Πρόλογος

Η σελίδα δημιουργήθηκε για την καλύτερη ενημέρωση των Υπαλλήλων στις Αιρετές Περιφέρειες Ελλάδας, από τον υπάλληλο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χαράλαμπο Ευστρατίου.

Με αυτή την σελίδα ξεκινάει ένα διαδικτυακό πρώτο βήμα ενημέρωσης, επικοινωνίας και γνωριμίας μεταξύ των εργαζομένων στις Αιρετές Περιφέρειες Ελλάδος.

Συνάδελφοι μόνο ενωμένοι αντιστεκόμαστε, αγωνιζόμαστε, πολεμάμε και νικάμε.
«Η ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΗ»

Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014

Ιδιωτικές κλινικές υπερχρέωναν τον ΕΟΠΥΥ


Σοβαρές ενδείξεις ότι ιδιωτικές κλινικές υπερχρέωναν τον ΕΟΠΥΥ για υπηρεσίες που παρείχαν προς τους ασφαλισμένους το 2013, καταχωρίζοντας «διπλά» νοσήλια, παράλληλες νοσηλείες, επιπλέον χρεώσεις υπηρεσιών και παρατάσεις νοσηλείας, δίνει πόρισμα των ιδιωτικών ελεγκτικών εταιρειών που ήλεγξαν για πρώτη φορά τις απαιτήσεις των κλινικών από τον οργανισμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ΕΟΠΥΥ έχει κληθεί να καταβάλει στις ιδιωτικές κλινικές το ποσό των 25,6 εκατ. ευρώ για επανεισαγωγή ασθενών στο νοσοκομείο εντός 30 ημερών από την προηγούμενη νοσηλεία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν ηλεκτρονικά οι κλινικές, 55.058 ασφαλισμένοι νοσηλεύθηκαν δύο φορές σε διάστημα ενός μηνός σε ιδιωτικές κλινικές, ενώ γι’ αυτές τις επανεισαγωγές ο ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να καταβάλει το 6% της συνολικής δαπάνης για νοσηλείες στον ιδιωτικό τομέα. Ισως η πλέον χαρακτηριστική μορφή «καταχρηστικής» χρέωσης του ΕΟΠΥΥ είναι τα 2,25 εκατ. ευρώ που ζητούν οι ιδιωτικές κλινικές για παροχή υπηρεσιών ανοιχτής περίθαλψης (διαγνωστικές, παρακλινικές εξετάσεις κ.ά.). Και αυτό, διότι αφορούν υπηρεσίες προς νοσηλευομένους και επομένως καλύπτονται από το νοσήλιο που πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ.
Το πόρισμα-έκθεση των ιδιωτικών ελεγκτικών εταιρειών, από τον πρώτο στατιστικό έλεγχο των χρεώσεων προς τον ΕΟΠΥΥ, αμφισβητεί τη νομιμότητα σχεδόν του ενός τρίτου των οικονομικών απαιτήσεων των κλινικών για υπηρεσίες που παρείχαν σε ασφαλισμένους πέρυσι. Οι ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες έχουν ζητήσει περαιτέρω διερεύνηση για νοσηλείες ασφαλισμένων που χρεώθηκαν με περίπου 130.000.000 ευρώ, όταν οι συνολικές απαιτήσεις των κλινικών από τον ΕΟΠΥΥ για το 2013 ανέρχονται στα 430.000.000 ευρώ και η υπέρβαση από τον προϋπολογισμό έχει υπολογιστεί περίπου στα 100.000.000 ευρώ και θα «κουρευθεί» μέσω claw back. Ηδη έχει ζητηθεί από τις ιδιωτικές κλινικές να δώσουν εξηγήσεις, και εκτιμάται ότι ακόμα κι αν γίνουν δεκτές όλες οι ενστάσεις που έχουν κατατεθεί από τις κλινικές, πάλι το όφελος για τον ΕΟΠΥΥ από τον έλεγχο των ιδιωτικών κλινικών θα είναι τουλάχιστον 70.000.000 ευρώ. Tο τελικό πόρισμα ενδέχεται να είναι έτοιμο την επόμενη εβδομάδα και θα κοινοποιηθεί στον ΕΟΠΥΥ προκειμένου να μεταβληθεί ο καταλογισμός του claw back του 2013 στις κλινικές.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο πρώτο πόρισμα των ιδιωτικών ελεγκτικών κλινικών, κρίθηκε αναγκαίος ο περαιτέρω έλεγχος μεταξύ άλλων για:
