Πρόλογος

Η σελίδα δημιουργήθηκε για την καλύτερη ενημέρωση των Υπαλλήλων στις Αιρετές Περιφέρειες Ελλάδας, από τον υπάλληλο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χαράλαμπο Ευστρατίου.

Με αυτή την σελίδα ξεκινάει ένα διαδικτυακό πρώτο βήμα ενημέρωσης, επικοινωνίας και γνωριμίας μεταξύ των εργαζομένων στις Αιρετές Περιφέρειες Ελλάδος.

Συνάδελφοι μόνο ενωμένοι αντιστεκόμαστε, αγωνιζόμαστε, πολεμάμε και νικάμε.
«Η ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΗ»

Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

Εντολή Δούρου στις Διευθύνσεις της Περιφέρειας για μη αποστολή εγγράφων αξιολόγησης

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής ενέκρινε σήμερα κατά πλειοψηφία την εισήγηση της Ρένας Δούρου να μην εφαρμοσθεί στην Περιφέρεια Αττικής η αξιολόγηση και ο νόμος 4250/2014, αλλά και το άρθρο 42 του νόμου που αφορά τον επαναπροσδιορισμό κριτηρίων για τις συμβάσεις του Προεδρικού Διατάγματος Παυλόπουλου.
Την πρόταση υπερψήφισε η «Δύναμη Ζωής» της κ. Δούρου, η Λαϊκή Συσπείρωση, η παράταξη που πρόσκειται στους ΑΝΕΛ, η περιφερειακή σύμβουλος του ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η «Ανάσα για την Οικολογία», η «Ελληνική Αυγή», αλλά και η παράταξη του πρώην περιφερειάρχη, Γιάννη Σγουρού - που όμως καταψήφισε το «εντέλλεσθε».
Υπενθυμίζεται πως η περιφερειάρχης έδωσε εντολή σε όλες τις διευθύνσεις της περιφέρειας να μην αποστείλουν κανένα έγγραφο και να μην συνδράμουν στην «ψευδοαξιολόγηση», όπως είπε χαρακτηριστικά, κατά την σημερινή ομιλία της στο περιφερειακό συμβούλιο. 
Από την πλευρά του ο πρώην περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιάννης Σγουρός τόνισε: «δεν μπορούμε να προβούμε στην αξιολόγηση με αυτούς τους όρους που είναι αντίθετοι στο Σύνταγμα. Ο επανέλεγχος των πιστοποιητικών πρέπει να γίνει και να ολοκληρωθεί και η περιφέρεια δεν πρέπει να γίνει ορμητήριο κόμματος». Τέλος, πρότεινε στην κ. Δούρου να προσλάβει με κάποια κριτήρια τις απολυμένες καθαρίστριες».
Κύριο στοιχείο κατά τη διαδικασία της σημερινής συνεδρίασης ήταν η έντονη κριτική του κ. Κουμουτσάκου κατά της κ. Δούρου προσωπικά και του ρόλου της ως περιφερειάρχη, αλλά και η εξίσου έντονη απάντησή της.
Συγκεκριμένα ο κ. Κουμουτσάκος έθεσε το ερώτημα αν είναι η κ. Δούρου Περιφερειάρχης ή αρχηγός ομάδας δημάρχων του ΣΥΡΙΖΑ. Κατόπιν, την κάλεσε "να αλλάξει ρότα" και αν τεθεί θέμα απόφασης, τόνισε ότι η παράταξή του  θα αποχωρήσει.
Το θέμα της αξιολόγησης και του ελέγχου των μετατροπών συμβάσεων έχει αποτελέσει πεδίο σύγκρουσης μεταξύ κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ και των δημάρχων που πρόσκεινται στην αξιωματική αντιπολίτευση. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι οι έλεγχοι θα γίνουν ακόμα και με παρέμβαση εισαγγελέα, ενώ η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου με επιθετική ανάρτησή της στο Facebook είχε προαναγγείλει την αρνητική στάση της στο σημερινό περιφερειακό συμβούλιο όπου θα συζητηθεί το θέμα, αναφέροντας ότι «δεν μπορεί να είναι τιμητές του Δημοσίου αυτοί που το ξεχαρβάλωσαν».
