Πρόλογος

Η σελίδα δημιουργήθηκε για την καλύτερη ενημέρωση των Υπαλλήλων στις Αιρετές Περιφέρειες Ελλάδας, από τον υπάλληλο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χαράλαμπο Ευστρατίου.

Με αυτή την σελίδα ξεκινάει ένα διαδικτυακό πρώτο βήμα ενημέρωσης, επικοινωνίας και γνωριμίας μεταξύ των εργαζομένων στις Αιρετές Περιφέρειες Ελλάδος.

Συνάδελφοι μόνο ενωμένοι αντιστεκόμαστε, αγωνιζόμαστε, πολεμάμε και νικάμε.
«Η ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΗ»

Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

Τα «αγκάθια» των διαπραγματεύσεων - «Βήματα προσέγγισης» στις συναντήσεις με την Τρόικα


ΠΑΡΙΣΙ-ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Με τα εργασιακά να παραμένουν το μεγάλο «αγκάθι» της διαπραγμάτευσης, η ελληνική αντιπροσωπεία εισέρχεται σήμερα στην τελική ευθεία των συζητήσεων με την τρόικα.
Οσον αφορά το ζήτημα των εργασιακών σχέσεων, δηλαδή τις ομαδικές απολύσεις και τις αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, η ελληνική πλευρά εμφανίστηκε με κοινή γραμμή... άμυνας στις απαιτήσεις της τρόικας, με τους κ. Χρ. Λαζαρίδη και Στ. Παπασταύρου να αναδεικνύουν όχι μόνον την πραγματικότητα της αγοράς, αλλά και τον κίνδυνο να δοκιμαστούν οι πολιτικές αντοχές της κυβέρνησης. Ως προς τις απολύσεις στο Δημόσιο, η τρόικα επεσήμανε υστερήσεις, ωστόσο είναι σαφές ότι η αξιολόγηση δεν θα κριθεί από το συγκεκριμένο ζήτημα, ενώ η τριμερής εμφανίστηκε να δηλώνει εμπιστοσύνη στους χειρισμούς του αρμόδιου υπουργού.
Στο ζήτημα του ΕΝΦΙΑ, όπου αναμένονται οι διορθώσεις της κυβέρνησης, ζητήθηκε περαιτέρω τεκμηρίωση ότι δεν θα τεθεί εν αμφιβόλω ο εισπρακτικός στόχος των 2,7 δισ. ευρώ, θέση που επαναλήφθηκε και ως προς το ζήτημα των πλειστηριασμών και του εάν αυτοί θα εκκινούν από το 1/3 της αντικειμενικής αξίας, όπως ζητάει η τρόικα, ή από τα 2/3 όπως επιμένει η ελληνική πλευρά.
Η δεύτερη μέρα των μαραθωνίων συζητήσεων μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των εκπροσώπων της τρόικας ολοκληρώθηκε αργά χθες το βράδυ στο Παρίσι, με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο να δηλώνει ότι «είχαμε άλλη μία μέρα παραγωγικών συζητήσεων με τους υπουργούς. Ελπίζουμε να προχωρήσουμε με την πλήρη αξιολόγηση στην Αθήνα μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου».
Δώδεκα ώρες
Οι συζητήσεις των τεσσάρων υπουργών (διαδοχικά Δένδιας, Αθανασίου, Βρούτσης, Μητσοτάκης) διήρκεσαν περίπου δώδεκα ώρες, με τον κάθε ένα να έχει ξεχωριστές συναντήσεις με τους εκπροσώπους της τρόικας. Σε όλες τις συναντήσεις, το «παρών» έδωσαν οι Γκ. Χαρδούβελης, Χρ. Λαζαρίδης και Στ. Παπασταύρου.
Πρώτος στο τραπέζι των συζητήσεων βρέθηκε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Ν. Δένδιας. Το βασικό θέμα ήταν αυτό των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Δένδιας παρουσίασε τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου, με την τρόικα να τα βρίσκει προς τη σωστή κατεύθυνση, χωρίς όμως να δίνει το τελικό «πράσινο φως». Το θέμα της παράτασης στην απαγόρευση πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας δεν τέθηκε χθες.
Δεύτερος στη σειρά ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, παρουσίασε αλλαγές στον Πτωχευτικό Κώδικα, αλλά και στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης είχε την πιο «βαριά» ατζέντα από τους τέσσερις υπουργούς. Στη συζήτηση με τον κ. Κυρ. Μητσοτάκη, εκτός των απολύσεων, τέθηκε επίσης το θέμα των μη μισθολογικών παροχών στον δημόσιο τομέα, το οποίο είναι και μέσα στις υποχρεώσεις - ορόσημα για τον Σεπτέμβριο.
Σήμερα αναμένεται να ανοίξει το ζήτημα των φοροελαφρύνσεων, με την ελληνική πλευρά να εστιάζει σε δύο μέτωπα, του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο και της αύξησης των δόσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές. Από την κατάληξη των συζητήσεων αναμένεται να καθοριστεί και περιεχόμενο της ομιλίας του κ. Σαμαρά στα εγκαίνια της ΔΕΘ, το Σάββατο. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στην εκδήλωση θα παρευρεθεί και ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, ενώ, σε λογική λιτότητας και αποφυγής προκλήσε.