• 17.547 περιστατικά με χρεώσεις ανοιχτής περίθαλψης κατά τη διάρκεια νοσηλείας. Το συνολικό ποσό χρεώσεων για τα περιστατικά αυτά ανέρχεται στα 2.523.132 ευρώ.
• 34.331 περιστατικά με χρεώσεις πέραν του Κλειστού Ενοποιημένου Νοσηλίου (ΚΕΝ) λόγω παράτασης νοσηλείας. Το συνολικό ποσό ανέρχεται στα 14.199.298 ευρώ, εκ των οποίων τα 7,5 εκατ. αφορούσαν πράξεις που εκτελέσθηκαν εντός της διάρκειας νοσηλείας που προβλέπεται από το ΚΕΝ.
• 31.301 περιστατικά όπου χρεώθηκαν διπλά ΚΕΝ. Οι συνολικές χρεώσεις των περιστατικών αυτών ανήλθαν στα 49.500.697 ευρώ, ενώ το ποσό που «αμφισβητείται» είναι 10.981.828 ευρώ με το οποίο χρεώθηκε το δεύτερο ΚΕΝ.
• 61.102 περιστατικά με χρεώσεις εκτός Κλειστού Ενοποιημένου Νοσηλίου, ύψους 53.528.256 ευρώ (13,76% ποσοστό στο σύνολο των χρεώσεων).
• 30.928 περιστατικά εικονικών εξαγωγών. Οι επιπλέον χρεώσεις για τις εικονικές εξαγωγές στον ΕΟΠΥΥ ανέρχονται σε 18.812.805 ευρώ.
• 55.058 περιστατικά ΚΕΝ με επανεισαγωγή των ασθενών εντός 30 ημερών. Το συνολικό ποσό των επιπλέον χρεώσεων σε αυτά τα περιστατικά είναι 25.665.050 ευρώ.
Στελέχη του χώρου της υγείας χαρακτήριζαν, μιλώντας στην «Κ», τα αποτελέσματα του πορίσματος εντυπωσιακά, με δεδομένο ότι το 2013 ο σχετικός προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ ήταν χαμηλός, ενώ για πρώτη φορά εφαρμόστηκε ηλεκτρονική υποβολή των χρεώσεων στον ΕΟΠΥΥ από τους παρόχους, γεγονός που ευνοεί τον έλεγχο. Αφήνουν δε να εννοηθεί ότι εάν το 2013 οι ύποπτες χρεώσεις ανέρχονται στα 130.000.000 ευρώ, τα προηγούμενα χρόνια θα γινόταν «πάρτι». Προσθέτουν μάλιστα ότι η μεγάλη διαφαινόμενη «εξοικονόμηση» πόρων για τον ΕΟΠΥΥ δικαιώνει την επιλογή της πρώην ηγεσίας του υπουργείου Υγείας που εισήγαγε τον έλεγχο στο Δημόσιο από ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες.
Της ΠΕΝΝΥ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μετάφραση

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αρχείο ιστολογίου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ο Διαχειριστής της σελίδας

Ο Διαχειριστής της σελίδας
Η διαχείριση της ιστοσελίδας Υπάλληλοι Περιφερειών Ελλάδος, γίνεται από τον υπάλληλο της Περιφέρειας Αν. Μακ. & Θράκης (Π.Ε. Ξάνθης) Χαράλαμπο Ευστρατίου, Σύμβουλο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του ΣΥΠΕΞΑ και τ. Πρόεδρο Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Ξάνθης. Η σελίδα δημιουργήθηκε για την καλύτερη ενημέρωση των Υπαλλήλων στις Αιρετές Περιφέρειες Ελλάδας. Συνάδελφε θα θέλαμε την βοήθεια σου, για να μπορέσουμε να αναδείξουμε τα προβλήματα των Περιφερειών αλλά και των υπαλλήλων που υπηρετούμε σε αυτές. - Τηλ. : +30 6942434142 και mail: (xaralamposeystratioy@gmail.com)
Από το Blogger.