Η γραμμή που θα τηρήσει η κ. Δούρου στο πλαίσιο του συμβουλίου, είναι έλεγχος πλαστών πτυχίων από την Περιφέρεια, «όχι» στον επανέλεγχο των συμβάσεων που μετατράπηκαν με το διάταγμα Παυλόπουλου.  Η ανάρτησή της στο Facebook είχε τίτλο «Κοίτα ποιοι μιλάνε» και ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η κάλυψη πλαστογράφων αποτελεί ειδικότητα όλων όσοι επί 40 και πλέον χρόνια έστηναν το δικό τους πελατειακό κράτος. Ειδικότητα των ίδιων είναι και η εκτόξευση λάσπης ότι δήθεν όσοι απορρίπτουμε την κατ’ όνομα “αξιολόγηση” καλύπτουμε πλαστογραφίες και παραποιημένα πτυχία. Οποιος παραβίασε τον νόμο θα αντιμετωπίσει τις ανάλογες κυρώσεις και ό,τι προβλέπεται πειθαρχικά.
Η Περιφέρεια Αττικής εγγυάται την τήρηση όλων εκείνων των ενεργειών που διασφαλίζουν τη νομιμότητα».
Η περιφερειάρχης αποκαλεί την αξιολόγηση «φερετζέ της περαιτέρω υποστελέχωσης και επομένως της ιδιωτικοποίησης των δημόσιων υπηρεσιών», αναφέρει ότι ο έλεγχος των πτυχίων διενεργείται υποχρεωτικά από τις Διευθύνσεις Διοικητικού των δημόσιων υπηρεσιών. Σε περίπτωση που το θέμα τεθεί σε ψηφοφορία, η πλειοψηφούσα παράταξη διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία όπως ορίζει ο «Καλλικράτης».
ΤΑΝΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΥ - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου στο Περιφερειακό Συμβούλιο για την αξιολόγηση των υπαλλήλων, τον έλεγχο των πλαστών πιστοποιητικών και τον επανέλεγχο της μετατροπής των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου
Τα θέματα της αξιολόγησης των υπαλλήλων, του ελέγχου των πλαστών πιστοποιητικών αλλά κι εκείνου του επανελέγχου της μετατροπής των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου, βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής Συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Στην εισήγησή της η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, επεσήμανε ότι «η θέση μου ήταν και είναι κρυστάλλινη: μηδενική ανοχή στους κατόχους πλαστών πτυχίων», «Η Περιφέρεια είναι ο εγγυητής της τήρησης της νομιμότητας και των κυρώσεων που προβλέπονται. Όσοι αναζητούν προστάτες κατόχων πλαστών πτυχίων ας τους αναζητήσουν στους κόλπους εκείνων που ξεχαρβάλωσαν επί 40 χρόνια το δημόσιο, που τότε χρησίμευε ως δεξαμενή ψηφοφόρων και τώρα ως δεξαμενή απολύσεων».
Η κ. Δούρου στο σημείο αυτό ενημέρωσε το Σώμα ότι «έχει ήδη υπογράψει κι έχουν ήδη πάρει το δρόμο των όποιων προβλεπόμενων κυρώσεων περιπτώσεις που εκκρεμούσαν από το Μάρτιο».
Σχετικά με το θέμα της αξιολόγησης τόνισε «η ‘περιβόητη’ αξιολόγηση μόνο πραγματική αξιολόγηση δεν είναι. Κι αυτό δεν το λέμε εμείς αλλά το έχουν διαπιστώσει έγκριτα όργανα, όπως είναι η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής, το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης και η Ένωση Αποφοίτων της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης. Δεν μιλάμε λοιπόν για αξιολόγηση αλλά για απαξίωση και υποστελέχωση».
Και συνέχισε λέγοντας«αυτή η συντονισμένη προσπάθεια απαξίωσης του δημόσιου τομέα και, με τη σειρά της, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μας βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους. Το ζητούμενο σήμερα είναι η ενότητα της δράσης, η συντονισμένη κινητοποίηση για να ακυρώσουμε όλοι μαζί τις καταστροφικές αυτές πολιτικές».