«Βήματα προσέγγισης» στις συναντήσεις με την Τρόικα

ΠΑΡΙΣΙ: Ολοκληρώθηκε πριν λίγο η τριήμερη συνάντηση των Ελλήνων αξιωματούχων με τους εκπροσώπους της Τρόικας στο Παρίσι. Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ντέκλαν Κοστέλο, δήλωσε ότι «οι συναντήσεις στο Παρίσι ήταν πολύ χρήσιμες και για τις δύο πλευρές, ώστε να κατανοήσουμε καλύτερα τα βασικά θέματα και προσδοκούμε να συζητήσουμε τα θέματα αυτά ξανά στην Αθήνα προς το τέλος του μήνα».
Σύμφωνα με ανώτατη κυβερνητική πηγή αυτή η συνάντηση που γίνεται για πρώτη φορά «ήταν προκαταρκτική», με σκοπό να μειωθεί ο χρόνος που θα διαρκέσει η αξιολόγηση που θα ξεκινήσει τέλος Σεπτεμβρίου, με σκοπό να τελειώσει τον Οκτώβρη.
Στην ανακοίνωσή της, η Τρόικα αναφέρει: «Επιλεγμένο προσωπικό από Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) συναντήθηκαν με εκπροσώπους των ελληνικών αρχών στο Παρίσι από τις 2 έως τις 4 Σεπτεμβρίου. Εγιναν παραγωγικές συζητήσεις σε θέματα  κλειδιά του επερχόμενου ελέγχου του ελληνικού προγράμματος. Ολόκληρη η αποστολή αναμένεται να φθάσει στην Αθήνα στα τέλη Σεπτεμβρίου». 
Φοροελαφρύνσεις 
Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο οι δύο πλευρές φαίνεται να βρίσκονται ένα βήμα πιο κοντά στις φοροελαφρύνσεις, με την πλευρά της Τρόικας «να καταλαβαίνει απόλυτα τις δυσκολίες που περνάει ο κόσμος και το γεγονός ότι αναζητεί την ελπίδα”. Πιο συγκεκριμένα, στο θέμα της μείωσης ειδικού φόρου στο πετρέλαιο αλλά και της αύξησης των ληξιπρόθεσμων δόσεων, ανώτατη κυβερνητική πηγή δήλωσε ότι “φυσικά και ετέθη και καθώς δεν ήταν επίσημη αποστολή, ήταν πιο ανοιχτοί».
«Μέχρι τέλος Αυγούστου υπήρχε μία γκάμα 542 δράσεων- υποχρεώσεων.  Έχουμε πάρει πράσινο φως για το 50%», δήλωσε ανώτατη κυβερνητική πηγή και διαβεβαίωσε ότι όταν οι εκπρόσωποι της Τρόικας έρθουν στην Ελλάδα στο τέλος του μήνα, το ποσοστό των δράσεων θα είναι πολύ υψηλό. 
Εργασιακά 
Στο μεγαλύτερο αγκάθι της διαπραγμάτευσης- το θέμα των εργασιακών-  για το οποίο υπήρξε διάσταση απόψεων μεταξύ του Έλληνα υπουργού Γ. Βρούτση και των εκπροσώπων της Τρόικας για τις ομαδικές απολύσεις αλλά και για τον συνδικαλιστικό νόμο, ανώτατος αξιωματούχος δήλωσε ότι αυτό “είναι ένα ευαίσθητο θέμα, ενώ αυτή την στιγμή περιμένουμε τις μελέτες του ILO αλλά και του ΟΑΣΑ, καθώς και να γίνει ζύμωση με τους κοινωνικούς εταίρους". 
ΕΝΦΙΑ 
Το θέμα του ΕΝΦΙΑ τέθηκε επίσης στο τραπέζι των συζητήσεων. Η δέσμευση της ελληνικής πλευράς είναι ότι οι αλλαγές που θα γίνουν θα διατηρήσουν τον στόχο για επίτευξη εσόδων 3,2 δις.
Το θέμα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας (αν θα πάρει παράταση για άλλον ένα χρόνο η μη ενεργοποίησή τους) δεν τέθηκε.
Για τον Έλληνα αξιωματούχο το γεγονός ότι άνοιξαν όλα τα θέματα πριν ξεκινήσει η επίσημη διαπραγμάτευση  συντελεί στο "να είμαστε φυσικά και πιο έτοιμοι αν δεν νιώθαμε πιο έτοιμοι τότε απλά θα σήμαινε ότι χάσαμε χρόνο.”
Άλλωστε, η εμπειρία της προηγούμενης αξιολόγησης που κράτησε περίπου έντεκα μήνες έδειξε ότι πρέπει να αλλάξει η τακτική προσέγγισης. «Δεν θέλουμε η επόμενη αξιολόγηση να κρατήσει τόσο πολύ, θέλουμε να επιταχύνουμε και ο διάλογος είναι ο τρόπος, μαθαίνεις τι σκέφτεται η άλλη πλευρά και τι σκέφτεσαι εσύ», δήλωσε ανώτατη κυβερνητική πηγή.
ΕΛΕΝΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μετάφραση

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αρχείο ιστολογίου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ο Διαχειριστής της σελίδας

Ο Διαχειριστής της σελίδας
Η διαχείριση της ιστοσελίδας Υπάλληλοι Περιφερειών Ελλάδος, γίνεται από τον υπάλληλο της Περιφέρειας Αν. Μακ. & Θράκης (Π.Ε. Ξάνθης) Χαράλαμπο Ευστρατίου, Σύμβουλο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του ΣΥΠΕΞΑ και τ. Πρόεδρο Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Ξάνθης. Η σελίδα δημιουργήθηκε για την καλύτερη ενημέρωση των Υπαλλήλων στις Αιρετές Περιφέρειες Ελλάδας. Συνάδελφε θα θέλαμε την βοήθεια σου, για να μπορέσουμε να αναδείξουμε τα προβλήματα των Περιφερειών αλλά και των υπαλλήλων που υπηρετούμε σε αυτές. - Τηλ. : +30 6942434142 και mail: (xaralamposeystratioy@gmail.com)
Από το Blogger.