσδιορίστηκαν απευθείας με υπουργική απόφαση) δεν εξασφαλίζουν τη συνταγματική βιωσιμότητα του ΕΝΦΙΑ. Κι αυτό γιατί εκκρεμούν άλλες δίκες και αναμένονται σύντομα αποφάσεις οι οποίες θα κρίνουν αν είναι αντισυνταγματική η φορολόγηση των ακινήτων επειδή στηρίζεται σε «φουσκωμένες» αντικειμενικές αξίες που βασίζονται σε παρωχημένα και ανεπίκαιρα στοιχεία, που δεν λαμβάνουν υπόψη την κατακόρυφη πτώση της αγοράς ακινήτων και της εμπορικής τους αξίας, η οποία είναι πλέον πολύ χαμηλότερη της αντικειμενικής. Αν οι συγκεκριμένες προσφυγές γίνουν δεκτές από την Ολομέλεια και το φορολογικό τμήμα του ΣτΕ, θα απειληθεί ανάλογα και ο ΕΝΦΙΑ που έχει προσδιοριστεί με βάση τις διογκωμένες αυτές αντικειμενικές αξίες. Σωρεία σχετικών προσφυγών έχουν υποβληθεί για περιοχές της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Αττικής (π.χ. Ν. Μάκρης, Μαραθώνα κ.λπ.) και της υπόλοιπης χώρας, με αφορμή την επιβολή ΦΑΠ στο διάστημα των τριών τελευταίων ετών.
Ήδη τμήμα του ΣτΕ έχει θέσει ζήτημα νομιμότητας για τον προσδιορισμό φόρου με βάση ανεπίκαιρα στοιχεία και διογκωμένες τιμές στη Ν. Μάκρη και αναμένεται η οριστική κρίση από μείζονα σύνθεση. Ταυτόχρονα η Ολομέλεια θα κρίνει αν είναι συνταγματική η υπερφορολόγηση των ακινήτων με την επιβολή φόρου σε διογκωμένες τιμές, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η οικονομική κατάσταση (εισόδημα, περιουσία) κάθε φορολογουμένου.
Αντισυνταγματική
Στην πρώτη προσφυγή στο ΣτΕ κατά του ΕΝΦΙΑ, δικηγόρος ζητά να κριθεί αντισυνταγματική η υπερφορολόγησή του και να ακυρωθούν τα εκκαθαριστικά σημειώματα για τον ΕΝΦΙΑ αλλά και τον φόρο εισοδήματος.
Σύμφωνα με την προσφυγή, με τη φορολόγηση αυτή παραβιάζεται κατάφωρα το Σύνταγμα, αφού οδηγείται πλέον στην οικονομική εξαθλίωση και την καταστροφή. Κι αυτό γιατί ενώ δήλωσε για το οικονομικό έτος 2013 συνολικό εισόδημα 19.578 ευρώ, η Εφορία τού έστειλε εκκαθαριστικό συνολικού ύψους 16.440€, από τα οποία τα 8.442 αφορούν τον ΕΝΦΙΑ και τα υπόλοιπα 7.998 φόρο εισοδήματος. Ετσι με την πληρωμή του φόρου τού απομένουν μόλις 3.138€, με συνέπεια την οικονομική του αδυναμία και την παραβίαση θεμελιωδών διατάξεων του Συντάγματος.
«Πράσινο φως» για να μπορούν να προστατεύουν οι πολίτες την ακίνητη περιουσία τους από καταπατητές κ.λπ. και να διεκδικούν τα δικαιώματά τους γύρω από αυτήν «ανάβει» η Δικαιοσύνη κρίνοντας αντισυνταγματική διάταξη του Ν. 4174/13 που αφορά τον ΕΝΦΙΑ.
Μέχρι 30 Σεπτεμβρίου η πρώτη δόση
Στο Taxis τα πρώτα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ
Άρχισε να ανεβάζει στο Taxis τα πρώτα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Σε αυτά οι φορολογούμενοι δεν βλέπουν διαφορετικό ποσό οφειλόμενου φόρου από αυτό που είχε αρχικά προσδιοριστεί. Το μόνο που αλλάζει είναι ο αριθμός των δόσεων. Ο φόρος, όπως προβλέπεται στην πρόσφατη τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, θα αποπληρωθεί σε έξι δόσεις. Η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου και η τελευταία στις 27 Φεβρουαρίου του 2015.
Από Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου και σταδιακά οι φορολογούμενοι, για τους οποίους θα γίνει νέα εκκαθάριση του φόρου, θα μπορούν να εκτυπώνουν τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ. Νέα εκκαθάριση θα γίνει στις περιπτώσεις στις οποίες, μεταξύ των ακινήτων, περιλαμβάνονται και οικόπεδα που βρίσκονται σε περιοχές στις οποίες δεν ισχύει ο αντικειμενικός προσδιορισμός αξίας ακινήτων. Στις περιπτώσεις αυτές, για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ θα ληφθούν υπόψη οι τιμές των οικοπέδων με βάση τις οποίες υπολογίσθηκε ο ΦΑΠ του 2013.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μετάφραση

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αρχείο ιστολογίου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ο Διαχειριστής της σελίδας

Ο Διαχειριστής της σελίδας
Η διαχείριση της ιστοσελίδας Υπάλληλοι Περιφερειών Ελλάδος, γίνεται από τον υπάλληλο της Περιφέρειας Αν. Μακ. & Θράκης (Π.Ε. Ξάνθης) Χαράλαμπο Ευστρατίου, Σύμβουλο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του ΣΥΠΕΞΑ και τ. Πρόεδρο Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Ξάνθης. Η σελίδα δημιουργήθηκε για την καλύτερη ενημέρωση των Υπαλλήλων στις Αιρετές Περιφέρειες Ελλάδας. Συνάδελφε θα θέλαμε την βοήθεια σου, για να μπορέσουμε να αναδείξουμε τα προβλήματα των Περιφερειών αλλά και των υπαλλήλων που υπηρετούμε σε αυτές. - Τηλ. : +30 6942434142 και mail: (xaralamposeystratioy@gmail.com)
Από το Blogger.