Και ολοκλήρωσε τονίζοντας ότι «από την πλευρά της η νέα Περιφερειακή Αρχή αναλαμβάνει την ευθύνη της προστασίας της αξιοπρεπούς εργασίας στην Αττική, αναλαμβάνει την ευθύνη της εύρυθμης λειτουργίας των υπηρεσιών της Περιφέρειας και γι’ αυτό δίνει εντολή σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες να μην αποστείλουν κανένα έγγραφο που να αφορά επιμερισμό ποσοστώσεων ή να συμβάλλει, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, σε ένα σύστημα ‘αξιολόγησης’ επιζήμιο για την εύρυθμη λειτουργία του Δημοσίου και των υπηρεσιών του σε βάρος της εξυπηρέτησης του πολίτη» και τέλος πρόσθεσε ότι «οι έλεγχοι για οποιεσδήποτε παρανομίες θα ενταθούν. Γιατί όπως είχαμε προειδοποιήσει και προεκλογικά ‘θα σας ταράξουμε στη νομιμότητα’».
Κλείνοντας τη συνεδρίαση του σημερινού περιφερειακού συμβουλίου, η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, αναφερόμενη σε παρεμβάσεις των παρατάξεων «Λαϊκή Συσπείρωση Αττικής» και «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική, ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε κυβέρνηση-ΕΕ-ΔΝΤ», τόνισε σχετικά με το θέμα του επανελέγχου των συμβάσεων:
«Απλώς δεν πρόκειται για επανέλεγχο αλλά για επανακαθορισμό των κριτηρίων των συμβάσεων μέσα από την προσπάθεια ακύρωσης του ΠΔ 164/2004. Μιας νομοθεσίας, κατ' εφαρμογή ευρωπαϊκής οδηγίας, που το κύρος της κρίθηκε θετικά και αμετάκλητα από τα τρία ανώτατα νομικά όργανα της χώρας. Από το Συμβούλιο της Επικρατείας, από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου και από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Παράλληλα επιβεβαιώθηκε αμετάκλητα και με δύναμη δεδικασμένου και από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2006. Αυτή τη νομοθεσία θέλει να ακυρώσει ο "επανέλεγχος" της σημερινής κυβέρνησης, εκθέτοντας τη χώρα στο ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς μπορεί να βρεθεί με αυτή την αντισυνταγματική παρέμβαση (αντίθεση στο άρθρο 4 του Συντάγματος) και εκτός του πλαισίου της ευρωπαϊκής νομιμότητας. Αποδεικνύοντας για άλλη μία φορά ότι πρόκειται για μια κυβέρνηση α λα καρτ ευρωπαϊκή.
Αυτή είναι λοιπόν η δήθεν "νομιμότητα" στην οποία καλεί το υπουργείο. Μια κατ' όνομα νομιμότητα που αντιβαίνει το Σύνταγμα και τις αποφάσεις των ανώτατων δικαστηρίων και του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου».
Παρακάτω παρατίθεται το πλήρες κείμενο της πρωτολογίας της Περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου:
«Κυρίες και κύριοι,
Τα τελευταία 24ωρα γινόμαστε μάρτυρες μιας πρωτοφανούς εκστρατείας ψεύδους και παραπληροφόρησης από την πλευρά της κυβέρνησης.
Ο στόχος είναι σαφής: να εμφανιστούμε όλοι όσοι υποστηρίζουμε και εργαζόμαστε ώστε να αποκτήσουμε έναν ισχυρό, σύγχρονο και αξιοκρατικό δημόσιο τομέα, ως φαύλοι, που καλύπτουμε παρανομίες και πλαστά πτυχία!
Η αλήθεια όμως είναι πολύ διαφορετική. Και είναι πλέον καιρός να ακουστεί. Μακριά από τα διαπλεκόμενα «παπαγαλάκια» που διαστρεβλώνουν συνειδητά την πραγματικότητα. Η αλήθεια λοιπόν είναι ότι η κυβέρνηση της μαζικής ανεργίας και των μαζικών λουκέτων, εσκεμμένα επιχειρεί να συσκοτίσει την πραγματικότητα. Επιδιώκοντας με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια: μικροκομματικά οφέλη και απαξίωση του δημοσίου. Και το πράττει αυτό, διακυβεύοντας τη νομιμότητα και τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας.
Το πρώτο έχει να κάνει με τον έλεγχο των πλαστών πτυχίων στον δημόσιο τομέα και ότι δήθεν η νέα περιφερειακή Αρχή καλύπτει σχετικές παρανομίες. Καλώ από αυτό το βήμα να μου φέρουν ένα συγκεκριμένο παράδειγμα δήλωσής μου με την οποία να υποστηρίζω την κάλυψη ή το κουκούλωμα περιπτώσεων πλαστών πτυχίων.
Δεν θα βρουν. Γιατί δεν υπάρχει. Η θέση μου ήταν και είναι κρυστάλλινη : μηδενική ανοχή στους κατόχους πλαστών πτυχίων. Και ακόμη πιο συγκεκριμένα: Ο έλεγχος των πλαστών πτυχίων διενεργείται υποχρεωτικά βάσει νομοθετικής πρόβλεψης από τις Διευθύνσεις Διοικητικού των δημοσίων υπηρεσιών και μάλιστα υποχρεούνται να ενημερώνουν για τα αποτελέσματα των ελέγχων τους το Σώμα Επιθεωρητών, το οποίο ελέγχει τις διαδικασίες που ακολουθούν οι Διευθύνσεις Διοικητικού.
Η Περιφέρεια Αττικής είναι ο εγγυητής της τήρησης της νομιμότητας και των κυρώσεων που προβλέπονται σχετικά. Όσοι αναζητούν προστάτες κατόχων πλαστών πτυχίων, ας τους αναζητήσουν αλλού. Και συγκεκριμένα στους κόλπους εκείνων που επί 40 χρόνια ξεχαρβάλωσαν το δημόσιο με τις μαζικές, ρουσφετολογικές προσλήψεις, κάνοντας τα στραβά μάτια στην έλλειψη τυπικών προσόντων, αδιαφορώντας για την ποιότητα των υπηρεσιών ενός δημόσιου τομέα που τότε χρησίμευε ως δεξαμενή ψηφοφόρων. Σήμερα το χρησιμοποιούν ως δεξαμενή απολύσεων.
Να σας ενημερώσω λοιπόν ότι, μακριά από τις τηλεοπτικές κάμερες, έχω ήδη υπογράψει κι έχουν ήδη πάρει το δρόμο των οποιων προβλεπόμενων κυρώσεων περιπτώσεις που εκκρεμούσαν από τον Μάρτιο, για παράδειγμα. Και πώς θα μπορούσε να γίνει αλλιώς;
Κυρίες και κύριοι,
Να με συγχωρείτε, αλλά δεν είμαι, δεν είμαστε ειδικοί στις μεθοδεύσεις με πλαστά πτυχία που φορτώνουν το Δημόσιο με προσλήψεις χωρίς ίχνος αξιοκρατίας. Γιατί δεν είμαι, δεν είμαστε, εκείνοι που επί δεκαετίες έκαναν τα στραβά μάτια σε μαζικούς διορισμούς, προκειμένου να διατηρήσουν το σύστημα εξουσίας τους.
Άλλοι ήταν εκείνοι που με κάθε παράτυπη πρόσληψη έστελναν ουσιαστικά συνειδητά στην ανεργία έναν εργαζόμενο του ιδιωτικού τομέα. Κι αυτοί οι «άλλοι» δεν είναι άγνωστοι. Έχουν ονοματεπώνυμο. Και διεύθυνση.
Δεύτερον. Η περιβόητη «αξιολόγηση» μέσα σε εισαγωγικά βέβαια γιατί μόνο πραγματική αξιολόγηση δεν είναι. Γιατί αποτελεί άρνηση της ίδιας της έννοιας της αξιολόγησης. Και αυτό δεν το λέμε εμείς αλλά το έχουν διαπιστώσει έγκριτα όργανα όπως, μεταξύ άλλων, η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής, το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, η Ένωση Αποφοίτων της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. Η αυθαίρετη ποσόστωση του 15%, ένα σύστημα που ακόμη και παγκοσμίου εμβέλειας ιδιωτικές εταιρίες έχουν πια εγκαταλείψει, είναι το «όχημα» για την αποδυνάμωση ενός ήδη υποστελεχωμένου δημοσίου.
Το διαπιστώνουμε άλλωστε καθημερινά. Στα άδεια γραφεία με τους ελάχιστους υπαλλήλους και την ανύπαρκτη εξυπηρέτηση. Δεν μιλάμε λοιπόν για «αξιολόγηση» αλλά για απαξίωση και υποστελέχωση. Και αυτήν την απορρίπτουμε κατηγορηματικά.
Κυρίες και κύριοι
Αποτελεί πρόκληση να κάνουν λόγο για «αξιολόγηση» και «νομιμότητα» με αποτελεσματικά ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια στον δημόσιο τομέα, οι νεκροθάφτες του ιδιωτικού τομέα και της νεανικής επιχειρηματικότητας!!
Αποτελεί πρόκληση οι άνθρωποι που προκάλεσαν την κρίση και που βόλεψαν επί τέσσερα χρόνια ημετέρους στους κρατικούς μηχανισμούς, να στρέφονται κατά των εργαζομένων του εναπομείναντος δημοσίου τομέα. Να στρέφονται κατά γυναικών όπως οι ηρωικές καθαρίστριες. Και να τις ξυλοκοπούν. Όπως ξυλοκοπούν κάθε εργαζόμενο που τολμά να βγει να διεκδικήσει το αυτονόητο δικαίωμά του. Το δικαίωμα στην αξιοπρεπή εργασία.
Κυρίες και κύριοι,
Αυτή η συντονισμένη προσπάθεια απαξίωσης του δημόσιου τομέα, και με τη σειρά της, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μας βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους. Γιατί δεν καταστρέφει μόνο την παροχή υπηρεσιών στους συμπολίτες μας, δεν αποσυνθέτει περαιτέρω τον ήδη τραυματισμένο κοινωνικό ιστό αλλά υπονομεύει και το ίδιο το αύριο της πατρίδας.
Το ζητούμενο λοιπόν σήμερα είναι η ενότητα της δράσης, η συντονισμένη κινητοποίηση για να ακυρώσουμε, όλοι μαζί, τις καταστροφικές αυτές πολιτικές.
Να ξεσκεπάσουμε τις συκοφαντίες περί δήθεν κάλυψης παρανομιών από τη νέα Περιφερειακή Αρχή, τις οποίες αναπαράγουν αφειδώς τα «παπαγαλάκια» της διαπλοκής.
Να ακυρώσουμε την προσπάθειά τους να σπείρουν τη διχόνοια μεταξύ εκείνων που έχουν ακόμη δουλειά και όσων, εξαιτίας των πολιτικών τους, βρίσκονται στο περιθώριο της αγοράς εργασίας και της ίδιας της ζωής.
Ας τους αφήσουμε στη λάσπη τους και τα συστηματικά τους ψεύδη. Ας δράσουμε με αλληλεγγύη.
Ας απορρίψουμε τις λογικές του κοινωνικού αυτοματισμού. Από την πλευρά της η νέα Περιφερειακή Αρχή αναλαμβάνει την ευθύνη της προστασίας της αξιοπρεπούς εργασίας στην Αττική.
Αναλαμβάνει την ευθύνη της εύρυθμης, ως εκ του νόμου οφείλει, λειτουργίας των υπηρεσιών της Περιφέρειας.
Για αυτό και δίνει εντολή σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής να μην αποστείλουν κανένα έγγραφο που να αφορά επιμερισμό ποσοστώσεων ή να συμβάλλει καθ’ οιονδήποτε τρόπο σε ένα σύστημα «αξιολόγησης» επιζήμιο για την εύρυθμη λειτουργία του Δημοσίου και των υπηρεσιών του, σε βάρος της εξυπηρέτησης του πολίτη.
Εντωμεταξύ, οι έλεγχοι για οποιεσδήποτε παρανομίες, σε ό,τι μας αφορά, θα ενταθούν. Γιατί όπως σας είχαμε προειδοποιήσει προεκλογικά, εμείς θα σας ταράξουμε στη νομιμότητα».
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μετάφραση

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αρχείο ιστολογίου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ο Διαχειριστής της σελίδας

Ο Διαχειριστής της σελίδας
Η διαχείριση της ιστοσελίδας Υπάλληλοι Περιφερειών Ελλάδος, γίνεται από τον υπάλληλο της Περιφέρειας Αν. Μακ. & Θράκης (Π.Ε. Ξάνθης) Χαράλαμπο Ευστρατίου, Σύμβουλο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του ΣΥΠΕΞΑ και τ. Πρόεδρο Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Ξάνθης. Η σελίδα δημιουργήθηκε για την καλύτερη ενημέρωση των Υπαλλήλων στις Αιρετές Περιφέρειες Ελλάδας. Συνάδελφε θα θέλαμε την βοήθεια σου, για να μπορέσουμε να αναδείξουμε τα προβλήματα των Περιφερειών αλλά και των υπαλλήλων που υπηρετούμε σε αυτές. - Τηλ. : +30 6942434142 και mail: (xaralamposeystratioy@gmail.com)
Από το Blogger.